Artboard 1
10-06-2018 | Bart Josten
‘Ook ik had het vooroordeel dat de VVD alleen auto’s en lage belastingen belangrijk vindt’

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop dat je als starter weer een betaalbare woning kan vinden.’

Waarom ben je zo jong de politiek in gegaan?
‘Als je echt een inhoudelijk verschil in de politiek wil maken, dan zit er niks anders op dan zelf iets doen.’

Hoe kwam je uit het niets op plek vier van de VVD-kandidatenlijst?
‘Ik ben al een aantal jaar actief bij de VVD in Leiden, gewoon als vrijwilliger in de campagne. Ik heb geprobeerd om de politiek wat dichter bij de Leidenaren te brengen, bijvoorbeeld door middel van deur-aan-deur-acties en een ontbijttour langs studentenhuizen. Het was niet zo dat ik me een halfjaar voor de verkiezingen heb gemeld, al was ik positief verrast over mijn hoge plek op de lijst.’

Waarom heb je voor de VVD gekozen?
‘Het is de enige echte liberale partij in Nederland. Ook is het een hele leuke open gezellige partij, vol met discussie. Je kan echt je eigen mening hebben en ook binnen de partij een beetje verschillen. En vergis je niet, ook ik had het vooroordeel dat de VVD alleen auto’s en lage belastingen belangrijk vindt.’

Maar dat klopt niet?
‘Nee. Dat vinden we ook zeker belangrijk maar de VVD staat voor veel meer. Ik zie de VVD vooral als volkspartij. Je hebt VVD-stemmers in alle lagen van de samenleving die zich ook druk maken om zaken als de kwaliteit van de zorg en het milieu. Het is daarom te kort door de bocht om te zeggen dat de VVD alleen voor auto’s en lage belastingen staat.’

Ben je teleurgesteld dat de VVD in Leiden niet mee gaat besturen?
‘Je moet altijd willen besturen want dan kan je de meeste dingen bereiken, en standpunten ook echt waarmaken. Maar gelukkig leert de ervaring dat politici buiten de coalitie ook ideeën in de praktijk kunnen brengen. Alleen wordt het gewoon wat harder lopen.’

Waar wil jij je persoonlijk voor inzetten de komende vier jaar?
‘Ik heb vooral campagne gevoerd voor het grootste probleem wat nu, en de komende jaren in Leiden speelt: het woningtekort. En dat woningtekort is zo groot dat het zowel voor studenten als voor ouderen een probleem is.’

Is er iets wat de lokale politiek niet goed doet?
‘Wat mij soms frustreert zijn de microdiscussies. Ik denk dat het zinvoller is om over grote onderwerpen te discussiëren. Er moeten bijvoorbeeld op korte termijn heel veel woningen bij, en dan moet je daar alle aandacht op richten.’

Gebeurt dat dan niet?
‘Nee, niet altijd, wat je ziet is dat raadsleden soms over puntkomma’s gaan discussiëren. Dan raakt het hoofddoel uit zicht en wordt het tempo uit plannen gehaald. Dan wordt de politiek stroperig. Terwijl in het belang van de kiezer maar één zaak belangrijk is: meer woningen.’

Heb je een politiek rolmodel?
‘Ik heb geleerd dat je niet op mensen moet neerkijken, maar ook niet tegen mensen moet opkijken. Dus je moet je niet te veel laten leiden door illustere voorbeelden. Maar er zijn wel mensen die inspireren. Toen Rutte opkwam, vond ik dat een frisse politicus met nieuwe ideeën. Ook heb ik veel bewondering voor Frits Bolkestein. Ik heb hem weleens ontmoet.’

Hoe was dat?
‘Ja dat is echt een super inspirerende man. Hij is nooit premier geweest maar was wel jarenlang partijleider van de VVD. We leven tegenwoordig in een tijd van hele snelle quotes en van heel veel roepen, maar Bolkestein was juist een man die zich goed inlas in een onderwerp, veel kennis verzamelde en heel goed over dingen nadacht. Dat mis ik nog weleens in de huidige politiek.’

Heb je verder nog politieke ambities?
‘Nou eerst maar eens proberen zo goed mogelijk raadslid te zijn. Het is voor mij allemaal nieuw. Ik wil zo hard mogelijk mijn best doen om daar iets moois van te maken. Wat er dan verder in de toekomst op politiek vlak nog mogelijk is, dat zie ik dan wel weer.
Misschien dat ik een keer wat anders ga doen.’

Wat bedoel je met anders? 
‘Ander soort werk. Gewoon in een organisatie buiten de politiek. Omdat ik al een groot deel van de week kwijt ben met de politiek hier in Leiden. Ik vind onderwijs ook heel leuk. Misschien ga ik daar wat werkervaring in opdoen. Dat moet ik nog even bekijken hoor. Ik heb geen haast. Maar ik denk dat het altijd goed is om verschillende dingen te blijven doen.’

Straks ben je 28, en dan ben je vier jaar raadslid geweest. Wat wil je bereikt hebben?
‘Ik zei het al, ik richt me op hoofdzaken: ik hoop dat starters in Leiden over vier jaar weer een betaalbare woning kunnen vinden.’

politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …

politiek

De Leidse politiek is verweven met de stad. Leidenlokaal verzamelde een aantal locaties in de stad die raakvlakken hebben met de politiek. Misschien is er bij jou in de buurt wel een plek waar je nog niet van had gehoord! Klik op de markers voor meer informatie.