Artboard 1
15-03-2019 | Jildau Cuperus
Gratis boeken voor iedereen

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons te vinden.”

Zodra je de Boekenzolder binnenloopt, word je warm onthaald door kasten en kasten vol boeken. Vrijwilligers zijn druk in de weer met dozen vol nieuwe aanwinsten. Bezoekers laten aan de grote tafel hun vondsten afstempelen. Afrekenen? Dat hoeft niet.

De Boekenzolder is een plek waar mensen gratis boeken kunnen meenemen of juist aanleveren. Na een aantal verhuizingen binnen de stad is de Boekenzolder neergestreken in de Zeeheldenbuurt, ten oosten van de Leidse singels. “We geven elke week ongeveer 1500 boeken weg,” zegt Van Rijn, “maar er komt nog steeds meer binnen dan er uit gaat.”

Uitpuilen

In zijn enthousiasme vertelt meneer Van Rijn de hele geschiedenis van de Boekenzolder, nog voordat ik een vraag heb gesteld. Tijdens het verhaal krijg ik een rondleiding langs alle boekenkasten – en dat zijn er nogal wat. Van Scandinavische talen tot Psychologie, en van de kinderhoek tot romans… ‘Voor elk wat wils’ lijkt hier zeker toepasselijk.

“Hoe is dit zo gegroeid?” is de vraag die Van Rijn opwerpt. “Dat is wel grappig.” Toen een kennis van hem, een literair agente uit Noordwijkerhout, haar huis zag uitpuilen van ontvangen boeken, ontstond het idee om de boeken weg te geven. Inmiddels bestaat de Boekenzolder al weer 8 jaar.

Waar komt de naam Boekenzolder vandaan?

“Toen we nog op de Middelstegracht zaten, hadden we een enorme zolder. Nu is het niet echt een Boekenzolder meer,” zegt Van Rijn met een lach, “maar hier op de Admiraal Banckertweg we hebben twee verdiepingen.” Laten we de bovenste verdieping maar rekenen als de zolder dan.

“Boeken binden ons”

Hoe is het om te werken bij de Boekenzolder?

“Op dit moment werken we met zo’n 30 vrijwilligers,” zegt de voorzitter na even nadenken. Hij lijkt zelf ook verbaasd over de hoeveelheid. De vrijwilligers van de Boekenzolder zijn allemaal gespecialiseerd in een bepaalde categorie en staan klaar om bezoekers aanraders te geven. Zij mogen ook bepalen wat er in ‘hun’ kast komt te staan. De inmiddels 2 jaar gepensioneerde Van Rijn vindt het een plezier om hier te werken. “We hebben een hechte groep vrijwilligers. Boeken binden ons.”

“We werken eigenlijk net als een boekhandel,” vertelt de voorzitter trots, “maar anders dan een boekwinkel trekken wij geen winkelend publiek uit de stad aan. Wij zijn daarom geen concurrentie. Dat zou ik ook helemaal niet willen. Wij willen graag meer een buurtfunctie hebben.”

De vrijwilligers zijn allemaal gespecialiseerd in een bepaalde categorie. Een blije vrijwilliger: “Ah, welkom in mijn spirituele hoek!”

“De stad maak je samen.”

Wat begon als een samenwerking met sociale instanties, is nu ook een plek geworden voor particulieren om boeken te brengen en te halen. “We werken met verschillende scholen en hebben zelfs een tijdje aan gevangenissen geleverd,” vertelt Van Rijn. “Toen mensen uit de buurt enthousiast werden over wat we deden, vroegen ze waarom we niet opengingen voor publiek. Nou, dat hebben we gedaan.”

Af en toe verzendt de Boekenzolder zelfs boeken naar Indonesië. Maar daar stoppen de vrijwilligers niet met dromen. Ondanks hun verre bereik heeft de Boekenzolder de ambitie om dichter bij de buurt te komen. “Ik vind Leiden een prachtige stad,” zegt Van Rijn, “en de stad maak je samen.”

De Boekenzolder heeft 3 grote tafels waar aan je kunt studeren, vergaderen of werken.

Om meer verbinding met de wijk te krijgen organiseert de Boekenzolder culturele zondagen, waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten voor lezingen, poëzievoordrachten en muziekuitvoeringen. Ook komen er op vaste avonden mensen vergaderen en werken, van lokale theatermakers tot studiegroepjes. Hoe dat in zijn werk gaat? Van Rijn haalt met een lach zijn schouders op: “Ze krijgen van mij gewoon de sleutel.”

De Boekenzolder is op donderdag, vrijdag en zaterdag te bezoeken van 1 tot 5 uur aan de Admiraal Banckertweg 21. De Boekenzolder is nu ook te vinden op Facebook.

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.

cultuur

Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …