Artboard 1
01-03-2019 | madeliefvangils
Hulp vanuit de wijk

Sommigen hebben er nog nooit van gehoord, anderen hebben veel aan ze te danken: Sociale Wijkteams. Hoe zit het met die in Leiden?

Uit onderzoek van het kenniscentrum Movisie blijkt dat in 2014 het aantal gemeenten dat met deze teams werkt in korte tijd explosief toenam, zo ook in Leiden. Veel inwoners zijn echter niet bekend met deze teams. Wat doen ze precies?

De gemeente Leiden is verdeeld in negen wijken, op gemeentelijk niveau ook aangemerkt als districten. Zeven van deze districten hebben beschikking tot hun eigen Sociaal Wijkteam en hebben daarbij ook een eigen vestiging (zie de kaart hieronder). Deze teams bestaan sinds 1 januari 2015 en zijn ondergebracht in een coöperatie  gevormd door Radius, Kwadraad, MEE en Libertas, allen organisaties in het sociale domein. De teams werken samen met de WMO-consulenten van de gemeente.

Gemeenten proberen door te werken met Sociale Wijkteams aanbod en vraag van zorg in de wijk dichterbij elkaar te brengen. Ze maken hierbij gebruik van de kracht van de eigen burgers waardoor er minder beroep gedaan hoeft te worden op de tweedelijnszorg. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de zorg goedkoper wordt, maar volgens het CPB steeg het aantal doorverwijzingen en wordt de zorg daardoor juist duurder. 

Verschillende vragen

Volgens de Gemeente van Leiden kun je met allerlei vragen bij het Sociaal Wijkteam terecht. Een lijstje daarvan staat op hun site. Om een paar voorbeelden te noemen: armoede en schulden, stress, huiselijk geweld of hulp bij huishouden. Volgens Wilma Jansen, sociaal medewerker van het Sociaal Wijkteam Noord en Boerhaave, zijn de vragen waarmee mensen naar hun toe komen inderdaad heel verschillend. ‘Ze komen met vragen voor begeleiding, financiële vragen, maar ook met bijvoorbeeld psychosociale vragen naar ons toe.’

Een sociaal medewerker van het wijkteam Roodenburg voegt daar nog aan toe dat er twee takken bestaan in hun werk. ‘De vragen hebben of te maken met de WMO, of met het algemeen maatschappelijk werk. Bij de WMO moet je vooral denken aan mensen die voorzieningen aanvragen. Bij algemeen maatschappelijk werk krijgen we vooral veel vragen over financiële problemen, relatieproblemen en dreigende ontruimingen.’

Ondanks dat het CPB aangeeft dat het aantal doorverwijzingen stijgt, geeft de sociaal medewerker van het Wijkteam Roodenburg aan dat ze de mensen binnen de WMO altijd zelf helpen. ‘Binnen het maatschappelijk werk proberen we de mensen ook zoveel mogelijk zelf te helpen, zolang het trajecten zijn die binnen 6 a 8 keer de klant spreken, opgelost kunnen worden. Voor langere trajecten schakelen we andere partners in door een indicatie begeleiding aan te vragen. We blijven ze echter wel volgen en zijn daardoor nog steeds betrokken. De tijd is er helaas niet om ze zelf te helpen.’

Ook voor ingewikkelde problemen hoeft er dus niet per se sprake te zijn van een doorverwijzing. De sociaal Medewerker van Roodenburg vertelt dat als er een verslaafde met enorme schulden voor hun deur staat, met een brief waaruit blijkt dat hij morgen ontruimd wordt, die ook bij hen kan blijven. ‘Als iemand zoveel problematiek heeft, komt er ook wel andere hulpverlening bij kijken, maar die zouden we in 8 keer toch kunnen helpen om zijn leven weer op de rit te krijgen.’ Het gaat dus puur om de langdurigheid van het oplossen van de problemen, en niet om de complexiteit ervan.

Studenten

Een groot deel van Leiden bestaat uit studenten, en hoewel deze op het eerste gezicht niet zozeer de klanten van een wijkteam lijken te zijn, komen er toch regelmatig studenten met een vraag. Wilma: ‘Studenten vragen vaak hulp omdat ze het niet meer kunnen bolwerken met hun studie, financiën, etc. Vaak heeft dat te maken met een stoornis, bijvoorbeeld met ASS (autisme).’ De medewerker van Roodenburg voegt daar nog aan toe dat er steeds meer studenten zijn die een beperking hebben zoals autisme of ADHD. ‘Ook zij komen naar ons toe.’

De zeven Sociale Wijkteams  in Leiden zijn er voor elke inwoner en proberen zoveel mogelijk zelf hulp te bieden. Doorverwijzen gebeurt alleen als de langdurigheid van het traject niet meer behapbaar is voor de teams. De Sociale Wijkteams hebben geen tijd om iemand voor een langere tijd te volgen, zoals de medewerker van Roodenburg aangeeft:  ‘We kunnen niet 2 à 3 jaar lang bij iemand thuis komen elke week, al zouden we het nog zo graag willen.’

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

Aan de rand van de Maresingel bevindt zich Hairpoint. Deze kapperszaak zit in een pand dat al vele jaren onderdak biedt aan kappers. Dit is niet altijd zo geweest. Het pand kent een rijke geschiedenis en heeft vele verschillende functies gehad. Haartrends zijn net zo veranderlijk gebleken als de functie van dit pand. Niet alleen …

De Nationale Week Zonder Vlees is van start gegaan! Van 11 tot 17 maart vindt de tweede editie van deze campagne plaats. De Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om in deze week geen vlees te eten met als doel om Nederlanders bewust te maken van de positieve impact van minder vlees eten. …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

| achtergrond

Op een zonnige, maar toch frisse, zaterdagmiddag stap ik eindelijk na een lange tijd de Tolkienwinkel weer in. Het is nog precies zoals ik het me herinner: smal, maar ver doorlopend en vol met spullen. Ik kijk weer mijn ogen uit en het voelt als een soort thuiskomen, wanneer ik de soundtrack van The Fellowship …

politiek | achtergrond

Fel zonlicht in de zomer? Fysiotherapie Eerste Lijn? Familiaire erytrofago-lymfohistiocytose? Nee, dit is pas FEL: Feminist Evolution Leiden. Een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit een al bestaande feministische boekenclub. FEL moest …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

| fotoserie

Dit pad wordt dagelijks door duizenden mensen bewandeld op weg naar hun college of werk, maar menig Leidenaar zal nog nooit van de Hartlijn gehoord hebben. Om hier verandering in te brengen organiseerde de gemeente een designwedstrijd voor deze route, die loopt vanaf de LUMC-zijde van het centraal station tot aan het Bio Science Park …

| reportage

In het zuiden van Leiden ligt het Park Matilo, waar de Romeinen ooit een fort op de grens van hun rijk hadden gebouwd.

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

| achtergrond

De fiets is hét vervoersmiddel in Leiden. Fietsers en fietsen in Leiden zijn overal. Wat doet de gemeente daar aan?