Artboard 1
05-03-2019 | Lune Visser
Aan taFEL: een gesprek over feminisme

Fel zonlicht in de zomer? Fysiotherapie Eerste Lijn? Familiaire erytrofago-lymfohistiocytose? Nee, dit is pas FEL: Feminist Evolution Leiden. Een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme.

In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit een al bestaande feministische boekenclub. FEL moest meer worden dan alleen boeken: een omgeving waarin gelijkgestemde mensen samen kunnen komen en met elkaar in contact kunnen komen. Een omgeving waarin iemand vrijuit het gesprek kan aangaan zonder zichzelf te moeten verdedigen, en een omgeving waarin je je privémening niet meer privé hoeft te houden, omdat meerderen diezelfde mening delen.

Animo

Dat er in Leiden behoefte is aan zo’n omgeving, daar is voorzitster Rosanne Schot zeker van: “Leiden heeft over het algemeen veel vrouwelijke studenten die een feministische insteek hebben, of die betrokken zijn bij feministische onderwerpen. De motieven achter die insteek kunnen uiteenlopen: de één vindt bepaalde onderwerpen belangrijker dan de ander, en soms heeft iemand slechts één specifieke interesse. Maar de behoefte om iets met die motieven te doen, die is er sowieso.”

Aan animo is er bij FEL dan ook geen gebrek: bij de verschillende evenementen die het afgelopen halfjaar werden georganiseerd, verschenen elke keer weer nieuwe gezichten. Een avond over #metoo, een kunsttentoonstelling met lezingen, booktalks of een creatieve middag om een demonstratie-bord te maken; de verscheidenheid aan evenementen zorgt ook voor een verscheidenheid aan mensen. Schot: “Van een vast clubje is geen sprake; FEL stelt zich open naar buiten en iedereen mag binnenkomen.”

Toekomst

Het doel is nu nog om heel Leiden duidelijk te maken dat FEL openstaat. “We willen nog meer ingebed worden in het Leidse landschap, en nog meer samenwerkingen aangaan. Als externe partijen iets willen organiseren, moeten ze weten dat wij er zijn. Ze moeten weten dat ze de optie hebben om ons het feministische perspectief van de zaak te laten vertegenwoordigen.”

Toch is de boodschap soms ook veel persoonlijker. Schot: “Het klinkt stom, maar soms lijkt het net alsof mensen toestemming nodig hebben om dingen te doen. Er moet dan even iemand zijn, die hun kan vertellen dat ze wel degelijk in staat zijn om dat ene idee waar te maken, of om dat ene doel te bereiken. Mensen moeten realiseren dat ze er niet in hun eentje voor staan. Ook dat is waar de bijeenkomsten van FEL aan bijdragen: aan dat kleine extra steuntje in de rug.”

“Vechten voor je eigen vrijheid is leuk, maar je moet er ook voor anderen zijn.”

Mars

Momenteel is FEL bezig zich klaar te maken voor de Women’s March op 9 maart in Amsterdam. Hierin zullen naast felle Leidenaren nog een heleboel anderen meelopen, met als gemeenschappelijke doel hun weerstand tegen onderdrukkende mechanismen uit te dragen. En dat gemeenschappelijke, dat is ook waar Schot het voor doet. “Dat eigen gevoel dat je hebt als je thuis een blogje zit te tikken over iets waar je het niet mee eens bent, is opeens een gevoel dat je met iedereen deelt en met iedereen actief uit kan dragen. Dat blijft geweldig.”

Het volgende evenement van FEL is 8 maart, in samenwerking met Leiden International Short Film Experience.

politiek | interview

Maanden geleden kreeg ik een melding op mijn telefoon ‘youngpoliticsleiden heeft gevraagd of hij/zij jou mag volgen.’ Meestal klik ik dit soort berichten linea recta weg als ik de naam niet herken, maar dit keer besloot ik toch een kijkje te nemen op de pagina en wat bleek: de pagina laat het stereotype van politici …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …