Artboard 1
03-03-2019 | jannetharthoorn
Fietsers krijgen de ruimte in Leiden maar hun fiets ook?

LEIDEN – De fiets is hét vervoersmiddel in Leiden, aldus de gemeente. Fietsers en fietsen in Leiden zijn overal.

In Leiden heeft dan ook 90% van de inwoners een fiets en 67% van de inwoners gebruikt de fiets dagelijks. En de kans dat dat meer wordt, is groot. Er zijn namelijk plannen om het centrum van Leiden autoluw te maken en buiten het centrum een parkeergarage te bouwen. Op plekken waar nu parkeerplaatsen zijn voor auto’s, komen dan fietsenstallingen.

Fietsparkeren

Toch zorgt de grote hoeveelheid fietsen in het centrum nu al voor een probleem. Fietsen staan vaak kriskras door het centrum geparkeerd. Wethouder Martine Leewis geeft aan dat de gemeente druk nadenkt over oplossingen voor het probleem: “We moeten er iets mee omdat de kades in het centrum vaak erg rommelig zijn. Iedereen zoekt een plek voor zijn fiets en parkeert deze op een willekeurige plek. Hierdoor is de stoep vaak slecht begaanbaar voor voetgangers.” Door parkeerplekken van auto’s weg te halen hoopt de gemeente meer ruimte te creëren voor fietsenstallingen. Tegelijkertijd wil de gemeente nog meer groen in het centrum. Hoe de verdeling tussen auto’s, fietsen en groen zal zijn, moet de toekomst uitwijzen.

  • In Leiden heeft 90% van de inwoners een fiets

Weesfietsen

Een andere situatie waar de gemeente mee te maken heeft zijn weesfietsen in Leiden. “Een weesfiets is geen wrak, het is een fiets die iemand even is vergeten. Deze verkeerde fiets is nog wel van iemand”, aldus wethouder Martine Leewis. “Je mag je fiets twee weken op een ongeschikte plek laten staan, daarna komt de gemeente de fiets weghalen.” Behalve bij het station, daar is de regeling een stuk strenger. Als je fiets niet in een stalling staat dan is het ‘fiets fout, fiets weg’. Zo hoopt de gemeente het station netjes en bereikbaar te houden.

Levensgevaarlijk

Ondanks alle maatregelen vanuit de gemeente is er ook nog veel kritiek. Zo vertelt inwoner Marlieke Swieten: “Ik parkeer mijn motor altijd op de stoep voor mijn huis, zodat ik er vanuit huis zicht op heb. Maar soms staat de stoep zo vol met fietsen, dat ik mijn motor er niet meer weg krijg. De fietsen staan overal.” Ook lijkt fietsen in Leiden niet per se zonder gevaar. “Ik heb al veel bijna-doodervaringen gehad bij een knooppunt in het centrum.” vertelt bewoner Lyonne van Gaalen. “Het verkeer gaat chaotisch langs elkaar heen. Hier word je zo overreden door een bus.” Wellicht is het weren van auto’s dan wel de oplossing voor veilig fietsen in Leiden, alleen dan moet er wel voldoende ruimte komen voor het stallen van deze tweewielers.

Gevaarlijke fietskruispunten in Leiden volgens inwoners

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

Aan de rand van de Maresingel bevindt zich Hairpoint. Deze kapperszaak zit in een pand dat al vele jaren onderdak biedt aan kappers. Dit is niet altijd zo geweest. Het pand kent een rijke geschiedenis en heeft vele verschillende functies gehad. Haartrends zijn net zo veranderlijk gebleken als de functie van dit pand. Niet alleen …

De Nationale Week Zonder Vlees is van start gegaan! Van 11 tot 17 maart vindt de tweede editie van deze campagne plaats. De Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om in deze week geen vlees te eten met als doel om Nederlanders bewust te maken van de positieve impact van minder vlees eten. …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

| achtergrond

Op een zonnige, maar toch frisse, zaterdagmiddag stap ik eindelijk na een lange tijd de Tolkienwinkel weer in. Het is nog precies zoals ik het me herinner: smal, maar ver doorlopend en vol met spullen. Ik kijk weer mijn ogen uit en het voelt als een soort thuiskomen, wanneer ik de soundtrack van The Fellowship …

politiek | achtergrond

Fel zonlicht in de zomer? Fysiotherapie Eerste Lijn? Familiaire erytrofago-lymfohistiocytose? Nee, dit is pas FEL: Feminist Evolution Leiden. Een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit een al bestaande feministische boekenclub. FEL moest …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

| fotoserie

Dit pad wordt dagelijks door duizenden mensen bewandeld op weg naar hun college of werk, maar menig Leidenaar zal nog nooit van de Hartlijn gehoord hebben. Om hier verandering in te brengen organiseerde de gemeente een designwedstrijd voor deze route, die loopt vanaf de LUMC-zijde van het centraal station tot aan het Bio Science Park …

| reportage

In het zuiden van Leiden ligt het Park Matilo, waar de Romeinen ooit een fort op de grens van hun rijk hadden gebouwd.

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.