Artboard 1
01-03-2019 | Lisa Kranendonk
De 5 grootste studentenverenigingen van Leiden


Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste gezelligheids studentenverenigingen voor je op een rijtje en vertelt je de ins and outs!

1. L.S.V. Minerva

Minerva, ook wel beter bekend als ‘De tent’, is met haar ruim 1900 leden de grootste studentenvereniging van Leiden. De sociëteit is de vinden op de welbekende Breestraat. Minerva wordt ook wel het corps genoemd. Dit houdt in dat het de oudste studentenvereniging is die in de stad te vinden is. Naast dat Minerva de allereerste studentenvereniging in Leiden is, is het ook de oudste vereniging van Nederland. Leuk weetje: koning Willem Alexander is lid geweest en heeft hier in zijn studententijd heel wat biertjes weggetikt.

2. L.V.V.S. Augustinus

Aan het Rapenburg 24 is de sociëteit ‘Eigen Huis’ gevestigd van Augustinus. Met bijna 1900 leden kunnen ook zij zich aansluiten in het rijtje van de grootste verenigingen van Leiden. Leuk weetje: Augustinus heeft ook een restaurant waar iedereen welkom is om een hapje te komen eten. Wanneer je er gaat eten, wordt je bediend door de eerstejaars leden van de vereniging. Voor 4.80,- scoor je al een daghap, wij zeggen doen!

3. A.L.S.V. Quintus

De Algemene Leidse Studentenvereniging Quintus is met haar 1400 leden een stuk kleiner dan Minerva en Augustinus, maar daarom zeker niet minder gezellig. Waar je bij Minerva en Augustinus in je eerste jaar een club of cordiaal vormt met je jaargenoten, werken ze bij Quintus met disputen. In de verschillende disputen zitten leden uit verschillende jaren. In plaats van een horizontaal beleid, hanteren ze bij Quintus dus enkel een verticaal beleid. Quintus is gevestigd aan de Boommarkt en beschikt, net zoals Augustinus, ook over een restaurant. Van maandag t/m donderdag is iedereen welkom om te genieten van een maaltijd voor een studentikoze prijs.

4. SSR

SSR is ooit begonnen als een vereniging waarin een strakke godsdienstige sfeer heerste. Tegenwoordig is er niks meer te merken hiervan en heeft de 850 leden tellende vereniging een meer algemene sfeer. De religieuze achtergrond is vandaag de dag enkel nog terug te horen in het verenigingslied. Net als Quintus heeft SSR een disputenstructuur. SSR geeft aan te staan voor diversiteit en weinig verplichtingen. Ze staan er om bekend een los karakter te hebben: alles mag, maar niks hoeft. Het pand waarin SSR gevestigd is, is te vinden aan de Hogewoerd. Ze zijn momenteel ook druk bezig met een uitbouw aan de Utrechtse Veer.

5. V.S.L. Catena

Last but not least: Catena. Catena valt op doordat ze staan voor vrijheid. Ze beloven geen aanwezigheidsplichten, geen corvee, en geen werkweken te hebben. Hiërarchie is een woord wat het duizendtal leden van Catena niet kent. Er is dan ook geen sprake van horizontale of verticale structuren. Catena heeft een kroegs karakter en gelooft er dan ook in dat je vanzelf vrienden maakt als je aan de bar komt zitten op de Kolfmakersteeg 8. Daarnaast onderscheidt Catena zich van de andere verenigingen door het ruime assortiment dat zij hebben aan drank. Zo hebben ze ruim 20 verschillende speciaal bieren in de aanbieding.

Overige verenigingen

Naast deze vijf grootste gezelligheidsverenigingen telt Leiden nog tig andere verenigingen. Van spelletjes spelen bij het Duivelsei tot surfen bij Plankenkoorts, het kan allemaal. Klik hier voor een overzicht van alle Leidse verenigingen.

Studentenverenigingen termen voor dummies

Voor de leken onder ons, een korte cursus studentenvereniging termen:

Cordiaal/club: Een cordiaal of club wordt gevormd in het eerste jaar. Deze bestaat uit een groep van ongeveer 12 tot 18 lichtingsgenoten van hetzelfde geslacht. Je hebt hiervan dus mannelijke en vrouwelijke versies. Iedere club/cordiaal heeft een eigen naam die ze zelf hebben verzonnen. Gedurende je studententijd blijf je in dezelfde club of hetzelfde cordiaal zitten. Dit is een voorbeeld van een horizontale structuur.

Dispuut/gezelschap: Een dispuut/gezelschap is een voorbeeld van een verticale structuur. In een dispuut/gezelschap zitten mensen uit verschillende lichtingsjaren. Vaak bestaat een dispuut/gezelschap ook alleen maar uit mannen of juist enkel vrouwen. Elk jaar komen er er nieuwe leden bij. Kort samengevat bestaat een dispuut/gezelschap dus uit mensen afskomstig uit verschillende lichtingsjaren.

Verband: Een verband is een soort van samenwerking tussen verschillende clubs/cordialen. In een verband zitten dus meerdere clubs/cordialen die af en toe samen komen. Vaak moet je jezelf als club/cordiaal eerst bewijzen om in een bepaald verband te komen.

Commissies: Verenigingen draaien op commissies. Leden kunnen zich hier vrijwillig bij aansluiten, vaak door voor een bepaalde commissie te solliciteren. Een orde commissie zorgt er bijvoorbeeld voor dat er orde gehouden wordt op borrels en feesten en een restaurant commissie houdt het restaurant (mits aanwezig) draaiende.   

Kaart

Nieuwsgierig geworden? Bekijk onderstaande kaart om te zien waar de 5 verenigingen zich precies bevinden.

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …