Artboard 1
21-03-2019 | Jannet Harthoorn
“Ik wil mensen hun passie overdragen.”

Lyonne van Gaalen is coördinator van de 444-viering van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Met verschillende (studenten)teams zorgt zij dit feestjaar voor het uitdragen van de slogan: ‘humanities matter‘. In dit gesprek viermaal vragen, viermaal voorkeur en viermaal feitjes.

Viermaal vragen

Wat betekent de slogan ‘Humanities Matter’ voor jou?
‘Humanities matter’ is de slogan van de 444-viering dit jaar. “Deze slogan is voor mij de drive om mijn werk te doen”, vertelt Lyonne. “We doen er toe.” De slogan zet mensen aan het denken en verbindt. Toch sprak Lyonne ook studenten die het niet eens zijn met de slogan: “We doen er toch nu ook al toe?” Zelf heeft Lyonne vanuit haar achtergrond een link met humanities: hiervoor studeerde ze namelijk Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie. “Als mensen vroegen wat ik studeerde en ik reageerde met ‘Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie’, kreeg ik vaak als reactie ‘oh die opleiding tot werkeloosheid’”. Dat is ook binnen de Geesteswetenschappen een veelgehoorde uitspraak en juist daarom is deze slogan volgens Lyonne belangrijk.

Hoe is het om met studenten te werken?
Voor de 444-viering draagt Lyonne deze slogan met allerlei projectteams uit. Deze teams bestaan grotendeels uit studenten. “Met studenten werken is heel leuk, je houdt namelijk de link met wat er op de faculteit speelt.” Bovendien geeft Lyonne aan dat studenten vrij kritisch zijn: “Studenten reageren toch heel anders dan mijn collega’s.”

Waarom is het verbeteren van interne cohesie binnen de universiteit nodig?
Naast het coördineren van de 444-viering op de faculteit is Lyonne bezig met de interne cohesie. “De structuur van de faculteit is ingewikkeld, er zijn veel verschillende ‘groepjes’ die beter zouden moeten samenwerken.” Het is hierin de taak van Lyonne om ervoor te zorgen dat deze groepen toch gaan samenwerken. “Ik laat zien wat er aan de andere kant van de faculteit gebeurt.”

Hoe was het om van universiteit naar faculteit te gaan?
Voordat Lyonne met haar functie binnen de Faculteit der Geesteswetenschappen begon werkte ze voor de universiteit op de centrale marketing afdeling. “Daar moest ik Universiteit Leiden als geheel presenteren en tegelijkertijd alle faculteiten vertegenwoordigen.” Vanuit deze functie was het lastig om iedereen intern tevreden te houden. “Binnen de Faculteit der Geesteswetenschappen zit ik meer op mijn plek, hier zit ik dichterbij de wetenschappers. Daar kan ik me goed in vinden”, vertelt ze.

 • Lyonne vol trots in het 444-shirt

Viermaal voorkeur

 1. Leiden of Den Haag?
  • “Leiden natuurlijk, ik heb hier ook gestudeerd.”
 2. Vier euro p/u verdienen en de allerleukste collega’s of 44 euro p/u verdienen en vreselijke collega’s?
  • “Sowieso 4 euro per uur.”
 3. Nooit meer bellen of nooit meer mailen?
  • “Nooit meer bellen. Mailen is toch wel handig, hoewel veel studenten niet meer weten hoe ze moeten mailen. Die appen liever.”
 4. 444 foto’s maken op een dag of een 1 video van 44 minuten?
  • “444 foto’s, daarmee heb je meer invalshoeken en kan je meer vertellen.”

Viermaal feitjes

 1. Lyonne studeerde ooit in Leiden, ze deed hier de studie Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie.
 2. Niet alleen deed Lyonne een bachelor op universitair niveau, ze deed hierna ook nog een master in Utrecht: “New Media and Digital Culture.”
 3. Na haar studies is Lyonne vrijwel gelijk door gegaan met werken bij de universiteit, ze is dan ook nog maar 25 jaar.
 4. Ze heeft een erg bijzondere bijnaam/gamenaam: Phew Panda.

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …

| interview

Even terug naar dat verjaardagspartijtje van vroeger, waar je met zijn allen ging schat zoeken op het strand of in de bossen. Moeders had hiervoor een schatkaart uitgetekend en vol spanning en enthousiasme kon er gezocht worden naar de verstopte schat. Eenmaal gevonden was deze volgeladen met lekkers of cadeautjes, dat waren nog eens tijden.  …

Shakespeare, Wolkers, De Ronsard en Goethe: schrijvers van de teksten die je tijdens de literatuurles door moest ploegen, op zoek naar de diepere betekenis van onbegrijpelijke woorden. Maar in plaats van in een schoolboek, zijn deze teksten in Leiden gewoon op de muren te vinden. En in plaats van huiswerk, geven deze muren de Leidenaar …

| interview

Een duik in het verhaal achter het wijkblad: Morsetekens. Een magazine voor informatievoorziening en verbinding in het Morsdistrict.

| fotoserie

Op 4 april heeft PLNT op feestelijke wijze hun daktuin geopend.

| interview

Het wordt steeds lastiger voor starters en studenten om een huis te kopen of te huren. Wat nu? Je leest het in dit interview met Leidse makelaar Willemijn.

| reportage

Aan de rand van het terrein van hockeyclub Roomburg, kan men de karakteristieke molen bewonderen. Deze molen lijkt erfgoed te zijn voor LHC Roomburg, want hij mag ook schitteren in zijn oranje kleur op het logo. Naast de karakteristieke molen is er nog een vertrouwd figuur te vinden op de hockeyclub. Met zijn grote snor …

| podcast

Straatjutten, is dat een woord? Voor de straatjutters van Leiderdorp in ieder geval wel. Om de week maken zij vrijwillig hun woonplaats een beetje schoner door zwerfafval te rapen. Hoe langer je naar de grond kijkt, hoe meer afval je gaat zien. Dat weet Willemijn Biemond (35) als geen ander. Minimaal een keer per week …

| achtergrond

Vele mensen hebben een negatief beeld van de daklozenopvang. Hoewel er in veel Nederlandse steden inderdaad niet voldoende hulp geboden kan worden, doet Leiden het erg goed. Om te kijken op welke manier daklozen hier geholpen worden, ging onze report een kijkje nemen. Geen oud gebouw dat stinkt naar urine en sigaretten. Geen grote volle …

| reportage

Met de komst van Het Slachthuis en Aloha Leiden is de keuze aan vega(n) eetgelegenheden groter in de sleutelstad. Vegans zijn er blij mee.