Artboard 1
01-03-2019 | Anne Dollee
Instagram als bindmiddel tussen jongeren en politiek

Maanden geleden kreeg ik een melding op mijn telefoon ‘youngpoliticsleiden heeft gevraagd of hij/zij jou mag volgen.’ Meestal klik ik dit soort berichten linea recta weg als ik de naam niet herken, maar dit keer besloot ik toch een kijkje te nemen op de pagina en wat bleek: de pagina laat het stereotype van politici als oude knarren als sneeuw voor de zon verdwijnen. Politici hoeven niet altijd oude grijze mannen in strakke pakken te zijn, integendeel: het zijn jongeren die net als jij een baan hebben of een studie volgen, maar daarnaast ook onderdeel zijn van de gemeenteraad in Leiden. Leiden is een studentenstad gevuld met jongeren, die aan de hand van dit profiel kunnen zien wat jonge gemeenteraadsleden voor standpunten hebben. Ik ging in gesprek met initiatiefnemers Melle Vink (20) en Sanne Baier (19), die mij alles vertelden over het doel en de totstandkoming van het project.

Sanne en Melle studeren beide Marketing en Communicatie aan het ROC te Leiden. Beiden zochten naar een stage en kwamen via hun opleiding bij STAD (Stichting Talent and Dreams) Leiden terecht. “De school adviseerde mij stage te lopen bij STAD Leiden, omdat ik er niet zo van houd om in formele sferen te werken”, vertelt Sanne. “Bij STAD Leiden krijg ik de vrijheid om te werken met een jonge doelgroep, en dat bevalt me erg goed.” STAD Leiden is een projectbureau, dat jongeren helpt bij het begeleiden en het realiseren van zelfbedachte projecten of evenementen.

Melle legde me uit hoe Young Politics is voortgekomen: “Per maand heeft STAD Leiden een maatschappelijk thema dat de stagiaires onder de aandacht brengen, en in de maand januari was dit de nieuwe democratie.” Best een lastig thema volgens Sanne, want hoe laat je politiek op een leuke manier leven onder de jongeren? Ze kozen voor het social media platform Instagram, “omdat jongeren nu eenmaal veel tijd besteden aan social media.” “Dus toen dachten we, laten we een instagramaccount opzetten dat door en voor jongeren is gemaakt”, vertellen Sanne en Melle enthousiast. Hierbij gebruiken ze geen zware en saaie verhalen, maar kiezen ze voor spelletjes of quizzen met als doel jongeren te betrekken bij de politiek.

Met deze spelletjes, quizzen en leuke content proberen de initiatiefnemers jongeren naar de pagina te trekken. “Ook kaarten we kwesties aan die jongeren aangaan, zoals de huisvesting in Leiden of het vroeg sluiten van de deuren van kroegen.” Dit zijn de onderwerpen die jongeren belangrijk vinden in hun leven. Daarnaast kiezen de oprichters bewust voor interviews met en berichten over jonge raadsleden. Sanne: “We wilden laten zien dat raadsleden ook jongeren kunnen zijn zoals jij en ik.” Ze proberen op een passende manier content te maken van de thema’s die betrekking hebben op de doelgroep. Hierdoor hopen Melle en Sanne dat jongeren zich meer bewust zijn van hun rol binnen de politiek.

De komende tijd zullen de stagiaires zich richten op andere thema’s binnen STAD Leiden, waardoor zij het project over zullen dragen aan het Vlietland College in Leiden. De middelbare school zal Young Politics overnemen in hun lesprogramma. “Jongeren kunnen natuurlijk pas stemmen als ze achttien zijn, maar de pagina is een manier om hen voorbereid te laten zijn als ze mogen stemmen.” Nu het einde van de stageperiode nadert, kijken de oprichters positief terug op hun project: “Het was super tof om te zien dat politici zo interactief bezig waren met ons project”, zegt Sanne, waarop Melle toevoegt: “Het siert de gemeenteraadsleden dat ze zo toegankelijk zijn.”

Initiatiefnemers: Melle, Gaby en Sanne

Nu de stempas van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen al op de mat ligt, eindigt het gesprek met oprichters van Young Politics met een boodschap aan alle jongeren in Leiden: “Maak de stemwijzer, lees je goed in en ga vooral stemmen!

politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …