Artboard 1
09-03-2019 | Sabine Wiegerink
De Oude Kooi vernieuwd

De Kooi is een karakteristieke volkswijk, net buiten het centrum van Leiden. Begin jaren ‘20 van de vorige eeuw startte hier het eerste grote sociale woningbouwproject in de Sleutelstad. De buurt die nu bekendstaat als “De Oude Kooi” werd in die periode gebouwd. Gemeente Leiden ontwierp plannen om de wijk te renoveren in 3 fases. De tweede fase van het project is bijna aangebroken, wat betekent dat veel mensen binnenkort hun huis moeten verlaten. Of toch niet?

Sommige inwoners van De Oude Kooi maken zich nog geen zorgen. “Die bouwplannen worden toch wel weer uitgesteld”, zegt de 20-jarige Cas Lepelaar. Sinds een jaar woont hij met twee vrienden antikraak in De Oude Kooi. Officieel staat er op de planning dat de bewoners vanaf september 2019 ander onderkomen moeten zoeken, maar de mannen maken nog geen haast. “Wij wonen hier mooi, maar als het klaar is, is het klaar”, vervolgt Lepelaar zijn verhaal, “Ze laten ons 3 maanden van te voren weten dat we op zoek moeten naar wat nieuws. Maar volgens mij duurt het nog wel even voor het zover is.”

In 2018 ging de eerste fase van het renovatieproject van start, 480 huizen kregen een onderhoudsbeurt, waarbij sommige huizen meer aandacht kregen dan anderen. De renovatie stond al geplanned voor 2010, maar woningbouwcorporatie De Sleutels besloot toen toch de huizen te slopen in plaats van renoveren. Dit was goedkoper. Na lange discussies tussen De Sleutels en belanghebbenden van de renovaties is in het najaar van 2016 besloten de wijk toch te behouden en renoveren. De wijk kreeg toen de status van gemeentelijk monument.

Fase 2 had in 2016 van start moeten gaan, maar voorlopig laat dit nog op zich wachten. Volgens de nieuwe planning begint eind 2019 de renovatie van de “centrale blokken”. Dat is dus inderdaad al een aantal jaar later dan geplanned, zoals bewoner Cas Lepelaar aangaf. “Het gaat ook nog wel even duren. Onze buren zouden een vervangende woning aangeboden krijgen, maar daar hebben ze ook nog niks over gehoord.”

Op dit kaartje is te zien wat de plannen zijn voor de renovatie van De Kooi, maar wanneer dit allemaal gaat plaatsvinden is dus nog maar de vraag.

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!

| interview

Iedere 4 mei zijn we om klokslag acht uur twee minuten stil. Henk Koet (78) en Mat van der Haven (73) maakten die stilte als erewacht tientallen keren mee. Dit jaar houden ze voor het eerst niet de wacht in Leiden. ,,Herdenken zit in je genen.” De doos met oorlogspakken en overalls stond al bijna …

| fotoserie

Het Pesthuis staat te koop! Vanwege de waslijst aan voorwaarden is het voor potentiële kopers nog een hele kluif om het gebouw uiteindelijk in handen te krijgen. Dit komt door de monumentale waarde en de waardevolle ligging tussen het Bio Science Park en de Leidse binnenstad. Achter het Pesthuis gaat een lange geschiedenis schuil. In …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …