Artboard 1
06-03-2019 | Romy Pegtel
In een hol onder de grond woonde een hobbit.
Om in de sfeer te komen.

Op een zonnige, maar toch frisse, zaterdagmiddag stap ik eindelijk na een lange tijd de Tolkienwinkel weer in. Het is nog precies zoals ik het me herinner: smal, maar ver doorlopend en vol met spullen. Ik kijk weer mijn ogen uit en het voelt als een soort thuiskomen, wanneer ik de soundtrack van The Fellowship of the Ring door de boxen hoor komen. Ik zie meteen dat ik niet de enige in de winkel ben. Er loopt een opgewekt Brits gezin door de winkel. De moeder lijkt bijna meer opgewonden dan haar twee zoons en roept hen steeds om ze wat aan te laten zien.

Het bord die verdwaalde mensen op het juiste pad brengt. Foto: Romy Pegtel.

Het begon allemaal bij het lezen van deze zin voor de eigenaar van de Tolkienwinkel, René van Rossenberg, in Leiden. Hij geeft op zijn site al aan dat de inhoud van De Hobbit hem niet aantrok, maar dat In de Ban van de Ring dit wel deed en zo begon zijn uit de hand gelopen hobby.

Zelf stond ik te springen van enthousiasme toen ik voor het eerst de Tolkienwinkel op het Utrechtse Jaagpad te Leiden mocht bezoeken. Ik werd begroet met het befaamde bord ‘No admittance except on party business’. Elke keer als ik de Tolkienwinkel binnenstap beginnen mijn handen, als een medium Tolkien fan, te jeuken. De winkel staat vol met spullen, waarvan de waarden tussen de 2,50 tot bijna tweeduizend euro is. Er zijn spullen die te koop staan en spullen die uit de persoonlijke verzameling van Rossenberg komen.


Een Uruk-Hai standbeeld van bijna tweeduizend euro. Foto: Romy Pegtel.

Als een fan van Tolkien zijn werk is Rossenberg niet bang om ook wat meer grappige items te verkopen, zoals een parodieboek genaamd: ‘The Schnoz of the Rings’ en een kookboek voor halflingen en monsters. Ook zijn er knuffels van Gollem te koop, want wat is er nou meer knuffelbaar dan een misvormde hobbit?

De spullen die te koop staan zijn erg verschillend. Er wordt kunst van onder andere de artiest Richard Claraval tentoongesteld, met een briefje erbij dat ze ook daadwerkelijk te koop staan. Een heel groot, afschrikwekkend beeld van een Uruk-Hai staat midden in de winkel, te koop voor bijna tweeduizend euro. Ook zijn er sloffen, magneten, kaarten en boekenleggers te koop.

Doordat de Tolkienwinkel ook een Engelse website heeft, komt er ook interesse voor de winkel vanuit het buitenland. Van Rossenberg gaat ook naar beurzen in het buitenland, waar hij zijn winkel ook promoot.

Ik kon het niet laten om het parodie boek te kopen, hierbij kreeg ik een Tolkienwinkel tasje, een kopie van een artikel over de flipperkast en een speelkaart van Legolas en Gimli in Helmsdiepte.

Het busje van de Tolkienwinkel. Foto: Romy Pegtel.

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

Aan de rand van de Maresingel bevindt zich Hairpoint. Deze kapperszaak zit in een pand dat al vele jaren onderdak biedt aan kappers. Dit is niet altijd zo geweest. Het pand kent een rijke geschiedenis en heeft vele verschillende functies gehad. Haartrends zijn net zo veranderlijk gebleken als de functie van dit pand. Niet alleen …

De Nationale Week Zonder Vlees is van start gegaan! Van 11 tot 17 maart vindt de tweede editie van deze campagne plaats. De Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om in deze week geen vlees te eten met als doel om Nederlanders bewust te maken van de positieve impact van minder vlees eten. …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

politiek | achtergrond

Fel zonlicht in de zomer? Fysiotherapie Eerste Lijn? Familiaire erytrofago-lymfohistiocytose? Nee, dit is pas FEL: Feminist Evolution Leiden. Een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit een al bestaande feministische boekenclub. FEL moest …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

| fotoserie

Dit pad wordt dagelijks door duizenden mensen bewandeld op weg naar hun college of werk, maar menig Leidenaar zal nog nooit van de Hartlijn gehoord hebben. Om hier verandering in te brengen organiseerde de gemeente een designwedstrijd voor deze route, die loopt vanaf de LUMC-zijde van het centraal station tot aan het Bio Science Park …

| reportage

In het zuiden van Leiden ligt het Park Matilo, waar de Romeinen ooit een fort op de grens van hun rijk hadden gebouwd.

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

| achtergrond

De fiets is hét vervoersmiddel in Leiden. Fietsers en fietsen in Leiden zijn overal. Wat doet de gemeente daar aan?

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.