Artboard 1
08-06-2018 | ivoverseput
Stop en geniet

De laatste keer dat een Leids zebrapad in de publiciteit kwam, was dat om een nogal onnozele daad, die door de rechter dan toch maar als uit de hand gelopen studentengrap werd beoordeeld. De aandacht zou uit moeten gaan naar alle zebrapaden: of het nu gaat om het klassieke zwart-witte of het gaybrapad in alle kleuren van de regenboog.

Om duidelijk te maken waarom ik dat zo belangrijk vind, wilde ik eigenlijk met een camera de straat op gaan, maar EditieNL was me voor en illustreerde in een kort filmpje precies wat me dwarszit: mensen stoppen niet meer voor een zebrapad!

Wie in Leiden woont, of regelmatig door het centrum wandelt, weet het ook: de voetganger heeft de strijd om het pad definitief verloren. En dan gaat het niet om die ene klootzak die op jouw toch al slechte dag met zijn rechterhand net wat extra gas geeft op de Tomos, nee, bijna niemand stopt meer. Oude opa’s op de scootmobiel, grijze dagjesmensen op gehuurde elektrische fietsen, langharige- en baardige hipsters op longboards, snapchattende opgeschoren koppen op opgevoerde brommers, hordes gestreste vega-forenzen op afgewerkte OV-fietsen, en ja, ook die keurige kakkers op designer-tweewielers – met een nieuwprijs waarvan studenten een jaar colleges kunnen volgen – weigeren te remmen.

Het is vandaar dat ik een oproep doe aan de lezer, die in dit hobbelige verkeersleven ongetwijfeld ook een dubbelrol vervult: stop. Stop en geniet. Geniet van de dame op leeftijd die ongestoord haar weg naar de bakker vervolgt, geniet van het stel dat een eerste verliefdheid deelt, met elkaar maar nu ook met jou, geniet van de zuigeling die vanuit de buggy rondkijkt, niet wetend wat er allemaal nog komen gaat. Stop en geniet van de jonge jongens met een winkelkar vol kratten bier van een ranzig huismerk, die nietsvermoedend doch in een rotvaart op weg zijn onderbetaalde freelance tekstschrijvers te worden, maar misschien wel gelukkig. Stop en geniet – misschien word jij het dan ook.

Ooit waren er twee dingen zeker in het leven: je gaat dood en op het zebrapad krijg je voorrang. Nu dat tweede niet meer vanzelfsprekend is komt het eerste met rasse schreden dichterbij.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …