Artboard 1
06-03-2019 | Romy Pegtel
Een verstopte parel voor Tolkien fans
Om in de sfeer te komen.

Op een afgelopen plek op het Utrechtse Jaagpad staat al sinds 7 augustus 2004 de uit de hand gelopen hobby van René van Rossenberg tentoongesteld in de vorm van een winkel.

Op een zonnige, maar toch frisse, zaterdagmiddag stap ik eindelijk na een lange tijd de Tolkienwinkel weer in. Het is nog precies zoals ik het me herinner: smal, maar ver doorlopend en vol met spullen. Ik kijk weer mijn ogen uit en het voelt als een soort thuiskomen, wanneer ik de soundtrack van The Fellowship of the Ring door de boxen hoor komen. Ik zie meteen dat ik niet de enige in de winkel ben. Er loopt een opgewekt Brits gezin door de winkel. De moeder lijkt bijna meer opgewonden dan haar twee zoons en roept hen steeds om ze wat aan te laten zien: ‘Look at this sword!’

Het bord die verdwaalde mensen op het juiste pad brengt. Foto: Romy Pegtel.

Zelf stond ik ook te springen van enthousiasme toen ik voor het eerst de Tolkienwinkel in Leiden mocht bezoeken. Je wordt begroet met het befaamde bord ‘No admittance except on party business’. Elke keer weer als ik de Tolkienwinkel binnenstap beginnen mijn handen, als een medium Tolkien fan, te jeuken. De winkel staat vol met spullen, waarvan de waarden tussen de 2,50 tot bijna tweeduizend euro is. Er zijn spullen die te koop staan en spullen die uit de persoonlijke verzameling van Rossenberg komen.


Een Uruk-Hai standbeeld van bijna tweeduizend euro. Foto: Romy Pegtel.

Ik loop langs de vele boeken van en over Tolkien en lach als ik zie wat voor rare spullen er ook verkocht worden. Ik pak een parodieboek genaamd: ‘The Schnoz of the Rings’ op en zie ernaast een kookboek voor halflingen en monsters liggen. Ook zijn er knuffels van Gollem te koop, want wat is er nou meer knuffelbaar dan een misvormde hobbit?

Ik staar met een open mond naar een heel groot, afschrikwekkend beeld van een Uruk-Hai die midden in de winkel staat, te koop voor bijna tweeduizend euro. Als ik aan het einde van de winkel kom, zie ik kunst van onder andere de artiest Richard Claraval tentoongesteld, met een briefje erbij dat ze ook daadwerkelijk te koop staan. Jammer genoeg iets te duur, voor mij!

Toch kon ik het niet laten om het parodie boek te kopen, hierbij kreeg ik een Tolkienwinkel tasje, een kopie van een artikel over de flipperkast en een speelkaart van Legolas en Gimli in Helmsdiepte.

Het busje van de Tolkienwinkel. Foto: Romy Pegtel.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| achtergrond

Wat is er nou typisch Nederlands? Juist, pannenkoeken! En wat is er authentieker dan een Pannenkoekenhuysje die al vanaf 1907 geopend is! Het is een echte trekpleister voor buitenlandse, maar ook Nederlandse, toeristen. Op Steenstraat 49 staat al meer dan 100 jaar een Pannenkoekenhuis genaamd: Pannenkoekenhuysje Oudt Leyden. Dit pannenkoekenhuis heeft vele mensen ontvangen en …

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …