Artboard 1
07-06-2018 | ivoverseput
Studentendisco Hifi: goedkoop, maar ook veilig?

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze discotheek de veiligheid te bewaken? Ik liep een avondje mee met een medewerker van de Hifi en de beveiliging.

Op donderdagavond word ik hartelijk ontvangen door Ewoud Nysingh (24), één van de acht studenten die de Hifi runnen. De veiligheidsvoorwaarden zijn niet mals, zo vertelt hij: ‘Overal zijn al wel regels op verzonnen, en het is aan ons die strikt te volgen. Zo mogen er bijvoorbeeld 100 mensen binnen per 90 centimeter aan branddeur.’ In totaal mogen er 380 mensen tegelijkertijd binnen zijn, en de Hifi is regelmatig vol. ‘Daarom hebben wij professionele beveiligers, vier per avond. In het begin controleren ze vooral bij de deur, als er een rij staat moet die in toom worden gehouden om ruzie met de buurt te voorkomen. Daarnaast mogen er natuurlijk geen minderjarigen naar binnen.’ De samenwerking verloopt volgens Ewoud goed: ‘Meestal hebben we twee beveiligers binnen en twee buiten staan. Ze komen tegen elven en klokken rond vier uur in de morgen weer uit. Daarnaast is er altijd een collega BHV-gecertificeerd en zijn we in bezit van ons sociaal hygiëne.’

Langzaamaan verschijnt ook het overige personeel: vanavond zullen er 8 mensen tappen om de dorstige kelen van de studenten nat te houden. Ook de beveiligers komen nu binnen, één van hen vindt het geen probleem over zijn werk te vertellen. Younes is begin 30 en is eigenaar van Time Allround Security. Zelf staat hij vanavond bij de deur, alwaar hij iedereen vrolijk begroet. Alle studenten lijken hem te herkennen, en van sommigen weet hij ook de naam. ‘Wij vinden het leuk om hier te werken, met name omdat we ook vaak op wat ruigere evenementen staan. Hier is de sfeer bijna altijd goed, de mensen willen gewoon een leuke avond hebben.’

Maar toch moet er in de Hifi ook weleens ingegrepen worden, zo vertelt Ewoud: ‘Natuurlijk zijn er ook hier soms wat kleine opstootjes. Er wordt een hoop gedronken en de mensen staan dicht op elkaar.’ Goede communicatie is daarbij belangrijk, zo beaamt ook Younes: ‘We hebben allemaal oortjes in, dus als er iets gebeurt kunnen we elkaar op de hoogte stellen.’ Daarnaast is er voor het personeel binnen nog een ‘alarmknop’. ‘Wanneer het binnen echt misgaat kan iemand daar op drukken waardoor er buiten een rode lamp gaat branden. Dan komen alle beveiligers onmiddellijk naar binnen om de situatie onder controle te krijgen.’

Wie te dronken is wordt eruit gezet en kan ook in de toekomst geweigerd worden, of wordt voor binnenkomst aangesproken op het eerder vertoonde gedrag. Vanavond verloopt alles echter rustig, en hoeven Younes en zijn collega’s niet in actie te komen.

veiligheid | interview

Honderden kilo’s heroïne haalde Sjaak Caspers (56) al van de straat. Toch wilde hij liever nóg dichter bij de burger staan. Daarom is hij al 11 jaar wijkagent van de Merenwijk. ,,Mensen helpen, daar gaat het mij allemaal om.” Zijn trouwe stalen ros staat al klaar bij het wijkbureau aan de Kooilaan. Wijkagent Sjaak Caspers …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.

veiligheid | column

Het maakt niet uit of het de warmste meimaand is in 300 jaar, of ver beneden het vriespunt in de winter. In weer of wind staan ze voor je klaar: de reclamemakers op straat.