Artboard 1
15-03-2019 | Jildau Cuperus
Binnenkijken bij de Boekenzolder: gratis boeken voor iedereen

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons te vinden.”

Zodra je de Boekenzolder binnenloopt, word je warm onthaald door kasten en kasten vol boeken. Vrijwilligers zijn druk in de weer met dozen vol nieuwe aanwinsten. Bezoekers laten aan de grote tafel hun vondsten afstempelen. Afrekenen? Dat hoeft niet.

De Boekenzolder is een plek waar mensen gratis boeken kunnen meenemen of juist aanleveren. Na een aantal verhuizingen binnen de stad is de Boekenzolder neergestreken in de Zeeheldenbuurt, ten oosten van de Leidse singels. “We geven elke week ongeveer 1500 boeken weg,” zegt Van Rijn, “maar er komt nog steeds meer binnen dan er uit gaat.”

Uitpuilen

In zijn enthousiasme vertelt meneer Van Rijn de hele geschiedenis van de Boekenzolder, nog voordat ik een vraag heb gesteld. Tijdens het verhaal krijg ik een rondleiding langs alle boekenkasten – en dat zijn er nogal wat. Van Scandinavische talen tot Psychologie, en van de kinderhoek tot romans… ‘Voor elk wat wils’ lijkt hier zeker toepasselijk.

“Hoe is dit zo gegroeid?” is de vraag die Van Rijn opwerpt. “Dat is wel grappig.” Toen een kennis van hem, een literair agente uit Noordwijkerhout, haar huis zag uitpuilen van ontvangen boeken, ontstond het idee om de boeken weg te geven. Inmiddels bestaat de Boekenzolder al weer 8 jaar.

Waar komt de naam Boekenzolder vandaan?

“Toen we nog op de Middelstegracht zaten, hadden we een enorme zolder. Nu is het niet echt een zolder meer,” zegt Van Rijn met een lach, “maar hier op de Admiraal Banckertweg hebben we twee verdiepingen.” Laten we de bovenste verdieping maar rekenen als de zolder dan.

De ‘zolder’ van de Boekenzolder.

Hoe is het om te werken bij de Boekenzolder?

“Op dit moment werken we met zo’n 30 vrijwilligers,” zegt de voorzitter na even nadenken. Hij lijkt zelf ook verbaasd over de hoeveelheid mensen die bij de Boekenzolder helpen. De vrijwilligers zijn allemaal gespecialiseerd in een bepaalde categorie en staan klaar om bezoekers aanraders te geven. Zij mogen ook bepalen wat er in ‘hun’ kast komt te staan. De inmiddels 2 jaar gepensioneerde Van Rijn vindt het een plezier om hier te werken. “We hebben een hechte groep vrijwilligers. Boeken binden ons.”

“We werken eigenlijk net als een boekhandel,” vertelt de voorzitter trots, “maar anders dan een boekwinkel trekken wij geen winkelend publiek uit de stad aan. Wij zijn daarom geen concurrentie. Dat zou ik ook helemaal niet willen. Wij willen graag meer een buurtfunctie hebben.”

De vrijwilligers zijn allemaal gespecialiseerd in een bepaalde categorie. Een blije vrijwilliger: “Ah, welkom in mijn spirituele hoek!”

“De stad maak je samen.”

Wat begon als een samenwerking met sociale instanties, is nu ook een plek geworden voor particulieren om boeken te brengen en te halen. “We werken met verschillende scholen en hebben zelfs een tijdje aan gevangenissen geleverd,” vertelt Van Rijn. “Toen mensen uit de buurt enthousiast werden over wat we deden, vroegen ze waarom we niet opengingen voor publiek. Nou, dat hebben we gedaan.”

Af en toe verzendt de Boekenzolder zelfs boeken naar Indonesië. Maar daar stoppen de vrijwilligers niet met dromen. Ondanks hun verre bereik heeft de Boekenzolder de ambitie om dichter bij de buurt te komen. “Ik vind Leiden een prachtige stad,” zegt Van Rijn, “en de stad maak je samen.”

De Boekenzolder heeft 3 grote tafels waar aan je kunt studeren, vergaderen of werken.

Om meer verbinding met de wijk te krijgen organiseert de Boekenzolder culturele zondagen, waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten voor lezingen, poëzievoordrachten en muziekuitvoeringen. Ook komen er op vaste avonden mensen vergaderen en werken, van lokale theatermakers tot studiegroepjes. Hoe dat in zijn werk gaat? Van Rijn haalt met een lach zijn schouders op: “Ze krijgen van mij gewoon de sleutel.”

De Boekenzolder is op donderdag, vrijdag en zaterdag te bezoeken van 1 tot 5 uur aan de Admiraal Banckertweg 21. Nog niet eerder geweest? Vind de Boekenzolder op de kaart hieronder! Bekijk ook andere tweedehands- en weggeefwinkels in de buurt.

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …