Artboard 1
11-03-2019 | Leonie Kort
Diervriendelijke gastronomie

De Nationale Week Zonder Vlees is van start gegaan! Van 11 tot 17 maart vindt de tweede editie van deze campagne plaats. De Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om in deze week geen vlees te eten met als doel om Nederlanders bewust te maken van de positieve impact van minder vlees eten. Ook in Leiden doen bewoners en restaurants massaal mee. 

Wel vlees, geen vlees, af en toe vlees. De discussie rondom vlees eten wordt steeds vaker aangewakkerd en steeds meer mensen worden bewust van de impact van vlees. Toch bestaat er veel onbegrip tussen de twee opponenten, namelijk de vegetariër en de vleeseter. Vleeseters vinden dat vegetariërs overdrijven en dat ze met hun leefstijl echt de wereld niet gaan redden. Daarentegen hebben de vegetariërs ook totaal geen begrip voor de vleeseters.

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd

Isabel Boerman

“Het samenstellen van mijn ontbijt, lunch en diner begint met de vraag: welk soort vlees wil ik in het gerecht?” Aldus carnivoor Tim. “Ik eet iedere dag vlees, kan er ook niet zonder.” Het doel van de campagne is ook niet om iedere Nederlander te bekeren tot het vegetarisch zijn, maar wel om meer bewustwording te creëren. 

Flexitarisch eetpatroon

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd volgens de oprichter van De Nationale Week Zonder Vlees – Isabel Boerman. De campagne pleit ervoor dat meer mensen een flexitarisch eetpatroon gaan aannemen, dit houdt in dat vlees en vis wordt afgewisseld met vegetarische gerechten. 

Vegetarisch eten wordt vaak in een adem genoemd met ‘saai’, ‘onhandig’ en ‘ingewikkeld’. Maar niks is minder waar dan dat. Proeven is geloven. De Nationale Week Zonder Vlees biedt een breed scala aan recepten aan waardoor de carnivoor zonder moeite heerlijke recepten op tafel kan zetten. Een dag, een week of misschien zelfs een maand geen vlees eten is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens, dier en milieu.

De Vegetarische Restaurantweek 

Geen zin om zelf in de keuken te staan? Geen probleem. Heerlijk vegetarisch eten hoeft niet alleen thuis, maar kan ook in de deelnemende restaurants van De Vegetarische Restaurantweek. In samenwerking met de Nationale Week Zonder Vlees en de Vegetariërsbond hebben een flink aantal restaurants zich aangesloten om gedurende deze week een aanpast menu te serveren. Ook in Leiden kunt u terecht bij diverse restaurants voor een vleesvrije lunch of diner. 

De ambassadeurs van de diervriendelijke gastronomie zijn: 

Waag

Restaurant Het Haagsche Schouw

Subway

De Koekop

Happy Tosti

Het Prentenkabinet

Restaurant In den Doofpot

Extra motivatie nodig?

Door een week geen vlees te eten wordt er enorm bespaard op de uitstoot van broeikassen die bijvragen aan klimaatverandering en watergebruik. Elke vleeseter die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten bespaart maar liefst 770 gram dierenvlees, 130 liter water en 13,3 kg CO2 (oftewel 76 kilometer rijden met een gemiddelde auto). 

Wanneer iedere Leidenaar mee zou doen aan De Nationale Week Zonder Vlees kunnen we met zijn allen 96177,62 kilo dierenvlees besparen. Door samen te werken kan er dus wel degelijk een verandering plaats vinden. U doet toch ook mee?

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

Aan de rand van de Maresingel bevindt zich Hairpoint. Deze kapperszaak zit in een pand dat al vele jaren onderdak biedt aan kappers. Dit is niet altijd zo geweest. Het pand kent een rijke geschiedenis en heeft vele verschillende functies gehad. Haartrends zijn net zo veranderlijk gebleken als de functie van dit pand. Niet alleen …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

| achtergrond

Op een zonnige, maar toch frisse, zaterdagmiddag stap ik eindelijk na een lange tijd de Tolkienwinkel weer in. Het is nog precies zoals ik het me herinner: smal, maar ver doorlopend en vol met spullen. Ik kijk weer mijn ogen uit en het voelt als een soort thuiskomen, wanneer ik de soundtrack van The Fellowship …

politiek | achtergrond

Fel zonlicht in de zomer? Fysiotherapie Eerste Lijn? Familiaire erytrofago-lymfohistiocytose? Nee, dit is pas FEL: Feminist Evolution Leiden. Een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit een al bestaande feministische boekenclub. FEL moest …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

| fotoserie

Dit pad wordt dagelijks door duizenden mensen bewandeld op weg naar hun college of werk, maar menig Leidenaar zal nog nooit van de Hartlijn gehoord hebben. Om hier verandering in te brengen organiseerde de gemeente een designwedstrijd voor deze route, die loopt vanaf de LUMC-zijde van het centraal station tot aan het Bio Science Park …

| reportage

In het zuiden van Leiden ligt het Park Matilo, waar de Romeinen ooit een fort op de grens van hun rijk hadden gebouwd.

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

| achtergrond

De fiets is hét vervoersmiddel in Leiden. Fietsers en fietsen in Leiden zijn overal. Wat doet de gemeente daar aan?

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.