Artboard 1
11-03-2019 | Leonie Kort
Diervriendelijke gastronomie

De Nationale Week Zonder Vlees is van start gegaan! Van 11 tot 17 maart vindt de tweede editie van deze campagne plaats. De Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om in deze week geen vlees te eten met als doel om Nederlanders bewust te maken van de positieve impact van minder vlees eten. Ook in Leiden doen bewoners en restaurants massaal mee. 

Wel vlees, geen vlees, af en toe vlees. De discussie rondom vlees eten wordt steeds vaker aangewakkerd en steeds meer mensen worden bewust van de impact van vlees. Toch bestaat er veel onbegrip tussen de twee opponenten, namelijk de vegetariër en de vleeseter. Vleeseters vinden dat vegetariërs overdrijven en dat ze met hun leefstijl echt de wereld niet gaan redden. Daarentegen hebben de vegetariërs ook totaal geen begrip voor de vleeseters.

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd

Isabel Boerman

“Het samenstellen van mijn ontbijt, lunch en diner begint met de vraag: welk soort vlees wil ik in het gerecht?” Aldus carnivoor Tim. “Ik eet iedere dag vlees, kan er ook niet zonder.” Het doel van de campagne is ook niet om iedere Nederlander te bekeren tot het vegetarisch zijn, maar wel om meer bewustwording te creëren. 

Flexitarisch eetpatroon

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd volgens de oprichter van De Nationale Week Zonder Vlees – Isabel Boerman. De campagne pleit ervoor dat meer mensen een flexitarisch eetpatroon gaan aannemen, dit houdt in dat vlees en vis wordt afgewisseld met vegetarische gerechten. 

Vegetarisch eten wordt vaak in een adem genoemd met ‘saai’, ‘onhandig’ en ‘ingewikkeld’. Maar niks is minder waar dan dat. Proeven is geloven. De Nationale Week Zonder Vlees biedt een breed scala aan recepten aan waardoor de carnivoor zonder moeite heerlijke recepten op tafel kan zetten. Een dag, een week of misschien zelfs een maand geen vlees eten is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens, dier en milieu.

De Vegetarische Restaurantweek 

Geen zin om zelf in de keuken te staan? Geen probleem. Heerlijk vegetarisch eten hoeft niet alleen thuis, maar kan ook in de deelnemende restaurants van De Vegetarische Restaurantweek. In samenwerking met de Nationale Week Zonder Vlees en de Vegetariërsbond hebben een flink aantal restaurants zich aangesloten om gedurende deze week een aanpast menu te serveren. Ook in Leiden kunt u terecht bij diverse restaurants voor een vleesvrije lunch of diner. 

De ambassadeurs van de diervriendelijke gastronomie zijn: 

Waag

Restaurant Het Haagsche Schouw

Subway

De Koekop

Happy Tosti

Het Prentenkabinet

Restaurant In den Doofpot

Extra motivatie nodig?

Door een week geen vlees te eten wordt er enorm bespaard op de uitstoot van broeikassen die bijvragen aan klimaatverandering en watergebruik. Elke vleeseter die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten bespaart maar liefst 770 gram dierenvlees, 130 liter water en 13,3 kg CO2 (oftewel 76 kilometer rijden met een gemiddelde auto). 

Wanneer iedere Leidenaar mee zou doen aan De Nationale Week Zonder Vlees kunnen we met zijn allen 96177,62 kilo dierenvlees besparen. Door samen te werken kan er dus wel degelijk een verandering plaats vinden. U doet toch ook mee?

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!

| interview

Iedere 4 mei zijn we om klokslag acht uur twee minuten stil. Henk Koet (78) en Mat van der Haven (73) maakten die stilte als erewacht tientallen keren mee. Dit jaar houden ze voor het eerst niet de wacht in Leiden. ,,Herdenken zit in je genen.” De doos met oorlogspakken en overalls stond al bijna …

| fotoserie

Het Pesthuis staat te koop! Vanwege de waslijst aan voorwaarden is het voor potentiële kopers nog een hele kluif om het gebouw uiteindelijk in handen te krijgen. Dit komt door de monumentale waarde en de waardevolle ligging tussen het Bio Science Park en de Leidse binnenstad. Achter het Pesthuis gaat een lange geschiedenis schuil. In …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …