Artboard 1
06-03-2019 | Romy Pegtel
Een verstopte parel voor Tolkien fans
Om in de sfeer te komen.

Op een afgelopen plek op het Utrechtse Jaagpad staat al sinds 7 augustus 2004 de uit de hand gelopen hobby van René van Rossenberg tentoongesteld in de vorm van een winkel.

Op een zonnige, maar toch frisse, zaterdagmiddag stap ik eindelijk na een lange tijd de Tolkienwinkel weer in. Het is nog precies zoals ik het me herinner: smal, maar ver doorlopend en vol met spullen. Ik kijk weer mijn ogen uit en het voelt als een soort thuiskomen, wanneer ik de soundtrack van The Fellowship of the Ring door de boxen hoor komen. Ik zie meteen dat ik niet de enige in de winkel ben. Er loopt een opgewekt Brits gezin door de winkel. De moeder lijkt bijna meer opgewonden dan haar twee zoons en roept hen steeds om ze wat aan te laten zien: ‘Look at this sword!’

Het bord die verdwaalde mensen op het juiste pad brengt. Foto: Romy Pegtel.

Zelf stond ik ook te springen van enthousiasme toen ik voor het eerst de Tolkienwinkel in Leiden mocht bezoeken. Je wordt begroet met het befaamde bord ‘No admittance except on party business’. Elke keer weer als ik de Tolkienwinkel binnenstap beginnen mijn handen, als een medium Tolkien fan, te jeuken. De winkel staat vol met spullen, waarvan de waarden tussen de 2,50 tot bijna tweeduizend euro is. Er zijn spullen die te koop staan en spullen die uit de persoonlijke verzameling van Rossenberg komen.


Een Uruk-Hai standbeeld van bijna tweeduizend euro. Foto: Romy Pegtel.

Ik loop langs de vele boeken van en over Tolkien en lach als ik zie wat voor rare spullen er ook verkocht worden. Ik pak een parodieboek genaamd: ‘The Schnoz of the Rings’ op en zie ernaast een kookboek voor halflingen en monsters liggen. Ook zijn er knuffels van Gollem te koop, want wat is er nou meer knuffelbaar dan een misvormde hobbit?

Ik staar met een open mond naar een heel groot, afschrikwekkend beeld van een Uruk-Hai die midden in de winkel staat, te koop voor bijna tweeduizend euro. Als ik aan het einde van de winkel kom, zie ik kunst van onder andere de artiest Richard Claraval tentoongesteld, met een briefje erbij dat ze ook daadwerkelijk te koop staan. Jammer genoeg iets te duur, voor mij!

Toch kon ik het niet laten om het parodie boek te kopen, hierbij kreeg ik een Tolkienwinkel tasje, een kopie van een artikel over de flipperkast en een speelkaart van Legolas en Gimli in Helmsdiepte.

Het busje van de Tolkienwinkel. Foto: Romy Pegtel.

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!

| interview

Iedere 4 mei zijn we om klokslag acht uur twee minuten stil. Henk Koet (78) en Mat van der Haven (73) maakten die stilte als erewacht tientallen keren mee. Dit jaar houden ze voor het eerst niet de wacht in Leiden. ,,Herdenken zit in je genen.” De doos met oorlogspakken en overalls stond al bijna …

| fotoserie

Het Pesthuis staat te koop! Vanwege de waslijst aan voorwaarden is het voor potentiële kopers nog een hele kluif om het gebouw uiteindelijk in handen te krijgen. Dit komt door de monumentale waarde en de waardevolle ligging tussen het Bio Science Park en de Leidse binnenstad. Achter het Pesthuis gaat een lange geschiedenis schuil. In …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …