Artboard 1
05-03-2019 | Lune Visser
“Feminisme moet van jezelf zijn, niet van iemand anders”

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.”

In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit een al bestaande feministische boekenclub. FEL moest meer worden dan alleen boeken: een omgeving waarin gelijkgestemde mensen samen kunnen komen, en vrijuit het gesprek aan kunnen gaan zonder zichzelf te hoeven verdedigen. Oprichtster Rosanne Schot praat uit ervaring: “Vaak deelt een groep jouw feministische inslag niet, waardoor jouw mening dan snel een privémening wordt. Over die mening moet je dan regelmatig in discussie gaan, en daar hebben beide partijen echt niet altijd zin in.”

Feministisch Leiden

Dat er hier behoefte was aan een plek waar mensen met dezelfde feministische ideeën samen konden komen, daar twijfelde Schot niet over: “Leiden heeft over het algemeen veel vrouwelijke studenten met een feministische insteek. De motieven achter die insteek kunnen uiteenlopen – de één vindt bepaalde onderwerpen belangrijker dan de ander – maar de behoefte om iets met die motieven te doen, die is er sowieso.” Er worden bij FEL daarom uiteenlopende activiteiten georganiseerd: een avond over #metoo, een kunsttentoonstelling met lezingen, booktalks of een creatieve middag om een demonstratie-bord te maken.

Lezing door Schot (foto: Caecilia Rasch)

Schot wil FEL ook laten functioneren als netwerk voor mensen die Leiden net binnenkomen: “Het is zo zonde als je pas na drie jaar de mensen tegen het lijf loopt, die je eigenlijk op dag één al had willen ontmoeten.” Volgens haar zou meer eenheid in het Leidse landschap daar ook aan bijdragen: “Er gebeuren hier echt veel toffe dingen en er zijn veel initiatieven, maar dat gebeurt vaak vooral versnipperd en in groepjes, in plaats van dat de hele stad erbij betrokken is. Ik ben meer op zoek naar die verbinding onderling.”

Vrouwelijke impact

Schot is researchmasterstudent Politieke Geschiedenis en is naast FEL vanuit haar studie ook nog bij enkele andere projecten betrokken geweest. Zo heeft ze meegewerkt aan het project F-site, een platform dat het belang van vrouwen in de geschiedenis uit wil dragen. “Er gaat iets fout als iemand 18 jaar naar school is geweest en daarna denkt ‘Waren er eigenlijk meer vrouwen dan Aletta Jacobs?’ Kennis over de geschiedenis is de eerste stap in weten waar je vandaan komt en in weten dat het zin heeft om jezelf naar voren te schuiven.”

“Ik merk vaak dat vrouwen zich erg klein houden en gedachtes hebben als ‘straks gaat het niet goed’, ‘straks kan ik het niet’ of ‘straks lachen ze me uit’. Ze houden zichzelf tegen in dingen die ze eigenlijk heel graag zouden willen doen, en dingen waar ze ook goed in zouden zijn. Het lijkt dan net alsof mensen toestemming nodig hebben om die dingen te doen, wat natuurlijk niet zo zou moeten zijn. Maar daarom is het juist belangrijk dat er iemand is, die hun kan vertellen dat ze wel degelijk in staat zijn om dat ene idee waar te maken, of om dat ene doel te bereiken. Bij FEL ben ik soms die iemand. Wat ik dan doe of zeg, kan echt impact maken. Dat geeft me energie, en dat is ook de reden dat ik er zo veel tijd in steek.”

De straat op

Wat haar nog meer energie geeft? Demonstreren! Schot: “Zo’n demonstratiemars is altijd gewoon heel gezellig, maar het is toch wel de plotselinge zichtbaarheid die het speciaal maakt. Normaal ben je zelf ’s avonds alleen een blogje aan het tikken over dingen waarvan jij denkt ‘Dat is toch best wel erg jongens?’, en tijdens zo’n mars kan je ditzelfde gevoel opeens met zijn honderden uitdragen. Het voelt heel verbindend om met zijn allen te laten zien waar je voor staat.”

Afgelopen maart was er in Amsterdam de Women’s March, die dit jaar als thema All Oppression is Interconnected had. Het idee hierachter is dat er verschillende vormen van onderdrukking zijn, die elkaar vaak ook versterken. Schot: “Als vrouw kun je last hebben van seksisme, maar als zwarte vrouw kun je bijvoorbeeld ook nog last hebben van racisme en als je arm bent, kun je ook weer op een andere manier onderdrukking ervaren. Je kunt dus wel vechten voor je eigen vrijheid, maar uiteindelijk moet je er ook zijn voor andere mensen met weer andere problemen. Ook dat is feminisme.”

Bijeenkomst Internationale Vrouwendag 1985 (foto: Rob Croes)

FEL is dus uitgegroeid van een boekenclub naar een club voor feministische eensgezinden, waar een goed gesprek en een steuntje in de rug niet te veel gevraagd zijn. Schot: “Soms is het gewoon lastig om een drempel over te gaan, en te geloven dat jij belangrijk genoeg bent om iets te ondernemen. Hier kunnen mensen elkaar ontmoeten, en zich realiseren ‘oké, ik sta er niet in mijn eentje voor’. Het is fijn om die support te hebben.”

Kijk voor meer informatie over FEL op de website of op Facebook.

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …

politiek

De Leidse politiek is verweven met de stad. Leidenlokaal verzamelde een aantal locaties in de stad die raakvlakken hebben met de politiek. Misschien is er bij jou in de buurt wel een plek waar je nog niet van had gehoord! Klik op de markers voor meer informatie.