Artboard 1
08-06-2018 | ivoverseput
Afname omvang beeldarchieven?

Wie iets niet zelf heeft gemaakt, mag dat niet zomaar zonder toestemming delen. Met die regel zijn de meeste mensen wel bekend. De uitspraak in een zaak tegen de grootste beeldbank van Leiden doet menig beeldarchiefliefhebber huiveren.

Het beeldrecht is een bijzondere benaming van het auteursrecht waarin de maker van een afgebeeld kunstwerk of object publicatie van een afbeelding van zijn werk kan verhinderen. Wie het beeld toch wil gebruiken, kan de maker daarvoor van een vergoeding voorzien. Voor een uitgever geldt dat het auteursrecht na 70 jaar stopt, voor makers zijn de regels strenger: hun auteursrecht vervalt pas 70 jaar na hun dood. Precies op dit punt is het voor Erfgoed Leiden flink misgegaan.

In 2013 gingen het historisch archief, de monumentenzorg en de archeologie van Leiden samen in Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO). Deze instelling van de gemeente beheert de historische archieven en het archeologisch depot van Leiden. De beeldbank is onderdeel van de archieven van ELO, en bevat honderdduizenden beelden.

Bij oude prentenkaarten is de fotograaf vaak anoniem gebleven; enkel de uitgeverij wordt op de beeltenis benoemd. De kantonrechter heeft uitspraak gedaan over 25 anoniem gepubliceerde foto’s van tot wel zestig jaar oud. De naam van de fotograaf werd hierbij niet genoemd. Daarom moet ELO nu 75 euro per geplaatst beeld betalen, en krijgt het nog eens een boete van €12.500.

Hierop heeft ELO besloten 100.000 foto’s offline te halen. Vele archieven volgen, uit angst voor sancties om anonieme afbeeldingen die ook zij online hebben staan. Zo heeft bijvoorbeeld het Regionaal Archief Tilburg al 80% van de foto’s offline gezet. Dat stemt mensen die graag oude beelden bekijken, of onderzoek doen, treurig. Wie in het Leidse archief nu zoekt op bijvoorbeeld ‘het Gerecht’ (een pleintje in het centrum van Leiden) krijgt het volgende te zien:

Van de 12 eerste hits is er nog maar één foto openbaar. ELO is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

welzijn

Wat je moet weten over één van de grootste onderzoeksinstituten van Nederland: het Centre for Human Drug Research (CHDR). Je leest het hier.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier. Wat is de Wereldfair? De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …