Artboard 1
01-03-2019 | lisakranendonk
De 5 grootste verenigingen van Leiden op een rij


Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste gezelligheids studentenverenigingen voor je op een rijtje en vertelt je de ins and outs!

1. L.S.V. Minerva

Minerva, ook wel beter bekend als ‘De tent’, is met haar ruim 1900 leden de grootste studentenvereniging van Leiden. De sociëteit is de vinden op de welbekende Breestraat. Minerva wordt ook wel het corps genoemd. Dit houdt in dat het de oudste studentenvereniging is die in de stad te vinden is. Naast dat Minerva de allereerste studentenvereniging in Leiden is, is het ook de oudste vereniging van Nederland.

2. L.V.V.S. Augustinus

Aan het Rapenburg 24 is de sociëteit ‘Eigen Huis’ gevestigd van Augustinus. Met bijna 1900 leden kunnen ook zij zich aansluiten in het rijtje van de grootste verenigingen van Leiden. Leuk weetje: Augustinus heeft ook een restaurant waar iedereen welkom is om een hapje te komen eten. Wanneer je er gaat eten, wordt je bediend door de eerstejaars leden van de vereniging. Voor 4.80,- scoor je al een daghap, wij zeggen doen!

3. A.L.S.V. Quintus

De Algemene Leidse Studentenvereniging Quintus is met haar 1400 leden een stuk kleiner dan Minerva en Augustinus, maar daarom zeker niet minder gezellig. Waar je bij Minerva en Augustinus in je eerste jaar een club of cordiaal vormt met je jaargenoten, werken ze bij Quintus met disputen. In de verschillende disputen zitten leden uit verschillende jaren. In plaats van een horizontaal beleid, hanteren ze bij Quintus dus enkel een verticaal beleid. Quintus is gevestigd aan de Boommarkt en beschikt, nog zoals Augustinus, ook over een restaurant. Van maandag t/m donderdag is iedereen welkom om te genieten van een maaltijd voor een studentikoze prijs.

4. SSR

SSR is ooit begonnen als een vereniging waarin een strakke godsdienstige sfeer heerste. Tegenwoordig is er niks meer te merken hiervan en heeft de 850 leden tellende vereniging een meer algemene sfeer. De religieuze achtergrond is vandaag te dag enkel nog terug te horen in het verenigingslid. Net als Quintus heeft SSR een disputenstructuur. SSR geeft aan te staan voor diversiteit en weinig verplichtingen. Ze staan er om bekend een los karakter te hebben: alles mag, maar niks hoeft. Het pand waarin SSR gevestigd is, is de vinden aan de Hogewoerd.

5. V.S.L. Catena

Last but not least: Catena. Catena valt op doordat ze staan voor vrijheid. Ze beloven geen verplichtingen, geen aanwezigheidsplichten, geen corvee, en geen werkweken te hebben. Hiërarchie is een woord wat het duizendtal leden van Catena niet kent. Er is dan ook geen sprake van horizontale of verticale structuren. Catena heeft een kroegs karakter en gelooft er dan ook in dat je vanzelf vrienden maakt als je aan de bar komt zitten op de Kolfmakersteeg 8. Daarnaast onderscheid Catena zich van de andere verenigingen door het ruime assortiment wat zij hebben aan drank. Zo hebben ze ruim 20 verschillende speciaal bieren in de aanbieding.

Overige verenigingen

Naast deze vijf grootste gezelligheidsverenigingen telt Leiden nog tig andere verenigingen. Van spelletjes spelen bij het Duivelsei tot surfen bij Plankenkoorts, het kan allemaal. Klik hier voor een overzicht van alle Leidse verenigingen.

Studentenverenigingen termen voor dummies

Voor de leken onder ons, een korte cursus studentenvereniging termen:

Cordiaal/club: Een cordiaal of club wordt gevormd in het eerste jaar. Deze bestaat uit een groep van ongeveer 12 tot 18 lichtingsgenoten van hetzelfde geslacht. Je hebt hiervan dus mannelijke en vrouwelijke versies. Iedere club/cordiaal heeft een eigen naam die ze zelf hebben verzonnen. Gedurende je studententijd blijf je in dezelfde club of hetzelfde cordiaal zitten. Dit is een voorbeeld van een horizontale structuur.

Dispuut/gezelschap: Een dispuut/gezelschap is een voorbeeld van een verticale structuur. In een dispuut/gezelschap zitten mensen uit verschillende lichtingsjaren. Vaak bestaat een dispuut/gezelschap ook alleen maar uit mannen of juist enkel vrouwen. Elk jaar komen er er nieuwe leden bij. Kort samengevat bestaat een dispuut/gezelschap dus uit mensen afskomstig uit verschillende lichtingsjaren.

Verband: Een verband is een soort van samenwerking tussen verschillende clubs/cordialen. In een verband zitten dus meerdere clubs/cordialen die af en toe samen komen. Vaak moet je jezelf als club/cordiaal eerst bewijzen om in een bepaald verband te komen.

Commissies: Verenigingen draaien op commissies. Leden kunnen zich hier vrijwillig bij aansluiten, vaak door voor een bepaalde commissie te solliciteren. Een orde commissie zorgt er bijvoorbeeld voor dat er orde gehouden wordt op borrels en feesten en een restaurant commissie houdt het restaurant (mits aanwezig) draaiende.   

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …