Artboard 1
08-06-2018 | ivoverseput
Stop en geniet

De laatste keer dat een Leids zebrapad in de publiciteit kwam, was dat om een nogal onnozele daad, die door de rechter dan toch maar als uit de hand gelopen studentengrap werd beoordeeld. De aandacht zou uit moeten gaan naar alle zebrapaden: of het nu gaat om het klassieke zwart-witte of het gaybrapad in alle kleuren van de regenboog.

Om duidelijk te maken waarom ik dat zo belangrijk vind, wilde ik eigenlijk met een camera de straat op gaan, maar EditieNL was me voor en illustreerde in een kort filmpje precies wat me dwarszit: mensen stoppen niet meer voor een zebrapad!

Wie in Leiden woont, of regelmatig door het centrum wandelt, weet het ook: de voetganger heeft de strijd om het pad definitief verloren. En dan gaat het niet om die ene klootzak die op jouw toch al slechte dag met zijn rechterhand net wat extra gas geeft op de Tomos, nee, bijna niemand stopt meer. Oude opa’s op de scootmobiel, grijze dagjesmensen op gehuurde elektrische fietsen, langharige- en baardige hipsters op longboards, snapchattende opgeschoren koppen op opgevoerde brommers, hordes gestreste vega-forenzen op afgewerkte OV-fietsen, en ja, ook die keurige kakkers op designer-tweewielers – met een nieuwprijs waarvan studenten een jaar colleges kunnen volgen – weigeren te remmen.

Het is vandaar dat ik een oproep doe aan de lezer, die in dit hobbelige verkeersleven ongetwijfeld ook een dubbelrol vervult: stop. Stop en geniet. Geniet van de dame op leeftijd die ongestoord haar weg naar de bakker vervolgt, geniet van het stel dat een eerste verliefdheid deelt, met elkaar maar nu ook met jou, geniet van de zuigeling die vanuit de buggy rondkijkt, niet wetend wat er allemaal nog komen gaat. Stop en geniet van de jonge jongens met een winkelkar vol kratten bier van een ranzig huismerk, die nietsvermoedend doch in een rotvaart op weg zijn onderbetaalde freelance tekstschrijvers te worden, maar misschien wel gelukkig. Stop en geniet – misschien word jij het dan ook.

Ooit waren er twee dingen zeker in het leven: je gaat dood en op het zebrapad krijg je voorrang. Nu dat tweede niet meer vanzelfsprekend is komt het eerste met rasse schreden dichterbij.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …