Artboard 1
03-03-2019 | Zeno Zonneveldt
De Hartlijn: Vervuilde ader van Leiden

Dit pad wordt dagelijks door duizenden mensen bewandeld op weg naar hun college of werk, maar menig Leidenaar zal nog nooit van de Hartlijn gehoord hebben. Om hier verandering in te brengen organiseerde de gemeente een designwedstrijd voor deze route, die loopt vanaf de LUMC-zijde van het centraal station tot aan het Bio Science Park van de Universiteit Leiden. En zo een vernieuwing is hard nodig. In dit artikel neem ik u mee langs de Hartlijn zoals die er nu bij ligt.

Ik sta met mijn rug naar het station, de Hartlijn sterkt zich voor mijn ogen uit. Bestemming: het Bio Science Park. Maar hoe kom ik daar? Oh! Ik zie daar een bordje staan.

Routeaanwijzing

Dit is even puzzelen. Niet alleen is de tekst volledig in het Engels, het is ook moeilijk om het gebouw te vinden dat je zoekt in de lange waslijst van locaties. De kleuren die zijn toegevoegd om het bijbehorende kaartje overzichtelijker te maken zorgen alleen maar voor meer verwarring. Uiteindelijk spot ik toch het Science Park.

Jammer genoeg staan er op de route verder geen aanwijsborden meer. Aangezien ik geen fotografisch geheugen heb zit er niks anders op dan een foto nemen. Een overzichtelijker bord met duidelijkere informatie en wegwijzers langs de Hartlijn zelf zouden nuttig zijn. De naam van de route staat ook nergens aangegeven. Het is dat ik van te voren al wist hoe het heet, maar anders zou ik geen idee hebben dat ik op het punt sta de Hartlijn te betreden.

Duinen

Nu we de route naar onze bestemming uitgestippeld hebben, is het tijd om te beginnen met lopen. Ineens heb ik het gevoel alsof terug ben beland de duinen van Noord-Holland; overal zand en helmgras. Dit is zeker het mooiste gedeelte van de hele Hartlijn. Bij de vernieuwing hoeft hier niks meer aan gedaan te worden.

Dwars door deze gemaakte natuur loopt een fietspad met twee voetpaden langs de randen. De glooiende gouden sprieten die in het zonlicht dansen zorgen voor een serene sfeer. Even krijg ik de neiging om neer te ploffen een van de bankjes en een momentje voor mezelf te pakken, maar toch loop ik door.

LUMC

Vanuit de duinen loop ik zo het terrein van het LUMC op. De artificiële natuur heeft hier plaatsgemaakt voor één en al beton. Het ene gebouw is nog lelijker dan dan het andere. Het feit dat het mij na uitgestorven is maakt de sfeer alleen maar troostelozer. Hier kan echt nog wel veel gedaan worden aan de presentatie. Snel doorlopen dan maar.

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!

| interview

Iedere 4 mei zijn we om klokslag acht uur twee minuten stil. Henk Koet (78) en Mat van der Haven (73) maakten die stilte als erewacht tientallen keren mee. Dit jaar houden ze voor het eerst niet de wacht in Leiden. ,,Herdenken zit in je genen.” De doos met oorlogspakken en overalls stond al bijna …

| fotoserie

Het Pesthuis staat te koop! Vanwege de waslijst aan voorwaarden is het voor potentiële kopers nog een hele kluif om het gebouw uiteindelijk in handen te krijgen. Dit komt door de monumentale waarde en de waardevolle ligging tussen het Bio Science Park en de Leidse binnenstad. Achter het Pesthuis gaat een lange geschiedenis schuil. In …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …