Artboard 1
21-03-2019 | Jannet Harthoorn
“Ik wil mensen hun passie overdragen.”

LEIDEN – Lyonne van Gaalen is coördinator van de 444-viering van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Met verschillende (studenten)teams zorgt zij dit feestjaar voor het uitdragen van de slogan: ‘humanities matter‘. In dit gesprek viermaal vragen, viermaal voorkeur en viermaal feitjes.

Viermaal vragen

Wat betekent de slogan ‘Humanities Matter’ voor jou?
‘Humanities matter’ is de slogan van de 444-viering dit jaar. “Deze slogan is voor mij de drive om mijn werk te doen”, vertelt Lyonne. “We doen er toe.” De slogan zet mensen aan het denken en verbindt. Toch sprak Lyonne ook studenten die het niet eens zijn met de slogan: “We doen er toch nu ook al toe?” Zelf heeft Lyonne vanuit haar achtergrond een link met humanities: hiervoor studeerde ze namelijk Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie. “Als mensen vroegen wat ik studeerde en ik reageerde met ‘Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie’, kreeg ik vaak als reactie ‘oh die opleiding tot werkeloosheid’”. Dat is ook binnen de Geesteswetenschappen een veelgehoorde uitspraak en juist daarom is deze slogan volgens Lyonne belangrijk.

Hoe is het om met studenten te werken?
Voor de 444-viering draagt Lyonne deze slogan met allerlei projectteams uit. Deze teams bestaan grotendeels uit studenten. “Met studenten werken is heel leuk, je houdt namelijk de link met wat er op de faculteit speelt.” Bovendien geeft Lyonne aan dat studenten vrij kritisch zijn: “Studenten reageren toch heel anders dan mijn collega’s.”

Waarom is het verbeteren van interne cohesie binnen de universiteit nodig?
Naast het coördineren van de 444-viering op de faculteit is Lyonne bezig met de interne cohesie. “De structuur van de faculteit is ingewikkeld, er zijn veel verschillende ‘groepjes’ die beter zouden moeten samenwerken.” Het is hierin de taak van Lyonne om ervoor te zorgen dat deze groepen toch gaan samenwerken. “Ik laat zien wat er aan de andere kant van de faculteit gebeurt.”

Hoe was het om van universiteit naar faculteit te gaan?
Voordat Lyonne met haar functie binnen de Faculteit der Geesteswetenschappen begon werkte ze voor de universiteit op de centrale marketing afdeling. “Daar moest ik Universiteit Leiden als geheel presenteren en tegelijkertijd alle faculteiten vertegenwoordigen.” Vanuit deze functie was het lastig om iedereen intern tevreden te houden. “Binnen de Faculteit der Geesteswetenschappen zit ik meer op mijn plek, hier zit ik dichterbij de wetenschappers. Daar kan ik me goed in vinden”, vertelt ze.

 • Lyonne vol trots in het 444-shirt

Viermaal voorkeur

 1. Leiden of Den Haag?
  “Leiden natuurlijk, ik heb hier ook gestudeerd.”
 2. Vier euro p/u verdienen en de allerleukste collega’s of 44 euro p/u verdienen en vreselijke collega’s?
  “Sowieso 4 euro per uur.”
 3. Nooit meer bellen of nooit meer mailen?
  “Nooit meer bellen. Mailen is toch wel handig, hoewel veel studenten niet meer weten hoe ze moeten mailen. Die appen liever.”
 4. 44 foto’s maken op een dag of een video van 4:44 minuten?
  “Foto’s, daarmee heb je meer invalshoeken en kan je meer vertellen.”

Viermaal feitjes

 1. Lyonne studeerde ooit in Leiden, ze deed hier de studie Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie.
 2. Niet alleen deed Lyonne een bachelor op universitair niveau, ze deed hierna ook nog een master in Utrecht: “New Media and Digital Culture.”
 3. Na haar studies is Lyonne vrijwel gelijk door gegaan met werken bij de universiteit, ze is dan ook nog maar 25 jaar.
 4. Lyonne heeft een erg bijzondere gamenaam: Phew Panda.
cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| achtergrond

Wat is er nou typisch Nederlands? Juist, pannenkoeken! En wat is er authentieker dan een Pannenkoekenhuysje die al vanaf 1907 geopend is! Het is een echte trekpleister voor buitenlandse, maar ook Nederlandse, toeristen. Op Steenstraat 49 staat al meer dan 100 jaar een Pannenkoekenhuis genaamd: Pannenkoekenhuysje Oudt Leyden. Dit pannenkoekenhuis heeft vele mensen ontvangen en …

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze de vaart van Jezus naar de hemel, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar meeste houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart is …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …