Artboard 1
01-03-2019 | Daan Koopen
Verlaten boten zorgen voor ergernis onder Leidenaren
De verlaten roeiboot aan de Oude Singel verpest volgens sommigen de grachten

LEIDEN – Iedereen is er wel bekend mee: de prachtige, nagenoeg heilige grachten van Leiden. De trots van de stad is al jaren populair bij toeristen en stadsbewoners om een vaartochtje te maken of om gezellig naast te barbecueën. Het is volgens bewoners dan ook treurig dat er zo veel verlaten boten in de grachten liggen.

“Niemand weet van wie die boot is, die ligt er al jaren”, zo luiden de woorden van Peter, die al bijna zijn hele leven aan de Oude Singel in Leiden woont. Hij vindt het zonde dat de gemeente er niet meer aan doet om de boten te verwijderen. Voor zijn huis ligt nu al zeker vijf jaar een kleine roeiboot, half gezonken en van voor tot achter begroeit met zeewier. “Het is een schande. Het ziet er niet uit.” Peters eigen boot ligt even verderop. “Ik betaal gewoon netjes voor mijn ligplaats, maar dit onding mag hier zomaar blijven?” aldus een gefrustreerde Peter.

Deze half gezonken roeiboot in de Herengracht ligt er volgens omwonenden al jaren.

Peter is niet de enige Leidenaar die zich ergert aan het onverzorgde grachtenbeeld waar de boten voor zorgen. Even verderop aan de Herengracht zit een groepje studenten te genieten van het mooie weer. “Die roeiboot? Geen idee van wie die is. Soms zitten er eenden in.” Wanneer ik hen vraag of er ooit pogingen zijn gedaan om de boot te laten verwijderen, halen ze hun schouders op; “De huisbaas heeft volgens mij een paar keer de gemeente gebeld, maar de boot ligt er nog steeds.” Ook de studenten noemen de gemeente als eindverantwoordelijke.

Dat is niet geheel onterecht. Volgens de website van de gemeente Leiden komen mensen die een ligplaats willen in de grachten op een wachtlijst te staan. Als verlaten boten een plaats bezet houden, zorgt dat voor de nodige frustraties. Volgens een medewerker bij het stadhuis is het verwijderen van de boten een grotere onderneming dan men denkt.

“We kunnen niet zomaar boten weghalen omdat mensen dat vragen. We doen één keer per jaar een grote inspectie, waarbij we veel boten weghalen waarvoor geen ligplaatsgeld is betaald, of waarvan de eigenaar niet langer in de gemeente staat ingeschreven” aldus de gemeente. De laatste ronde verwijderingen was in juli 2018. Met een kraanwagen worden de boten uit het water gevist. Peter zegt zijn twijfels te hebben. “Als ze dat elk jaar doen, waarom ligt deze er dan al zo lang?” Het verwijderen van de boten uit de grachten is een doorlopend proces, en de volgende bergingsactie staat gepland voor de eerste helft van 2019.

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!

| interview

Iedere 4 mei zijn we om klokslag acht uur twee minuten stil. Henk Koet (78) en Mat van der Haven (73) maakten die stilte als erewacht tientallen keren mee. Dit jaar houden ze voor het eerst niet de wacht in Leiden. ,,Herdenken zit in je genen.” De doos met oorlogspakken en overalls stond al bijna …

| fotoserie

Het Pesthuis staat te koop! Vanwege de waslijst aan voorwaarden is het voor potentiële kopers nog een hele kluif om het gebouw uiteindelijk in handen te krijgen. Dit komt door de monumentale waarde en de waardevolle ligging tussen het Bio Science Park en de Leidse binnenstad. Achter het Pesthuis gaat een lange geschiedenis schuil. In …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …