Artboard 1
06-07-2018 | Myrthe Galle
Weer wennen aan werken bij De Stal

 

Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid die werkzoekenden een nieuwe kans biedt op de arbeidsmarkt.

De Stal is een project van DZB Leiden, het gemeentelijk re-integratiebedrijf. Een merendeel van de cliënten van DZB is langdurig werkloos en heeft een afstand tot de arbeidsmarkt door gebrek aan een opleiding, problemen in de thuissituatie of een taalachterstand.

Re-integratieconsulente Jeanine van Lawick legt uit hoe een cliënt via DZB bij een bedrijf als De Stal terecht komt. “Een aantal cliënten zit langdurig in de bijstand, maar kan wel werken. Als je kunt werken, moet je ook werken, is het uitgangspunt. Een cliënt wordt daarom gekoppeld aan een re-integratieconsulente als ik en dan gaan we kijken naar wat hij of zij kan en wil doen.”

  • Foto: Myrthe Galle

Tussenstap

De gemeente Leiden biedt meerdere leer-werktrajecten aan in onder andere de groendienst, beveiliging of horeca. “De meeste cliënten hebben lang niet of zelfs nog nooit gewerkt,” legt Jeanine uit. “Voor hen is werken bij bijvoorbeeld De Stal een tussenstap in hun terugkeer naar de arbeidsmarkt. Hoe is het om vroeg op te staan? Hoe is het om met collega’s en leidinggevenden om te gaan? Dat soort voor werkenden vanzelfsprekende zaken kunnen ze bij ons leren, met behoud van hun uitkering en in een veilige omgeving.”

De Stal wordt sinds twee jaar bestierd door Ton van ‘t Hof. “Ik was eigenlijk al met pensioen,” lacht Ton, “maar toen ze me om hulp vroegen met het opzetten van De Stal kon ik geen nee zeggen.” Van ‘t Hof had 31 jaar zijn eigen restaurant in Den Haag. Eerst werkte hij twee à drie dagen in de week voor De Stal, maar als bedrijfsleider heeft hij er inmiddels een fulltime baan aan.

Ton van ‘t Hof. Foto: Myrthe Galle

Van ‘t Hof vertelt over de moeilijke positie van de meeste werknemers. “De mensen die hier werken hebben niet zozeer een verstandelijke of fysieke beperking, maar wel een andere. Ze kunnen geen baan vinden door bijvoorbeeld alcohol- of drugsproblemen of een scheiding. Vaak zitten ze in een sociaal isolement, komen ze niet meer van de bank af en zijn ze hun vrienden kwijtgeraakt. Sport en andere activiteiten kunnen ze vaak niet meer betalen. In zo’n situatie is het belangrijk dat je je weer nuttig kunt voelen.”

Hoe ziet een werkdag eruit?

Een van de werknemers van De Stal is Mihret (38). Ze is in 2005 naar Nederland gevlucht en komt oorspronkelijk uit Eritrea. Mihret vertelt dat ze het werk in De Stal erg leuk vindt. “Vanaf oktober werkte ik eerst in de keuken, nu werk ik in de bediening. Ik heb veel geleerd, vooral het bedienen is goed om Nederlands te leren. Ook leer ik zo de Nederlandse keuken en cultuur kennen, dat vind ik heel leuk.”

Mihret aan het werk. Foto: Myrthe Galle

De dag begint om 08:30 met schoonmaken, jus d’orange persen, de glazen pouleren en de tafels dekken, vertelt Mihret. “Daarna lunchen we met elkaar en gaan we de mensen tijdens hun lunch bedienen. Na 15:00 uur zijn de meeste mensen weg en gaan we alles schoonmaken. Soms zijn er in de middag nog feestjes, dan moeten we daar dingen voor klaarzetten.”

“Die bijstand, dat is echt top”

Mihret vertelt enthousiast over haar ervaringen in De Stal en komt erg gemotiveerd over. “Als ik cliënten in een intakegesprek vraag, ‘Wat vindt u van uw situatie?’, zegt er nooit een ‘Die bijstand, dat is echt top'”, zegt Jeanine. “Het vooroordeel is dat mensen in de bijstand lui zijn, maar ik kom dat zelden tegen. Het is vooral de aarzeling, de twijfel. ‘Hoe moet ik beginnen?’ vragen mensen zich af. Wij proberen die twijfel zoveel mogelijk weg te nemen door hen in kleine stapjes en met behoud van hun uitkering klaar te stomen voor een baan.”

Ton beaamt dit. “Over het algemeen ben ik heel positief over de mensen die hier werken en hun arbeidslust. Ze staan hier niet met tegenzin omdat het moet van de gemeente.” Na zes maanden is het de bedoeling dat cliënten uitstromen naar een vaste baan. Ton: “70% van de mensen heeft na zes maanden werk gevonden. Daar zijn we tevreden mee. Vaak vinden ze een baan bij één van onze partners, het LUMC bijvoorbeeld. Die weten van hun situatie en willen hen graag begeleiden.”

Trots

Mihret is bijna klaar met haar leer-werktraject bij De Stal. Ze vertelt dat ze ook een tijdje in de zorg heeft gewerkt. “Ik heb een jaar bij Marente in een verzorgingstehuis stage gelopen. Daar werkte ik met mensen met dementie, dus daar kon ik niet zoveel Nederlands leren.” Het liefst zou ze daarom in de horeca blijven werken. “Onlangs heb ik mijn HACCP-examen (examen voedselbereiding en hygiëne, red.) gehaald,” zegt ze trots. “Ik had maar één fout. Met Jeanine ga ik kijken of ik misschien ergens in de keuken of bediening kan gaan werken. Dat lijkt me het leukst om te doen.”

 

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier. Wat is de Wereldfair? De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops …

welzijn | interview

It’s a man’s world… Ook als het om hoge posities in de wetenschap gaat. Maar dit verandert langzaamaan. Zo zijn er onlangs honderd nieuwe vrouwelijke hoogleraren benoemd via het Westerdijk Talentimpuls. Daarnaast hangen er sinds kort veertien portretten van vrouwelijke hoogleraren in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden, een plek waar tot nu toe slechts …

welzijn

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds minder studenten op kamers gaan wonen. Ook veel Leidse studenten wonen elders, zelfs als dat betekent dat ze een flinke reistijd hebben en niet een halfuurtje voor aanvang van een college uit bed kunnen rollen.

welzijn

Duurzaam leven duur of lastig? Leiden Lokaal maakt het jou makkelijker dankzij deze gids die biologisch verantwoorde horecagelegenheden bij jou in de buurt laat zien.

welzijn | interview

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks wel iets over: duurzaamheid.Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk is? “Wij willen het via educatie nog breder op de kaart zetten”, aldus Nanda van Beest, senioradviseur duurzaamheidseducatie bij de gemeente Leiden.

welzijn | interview

Ties Bosman bouwt Tiny Houses naar de wensen van zijn klanten. Foto: Claire Witteman Tiny Houses zijn helemaal ‘in’. Als je het letterlijk vertaald heb je het eigenlijk over ‘kleine huizen’. Ties Bosman houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bouw van deze huizen. Je spreekt volgens hem pas over een Tiny House …

welzijn | interview

In 2050 gaan er wellicht meer mensen dood aan de gevolgen van antibiotica-resistentie dan kanker, aldus een rapport van ‘The Review on Antimicrobial Resistance.’ Er worden steeds minder nieuwe soorten antibiotica ontdekt en bacteriën worden steeds vaker resistent tegen veel gebruikte antibiotica. Aan de Universiteit van Leiden werkt Coen van Hasselt, assistent professor farmacologie, aan …

politiek | nieuws

De gemeente Leiden subsidieert dit jaar 17 onderwijsplannen. Van de 32 voorstellen die binnen kwamen, is ruim de helft goedgekeurd. Samen met cofinanciering van Fonds 1818 ondersteunt de gemeente de plannen met een totaalbedrag van bijna €380.000. Eind 2017 stuurde de gemeente Leiden een uitnodiging naar iedereen die te maken heeft met het onderwijs, met …