Artboard 1
11-03-2019 | Leonie Kort
Diervriendelijke gastronomie

De Nationale Week Zonder Vlees is van start gegaan! Van 11 tot 17 maart vindt de tweede editie van deze campagne plaats. De Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om in deze week geen vlees te eten met als doel om Nederlanders bewust te maken van de positieve impact van minder vlees eten. Ook in Leiden doen bewoners en restaurants massaal mee. 

Wel vlees, geen vlees, af en toe vlees. De discussie rondom vlees eten wordt steeds vaker aangewakkerd en steeds meer mensen worden bewust van de impact van vlees. Toch bestaat er veel onbegrip tussen de twee opponenten, namelijk de vegetariër en de vleeseter. Vleeseters vinden dat vegetariërs overdrijven en dat ze met hun leefstijl echt de wereld niet gaan redden. Daarentegen hebben de vegetariërs ook totaal geen begrip voor de vleeseters.

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd

Isabel Boerman

“Het samenstellen van mijn ontbijt, lunch en diner begint met de vraag: welk soort vlees wil ik in het gerecht?” Aldus carnivoor Tim. “Ik eet iedere dag vlees, kan er ook niet zonder.” Het doel van de campagne is ook niet om iedere Nederlander te bekeren tot het vegetarisch zijn, maar wel om meer bewustwording te creëren. 

Flexitarisch eetpatroon

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd volgens de oprichter van De Nationale Week Zonder Vlees – Isabel Boerman. De campagne pleit ervoor dat meer mensen een flexitarisch eetpatroon gaan aannemen, dit houdt in dat vlees en vis wordt afgewisseld met vegetarische gerechten. 

Vegetarisch eten wordt vaak in een adem genoemd met ‘saai’, ‘onhandig’ en ‘ingewikkeld’. Maar niks is minder waar dan dat. Proeven is geloven. De Nationale Week Zonder Vlees biedt een breed scala aan recepten aan waardoor de carnivoor zonder moeite heerlijke recepten op tafel kan zetten. Een dag, een week of misschien zelfs een maand geen vlees eten is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens, dier en milieu.

De Vegetarische Restaurantweek 

Geen zin om zelf in de keuken te staan? Geen probleem. Heerlijk vegetarisch eten hoeft niet alleen thuis, maar kan ook in de deelnemende restaurants van De Vegetarische Restaurantweek. In samenwerking met de Nationale Week Zonder Vlees en de Vegetariërsbond hebben een flink aantal restaurants zich aangesloten om gedurende deze week een aanpast menu te serveren. Ook in Leiden kunt u terecht bij diverse restaurants voor een vleesvrije lunch of diner. 

De ambassadeurs van de diervriendelijke gastronomie zijn: 

Waag

Restaurant Het Haagsche Schouw

Subway

De Koekop

Happy Tosti

Het Prentenkabinet

Restaurant In den Doofpot

Extra motivatie nodig?

Door een week geen vlees te eten wordt er enorm bespaard op de uitstoot van broeikassen die bijvragen aan klimaatverandering en watergebruik. Elke vleeseter die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten bespaart maar liefst 770 gram dierenvlees, 130 liter water en 13,3 kg CO2 (oftewel 76 kilometer rijden met een gemiddelde auto). 

Wanneer iedere Leidenaar mee zou doen aan De Nationale Week Zonder Vlees kunnen we met zijn allen 96177,62 kilo dierenvlees besparen. Door samen te werken kan er dus wel degelijk een verandering plaats vinden. U doet toch ook mee?

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| achtergrond

Wat is er nou typisch Nederlands? Juist, pannenkoeken! En wat is er authentieker dan een Pannenkoekenhuysje die al vanaf 1907 geopend is! Het is een echte trekpleister voor buitenlandse, maar ook Nederlandse, toeristen. Op Steenstraat 49 staat al meer dan 100 jaar een Pannenkoekenhuis genaamd: Pannenkoekenhuysje Oudt Leyden. Dit pannenkoekenhuis heeft vele mensen ontvangen en …

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …