Artboard 1
01-03-2019 | Madelief van Gils
Hulp vanuit de wijk

Sommigen hebben er nog nooit van gehoord, anderen hebben veel aan ze te danken: Sociale Wijkteams. Hoe zit het met die in Leiden?

Uit onderzoek van het kenniscentrum Movisie blijkt dat in 2014 het aantal gemeenten dat met deze teams werkt in korte tijd explosief toenam, zo ook in Leiden. Veel inwoners zijn echter niet bekend met deze teams. Wat doen ze precies?

De gemeente Leiden is verdeeld in negen wijken, op gemeentelijk niveau ook aangemerkt als districten. Zeven van deze districten hebben beschikking tot hun eigen Sociaal Wijkteam en hebben daarbij ook een eigen vestiging (zie de kaart hieronder). Deze teams bestaan sinds 1 januari 2015 en zijn ondergebracht in een coöperatie  gevormd door Radius, Kwadraad, MEE en Libertas, allen organisaties in het sociale domein. De teams werken samen met de WMO-consulenten van de gemeente.

Gemeenten proberen door te werken met Sociale Wijkteams aanbod en vraag van zorg in de wijk dichterbij elkaar te brengen. Ze maken hierbij gebruik van de kracht van de eigen burgers waardoor er minder beroep gedaan hoeft te worden op de tweedelijnszorg. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de zorg goedkoper wordt, maar volgens het CPB steeg het aantal doorverwijzingen en wordt de zorg daardoor juist duurder. 

Verschillende vragen

Volgens de Gemeente van Leiden kun je met allerlei vragen bij het Sociaal Wijkteam terecht. Een lijstje daarvan staat op hun site. Om een paar voorbeelden te noemen: armoede en schulden, stress, huiselijk geweld of hulp bij huishouden. Volgens Wilma Jansen, sociaal medewerker van het Sociaal Wijkteam Noord en Boerhaave, zijn de vragen waarmee mensen naar hun toe komen inderdaad heel verschillend. ‘Ze komen met vragen voor begeleiding, financiële vragen, maar ook met bijvoorbeeld psychosociale vragen naar ons toe.’

Een sociaal medewerker van het wijkteam Roodenburg voegt daar nog aan toe dat er twee takken bestaan in hun werk. ‘De vragen hebben of te maken met de WMO, of met het algemeen maatschappelijk werk. Bij de WMO moet je vooral denken aan mensen die voorzieningen aanvragen. Bij algemeen maatschappelijk werk krijgen we vooral veel vragen over financiële problemen, relatieproblemen en dreigende ontruimingen.’

Ondanks dat het CPB aangeeft dat het aantal doorverwijzingen stijgt, geeft de sociaal medewerker van het Wijkteam Roodenburg aan dat ze de mensen binnen de WMO altijd zelf helpen. ‘Binnen het maatschappelijk werk proberen we de mensen ook zoveel mogelijk zelf te helpen, zolang het trajecten zijn die binnen 6 a 8 keer de klant spreken, opgelost kunnen worden. Voor langere trajecten schakelen we andere partners in door een indicatie begeleiding aan te vragen. We blijven ze echter wel volgen en zijn daardoor nog steeds betrokken. De tijd is er helaas niet om ze zelf te helpen.’

Ook voor ingewikkelde problemen hoeft er dus niet per se sprake te zijn van een doorverwijzing. De sociaal Medewerker van Roodenburg vertelt dat als er een verslaafde met enorme schulden voor hun deur staat, met een brief waaruit blijkt dat hij morgen ontruimd wordt, die ook bij hen kan blijven. ‘Als iemand zoveel problematiek heeft, komt er ook wel andere hulpverlening bij kijken, maar die zouden we in 8 keer toch kunnen helpen om zijn leven weer op de rit te krijgen.’ Het gaat dus puur om de langdurigheid van het oplossen van de problemen, en niet om de complexiteit ervan.

Studenten

Een groot deel van Leiden bestaat uit studenten, en hoewel deze op het eerste gezicht niet zozeer de klanten van een wijkteam lijken te zijn, komen er toch regelmatig studenten met een vraag. Wilma: ‘Studenten vragen vaak hulp omdat ze het niet meer kunnen bolwerken met hun studie, financiën, etc. Vaak heeft dat te maken met een stoornis, bijvoorbeeld met ASS (autisme).’ De medewerker van Roodenburg voegt daar nog aan toe dat er steeds meer studenten zijn die een beperking hebben zoals autisme of ADHD. ‘Ook zij komen naar ons toe.’

De zeven Sociale Wijkteams  in Leiden zijn er voor elke inwoner en proberen zoveel mogelijk zelf hulp te bieden. Doorverwijzen gebeurt alleen als de langdurigheid van het traject niet meer behapbaar is voor de teams. De Sociale Wijkteams hebben geen tijd om iemand voor een langere tijd te volgen, zoals de medewerker van Roodenburg aangeeft:  ‘We kunnen niet 2 à 3 jaar lang bij iemand thuis komen elke week, al zouden we het nog zo graag willen.’

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!

| interview

Iedere 4 mei zijn we om klokslag acht uur twee minuten stil. Henk Koet (78) en Mat van der Haven (73) maakten die stilte als erewacht tientallen keren mee. Dit jaar houden ze voor het eerst niet de wacht in Leiden. ,,Herdenken zit in je genen.” De doos met oorlogspakken en overalls stond al bijna …

| fotoserie

Het Pesthuis staat te koop! Vanwege de waslijst aan voorwaarden is het voor potentiële kopers nog een hele kluif om het gebouw uiteindelijk in handen te krijgen. Dit komt door de monumentale waarde en de waardevolle ligging tussen het Bio Science Park en de Leidse binnenstad. Achter het Pesthuis gaat een lange geschiedenis schuil. In …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …