Artboard 1
01-07-2018 | Myrthe Galle
Antibes: dorpse charme aan de Côte d’Azur

 

De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door een studentenbril.

Half april had ik het voorrecht om mijn eerste persreis te maken. Via mijn stage bij frankrijk.nl, een webazine over Frankrijk in de breedste zin van het woord, mocht ik naar Antibes om kennis te maken met de stad en later verslag te doen van mijn bevindingen.
Leuk, dacht ik, maar: waar ligt het eigenlijk? Ik ontdekte dat Antibes op 30 minuten rijden van Nice ligt, in het zuidoosten van Frankrijk dus. Het merendeel van mijn vrienden en familie had ook nog nooit van de stad gehoord. Ik moest het dus zelf doen en ging op onderzoek uit om meer te weten te komen over de badplaats.

Tegenoverstad

De geschiedenis van Antibes gaat ver terug. Rond de 4e eeuw voor Christus legden de oude Grieken de fundamenten van de stad, die ze “Antipolis” doopten, “Tegenoverstad”. Hiermee verwezen ze naar Nice (“Nikè”), dat aan de andere kant van de baai ligt. Twee eeuwen later kwam de stad in handen van de Romeinen, die haar aanzienlijk uitbreidden. Antibes groeide uit tot een sterke, strategisch gelegen vestingsstad. Het stervormige Fort Carré en de bijbehorende stadsmuren beschermden de stad jarenlang, tot in de 19e eeuw het grootste gedeelte van de muren werd afgebroken om de snelgroeiende stad te kunnen uitbreiden.

Drie delen

Antibes bestaat vandaag de dag uit drie delen: Antibes-stad, Cap d’Antibes en Juan-les-Pins. Hoewel de meeste mensen denken dat Juan-les-Pins een aparte stad is, is het officieel een onderdeel van Antibes. Dit maakt dat Antibes de tweede grootste stad van de Côte d’Azur is, na Nice.

Antibes-stad bestaat uit een prachtig oud centrum met resten van het Fort Carré, een jachthaven en de bloemenwijk Commune Libre du Safranier. Deze pittoreske wijk is een ministadje op zich: in de jaren ’60 nam een groep enthousiaste inwoners het initiatief om een eigen, vrije gemeente te stichten. Ze wilden meer feesten kunnen organiseren en de onderlinge banden van de bewoners verbeteren. Tegenwoordig opereert de wijk deels onafhankelijk van de stad en heeft Safranier zelfs een eigen bestuur en burgemeester.

 • Villa Fontaine in Safranier - Foto: Myrthe Galle

Cap d’Antibes is het rijk begroeide schiereiland van Antibes waarop de duurste villa’s staan. Onder andere het wereldberoemde Hôtel du Cap-Eden-Roc vind je er, waar nog altijd beroemde acteurs verblijven. Juan-les-Pins staat sinds het eind van de 19e eeuw bekend om zijn fantastische nachtleven met kleurig verlichte bars en clubs. Sinds 1960 vindt er jaarlijks het gerenommeerde Jazz à Juan festival plaats.

Jeu de boules

Een stad met een rijke geschiedenis en cultuurontwikkeling, dat was mijn conclusie. Eenmaal aangekomen in Antibes viel de luxe mij meteen op. Ik verbleef in Hotel Royal Antibes, een viersterrenhotel direct aan de boulevard. Voor mij als student was dit een fantastische ervaring; normaal gesproken slaap ik in hostels of budgetvriendelijke hotelletjes.

De luxe sfeer in de stad is niet direct van invloed op de prijzen van onder andere de restaurants. De prijzen voor een kopje koffie, ijsje of diner blijven binnen de perken. Dit maakt dat Antibes een toegankelijke stad is voor alle leeftijden. De jetsetsfeer van Cannes maakt in Antibes plaats voor een bijna dorpse gezelligheid, met oude mannetjes die jeu de boulen op pleintjes en de wekelijkse brocantemarkt op het Place Nationale.

Jeu de boules – Foto: Myrthe Galle

Drie dagen was ik in Antibes, ruim voldoende om de drie delen van Antibes te ontdekken. Het is een erg veelzijdige stad; er is zee, strand, bos, haven, een historisch centrum en meer. Zowel de sportieveling als de cultuurliefhebber kan zijn hart ophalen in Antibes.

Enthousiast geworden? Hieronder deel ik de hoogtepunten en mijn tips voor een geslaagde reis. Bon voyage!

Tips

Eten en drinken:

 • Even ontsnappen aan de drukte in de prachtige binnenplaats van La Cour des Thés, waar eigenaresse Valérie en haar zoon de heerlijkste lunchgerechten en taartjes serveren. Geen standaardbroodjes, maar bijzondere combinaties en plaatselijke specialiteiten. Aanrader: de oeuf cocotte, die aan tafel wordt bereid in een speciaal voor het restaurant gemaakte glazen eierkoker.
 • Een goed visrestaurant in Antibes is Albert Premier, aan de gelijknamige boulevard. Hier kun je voor minder dan €30 genieten van een menu met afwisselende visgerechten, zoals inktvissalade en een mixed grill van vis en schaaldieren.
 • Onmisbaar: een gebakje eten bij Patisserie Cottard. Deze patisserie annex restaurant werd in 2014 geopend door meester-patissier Christian Cottard en zijn vrouw. Cottard, die de onderscheiding Best Craftsman of France kreeg, opende in 2015 ook een patisserieschool op de bovenste verdieping van het pand. Niet alleen de taartjes zijn hemels: ook de gerechten in het restaurant zijn puur, simpel en een lust voor oog en maag!
 • Le Vélo de Léon - Foto: Myrthe Galle

Winkelen:

 • Rue James Close: een snoezige straat vol met boetiekjes en conceptstores. Heerlijk om rond te kijken en kennis te maken met onbekende ontwerpers. Twee favorieten: Le Vélo de Léon, een papier- en cadeauwinkel om blij van te worden, en La Nomade, een conceptstore met producten van Franse makelij.
 • Rue de la République: de wat meer toeristische straat, maar dé straat dus om je favoriete winkelketens tegen te komen.

Cultuur:

 • De twee mooiste straatjes van Antibes: de Rue du Haut Castelet en de Rue du Bas Castelet. Heerlijk om doorheen te slenteren en je te verwonderen over de talloze mooie bloemen en fotogenieke portiekjes.
 • Het Musée Picasso: Picasso was, net als veel andere schilders, groot fan van Antibes. Hij verbleef lange tijd in het Château Grimaldi, waar nu het museum gevestigd is. De inspiratie voor onder andere zijn “Le gobeur d’oursins” (“De zee-egelvreter”) deed hij op in Antibes.
 • De Marché provençal: de bekendste markt van Antibes is de Provençaalse markt, die iedere dag van de week te vinden is op de Cours Masséna. Hier kun je tussen de locals verse groenten, fruit en lekkernijen als olijven kopen.

Wandelen:

 • Sentier du Tire-Poil: deze wandeling van ongeveer 5 kilometer leidt je langs adembenemende uitzichten en ongerepte natuurtaferelen. Soms met als pad niets meer dan uitgehakte rotsen is deze route een fantastisch avontuur voor de kustliefhebber.
 • The Painter’s Trail: het toerismebureau van Antibes heeft een route uitgezet die je langs replica’s van beroemde schilderijen voert, die zo zijn neergezet dat je vanuit het oogpunt van de betreffende schilder kunt kijken.
 • Sentier du Tire-poil - Foto: Myrthe Galle
welzijn | reportage

Het stadsleven wordt vaak geassocieerd met haast, drukte en volle lange dagen. De Elza Hoeve net buiten het centrum van Leiden biedt net het tegenovergestelde: totale rust, natuur en dieren. Naast een grote melkboerderij geven ze je ook de mogelijkheid om je paard te stallen in hun hoeve of om deel te nemen aan verschillende …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

welzijn | fotoserie

Ga je altijd naar dezelfde kapper op de Bree, of laat je toch elke keer je baard weer scheren bij die ene barber op de Haarlemmer? Als je klaar bent met oude gewoontes en toe bent aan een nieuw avontuur dan zit je hier goed! Wij hebben de 4 leukste kappers buiten de singels voor …

welzijn

Ken je dat? Na een jaar het te hebben uitgesteld, besluit je dat het toch echt tijd wordt. Op naar de kapper! Maar… dan is de vraag, welke? Wist jij dat er in totaal 89 (!) kappers in Leiden zijn? Wij ook niet. Wij hebben ze daarom voor jullie op één kaart samen gebracht. Zodat …

welzijn | interview

Iedereen in Leiden kent het beestje inmiddels wel, de schurftmijt. Leiden haalde afgelopen jaar het landelijk nieuws met deze besmettelijke huidziekte. Hoe staat het er nu voor met de schurft in Leiden? Ik vroeg het aan huisarts in opleiding, Joni Ferrari-Dollee (33), die nu werkzaam is bij de huisartsenpraktijk aan de Vrijheidslaan te Leiden. Daarnaast …

cultuur | reportage

De kringloopwinkel kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | fotoserie

Een fotoreportage over de honingbijen van de Hortus Botanicus Dit jaar startte de bijen al vroeg met hun werkzaamheden doordat het plots warm werd eind februari. Dit is uitzonderlijk aangezien ze normaal pas tegen april/mei uit hun winterslaap zouden moeten komen. Hierdoor gingen we kijken hoe het begin van het bijenseizoen verliep. Wist je dat …

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …