Artboard 1
07-03-2019 | Emma Zijtregtop & Helia Vons
Het haar, de kapper en het pand
Hairpoint op de hoek van de Maresingel

Aan de rand van de Maresingel bevindt zich Hairpoint. Deze kapperszaak zit in een pand dat al vele jaren onderdak biedt aan kappers. Dit is niet altijd zo geweest. Het pand kent een rijke geschiedenis en heeft vele verschillende functies gehad. Haartrends zijn net zo veranderlijk gebleken als de functie van dit pand. Niet alleen tegenwoordig is het van belang hoe men het haar draagt, vroeger was dit ook al een belangrijke manier om jezelf te profileren. Dit is een kleine geschiedenis van het haar, de kapper en het pand.

Het haar

Het hebben van goed haar is altijd al belangrijk geweest voor mensen. Door de eeuwen heen zijn de trends van wat ‘mooi’ haar is flink veranderd. In de tijd van de Grieken was halflang haar voor de mannen in de mode. Tijdens de ‘roaring twenties’ was het kort haar dat strak naar achteren gekamd was. De jaren zestig, het tijdperk van de hippies, ging weer compleet de andere kant op met mannen die hun haar tot ver over de schouders los droegen. Begin jaren 2000 gingen we weer langzaam terug naar korter haar, wat uiteindelijk leidde tot het kapsel waar we nu zijn: half opgeschoren en bovenop het hoofd wat langer. In dit filmpje kun je zien hoe de haarstijlen van mannen door de jaren heen veranderd zijn.

De kapper

Interieur van kapperszaak Hairpoint

Het beroep kapper heeft met de tijd ook een transformatie ondergaan. In de zeventiende eeuw werd het beroep voor het eerst erkend. De eerste mannelijke kapper was meneer Champagne uit Frankrijk. De opleiding kende in het begin een onderscheid tussen een mannen-kappersopleiding en een vrouwen-kappersopleiding. Dit is later, zoals we het nu ook kennen, veranderd naar een alomvattende opleiding waarin er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen in het vak.

Het pand

Op de hoek van de Marnixstraat, aan de rand van de Maresingel bevindt zich sinds acht maanden de kapper Hairpoint, waar mannen en kinderen terecht kunnen. Aan de ingang van een woonwijk ligt de zaak op een ideale locatie. Niet te ver uit het centrum en tussen veel huizen valt de kapper snel in het oog en trekt veel klanten aan. Voordat Hairpoint zich hier huisvestte heeft het bedrijf Carry Coiffures het pand lange tijd in bezit gehad. De laatste jaren hebben er dus voornamelijk kappers in dit pand gezeten. Een duik in de geschiedenisboeken doet ons leren dat het pand niet altijd als kapperszaak heeft gefunctioneerd, maar wel onderdak aan veel verschillende ondernemingen heeft geboden.

Begin jaren ‘30, 1933 om precies te zijn, was het nog een kleine burgerwoning met een koopprijs van een schamele 4000 gulden. Dit is lange tijd zo gebleven. In 1949 lijken de eerste tekenen naar boven te komen die doen vermoeden dat het pand meer functies heeft gekregen dan onderdak bieden aan een gezin. Het Leidsch Dagblad plaatst een artikel over EHBO posten verspreid door de stad. Er wordt een lijstje gepubliceerd met verschillende vestigingen van deze posten in de stad, waaronder Maresingel 55, het adres van Hairpoint.

In de jaren ‘60 is het pand lange tijd een manufacturenhandel geweest. Uit een advertentie geplaatst in 1981 blijkt dat het begin jaren ‘80 functioneerde als wasserette, wasserette ‘Rosa’ om precies te zijn. Vervolgens toverde het pand zich na enkele jaren om in een videotheek. In 1987 en in ieder geval ook in 1988 kon je hier terecht voor het huren van films.

Gek genoeg is er daarna vrij weinig over de bestemming van het pand te vinden. Reviews op het internet wekken het idee dat ergens in de jaren ’90 Carry Coiffures in het pand is ingetrokken, aangezien klanten aangeven daar in 2009 al ruim tien jaar klant te zijn.

Het logo van Hairpoint op de voorgevel

Het pand kent een interessante geschiedenis en heeft aan verschillende soorten ondernemingen onderdak geboden door de jaren heen. Het is overduidelijk een praktische plek voor winkels gebleken. Terug naar 2019. Zo’n acht maanden geleden is Ali Eren in het pand gaan zitten met zijn kapperszaak Hairpoint. In het interview lees je meer over hoe dit gegaan is, wat zijn sleutel tot succes is en hoe het leven als kapper hem bevalt.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| achtergrond

Wat is er nou typisch Nederlands? Juist, pannenkoeken! En wat is er authentieker dan een Pannenkoekenhuysje die al vanaf 1907 geopend is! Het is een echte trekpleister voor buitenlandse, maar ook Nederlandse, toeristen. Op Steenstraat 49 staat al meer dan 100 jaar een Pannenkoekenhuis genaamd: Pannenkoekenhuysje Oudt Leyden. Dit pannenkoekenhuis heeft vele mensen ontvangen en …

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …