Artboard 1
04-03-2019 | Helia Vons & Emma Zijtregtop
Hair on point
Kapper Ali Eren aan het werk in zijn zaak Hairpoint

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om de zaak in acht maanden tijd populair in de buurt en zelfs buiten Leiden te maken.

Waarom bent u kapper geworden? 

“Op mijn vijftiende ben ik gestopt met school en heeft mijn vader er voor gezorgd dat ik elke dag ging werken. Dat heeft goed uitgepakt. Het is best een goed beroep in Nederland om te hebben. Iedereen moet geknipt worden, het blijft groeien. Met veel doorzettingsvermogen ben ik gekomen waar ik nu ben.”

Een borstel, een van de benodigdheden van een kapper.
Hoe bent u bij deze locatie gekomen?

“Per toeval. Ik was onderweg naar werk en toen reed ik langs dit pand. Het eerste wat ik dacht was: ‘he, hier is ook een kapsalon?’ Ik heb toen gelijk de auto geparkeerd en ik ben naar binnen gelopen. Spontaan de vorige eigenaar aangesproken. Zij vertelde mij toen dat ik over twee jaar terug moest komen, want dan zou ze met pensioen gaan. Zo gezegd, zo gedaan.”

Het idee is dus heel random ontstaan om hier te gaan zitten. Er zat geen specifieke gedachte achter? 

“Ja, tuurlijk zijn er wel achterliggende gedachtes. De locatie is belangrijk bijvoorbeeld: hoeveel huizen er omheen zitten, hoeveel parkeergelegenheid er is, wat voor mensen er in de buurt wonen en hoe zitten deze mensen op financieel gebied.”

Het logo van Hairpoint.
Hoe heeft u in het begin de promotie aangepakt en hoe heeft u er voor gezorgd dat de klanten deze kapper leerden kennen? 

“Ten eerste, heb ik van te voren aangegeven, bij de kapper waar ik op dat moment werkte, dat ik binnenkort ergens anders ging knippen. Voor de rest was het vooral mond-op-mond reclame eigenlijk. Ik heb facebook en instagram, maar daar heb ik heb niet veel mee gedaan. Maar, ik moet wel zeggen dat ik voorheen nog nooit social media heb gebruikt voor mijn werk, alleen met deze zaak. De kracht van social media voel je wel. Want als ik iets post of reclame maak op social media, dan merk je gelijk dat mensen daar op reageren of dat ze bellen en geknipt willen worden.”

Een aantal kammetjes op een rij.
Wat denkt u dat u anders heeft gedaan dan de vorige kapper waardoor u succesvoller bent?  

“Dat komt gewoon door hoe ik ben, mensen mogen mij.  Je moet natuurlijk goed zijn, maar de kapper is negen van de tien keer ook een gunfactor. Ik heb een klant uit Amsterdam bijvoorbeeld, hij rijdt zoveel kappers langs voordat hij bij mij is. En een man uit Zoeterwoude, komt op de fiets hierheen, helemaal door regen en wind om bij mij geknipt te worden. Ik hoor ook vaker dat ze zeggen: ‘ik gun het jou liever’. Maar: ik heb het wel druk, gelukkig. Het is niet uit de lucht komen vallen. Ik heb elke dag gewerkt, ben elke dag aanwezig geweest, als ik ziek was ging ik toch doorwerken. Ik zei nooit nee, en als je nooit nee zegt dan blijven de klanten terugkomen.”

Heeft u ook een vaste klantenkring die hier altijd terug blijft komen? 

“Ja, mijn klanten komen overal vandaan, maar nu begint langzamerhand de buurt zelf ook te komen. Deze klanten zijn voornamelijk jongeren. Altijd zijn ze kort opgeschoren.”

Wat heeft u in de afgelopen 9 jaar gemerkt dat er veranderd is aan het beroep?

“Wat mij als eerste  binnen schiet is dat er tegenwoordig maar één model is: de zijkant kaal en bovenop schuin. Verder komen jongeren tegenwoordig elke week. Vroeger was dit elke twee maanden, nu zijn ze er wekelijks. Mensen zijn meer bezig met hun uiterlijk en willen er verzorgd uitzien. Dit geldt niet alleen voor jongeren maar ook voor ouderen. Vroeger kwamen ouderen om de drie à vier maanden, en nu is het elke drie/vier weken.”

 Wat vond u het gekste kapsel dat u ooit heeft moeten knippen? 

“De klanten vragen altijd gekke kapsels, maar het is de vraag of wij het uitvoeren. Meestal proberen we ze over te halen om toch voor de iets normalere kapsels te gaan. Dit doen we omdat mensen in het algemeen vragen: ‘Waar heb je je haar zo laten knippen? Waar ben je geweest?’ Mensen zeggen niet gelijk direct in je gezicht dat het lelijk geknipt of dat het een lelijk kapsel is.”

Een aanblik op het pand van Hairpoint op Maresingel 55.
Hairpoint bevindt zich op Maresingel 55 aan de hoek van de Marnixstraat. De deur staat zes dagen per week voor je open, met én zonder afspraak. 
cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.

cultuur

Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …