Artboard 1
09-03-2019 | Sabine Wiegerink
De Oude Kooi vernieuwd

De Kooi is een karakteristieke volkswijk, net buiten het centrum van Leiden. Begin jaren ‘20 van de vorige eeuw startte hier het eerste grote sociale woningbouwproject in de Sleutelstad. De buurt die nu bekendstaat als “De Oude Kooi” werd in die periode gebouwd, die huizen zijn inmiddels dus ongeveer een eeuw oud. Gemeente Leiden ontwierp plannen om de wijk te renoveren in 3 fases. De tweede fase van het project is bijna aangebroken, wat betekent dat veel mensen binnenkort hun huis moeten verlaten. Of toch niet?

Sommige inwoners van De Oude Kooi maken zich nog geen zorgen. “Die bouwplannen worden toch wel weer uitgesteld”, zegt de 20-jarige Cas. Sinds een jaar woont hij met twee vrienden antikraak in De Oude Kooi. Officieel staat er op de planning dat de bewoners vanaf september 2019 ander onderkomen moeten zoeken, maar de mannen maken nog geen haast. “Wij wonen hier mooi, maar als het klaar is, is het klaar”, vervolgt Cas zijn verhaal, “Ze laten ons 3 maanden van te voren weten dat we op zoek moeten naar wat nieuws. Maar volgens mij duurt het nog wel even voor het zover is.”

In 2010 ging de eerste fase van het renovatieproject van start, 480 huizen kregen een onderhoudsbeurt, waarbij sommige huizen meer aandacht kregen dan anderen. Hierna zou in 2016 fase 2 van start moeten gaan, maar voorlopig laat dit nog op zich wachten. Volgens de nieuwe planning begint eind 2019 de renovatie van de “centrale blokken”. Dat is dus inderdaad al een aantal jaar later dan geplanned, zoals bewoner Cas aangaf. “Het gaat ook nog wel even duren. Onze buren zouden een vervangende woning aangeboden krijgen, maar daar hebben ze ook nog niks over gehoord.”

Op dit kaartje is te zien wat de plannen zijn voor de renovatie van De Kooi, maar wanneer dit allemaal gaat plaatsvinden is dus nog maar de vraag.

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

Aan de rand van de Maresingel bevindt zich Hairpoint. Deze kapperszaak zit in een pand dat al vele jaren onderdak biedt aan kappers. Dit is niet altijd zo geweest. Het pand kent een rijke geschiedenis en heeft vele verschillende functies gehad. Haartrends zijn net zo veranderlijk gebleken als de functie van dit pand. Niet alleen …

De Nationale Week Zonder Vlees is van start gegaan! Van 11 tot 17 maart vindt de tweede editie van deze campagne plaats. De Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om in deze week geen vlees te eten met als doel om Nederlanders bewust te maken van de positieve impact van minder vlees eten. …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

| achtergrond

Op een zonnige, maar toch frisse, zaterdagmiddag stap ik eindelijk na een lange tijd de Tolkienwinkel weer in. Het is nog precies zoals ik het me herinner: smal, maar ver doorlopend en vol met spullen. Ik kijk weer mijn ogen uit en het voelt als een soort thuiskomen, wanneer ik de soundtrack van The Fellowship …

politiek | achtergrond

Fel zonlicht in de zomer? Fysiotherapie Eerste Lijn? Familiaire erytrofago-lymfohistiocytose? Nee, dit is pas FEL: Feminist Evolution Leiden. Een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit een al bestaande feministische boekenclub. FEL moest …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

| fotoserie

Dit pad wordt dagelijks door duizenden mensen bewandeld op weg naar hun college of werk, maar menig Leidenaar zal nog nooit van de Hartlijn gehoord hebben. Om hier verandering in te brengen organiseerde de gemeente een designwedstrijd voor deze route, die loopt vanaf de LUMC-zijde van het centraal station tot aan het Bio Science Park …

| reportage

In het zuiden van Leiden ligt het Park Matilo, waar de Romeinen ooit een fort op de grens van hun rijk hadden gebouwd.

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

| achtergrond

De fiets is hét vervoersmiddel in Leiden. Fietsers en fietsen in Leiden zijn overal. Wat doet de gemeente daar aan?