Artboard 1
07-03-2019 | Emma Zijtregtop & Helia Vons
Het haar, de kapper en het pand
Hairpoint op de hoek van de Maresingel

Aan de rand van de Maresingel bevindt zich Hairpoint. Deze kapperszaak zit in een pand dat al vele jaren onderdak biedt aan kappers. Dit is niet altijd zo geweest. Het pand kent een rijke geschiedenis en heeft vele verschillende functies gehad. Haartrends zijn net zo veranderlijk gebleken als de functie van dit pand. Niet alleen tegenwoordig is het van belang hoe men het haar draagt, vroeger was dit ook al een belangrijke manier om jezelf te profileren. Dit is een kleine geschiedenis van het haar, de kapper en het pand.

Het haar

Het hebben van goed haar is altijd al belangrijk geweest voor mensen. Door de eeuwen heen zijn de trends van wat ‘mooi’ haar is flink veranderd. In de tijd van de Grieken was halflang haar voor de mannen in de mode. Tijdens de ‘roaring twenties’ was het kort haar dat strak naar achteren gekamd was. De jaren zestig, het tijdperk van de hippies, ging weer compleet de andere kant op met mannen die hun haar tot ver over de schouders los droegen. Begin jaren 2000 gingen we weer langzaam terug naar korter haar, wat uiteindelijk leidde tot het kapsel waar we nu zijn: half opgeschoren en bovenop het hoofd wat langer. In dit filmpje kun je zien hoe de haarstijlen van mannen door de jaren heen veranderd zijn.

De kapper

Interieur van kapperszaak Hairpoint

Het beroep kapper heeft met de tijd ook een transformatie ondergaan. In de zeventiende eeuw werd het beroep voor het eerst erkend. De eerste mannelijke kapper was meneer Champagne uit Frankrijk. De opleiding kende in het begin een onderscheid tussen een mannen-kappersopleiding en een vrouwen-kappersopleiding. Dit is later, zoals we het nu ook kennen, veranderd naar een alomvattende opleiding waarin er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen in het vak.

Het pand

Op de hoek van de Marnixstraat, aan de rand van de Maresingel bevindt zich sinds acht maanden de kapper Hairpoint, waar mannen en kinderen terecht kunnen. Aan de ingang van een woonwijk ligt de zaak op een ideale locatie. Niet te ver uit het centrum en tussen veel huizen valt de kapper snel in het oog en trekt veel klanten aan. Voordat Hairpoint zich hier huisvestte heeft het bedrijf Carry Coiffures het pand lange tijd in bezit gehad. De laatste jaren hebben er dus voornamelijk kappers in dit pand gezeten. Een duik in de geschiedenisboeken doet ons leren dat het pand niet altijd als kapperszaak heeft gefunctioneerd, maar wel onderdak aan veel verschillende ondernemingen heeft geboden.

Begin jaren ‘30, 1933 om precies te zijn, was het nog een kleine burgerwoning met een koopprijs van een schamele 4000 gulden. Dit is lange tijd zo gebleven. In 1949 lijken de eerste tekenen naar boven te komen die doen vermoeden dat het pand meer functies heeft gekregen dan onderdak bieden aan een gezin. Het Leidsch Dagblad plaatst een artikel over EHBO posten verspreid door de stad. Er wordt een lijstje gepubliceerd met verschillende vestigingen van deze posten in de stad, waaronder Maresingel 55, het adres van Hairpoint.

In de jaren ‘60 is het pand lange tijd een manufacturenhandel geweest. Uit een advertentie geplaatst in 1981 blijkt dat het begin jaren ‘80 functioneerde als wasserette, wasserette ‘Rosa’ om precies te zijn. Vervolgens toverde het pand zich na enkele jaren om in een videotheek. In 1987 en in ieder geval ook in 1988 kon je hier terecht voor het huren van films.

Gek genoeg is er daarna vrij weinig over de bestemming van het pand te vinden. Reviews op het internet wekken het idee dat ergens in de jaren ’90 Carry Coiffures in het pand is ingetrokken, aangezien klanten aangeven daar in 2009 al ruim tien jaar klant te zijn.

Het logo van Hairpoint op de voorgevel

Het pand kent een interessante geschiedenis en heeft aan verschillende soorten ondernemingen onderdak geboden door de jaren heen. Het is overduidelijk een praktische plek voor winkels gebleken. Terug naar 2019. Zo’n acht maanden geleden is Ali Eren in het pand gaan zitten met zijn kapperszaak Hairpoint. In het interview lees je meer over hoe dit gegaan is, wat zijn sleutel tot succes is en hoe het leven als kapper hem bevalt.

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

De Nationale Week Zonder Vlees is van start gegaan! Van 11 tot 17 maart vindt de tweede editie van deze campagne plaats. De Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om in deze week geen vlees te eten met als doel om Nederlanders bewust te maken van de positieve impact van minder vlees eten. …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

| achtergrond

Op een zonnige, maar toch frisse, zaterdagmiddag stap ik eindelijk na een lange tijd de Tolkienwinkel weer in. Het is nog precies zoals ik het me herinner: smal, maar ver doorlopend en vol met spullen. Ik kijk weer mijn ogen uit en het voelt als een soort thuiskomen, wanneer ik de soundtrack van The Fellowship …

politiek | achtergrond

Fel zonlicht in de zomer? Fysiotherapie Eerste Lijn? Familiaire erytrofago-lymfohistiocytose? Nee, dit is pas FEL: Feminist Evolution Leiden. Een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit een al bestaande feministische boekenclub. FEL moest …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

| fotoserie

Dit pad wordt dagelijks door duizenden mensen bewandeld op weg naar hun college of werk, maar menig Leidenaar zal nog nooit van de Hartlijn gehoord hebben. Om hier verandering in te brengen organiseerde de gemeente een designwedstrijd voor deze route, die loopt vanaf de LUMC-zijde van het centraal station tot aan het Bio Science Park …

| reportage

In het zuiden van Leiden ligt het Park Matilo, waar de Romeinen ooit een fort op de grens van hun rijk hadden gebouwd.

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

| achtergrond

De fiets is hét vervoersmiddel in Leiden. Fietsers en fietsen in Leiden zijn overal. Wat doet de gemeente daar aan?

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.