Artboard 1
07-03-2019 | Annefleur Teeuwen
Het Leidse Midden-Oosten

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden

Dat de Universiteit Leiden dit jaar 444 jaar oud is, is algemeen bekend. Wat minder bekend is, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden bijna even oud is. De lange geschiedenis van de studie van het midden-Oosten heeft zo zijn sporen achtergelaten: de Universiteit Leiden heeft een van de grootste collecties Midden-Oosterse boeken in West-Europa.
Om hierover meer te weten te komen, ging ik in gesprek met Tijmen Baarda. Als vakreferent Midden-Oosten van de Universiteit Leiden beheert hij de collectie Midden-Oosterse boeken.

Tijmen Baarda. Foto: Annefleur Teeuwen

Hoe lang ben jij al betrokken bij de Leiden collectie?

“Ik ben hier in 2007 begonnen als student Theologie, met een focus op christenen in het Midden-Oosten, dus daarvoor heb ik ook een vak Arabisch gevolgd. Ik ben daarna promotieonderzoek gaan doen in 2012 over het gebruik van taal door christenen in modern Irak. Twee jaar geleden heb ik op deze functie gesolliciteerd en sindsdien zit ik hier. Ik doe de inkopen, houd contact met de docenten Midden-Oostenstudies, geef cursussen over de collectie, enzovoort.”

Hoe is de Leidse collectie ontstaan?

“De collectie van Leiden is eigenlijk begonnen met de Universiteit zelf, in 1575. Vrij snel na het ontstaan van de universiteit zijn er bronnen uit het Midden-Oosten in Leiden terecht gekomen. Je kunt wel stellen dat het door Scaliger is gekomen. De wetenschapper Scaliger is als een van de eerste filologen (iemand die dode talen onderzoekt) naar Leiden gekomen, en Arabisch en Hebreeuws waren zijn specialiteiten. Dus al heel snel is begonnen met het opbouwen van de Midden-Oosterse collectie.”

Een deel van de Hebreeuwse collectie in de Universiteitsbibliotheek Leiden. Foto: Annefleur Teeuwen

Hoe groot is de collectie?

“We hebben ongeveer 40.000 Arabische boeken en er komen elk jaar 1.000 boeken bij. Van het Perzisch, Turks en Hebreeuws hebben we elk ongeveer 10.000 boeken, en verder hebben we nog een Indonesische collectie en Oost-Aziatische talen meer specifiek over de islam. Naast de boeken en de manuscripten hebben we ook kaarten, kranten, foto’s, enzovoorts.”

Hoe komen jullie aan al die boeken?

“Die kopen we in principe gewoon uit het Midden-Oosten. Het is wat lastig, want je kunt ze niet zomaar op internet bestellen zoals Engelse boeken. We moeten ter plekke naar boekenbeurzen om de uitgevers te spreken. We gaan bijvoorbeeld elk jaar naar de boekenbeurs in Casablanca en kopen daar op grote schaal. Ik mag daar zelf ook naar toe, waar ik echt van kan genieten.

Een vergeelde verzie van de Turkse krant Hürriyet uit de Leidse collectie. Foto: Annefleur Teeuwen

“Dat we zelf naar het Midden-Oosten moeten gaan komt omdat de distributie van onder andere Arabische boeken toch vaak wat minder goed en wat informeler georganiseerd is dan dat van Europese boeken. De uitgevers geven het uit, maar het wordt niet echt verspreid buiten de boekenbeurzen. Het kan dus lastig zijn om op een andere manier boeken te vinden.

“Wat het extra lastig maakt is de censuur in bepaalde landen. In Casablanca mogen bijvoorbeeld geen sjiitische of christelijke boeken verkocht worden, dus voor die categorie boeken moeten we naar Libanon of Egypte.”

Het werk van Baarda voor de komende week. Foto: Annefleur Teeuwen

Hoe kiezen jullie welke boeken jullie willen kopen?

“We zijn een universiteitsbibliotheek, dus we kijken ten eerste naar academische secundaire bronnen, maar bijvoorbeeld ook naar bronteksten of kritische edities van teksten en romans voor literatuurstudies.

“We hebben niet oneindig veel ruimte en catalogiseren is heel duur, dus we moeten selectief zijn in onze onderwerpen. We focussen bijvoorbeeld op Zuid-Arabië en het Sjiisme. En sommige dingen kopen we niet. Bijvoorbeeld kinderboeken: kinderboeken kunnen heel relevant zijn voor onderzoek, maar toch kiezen we er voor om die niet te kopen. Anders wordt het gewoon te veel.”

Het begin van de Leidse collectie Midden-Oosterse geschriften kwam eigenlijk tot stand door giften. Zijn giften nog steeds een belangrijke bron van boeken?

“Ja. Er komen heel veel mensen met geschenken. Recentelijk is een grote schenking Perzische literaire boeken uit Iran hierheen gekomen. En een paar dagen geleden kwam iemand met boeken uit Irak van haar man die was overleden. Dat zijn soms heel waardevolle dingen, bijvoorbeeld oudere boeken die moeilijk te vinden zijn of bijna niet te koop zijn.”

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …