Artboard 1
02-03-2019 | Michele Hoekstra
Singer-songwriter Thomas Triemstra: Allesbelovende veelkunner

Na zijn optreden in de Leidse Lente afgelopen vrijdagavond (01-03-2019) kan er nu een oordeel geveild worden over Thomas Triemstra. Is hij de moeite waard of toch niet?

Met een simpele outfit, enigszins nonchalant, maar met opvallende kleurrijke sokken, betrad Triemstra het podium. Het publiek was toch vooral bezig met eigen gesprekken, maar dit hield de zanger gelukkig niet tegen.

De setting was de Leidse Lente. Een soort grote huiskamer waar iedereen welkom is. Niet alleen voor een drankje, maar ook om het open podium te betreden. De sfeer in het café-galerie is dan ook aangenaam en huiselijk. Naast open-mic avonden zijn er geregeld artiesten ingepland door het café zelf. In dit geval dus Thomas Triemstra. Zeer zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen in dit speciale Leidse café. Alleen al van de naam word je vrolijk.

Een snuf talent

Thomas Triemstra is een singer-songwriter, volgens de online informatie op zijn Soundcloud, beïnvloedt door Bon Iver, The National en Sufjan Stevens (in het genre: Indie).

Triemstra op het podium van de Leidse Lente

Hij deed mij meer denken aan Douwe Bob in zijn beginjaren en ook Daniel de Jong. Heerlijk relaxte klanken. Een echte aanwinst voor kleine festivals met akoestische optredens lijkt mij. Zeer de moeite waard om op een luie zomerdag bij weg te dromen.

Een mooie, rouwe stem en een indrukwekkende kopstem. Een diepte die niet vanzelfsprekend is. Triemstra is zeker gezegend met een snuf aangeboren talent, naast het harde werk. Oefening baart immers ook kunst. Daarnaast was van gitaar naar piano schakelen geen enkel probleem voor de singer-songwriter. Dit zorgde voor een goede afwisseling in de ander halfuur speeltijd.  

Wat mij betreft kan Triemstra qua stem geplaatst worden naast Ben Caplan. Mede door de diepgang in zijn stem. Door de hogere uithalen deed hij ook enigszins denken aan Tom Odell. Daarnaast tipt zijn uitstraling aan die van Michael Prins. Deze namen zijn natuurlijk geen verkeerd gezelschap in de singer-songwriter wereld.

Biertje bij de hand

Wat Triemstra interessant maakte om naar te kijken was het enigszins aandoenlijke gestoei met de speellijst. Zijn nummers kent hij goed, de titels die hij ze gaf iets minder. Met een biertje bij de hand ging hij op in zijn eigen muziek. Af en toe de ogen gesloten (vooral wanneer hij overstapte op zijn kopstem), in dit geval een aanduiding van inleving in zijn eigen muziekspel.


Dat maakt deze zanger een zeer veelzijdig karakter. Ook zijn oeuvre is intrigerend. De zelfgeschreven nummers zijn ook hoe Triemstra in het vak is gerold. Door nummers te schrijven begon hij met zingen. Gelukkig maar! Tijdens een gesprek achteraf blijkt hij ook nog eens te drummen. Een echte alleskunner dus, die na zijn optreden graag nog blijft hangen voor een drankje en een praatje.

Het oordeel

Triemstra is nu ongeveer een jaar actief met serieuze optredens van eigen geschreven nummers en ik denk dat er zomaar een grootse artiest in hem kan schuilen. Hij heeft zeker nog wat te leren, maar het begin is veelbelovend. Vooral interactie met het publiek is een verbeterpunt, maar eigenheid en talent zijn grote pluspunten die eigenlijk alle tekortkomingen overschaduwen. Wat mij betreft krijgt hij een 8.

Op de volgende sociale media kun je Thomas Triemstra vinden:

Instagram
Facebook
Youtube

Ook in het café is de maandelijkse agenda te vinden.

Elke vrijdag avond is er live muziek in de Leidse lente, kijk voor meer informatie op de website.


cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

Aan de rand van de Maresingel bevindt zich Hairpoint. Deze kapperszaak zit in een pand dat al vele jaren onderdak biedt aan kappers. Dit is niet altijd zo geweest. Het pand kent een rijke geschiedenis en heeft vele verschillende functies gehad. Haartrends zijn net zo veranderlijk gebleken als de functie van dit pand. Niet alleen …

De Nationale Week Zonder Vlees is van start gegaan! Van 11 tot 17 maart vindt de tweede editie van deze campagne plaats. De Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om in deze week geen vlees te eten met als doel om Nederlanders bewust te maken van de positieve impact van minder vlees eten. …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

| achtergrond

Op een zonnige, maar toch frisse, zaterdagmiddag stap ik eindelijk na een lange tijd de Tolkienwinkel weer in. Het is nog precies zoals ik het me herinner: smal, maar ver doorlopend en vol met spullen. Ik kijk weer mijn ogen uit en het voelt als een soort thuiskomen, wanneer ik de soundtrack van The Fellowship …

politiek | achtergrond

Fel zonlicht in de zomer? Fysiotherapie Eerste Lijn? Familiaire erytrofago-lymfohistiocytose? Nee, dit is pas FEL: Feminist Evolution Leiden. Een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit een al bestaande feministische boekenclub. FEL moest …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

| fotoserie

Dit pad wordt dagelijks door duizenden mensen bewandeld op weg naar hun college of werk, maar menig Leidenaar zal nog nooit van de Hartlijn gehoord hebben. Om hier verandering in te brengen organiseerde de gemeente een designwedstrijd voor deze route, die loopt vanaf de LUMC-zijde van het centraal station tot aan het Bio Science Park …

| reportage

In het zuiden van Leiden ligt het Park Matilo, waar de Romeinen ooit een fort op de grens van hun rijk hadden gebouwd.

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

| achtergrond

De fiets is hét vervoersmiddel in Leiden. Fietsers en fietsen in Leiden zijn overal. Wat doet de gemeente daar aan?