Artboard 1
04-03-2019 | Sylvana Hermelijn
“Het is onmogelijk om alle pitjes op hoog vuur te houden”

Een interview met student Mare van Welzenis

Door de invoering van het sociale leenstelsel is studeren een dure aangelegenheid geworden. Veel studenten proberen nominaal af te studeren om maar zo min mogelijk geld kwijt te zijn aan hun studie. Mare van Welzenis (20) is derdejaarsstudent Taalwetenschap en is naast haar studie actief bezig bij haar studievereniging Twist en als studentambassadeur. Voor haar is uitlopen geen probleem. ‘Als je studeert zit je in een soort bubbel. Je bevindt je alleen maar tussen de studenten, maar je moet je toch ook wel een beetje bezighouden met de toekomst.’

Hoe ben je bij de studie Taalwetenschap uitgekomen?

‘Ik was altijd al geïnteresseerd in talen. Op de middelbare school wilde ik zoveel mogelijk talen leren. Op vakantie had ik vaak een boekje bij me, waarin ik me ging verdiepen in de taal. Dat ik van taal hield was voor mij wel duidelijk. Toen ik erachter kwam dat Taalwetenschap bestond, had ik een soort van eureka momentje. Ik was nieuwsgierig naar alle vragen die gesteld werden tijdens de voorlichting. Het soort vragen waar je misschien niet zo heel erg bij stil staat, maar toch het antwoord op wil weten. Bijvoorbeeld de vraag over het verschil tussen mensen- en dierentaal.’

Jij zat in de tweede lichting die het sociale leenstelsel meemaakte. Heb je hier last van gehad bij het maken van studiegerelateerde keuzes?

‘Mijn ouders hadden vanaf mijn geboorte een spaarpotje voor me. Elke maand stopten ze daar iets in voor mijn studie. Dus daar heb ik gebruik van gemaakt. Ik zie wel bij vriendinnen van vroeger dat dit niet voor iedereen even vanzelfsprekend is. Zij hebben het toch wel meer over het geld.’

Foto: Sylvana Hermelijn

Hoe ben je in het studentambassadeurschap gerold?

‘In mijn eerste jaar zag ik een oproep op Facebook van mijn toenmalige studentambassadeur. De vraag was of er eerstejaarsstudenten waren die wilden helpen bij het begeleiden van de meeloopdagen. Dat wilde ik wel, want ik was toen al heel enthousiast over mijn studie en ik wilde aan iedereen vertellen hoe leuk het was. Ik heb dat verschillende keren gedaan en ik merkte heel erg dat ik graag mijn enthousiasme voor mijn studie op nog meer mensen wilde overbrengen. Deze kans zag ik toen ik hoorde dat de studentambassadeur Taalwetenschap ging stoppen.’

Daarnaast ben je ook nog actief bij je studievereniging. Wat voor dingen doe je daar?

‘Ik heb daar vorig jaar als tweedejaarsstudent bestuur gedaan. In mijn eerste jaar ben ik ook erg actief geweest. Het leuke aan de studievereniging is dat iedereen dezelfde passie heeft. Door daar altijd te zijn ben ik zo geënthousiasmeerd dat ik vorig jaar een bestuursjaar heb gedaan en nu nog steeds actief ben bij verschillende commissies.’

Wat houden deze bezigheden in voor het verloop van je studie?

‘Dit jaar volg ik minder vakken. Dit semester heb ik bijvoorbeeld vier vakken in plaats van zes. Daarnaast heb ik mijn scriptie en minor vooruitgeschoven naar volgend jaar. Als je er dingen naast doet, dan is het onmogelijk om alle pitjes op hoog vuur te houden.’

Foto: Sylvana Hermelijn

Wat vind jij de meerwaarde van extra curriculaire activiteiten?

‘Ik ben student dus ik moet studeren, maar ik heb het gevoel dat je misschien nog wel meer leert van de dingen die je naast je studie kunt doen. Het klinkt heel cliché, maar mijn studie is best theoretisch. De praktische dingen als sociale vaardigheden en leiding geven, heb ik geleerd door actief te zijn bij mijn studievereniging en het studentambassadeurschap. Op die manier ben je al meer bezig met de praktijk. Dat vind ik heel erg waardevol.’

Wat kun je studenten aanraden?

‘Als je erachter wilt komen wat je later wilt, dan is het goed om zoveel mogelijk dingen te proeven. In wat voor werksetting zou je het liefste willen werken? Ben je liever diplomaat of geef je liever de leiding? Ook binnen je studie kun je daar natuurlijk achter komen, maar je persoonlijke ontwikkeling gaat door het doen van de extra dingen toch een stuk sneller. In het eerste jaar was ik bijvoorbeeld enigszins verlegen en dat is nu helemaal weg.’

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!

| interview

Iedere 4 mei zijn we om klokslag acht uur twee minuten stil. Henk Koet (78) en Mat van der Haven (73) maakten die stilte als erewacht tientallen keren mee. Dit jaar houden ze voor het eerst niet de wacht in Leiden. ,,Herdenken zit in je genen.” De doos met oorlogspakken en overalls stond al bijna …

| fotoserie

Het Pesthuis staat te koop! Vanwege de waslijst aan voorwaarden is het voor potentiële kopers nog een hele kluif om het gebouw uiteindelijk in handen te krijgen. Dit komt door de monumentale waarde en de waardevolle ligging tussen het Bio Science Park en de Leidse binnenstad. Achter het Pesthuis gaat een lange geschiedenis schuil. In …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …