Artboard 1
01-03-2019 | hiddevanslooten
Waar moet je heen voor het geloof in Bos- en Gasthuis?

De wijk bos- en gasthuis kent vele sportvoorzieningen, natuur en winkels. Maar ook religie speelt een belangrijke rol in de buurt. Want wat veel mensen niet weten, is dat de Bos- en gasthuis het meest gevarieerde aanbod heeft qua soorten religie in heel Leiden. De gebouwen zijn soms wat verscholen en kunnen je daarom ontgaan zijn. Daarom brachten we de kerken (en moskee) in kaart voor je.

Uit cijfers van het sociaal cultureel planbureau (SCP) blijkt dat er sprake is van ontkerkelijking in Nederland. Maar bij moslims is er juist een toename. Ook in Leiden is de moslimgemeenschap een belangrijk deel van de religieuze vertegenwoordiging. Deze gemeenschap groeit en dat zie je in bos- en gasthuis terug, met de Al hijra moskee die in april 2018 is geopend.

De Al Hijra moskee vanaf de Ter Haarkade

Maar de Al Hijra moskee is niet het enige religieuze gebouw in Bos- en gasthuis. In totaal zijn er 5 plekken die dienen als religieuze ontmoetingsplaats. De moskee valt misschien op in het straatbeeld, maar de international church zou je van buiten niet zo snel aan het gebouw herkennen. Het gebouw aan de vijf Meilaan is namelijk naast kerk ook een school.

De opstandingskerk valt vooral qua grootte en de losse toren op. De kerk zelf is een niet opvallend gebouw met haar beige kleur. Het gebouw is ook een beetje weggestopt in de wijk, ondanks de toren kan je hem zeker wel missen in een rondje door de wijk. Al zit de schoonheid van het gebouw in de eenvoud.

Verhullend

Een andere kerk die je waarschijnlijk wel hebt gezien maar je misschien niet is opgevallen is de H Antoniuskerk. De parochie ligt gelegen op de hoek van de vijf meilaan en de N206 tegenover het winkelcentrum de Luifelbaan. Maar met de beige kleur en het platte dak, heeft het een niet opvallend karakter waardoor het niet uit het oog springt.

Wie door de Brahmslaan rijdt is voorbij de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der laatste dagen gereden. Toch is het niet gek als het je nooit opgevallen is. Voor het gebouw staan bomen die de kerk verhullen voor de grote buitenwereld. De gevel bestaande uit bakstenen in dezelfde kleuren als de huizen eromheen laten je ook niet de aandacht trekken.

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!

| interview

Iedere 4 mei zijn we om klokslag acht uur twee minuten stil. Henk Koet (78) en Mat van der Haven (73) maakten die stilte als erewacht tientallen keren mee. Dit jaar houden ze voor het eerst niet de wacht in Leiden. ,,Herdenken zit in je genen.” De doos met oorlogspakken en overalls stond al bijna …

| fotoserie

Het Pesthuis staat te koop! Vanwege de waslijst aan voorwaarden is het voor potentiële kopers nog een hele kluif om het gebouw uiteindelijk in handen te krijgen. Dit komt door de monumentale waarde en de waardevolle ligging tussen het Bio Science Park en de Leidse binnenstad. Achter het Pesthuis gaat een lange geschiedenis schuil. In …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …