Artboard 1
08-06-2018 | ivoverseput
Afname omvang beeldarchieven?

Wie iets niet zelf heeft gemaakt, mag dat niet zomaar zonder toestemming delen. Met die regel zijn de meeste mensen wel bekend. De uitspraak in een zaak tegen de grootste beeldbank van Leiden doet menig beeldarchiefliefhebber huiveren.

Het beeldrecht is een bijzondere benaming van het auteursrecht waarin de maker van een afgebeeld kunstwerk of object publicatie van een afbeelding van zijn werk kan verhinderen. Wie het beeld toch wil gebruiken, kan de maker daarvoor van een vergoeding voorzien. Voor een uitgever geldt dat het auteursrecht na 70 jaar stopt, voor makers zijn de regels strenger: hun auteursrecht vervalt pas 70 jaar na hun dood. Precies op dit punt is het voor Erfgoed Leiden flink misgegaan.

In 2013 gingen het historisch archief, de monumentenzorg en de archeologie van Leiden samen in Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO). Deze instelling van de gemeente beheert de historische archieven en het archeologisch depot van Leiden. De beeldbank is onderdeel van de archieven van ELO, en bevat honderdduizenden beelden.

Bij oude prentenkaarten is de fotograaf vaak anoniem gebleven; enkel de uitgeverij wordt op de beeltenis benoemd. De kantonrechter heeft uitspraak gedaan over 25 anoniem gepubliceerde foto’s van tot wel zestig jaar oud. De naam van de fotograaf werd hierbij niet genoemd. Daarom moet ELO nu 75 euro per geplaatst beeld betalen, en krijgt het nog eens een boete van €12.500.

Hierop heeft ELO besloten 100.000 foto’s offline te halen. Vele archieven volgen, uit angst voor sancties om anonieme afbeeldingen die ook zij online hebben staan. Zo heeft bijvoorbeeld het Regionaal Archief Tilburg al 80% van de foto’s offline gezet. Dat stemt mensen die graag oude beelden bekijken, of onderzoek doen, treurig. Wie in het Leidse archief nu zoekt op bijvoorbeeld ‘het Gerecht’ (een pleintje in het centrum van Leiden) krijgt het volgende te zien:

Van de 12 eerste hits is er nog maar één foto openbaar. ELO is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …