Artboard 1
07-03-2019 | Emma Zijtregtop & Helia Vons
Het haar, de kapper en het pand
Hairpoint op de hoek van de Maresingel

Aan de rand van de Maresingel bevindt zich Hairpoint. Deze kapperszaak zit in een pand dat al vele jaren onderdak biedt aan kappers. Dit is niet altijd zo geweest. Het pand kent een rijke geschiedenis en heeft vele verschillende functies gehad. Haartrends zijn net zo veranderlijk gebleken als de functie van dit pand. Niet alleen tegenwoordig is het van belang hoe men het haar draagt, vroeger was dit ook al een belangrijke manier om jezelf te profileren. Dit is een kleine geschiedenis van het haar, de kapper en het pand.

Het haar

Het hebben van goed haar is altijd al belangrijk geweest voor mensen. Door de eeuwen heen zijn de trends van wat ‘mooi’ haar is flink veranderd. In de tijd van de Grieken was halflang haar voor de mannen in de mode. Tijdens de ‘roaring twenties’ was het kort haar dat strak naar achteren gekamd was. De jaren zestig, het tijdperk van de hippies, ging weer compleet de andere kant op met mannen die hun haar tot ver over de schouders los droegen. Begin jaren 2000 gingen we weer langzaam terug naar korter haar, wat uiteindelijk leidde tot het kapsel waar we nu zijn: half opgeschoren en bovenop het hoofd wat langer. In dit filmpje kun je zien hoe de haarstijlen van mannen door de jaren heen veranderd zijn.

De kapper

Interieur van kapperszaak Hairpoint

Het beroep kapper heeft met de tijd ook een transformatie ondergaan. In de zeventiende eeuw werd het beroep voor het eerst erkend. De eerste mannelijke kapper was meneer Champagne uit Frankrijk. De opleiding kende in het begin een onderscheid tussen een mannen-kappersopleiding en een vrouwen-kappersopleiding. Dit is later, zoals we het nu ook kennen, veranderd naar een alomvattende opleiding waarin er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen in het vak.

Het pand

Op de hoek van de Marnixstraat, aan de rand van de Maresingel bevindt zich sinds acht maanden de kapper Hairpoint, waar mannen en kinderen terecht kunnen. Aan de ingang van een woonwijk ligt de zaak op een ideale locatie. Niet te ver uit het centrum en tussen veel huizen valt de kapper snel in het oog en trekt veel klanten aan. Voordat Hairpoint zich hier huisvestte heeft het bedrijf Carry Coiffures het pand lange tijd in bezit gehad. De laatste jaren hebben er dus voornamelijk kappers in dit pand gezeten. Een duik in de geschiedenisboeken doet ons leren dat het pand niet altijd als kapperszaak heeft gefunctioneerd, maar wel onderdak aan veel verschillende ondernemingen heeft geboden.

Begin jaren ‘30, 1933 om precies te zijn, was het nog een kleine burgerwoning met een koopprijs van een schamele 4000 gulden. Dit is lange tijd zo gebleven. In 1949 lijken de eerste tekenen naar boven te komen die doen vermoeden dat het pand meer functies heeft gekregen dan onderdak bieden aan een gezin. Het Leidsch Dagblad plaatst een artikel over EHBO posten verspreid door de stad. Er wordt een lijstje gepubliceerd met verschillende vestigingen van deze posten in de stad, waaronder Maresingel 55, het adres van Hairpoint.

In de jaren ‘60 is het pand lange tijd een manufacturenhandel geweest. Uit een advertentie geplaatst in 1981 blijkt dat het begin jaren ‘80 functioneerde als wasserette, wasserette ‘Rosa’ om precies te zijn. Vervolgens toverde het pand zich na enkele jaren om in een videotheek. In 1987 en in ieder geval ook in 1988 kon je hier terecht voor het huren van films.

Gek genoeg is er daarna vrij weinig over de bestemming van het pand te vinden. Reviews op het internet wekken het idee dat ergens in de jaren ’90 Carry Coiffures in het pand is ingetrokken, aangezien klanten aangeven daar in 2009 al ruim tien jaar klant te zijn.

Het logo van Hairpoint op de voorgevel

Het pand kent een interessante geschiedenis en heeft aan verschillende soorten ondernemingen onderdak geboden door de jaren heen. Het is overduidelijk een praktische plek voor winkels gebleken. Terug naar 2019. Zo’n acht maanden geleden is Ali Eren in het pand gaan zitten met zijn kapperszaak Hairpoint. In het interview lees je meer over hoe dit gegaan is, wat zijn sleutel tot succes is en hoe het leven als kapper hem bevalt.

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!

| interview

Iedere 4 mei zijn we om klokslag acht uur twee minuten stil. Henk Koet (78) en Mat van der Haven (73) maakten die stilte als erewacht tientallen keren mee. Dit jaar houden ze voor het eerst niet de wacht in Leiden. ,,Herdenken zit in je genen.” De doos met oorlogspakken en overalls stond al bijna …

| fotoserie

Het Pesthuis staat te koop! Vanwege de waslijst aan voorwaarden is het voor potentiële kopers nog een hele kluif om het gebouw uiteindelijk in handen te krijgen. Dit komt door de monumentale waarde en de waardevolle ligging tussen het Bio Science Park en de Leidse binnenstad. Achter het Pesthuis gaat een lange geschiedenis schuil. In …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …