Artboard 1
01-03-2019 | Daan Koopen
Verlaten boten zorgen voor ergernis onder Leidenaren
De verlaten roeiboot aan de Oude Singel verpest volgens sommigen de grachten

LEIDEN – Iedereen is er wel bekend mee: de prachtige, nagenoeg heilige grachten van Leiden. De trots van de stad is al jaren populair bij toeristen en stadsbewoners om een vaartochtje te maken of om gezellig naast te barbecueën. Het is volgens bewoners dan ook treurig dat er zo veel verlaten boten in de grachten liggen.

“Niemand weet van wie die boot is, die ligt er al jaren”, zo luiden de woorden van Peter, die al bijna zijn hele leven aan de Oude Singel in Leiden woont. Hij vindt het zonde dat de gemeente er niet meer aan doet om de boten te verwijderen. Voor zijn huis ligt nu al zeker vijf jaar een kleine roeiboot, half gezonken en van voor tot achter begroeit met zeewier. “Het is een schande. Het ziet er niet uit.” Peters eigen boot ligt even verderop. “Ik betaal gewoon netjes voor mijn ligplaats, maar dit onding mag hier zomaar blijven?” aldus een gefrustreerde Peter.

Deze half gezonken roeiboot in de Herengracht ligt er volgens omwonenden al jaren.

Peter is niet de enige Leidenaar die zich ergert aan het onverzorgde grachtenbeeld waar de boten voor zorgen. Even verderop aan de Herengracht zit een groepje studenten te genieten van het mooie weer. “Die roeiboot? Geen idee van wie die is. Soms zitten er eenden in.” Wanneer ik hen vraag of er ooit pogingen zijn gedaan om de boot te laten verwijderen, halen ze hun schouders op; “De huisbaas heeft volgens mij een paar keer de gemeente gebeld, maar de boot ligt er nog steeds.” Ook de studenten noemen de gemeente als eindverantwoordelijke.

Dat is niet geheel onterecht. Volgens de website van de gemeente Leiden komen mensen die een ligplaats willen in de grachten op een wachtlijst te staan. Als verlaten boten een plaats bezet houden, zorgt dat voor de nodige frustraties. Volgens een medewerker bij het stadhuis is het verwijderen van de boten een grotere onderneming dan men denkt.

“We kunnen niet zomaar boten weghalen omdat mensen dat vragen. We doen één keer per jaar een grote inspectie, waarbij we veel boten weghalen waarvoor geen ligplaatsgeld is betaald, of waarvan de eigenaar niet langer in de gemeente staat ingeschreven” aldus de gemeente. De laatste ronde verwijderingen was in juli 2018. Met een kraanwagen worden de boten uit het water gevist. Peter zegt zijn twijfels te hebben. “Als ze dat elk jaar doen, waarom ligt deze er dan al zo lang?” Het verwijderen van de boten uit de grachten is een doorlopend proces, en de volgende bergingsactie staat gepland voor de eerste helft van 2019.

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

Aan de rand van de Maresingel bevindt zich Hairpoint. Deze kapperszaak zit in een pand dat al vele jaren onderdak biedt aan kappers. Dit is niet altijd zo geweest. Het pand kent een rijke geschiedenis en heeft vele verschillende functies gehad. Haartrends zijn net zo veranderlijk gebleken als de functie van dit pand. Niet alleen …

De Nationale Week Zonder Vlees is van start gegaan! Van 11 tot 17 maart vindt de tweede editie van deze campagne plaats. De Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om in deze week geen vlees te eten met als doel om Nederlanders bewust te maken van de positieve impact van minder vlees eten. …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

| achtergrond

Op een zonnige, maar toch frisse, zaterdagmiddag stap ik eindelijk na een lange tijd de Tolkienwinkel weer in. Het is nog precies zoals ik het me herinner: smal, maar ver doorlopend en vol met spullen. Ik kijk weer mijn ogen uit en het voelt als een soort thuiskomen, wanneer ik de soundtrack van The Fellowship …

politiek | achtergrond

Fel zonlicht in de zomer? Fysiotherapie Eerste Lijn? Familiaire erytrofago-lymfohistiocytose? Nee, dit is pas FEL: Feminist Evolution Leiden. Een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit een al bestaande feministische boekenclub. FEL moest …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

| fotoserie

Dit pad wordt dagelijks door duizenden mensen bewandeld op weg naar hun college of werk, maar menig Leidenaar zal nog nooit van de Hartlijn gehoord hebben. Om hier verandering in te brengen organiseerde de gemeente een designwedstrijd voor deze route, die loopt vanaf de LUMC-zijde van het centraal station tot aan het Bio Science Park …

| reportage

In het zuiden van Leiden ligt het Park Matilo, waar de Romeinen ooit een fort op de grens van hun rijk hadden gebouwd.

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

| achtergrond

De fiets is hét vervoersmiddel in Leiden. Fietsers en fietsen in Leiden zijn overal. Wat doet de gemeente daar aan?