Artboard 1
01-03-2019 | Lisa Kranendonk
De 5 grootste verenigingen van Leiden op een rij


Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste gezelligheids studentenverenigingen voor je op een rijtje en vertelt je de ins and outs!

1. L.S.V. Minerva

Minerva, ook wel beter bekend als ‘De tent’, is met haar ruim 1900 leden de grootste studentenvereniging van Leiden. De sociëteit is de vinden op de welbekende Breestraat. Minerva wordt ook wel het corps genoemd. Dit houdt in dat het de oudste studentenvereniging is die in de stad te vinden is. Naast dat Minerva de allereerste studentenvereniging in Leiden is, is het ook de oudste vereniging van Nederland.

2. L.V.V.S. Augustinus

Aan het Rapenburg 24 is de sociëteit ‘Eigen Huis’ gevestigd van Augustinus. Met bijna 1900 leden kunnen ook zij zich aansluiten in het rijtje van de grootste verenigingen van Leiden. Leuk weetje: Augustinus heeft ook een restaurant waar iedereen welkom is om een hapje te komen eten. Wanneer je er gaat eten, wordt je bediend door de eerstejaars leden van de vereniging. Voor 4.80,- scoor je al een daghap, wij zeggen doen!

3. A.L.S.V. Quintus

De Algemene Leidse Studentenvereniging Quintus is met haar 1400 leden een stuk kleiner dan Minerva en Augustinus, maar daarom zeker niet minder gezellig. Waar je bij Minerva en Augustinus in je eerste jaar een club of cordiaal vormt met je jaargenoten, werken ze bij Quintus met disputen. In de verschillende disputen zitten leden uit verschillende jaren. In plaats van een horizontaal beleid, hanteren ze bij Quintus dus enkel een verticaal beleid. Quintus is gevestigd aan de Boommarkt en beschikt, nog zoals Augustinus, ook over een restaurant. Van maandag t/m donderdag is iedereen welkom om te genieten van een maaltijd voor een studentikoze prijs.

4. SSR

SSR is ooit begonnen als een vereniging waarin een strakke godsdienstige sfeer heerste. Tegenwoordig is er niks meer te merken hiervan en heeft de 850 leden tellende vereniging een meer algemene sfeer. De religieuze achtergrond is vandaag te dag enkel nog terug te horen in het verenigingslid. Net als Quintus heeft SSR een disputenstructuur. SSR geeft aan te staan voor diversiteit en weinig verplichtingen. Ze staan er om bekend een los karakter te hebben: alles mag, maar niks hoeft. Het pand waarin SSR gevestigd is, is de vinden aan de Hogewoerd.

5. V.S.L. Catena

Last but not least: Catena. Catena valt op doordat ze staan voor vrijheid. Ze beloven geen verplichtingen, geen aanwezigheidsplichten, geen corvee, en geen werkweken te hebben. Hiërarchie is een woord wat het duizendtal leden van Catena niet kent. Er is dan ook geen sprake van horizontale of verticale structuren. Catena heeft een kroegs karakter en gelooft er dan ook in dat je vanzelf vrienden maakt als je aan de bar komt zitten op de Kolfmakersteeg 8. Daarnaast onderscheid Catena zich van de andere verenigingen door het ruime assortiment wat zij hebben aan drank. Zo hebben ze ruim 20 verschillende speciaal bieren in de aanbieding.

Overige verenigingen

Naast deze vijf grootste gezelligheidsverenigingen telt Leiden nog tig andere verenigingen. Van spelletjes spelen bij het Duivelsei tot surfen bij Plankenkoorts, het kan allemaal. Klik hier voor een overzicht van alle Leidse verenigingen.

Studentenverenigingen termen voor dummies

Voor de leken onder ons, een korte cursus studentenvereniging termen:

Cordiaal/club: Een cordiaal of club wordt gevormd in het eerste jaar. Deze bestaat uit een groep van ongeveer 12 tot 18 lichtingsgenoten van hetzelfde geslacht. Je hebt hiervan dus mannelijke en vrouwelijke versies. Iedere club/cordiaal heeft een eigen naam die ze zelf hebben verzonnen. Gedurende je studententijd blijf je in dezelfde club of hetzelfde cordiaal zitten. Dit is een voorbeeld van een horizontale structuur.

Dispuut/gezelschap: Een dispuut/gezelschap is een voorbeeld van een verticale structuur. In een dispuut/gezelschap zitten mensen uit verschillende lichtingsjaren. Vaak bestaat een dispuut/gezelschap ook alleen maar uit mannen of juist enkel vrouwen. Elk jaar komen er er nieuwe leden bij. Kort samengevat bestaat een dispuut/gezelschap dus uit mensen afskomstig uit verschillende lichtingsjaren.

Verband: Een verband is een soort van samenwerking tussen verschillende clubs/cordialen. In een verband zitten dus meerdere clubs/cordialen die af en toe samen komen. Vaak moet je jezelf als club/cordiaal eerst bewijzen om in een bepaald verband te komen.

Commissies: Verenigingen draaien op commissies. Leden kunnen zich hier vrijwillig bij aansluiten, vaak door voor een bepaalde commissie te solliciteren. Een orde commissie zorgt er bijvoorbeeld voor dat er orde gehouden wordt op borrels en feesten en een restaurant commissie houdt het restaurant (mits aanwezig) draaiende.   

cultuur

Moeite met die laatste weken voor de zomer door te komen? Geen zorgen, Leiden heeft genoeg te doen. Hierbij enkele festivals en events uitgelicht met voor ieder wat wils!

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Wij gingen langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan, is het enthiousiasme van de twee DJ’s zo aanstekelijk, dat je elke …

cultuur | nieuws

De twee studenten Benjamin Schoonenberg en Pablo Kattenberg stonden afgelopen zaterdag op de markt met hun zelfgemaakte robot die gedichten produceert. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de Lucebot gedichten maken die geïnspireerd zijn op het werk van de dichter Lucebert.

cultuur

Een biertje in De Kroeg, opera in de Schouwburg, dansen in de Next, cabaret in de Stadsgehoorzaal: Leiden heeft verscheidene mogelijkheden voor een avondje uit. Maar binnenkort is er meer dan dat mogelijk: op industrieterrein De Waard gaat de Wibar zijn deuren openen. In een grote loods in de Willem Barentzstraat zal zich een multifunctioneel …

cultuur | achtergrond

LEIDEN, geproduceerd in samenwerking met Caroline Wesselman Het voormalige schakelhuis van de energiecentrale in Leiden is sinds 2017 overgenomen door bierbrouwerij Pronck. Maandelijks wordt hier 5000 liter aan liefdevolle, eigenaardige en speciale bieren geproduceerd. Vandaag neemt 1 van de oprichters, Frans, ons mee en mogen wij op bottelavontuur. Hoe werkt zo een brouwerij eigenlijk en …