Artboard 1
01-03-2019 | hiddevanslooten
Waar moet je heen voor het geloof in Bos- en Gasthuis?

De wijk bos- en gasthuis kent vele sportvoorzieningen, natuur en winkels. Maar ook religie speelt een belangrijke rol in de buurt. Want wat veel mensen niet weten, is dat de Bos- en gasthuis het meest gevarieerde aanbod heeft qua soorten religie in heel Leiden. De gebouwen zijn soms wat verscholen en kunnen je daarom ontgaan zijn. Daarom brachten we de kerken (en moskee) in kaart voor je.

Uit cijfers van het sociaal cultureel planbureau (SCP) blijkt dat er sprake is van ontkerkelijking in Nederland. Maar bij moslims is er juist een toename. Ook in Leiden is de moslimgemeenschap een belangrijk deel van de religieuze vertegenwoordiging. Deze gemeenschap groeit en dat zie je in bos- en gasthuis terug, met de Al hijra moskee die in april 2018 is geopend.

De Al Hijra moskee vanaf de Ter Haarkade

Maar de Al Hijra moskee is niet het enige religieuze gebouw in Bos- en gasthuis. In totaal zijn er 5 plekken die dienen als religieuze ontmoetingsplaats. De moskee valt misschien op in het straatbeeld, maar de international church zou je van buiten niet zo snel aan het gebouw herkennen. Het gebouw aan de vijf Meilaan is namelijk naast kerk ook een school.

De opstandingskerk valt vooral qua grootte en de losse toren op. De kerk zelf is een niet opvallend gebouw met haar beige kleur. Het gebouw is ook een beetje weggestopt in de wijk, ondanks de toren kan je hem zeker wel missen in een rondje door de wijk. Al zit de schoonheid van het gebouw in de eenvoud.

Verhullend

Een andere kerk die je waarschijnlijk wel hebt gezien maar je misschien niet is opgevallen is de H Antoniuskerk. De parochie ligt gelegen op de hoek van de vijf meilaan en de N206 tegenover het winkelcentrum de Luifelbaan. Maar met de beige kleur en het platte dak, heeft het een niet opvallend karakter waardoor het niet uit het oog springt.

Wie door de Brahmslaan rijdt is voorbij de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der laatste dagen gereden. Toch is het niet gek als het je nooit opgevallen is. Voor het gebouw staan bomen die de kerk verhullen voor de grote buitenwereld. De gevel bestaande uit bakstenen in dezelfde kleuren als de huizen eromheen laten je ook niet de aandacht trekken.

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

Aan de rand van de Maresingel bevindt zich Hairpoint. Deze kapperszaak zit in een pand dat al vele jaren onderdak biedt aan kappers. Dit is niet altijd zo geweest. Het pand kent een rijke geschiedenis en heeft vele verschillende functies gehad. Haartrends zijn net zo veranderlijk gebleken als de functie van dit pand. Niet alleen …

De Nationale Week Zonder Vlees is van start gegaan! Van 11 tot 17 maart vindt de tweede editie van deze campagne plaats. De Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om in deze week geen vlees te eten met als doel om Nederlanders bewust te maken van de positieve impact van minder vlees eten. …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

| achtergrond

Op een zonnige, maar toch frisse, zaterdagmiddag stap ik eindelijk na een lange tijd de Tolkienwinkel weer in. Het is nog precies zoals ik het me herinner: smal, maar ver doorlopend en vol met spullen. Ik kijk weer mijn ogen uit en het voelt als een soort thuiskomen, wanneer ik de soundtrack van The Fellowship …

politiek | achtergrond

Fel zonlicht in de zomer? Fysiotherapie Eerste Lijn? Familiaire erytrofago-lymfohistiocytose? Nee, dit is pas FEL: Feminist Evolution Leiden. Een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit een al bestaande feministische boekenclub. FEL moest …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

| fotoserie

Dit pad wordt dagelijks door duizenden mensen bewandeld op weg naar hun college of werk, maar menig Leidenaar zal nog nooit van de Hartlijn gehoord hebben. Om hier verandering in te brengen organiseerde de gemeente een designwedstrijd voor deze route, die loopt vanaf de LUMC-zijde van het centraal station tot aan het Bio Science Park …

| reportage

In het zuiden van Leiden ligt het Park Matilo, waar de Romeinen ooit een fort op de grens van hun rijk hadden gebouwd.

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

| achtergrond

De fiets is hét vervoersmiddel in Leiden. Fietsers en fietsen in Leiden zijn overal. Wat doet de gemeente daar aan?