Artboard 1
02-03-2019 | Michèle Hoekstra
Singer-songwriter Thomas Triemstra: Allesbelovende veelkunner

Na zijn optreden in de Leidse Lente afgelopen vrijdagavond (01-03-2019) kan er nu een oordeel geveild worden over Thomas Triemstra. Is hij de moeite waard of toch niet?

Met een simpele outfit, enigszins nonchalant, maar met opvallende kleurrijke sokken, betrad Triemstra het podium. Het publiek was toch vooral bezig met eigen gesprekken, maar dit hield de zanger gelukkig niet tegen.

De setting was de Leidse Lente. Een soort grote huiskamer waar iedereen welkom is. Niet alleen voor een drankje, maar ook om het open podium te betreden. De sfeer in het café-galerie is dan ook aangenaam en huiselijk. Naast open-mic avonden zijn er geregeld artiesten ingepland door het café zelf. In dit geval dus Thomas Triemstra. Zeer zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen in dit speciale Leidse café. Alleen al van de naam word je vrolijk.

Een snuf talent

Thomas Triemstra is een singer-songwriter, volgens de online informatie op zijn Soundcloud, beïnvloedt door Bon Iver, The National en Sufjan Stevens (in het genre: Indie).

Triemstra op het podium van de Leidse Lente

Hij deed mij meer denken aan Douwe Bob in zijn beginjaren en ook Daniel de Jong. Heerlijk relaxte klanken. Een echte aanwinst voor kleine festivals met akoestische optredens lijkt mij. Zeer de moeite waard om op een luie zomerdag bij weg te dromen.

Een mooie, rouwe stem en een indrukwekkende kopstem. Een diepte die niet vanzelfsprekend is. Triemstra is zeker gezegend met een snuf aangeboren talent, naast het harde werk. Oefening baart immers ook kunst. Daarnaast was van gitaar naar piano schakelen geen enkel probleem voor de singer-songwriter. Dit zorgde voor een goede afwisseling in de ander halfuur speeltijd.  

Wat mij betreft kan Triemstra qua stem geplaatst worden naast Ben Caplan. Mede door de diepgang in zijn stem. Door de hogere uithalen deed hij ook enigszins denken aan Tom Odell. Daarnaast tipt zijn uitstraling aan die van Michael Prins. Deze namen zijn natuurlijk geen verkeerd gezelschap in de singer-songwriter wereld.

Biertje bij de hand

Wat Triemstra interessant maakte om naar te kijken was het enigszins aandoenlijke gestoei met de speellijst. Zijn nummers kent hij goed, de titels die hij ze gaf iets minder. Met een biertje bij de hand ging hij op in zijn eigen muziek. Af en toe de ogen gesloten (vooral wanneer hij overstapte op zijn kopstem), in dit geval een aanduiding van inleving in zijn eigen muziekspel.


Dat maakt deze zanger een zeer veelzijdig karakter. Ook zijn oeuvre is intrigerend. De zelfgeschreven nummers zijn ook hoe Triemstra in het vak is gerold. Door nummers te schrijven begon hij met zingen. Gelukkig maar! Tijdens een gesprek achteraf blijkt hij ook nog eens te drummen. Een echte alleskunner dus, die na zijn optreden graag nog blijft hangen voor een drankje en een praatje.

Het oordeel

Triemstra is nu ongeveer een jaar actief met serieuze optredens van eigen geschreven nummers en ik denk dat er zomaar een grootse artiest in hem kan schuilen. Hij heeft zeker nog wat te leren, maar het begin is veelbelovend. Vooral interactie met het publiek is een verbeterpunt, maar eigenheid en talent zijn grote pluspunten die eigenlijk alle tekortkomingen overschaduwen. Wat mij betreft krijgt hij een 8.

Op de volgende sociale media kun je Thomas Triemstra vinden:

Instagram
Facebook
Youtube

Ook in het café is de maandelijkse agenda te vinden.

Elke vrijdag avond is er live muziek in de Leidse lente, kijk voor meer informatie op de website.


| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!

| interview

Iedere 4 mei zijn we om klokslag acht uur twee minuten stil. Henk Koet (78) en Mat van der Haven (73) maakten die stilte als erewacht tientallen keren mee. Dit jaar houden ze voor het eerst niet de wacht in Leiden. ,,Herdenken zit in je genen.” De doos met oorlogspakken en overalls stond al bijna …

| fotoserie

Het Pesthuis staat te koop! Vanwege de waslijst aan voorwaarden is het voor potentiële kopers nog een hele kluif om het gebouw uiteindelijk in handen te krijgen. Dit komt door de monumentale waarde en de waardevolle ligging tussen het Bio Science Park en de Leidse binnenstad. Achter het Pesthuis gaat een lange geschiedenis schuil. In …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …