Artboard 1
06-07-2018 | Myrthe Galle
Weer wennen aan werken bij De Stal

 

Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid die werkzoekenden een nieuwe kans biedt op de arbeidsmarkt.

De Stal is een project van DZB Leiden, het gemeentelijk re-integratiebedrijf. Een merendeel van de cliënten van DZB is langdurig werkloos en heeft een afstand tot de arbeidsmarkt door gebrek aan een opleiding, problemen in de thuissituatie of een taalachterstand.

Re-integratieconsulente Jeanine van Lawick legt uit hoe een cliënt via DZB bij een bedrijf als De Stal terecht komt. “Een aantal cliënten zit langdurig in de bijstand, maar kan wel werken. Als je kunt werken, moet je ook werken, is het uitgangspunt. Een cliënt wordt daarom gekoppeld aan een re-integratieconsulente als ik en dan gaan we kijken naar wat hij of zij kan en wil doen.”

  • Foto: Myrthe Galle

Tussenstap

De gemeente Leiden biedt meerdere leer-werktrajecten aan in onder andere de groendienst, beveiliging of horeca. “De meeste cliënten hebben lang niet of zelfs nog nooit gewerkt,” legt Jeanine uit. “Voor hen is werken bij bijvoorbeeld De Stal een tussenstap in hun terugkeer naar de arbeidsmarkt. Hoe is het om vroeg op te staan? Hoe is het om met collega’s en leidinggevenden om te gaan? Dat soort voor werkenden vanzelfsprekende zaken kunnen ze bij ons leren, met behoud van hun uitkering en in een veilige omgeving.”

De Stal wordt sinds twee jaar bestierd door Ton van ‘t Hof. “Ik was eigenlijk al met pensioen,” lacht Ton, “maar toen ze me om hulp vroegen met het opzetten van De Stal kon ik geen nee zeggen.” Van ‘t Hof had 31 jaar zijn eigen restaurant in Den Haag. Eerst werkte hij twee à drie dagen in de week voor De Stal, maar als bedrijfsleider heeft hij er inmiddels een fulltime baan aan.

Ton van ‘t Hof. Foto: Myrthe Galle

Van ‘t Hof vertelt over de moeilijke positie van de meeste werknemers. “De mensen die hier werken hebben niet zozeer een verstandelijke of fysieke beperking, maar wel een andere. Ze kunnen geen baan vinden door bijvoorbeeld alcohol- of drugsproblemen of een scheiding. Vaak zitten ze in een sociaal isolement, komen ze niet meer van de bank af en zijn ze hun vrienden kwijtgeraakt. Sport en andere activiteiten kunnen ze vaak niet meer betalen. In zo’n situatie is het belangrijk dat je je weer nuttig kunt voelen.”

Hoe ziet een werkdag eruit?

Een van de werknemers van De Stal is Mihret (38). Ze is in 2005 naar Nederland gevlucht en komt oorspronkelijk uit Eritrea. Mihret vertelt dat ze het werk in De Stal erg leuk vindt. “Vanaf oktober werkte ik eerst in de keuken, nu werk ik in de bediening. Ik heb veel geleerd, vooral het bedienen is goed om Nederlands te leren. Ook leer ik zo de Nederlandse keuken en cultuur kennen, dat vind ik heel leuk.”

Mihret aan het werk. Foto: Myrthe Galle

De dag begint om 08:30 met schoonmaken, jus d’orange persen, de glazen pouleren en de tafels dekken, vertelt Mihret. “Daarna lunchen we met elkaar en gaan we de mensen tijdens hun lunch bedienen. Na 15:00 uur zijn de meeste mensen weg en gaan we alles schoonmaken. Soms zijn er in de middag nog feestjes, dan moeten we daar dingen voor klaarzetten.”

“Die bijstand, dat is echt top”

Mihret vertelt enthousiast over haar ervaringen in De Stal en komt erg gemotiveerd over. “Als ik cliënten in een intakegesprek vraag, ‘Wat vindt u van uw situatie?’, zegt er nooit een ‘Die bijstand, dat is echt top'”, zegt Jeanine. “Het vooroordeel is dat mensen in de bijstand lui zijn, maar ik kom dat zelden tegen. Het is vooral de aarzeling, de twijfel. ‘Hoe moet ik beginnen?’ vragen mensen zich af. Wij proberen die twijfel zoveel mogelijk weg te nemen door hen in kleine stapjes en met behoud van hun uitkering klaar te stomen voor een baan.”

Ton beaamt dit. “Over het algemeen ben ik heel positief over de mensen die hier werken en hun arbeidslust. Ze staan hier niet met tegenzin omdat het moet van de gemeente.” Na zes maanden is het de bedoeling dat cliënten uitstromen naar een vaste baan. Ton: “70% van de mensen heeft na zes maanden werk gevonden. Daar zijn we tevreden mee. Vaak vinden ze een baan bij één van onze partners, het LUMC bijvoorbeeld. Die weten van hun situatie en willen hen graag begeleiden.”

Trots

Mihret is bijna klaar met haar leer-werktraject bij De Stal. Ze vertelt dat ze ook een tijdje in de zorg heeft gewerkt. “Ik heb een jaar bij Marente in een verzorgingstehuis stage gelopen. Daar werkte ik met mensen met dementie, dus daar kon ik niet zoveel Nederlands leren.” Het liefst zou ze daarom in de horeca blijven werken. “Onlangs heb ik mijn HACCP-examen (examen voedselbereiding en hygiëne, red.) gehaald,” zegt ze trots. “Ik had maar één fout. Met Jeanine ga ik kijken of ik misschien ergens in de keuken of bediening kan gaan werken. Dat lijkt me het leukst om te doen.”

 

welzijn | reportage

Het stadsleven wordt vaak geassocieerd met haast, drukte en volle lange dagen. De Elza Hoeve net buiten het centrum van Leiden biedt net het tegenovergestelde: totale rust, natuur en dieren. Naast een grote melkboerderij geven ze je ook de mogelijkheid om je paard te stallen in hun hoeve of om deel te nemen aan verschillende …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

welzijn | fotoserie

Ga je altijd naar dezelfde kapper op de Bree, of laat je toch elke keer je baard weer scheren bij die ene barber op de Haarlemmer? Als je klaar bent met oude gewoontes en toe bent aan een nieuw avontuur dan zit je hier goed! Wij hebben de 4 leukste kappers buiten de singels voor …

welzijn

Ken je dat? Na een jaar het te hebben uitgesteld, besluit je dat het toch echt tijd wordt. Op naar de kapper! Maar… dan is de vraag, welke? Wist jij dat er in totaal 89 (!) kappers in Leiden zijn? Wij ook niet. Wij hebben ze daarom voor jullie op één kaart samen gebracht. Zodat …

welzijn | interview

Iedereen in Leiden kent het beestje inmiddels wel, de schurftmijt. Leiden haalde afgelopen jaar het landelijk nieuws met deze besmettelijke huidziekte. Hoe staat het er nu voor met de schurft in Leiden? Ik vroeg het aan huisarts in opleiding, Joni Ferrari-Dollee (33), die nu werkzaam is bij de huisartsenpraktijk aan de Vrijheidslaan te Leiden. Daarnaast …

cultuur | reportage

De kringloopwinkel kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | fotoserie

Een fotoreportage over de honingbijen van de Hortus Botanicus Dit jaar startte de bijen al vroeg met hun werkzaamheden doordat het plots warm werd eind februari. Dit is uitzonderlijk aangezien ze normaal pas tegen april/mei uit hun winterslaap zouden moeten komen. Hierdoor gingen we kijken hoe het begin van het bijenseizoen verliep. Wist je dat …

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …