Artboard 1
03-03-2019 | Jannet Harthoorn
Fietsers krijgen de ruimte in Leiden maar hun fiets ook?

LEIDEN – De fiets is hét vervoersmiddel om Leiden te verkennen. Fietsers en fietsen in Leiden zijn dan ook overal.

In Leiden heeft dan ook 90% van de inwoners een fiets en 67% van de inwoners gebruikt de fiets dagelijks. En de kans dat dat meer wordt, is groot. Er zijn namelijk plannen om het centrum van Leiden autoluw te maken en buiten het centrum een parkeergarage te bouwen. Op plekken waar nu parkeerplaatsen zijn voor auto’s, komen dan fietsenstallingen.

Fietsparkeren

Toch zorgt de grote hoeveelheid fietsen in het centrum nu al voor een probleem. Fietsen staan vaak kriskras door het centrum geparkeerd. Wethouder Martine Leewis geeft aan dat de gemeente nadenkt over een oplossing voor het parkeerprobleem: “We moeten er iets mee omdat de kades in het centrum vaak erg rommelig zijn. Iedereen zoekt een plek voor zijn fiets en parkeert deze op een willekeurige plek. Hierdoor is de stoep vaak slecht begaanbaar voor voetgangers.” Door parkeerplekken van auto’s weg te halen hoopt de gemeente meer ruimte te creëren voor fietsenstallingen. Tegelijkertijd wil de gemeente nog meer groen in het centrum. Hoe de verdeling tussen auto’s, fietsen en groen zal zijn, moet de toekomst uitwijzen.

  • In Leiden heeft 90% van de inwoners een fiets

Weesfietsen

Een andere situatie waar de gemeente mee te maken heeft zijn weesfietsen. “Een weesfiets is geen wrak, het is een fiets die iemand even is vergeten. Deze verkeerde fiets is nog wel van iemand”, aldus wethouder Martine Leewis. “Je mag je fiets twee weken op een ongeschikte plek laten staan, daarna komt de gemeente de fiets weghalen.” Behalve bij het station, daar is de regeling een stuk strenger. Als je fiets niet in een stalling staat dan is het ‘fiets fout, fiets weg’. Zo hoopt de gemeente het station netjes en bereikbaar te houden.

Levensgevaarlijk

Ondanks alle maatregelen vanuit de gemeente is er ook nog veel kritiek. Zo vertelt inwoner Marlieke Swieten: “Ik parkeer mijn motor altijd op de stoep voor mijn huis, zodat ik er vanuit huis zicht op heb. Maar soms staat de stoep zo vol met fietsen, dat ik mijn motor er niet meer weg krijg. De fietsen staan overal.” Ook lijkt fietsen in Leiden niet per se zonder gevaar. “Ik heb al veel bijna-doodervaringen gehad bij een knooppunt in het centrum.” vertelt inwoner Lyonne van Gaalen. “Het verkeer gaat chaotisch langs elkaar heen. Hier word je zo overreden door een bus.” Wellicht is het weren van auto’s dan wel de oplossing voor veilig fietsen in Leiden, alleen dan moet er wel voldoende ruimte komen voor het stallen van deze tweewielers.

Gevaarlijke kruispunten in Leiden volgens fietsers

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!

| interview

Iedere 4 mei zijn we om klokslag acht uur twee minuten stil. Henk Koet (78) en Mat van der Haven (73) maakten die stilte als erewacht tientallen keren mee. Dit jaar houden ze voor het eerst niet de wacht in Leiden. ,,Herdenken zit in je genen.” De doos met oorlogspakken en overalls stond al bijna …

| fotoserie

Het Pesthuis staat te koop! Vanwege de waslijst aan voorwaarden is het voor potentiële kopers nog een hele kluif om het gebouw uiteindelijk in handen te krijgen. Dit komt door de monumentale waarde en de waardevolle ligging tussen het Bio Science Park en de Leidse binnenstad. Achter het Pesthuis gaat een lange geschiedenis schuil. In …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …