Artboard 1
02-07-2018 | Kian Danaie-Moghadam
Lustrum Augustinus zorgt voor roering – een overzicht van reacties op social media

Aankomende week begint het lustrum van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus. Op vrijdag 6 juli wordt het startsein gegeven middels een groot openingsfeest en op dinsdag 17 juli zullen de studenten hun laatste biertje nuttigen in de Ijshal van Leiden. De voortzetting van dit spektakel was lange tijd hoogst onzeker. In afwachting van de gemeentelijke reactie op de vergunningsaanvraag, startten 80 buurtbewoners van de Ijshal een petitie[1]. Zij toonden bezorgdheid over (geluids)overlast en vonden de totale duur van het festijn te lang. Ook een voorstel vanuit de vereniging om 2 feestdagen te schrappen en de eindtijd terug te schroeven van 05:00 naar 03:00 kon de buurtbewoners niet genoeg bekoren.

Gisteren (1 juli, red.) werd bekend dat de gemeente Leiden inderdaad haar fiat heeft gegeven voor het verstrekken van een vergunning aan de studentenverening[2]. Ook werd bekend dat buurtbewoners op kosten van de vereniging 9 dagen mogen verblijven in een hotel. Hiermee lijkt er een einde te komen aan de langdurige soap die Leidenaren al geruime tijd bezighoudt, al overwegen enkele buurtbewoners alsnog een kort geding tegen de beslissing van de gemeente. Een goed moment om te kijken naar de reacties op social media!

Reacties op de website van Sleutelstad op 14 juni (na bekendmaking protesten buurtbewoners)

Reactie op het gedeelde bericht van Alexander Slangen op de pagina: ‘Je bent een Leienaar als…’

Reacties op het gedeelde bericht van het AD op hun eigen Twitteraccount

Reactie op Sebas M. Diekstra, die het AD bericht deelde op zijn Twitterpagina

Reacties op het gedeelde bericht van het AD op hun eigen Facebookpagina

 

[1] https://sleutelstad.nl/2018/06/14/12-dagen-lustrumfeest-augustinus-in-ijshal-is-buurtbewoners-te-gortig/

[2] https://www.ad.nl/binnenland/studentenvereniging-viert-lustrum-buurt-negen-dagen-hotel-in~aaed1737/

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| achtergrond

Wat is er nou typisch Nederlands? Juist, pannenkoeken! En wat is er authentieker dan een Pannenkoekenhuysje die al vanaf 1907 geopend is! Het is een echte trekpleister voor buitenlandse, maar ook Nederlandse, toeristen. Op Steenstraat 49 staat al meer dan 100 jaar een Pannenkoekenhuis genaamd: Pannenkoekenhuysje Oudt Leyden. Dit pannenkoekenhuis heeft vele mensen ontvangen en …

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …