Artboard 1
04-03-2019 | Sylvana
“Het is onmogelijk om alle pitjes op hoog vuur te houden”

Een interview met student Mare van Welzenis

Door de invoering van het sociale leenstelsel is studeren een dure aangelegenheid geworden. Veel studenten proberen nominaal af te studeren om maar zo min mogelijk geld kwijt te zijn aan hun studie. Mare van Welzenis (20) is derdejaarsstudent Taalwetenschap en is naast haar studie actief bezig bij haar studievereniging Twist en als studentambassadeur. Voor haar is uitlopen geen probleem. ‘Als je studeert zit je in een soort bubbel. Je bevindt je alleen maar tussen de studenten, maar je moet je toch ook wel een beetje bezighouden met de toekomst.’

Hoe ben je bij de studie Taalwetenschap uitgekomen?

‘Ik was altijd al geïnteresseerd in talen. Op de middelbare school wilde ik zoveel mogelijk talen leren. Op vakantie had ik vaak een boekje bij me, waarin ik me ging verdiepen in de taal. Dat ik van taal hield was voor mij wel duidelijk. Toen ik erachter kwam dat Taalwetenschap bestond, had ik een soort van eureka momentje. Ik was nieuwsgierig naar alle vragen die gesteld werden tijdens de voorlichting. Het soort vragen waar je misschien niet zo heel erg bij stil staat, maar toch het antwoord op wil weten. Bijvoorbeeld de vraag over het verschil tussen mensen- en dierentaal.’

Jij zat in de tweede lichting die het sociale leenstelsel meemaakte. Heb je hier last van gehad bij het maken van studiegerelateerde keuzes?

‘Mijn ouders hadden vanaf mijn geboorte een spaarpotje voor me. Elke maand stopten ze daar iets in voor mijn studie. Dus daar heb ik gebruik van gemaakt. Ik zie wel bij vriendinnen van vroeger dat dit niet voor iedereen even vanzelfsprekend is. Zij hebben het toch wel meer over het geld.’

Foto: Sylvana Hermelijn

Hoe ben je in het studentambassadeurschap gerold?

‘In mijn eerste jaar zag ik een oproep op Facebook van mijn toenmalige studentambassadeur. De vraag was of er eerstejaarsstudenten waren die wilden helpen bij het begeleiden van de meeloopdagen. Dat wilde ik wel, want ik was toen al heel enthousiast over mijn studie en ik wilde aan iedereen vertellen hoe leuk het was. Ik heb dat verschillende keren gedaan en ik merkte heel erg dat ik graag mijn enthousiasme voor mijn studie op nog meer mensen wilde overbrengen. Deze kans zag ik toen ik hoorde dat de studentambassadeur Taalwetenschap ging stoppen.’

Daarnaast ben je ook nog actief bij je studievereniging. Wat voor dingen doe je daar?

‘Ik heb daar vorig jaar als tweedejaarsstudent bestuur gedaan. In mijn eerste jaar ben ik ook erg actief geweest. Het leuke aan de studievereniging is dat iedereen dezelfde passie heeft. Door daar altijd te zijn ben ik zo geënthousiasmeerd dat ik vorig jaar een bestuursjaar heb gedaan en nu nog steeds actief ben bij verschillende commissies.’

Wat houden deze bezigheden in voor het verloop van je studie?

‘Dit jaar volg ik minder vakken. Dit semester heb ik bijvoorbeeld vier vakken in plaats van zes. Daarnaast heb ik mijn scriptie en minor vooruitgeschoven naar volgend jaar. Als je er dingen naast doet, dan is het onmogelijk om alle pitjes op hoog vuur te houden.’

Foto: Sylvana Hermelijn

Wat vind jij de meerwaarde van extra curriculaire activiteiten?

‘Ik ben student dus ik moet studeren, maar ik heb het gevoel dat je misschien nog wel meer leert van de dingen die je naast je studie kunt doen. Het klinkt heel cliché, maar mijn studie is best theoretisch. De praktische dingen als sociale vaardigheden en leiding geven, heb ik geleerd door actief te zijn bij mijn studievereniging en het studentambassadeurschap. Op die manier ben je al meer bezig met de praktijk. Dat vind ik heel erg waardevol.’

Wat kun je studenten aanraden?

‘Als je erachter wilt komen wat je later wilt, dan is het goed om zoveel mogelijk dingen te proeven. In wat voor werksetting zou je het liefste willen werken? Ben je liever diplomaat of geef je liever de leiding? Ook binnen je studie kun je daar natuurlijk achter komen, maar je persoonlijke ontwikkeling gaat door het doen van de extra dingen toch een stuk sneller. In het eerste jaar was ik bijvoorbeeld enigszins verlegen en dat is nu helemaal weg.’

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

Aan de rand van de Maresingel bevindt zich Hairpoint. Deze kapperszaak zit in een pand dat al vele jaren onderdak biedt aan kappers. Dit is niet altijd zo geweest. Het pand kent een rijke geschiedenis en heeft vele verschillende functies gehad. Haartrends zijn net zo veranderlijk gebleken als de functie van dit pand. Niet alleen …

De Nationale Week Zonder Vlees is van start gegaan! Van 11 tot 17 maart vindt de tweede editie van deze campagne plaats. De Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om in deze week geen vlees te eten met als doel om Nederlanders bewust te maken van de positieve impact van minder vlees eten. …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

| achtergrond

Op een zonnige, maar toch frisse, zaterdagmiddag stap ik eindelijk na een lange tijd de Tolkienwinkel weer in. Het is nog precies zoals ik het me herinner: smal, maar ver doorlopend en vol met spullen. Ik kijk weer mijn ogen uit en het voelt als een soort thuiskomen, wanneer ik de soundtrack van The Fellowship …

politiek | achtergrond

Fel zonlicht in de zomer? Fysiotherapie Eerste Lijn? Familiaire erytrofago-lymfohistiocytose? Nee, dit is pas FEL: Feminist Evolution Leiden. Een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit een al bestaande feministische boekenclub. FEL moest …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

| fotoserie

Dit pad wordt dagelijks door duizenden mensen bewandeld op weg naar hun college of werk, maar menig Leidenaar zal nog nooit van de Hartlijn gehoord hebben. Om hier verandering in te brengen organiseerde de gemeente een designwedstrijd voor deze route, die loopt vanaf de LUMC-zijde van het centraal station tot aan het Bio Science Park …

| reportage

In het zuiden van Leiden ligt het Park Matilo, waar de Romeinen ooit een fort op de grens van hun rijk hadden gebouwd.

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

| achtergrond

De fiets is hét vervoersmiddel in Leiden. Fietsers en fietsen in Leiden zijn overal. Wat doet de gemeente daar aan?