Artboard 1
04-03-2019 | Helia Vons & Emma Zijtregtop
Hair on point
Kapper Ali Eren aan het werk in zijn zaak Hairpoint

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om de zaak in acht maanden tijd populair in de buurt en zelfs buiten Leiden te maken.

Waarom bent u kapper geworden? 

“Op mijn vijftiende ben ik gestopt met school en heeft mijn vader er voor gezorgd dat ik elke dag ging werken. Dat heeft goed uitgepakt. Het is best een goed beroep in Nederland om te hebben. Iedereen moet geknipt worden, het blijft groeien. Met veel doorzettingsvermogen ben ik gekomen waar ik nu ben.”

Een borstel, een van de benodigdheden van een kapper.
Hoe bent u bij deze locatie gekomen?

“Per toeval. Ik was onderweg naar werk en toen reed ik langs dit pand. Het eerste wat ik dacht was: ‘he, hier is ook een kapsalon?’ Ik heb toen gelijk de auto geparkeerd en ik ben naar binnen gelopen. Spontaan de vorige eigenaar aangesproken. Zij vertelde mij toen dat ik over twee jaar terug moest komen, want dan zou ze met pensioen gaan. Zo gezegd, zo gedaan.”

Het idee is dus heel random ontstaan om hier te gaan zitten. Er zat geen specifieke gedachte achter? 

“Ja, tuurlijk zijn er wel achterliggende gedachtes. De locatie is belangrijk bijvoorbeeld: hoeveel huizen er omheen zitten, hoeveel parkeergelegenheid er is, wat voor mensen er in de buurt wonen en hoe zitten deze mensen op financieel gebied.”

Het logo van Hairpoint.
Hoe heeft u in het begin de promotie aangepakt en hoe heeft u er voor gezorgd dat de klanten deze kapper leerden kennen? 

“Ten eerste, heb ik van te voren aangegeven, bij de kapper waar ik op dat moment werkte, dat ik binnenkort ergens anders ging knippen. Voor de rest was het vooral mond-op-mond reclame eigenlijk. Ik heb facebook en instagram, maar daar heb ik heb niet veel mee gedaan. Maar, ik moet wel zeggen dat ik voorheen nog nooit social media heb gebruikt voor mijn werk, alleen met deze zaak. De kracht van social media voel je wel. Want als ik iets post of reclame maak op social media, dan merk je gelijk dat mensen daar op reageren of dat ze bellen en geknipt willen worden.”

Een aantal kammetjes op een rij.
Wat denkt u dat u anders heeft gedaan dan de vorige kapper waardoor u succesvoller bent?  

“Dat komt gewoon door hoe ik ben, mensen mogen mij.  Je moet natuurlijk goed zijn, maar de kapper is negen van de tien keer ook een gunfactor. Ik heb een klant uit Amsterdam bijvoorbeeld, hij rijdt zoveel kappers langs voordat hij bij mij is. En een man uit Zoeterwoude, komt op de fiets hierheen, helemaal door regen en wind om bij mij geknipt te worden. Ik hoor ook vaker dat ze zeggen: ‘ik gun het jou liever’. Maar: ik heb het wel druk, gelukkig. Het is niet uit de lucht komen vallen. Ik heb elke dag gewerkt, ben elke dag aanwezig geweest, als ik ziek was ging ik toch doorwerken. Ik zei nooit nee, en als je nooit nee zegt dan blijven de klanten terugkomen.”

Heeft u ook een vaste klantenkring die hier altijd terug blijft komen? 

“Ja, mijn klanten komen overal vandaan, maar nu begint langzamerhand de buurt zelf ook te komen. Deze klanten zijn voornamelijk jongeren. Altijd zijn ze kort opgeschoren.”

Wat heeft u in de afgelopen 9 jaar gemerkt dat er veranderd is aan het beroep?

“Wat mij als eerste  binnen schiet is dat er tegenwoordig maar één model is: de zijkant kaal en bovenop schuin. Verder komen jongeren tegenwoordig elke week. Vroeger was dit elke twee maanden, nu zijn ze er wekelijks. Mensen zijn meer bezig met hun uiterlijk en willen er verzorgd uitzien. Dit geldt niet alleen voor jongeren maar ook voor ouderen. Vroeger kwamen ouderen om de drie à vier maanden, en nu is het elke drie/vier weken.”

 Wat vond u het gekste kapsel dat u ooit heeft moeten knippen? 

“De klanten vragen altijd gekke kapsels, maar het is de vraag of wij het uitvoeren. Meestal proberen we ze over te halen om toch voor de iets normalere kapsels te gaan. Dit doen we omdat mensen in het algemeen vragen: ‘Waar heb je je haar zo laten knippen? Waar ben je geweest?’ Mensen zeggen niet gelijk direct in je gezicht dat het lelijk geknipt of dat het een lelijk kapsel is.”

Een aanblik op het pand van Hairpoint op Maresingel 55.
Hairpoint bevindt zich op Maresingel 55 aan de hoek van de Marnixstraat. De deur staat zes dagen per week voor je open, met én zonder afspraak. 
cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …