Artboard 1
22-03-2019 | Roos van Bijnen
De spin in het web van de Merenwijk

Honderden kilo’s heroïne haalde Sjaak Caspers (56) al van de straat. Toch wilde hij liever nóg dichter bij de burger staan. Daarom is hij al 11 jaar wijkagent van de Merenwijk. ,,Mensen helpen, daar gaat het mij allemaal om.”

Zijn trouwe stalen ros staat al klaar bij het wijkbureau aan de Kooilaan. Wijkagent Sjaak Caspers is ‘zeker een uur of twee’ per dag fietsend door de Merenwijk te vinden. ,,Mensen denken misschien: die fietst alleen maar rondjes”, zegt hij met een lach. ,,Maar ik fiets met een reden: óf voor controle, óf omdat ik naar een afspraak ga. Vorige maand fietste ik bijvoorbeeld naar vijftien mensen om hun wapenvergunning te checken.”

Caspers is naar eigen zeggen een politieman in hart en nieren. Sinds 1984 heeft hij op allerlei politieterreinen gewerkt: van de basispolitiezorg tot de recherche. Boeven vangen en iets voor de wereld betekenen, daarom wilde hij agent worden. ,,Met politiewerk rondom mensenhandel pakte ik wel boeven, maar wat merkt de gewone burger daarvan?”

Aanspreekbaar

Om meer voor de ‘gewone’ Leidenaar te betekenen, werd hij wijkagent. ,,Daar heb ik oprecht nog geen dag spijt van gehad. Als wijkagent heb je alle bevoegdheden van een politieagent, en het is ontzettend veelzijdig.” De oren en de ogen van de Merenwijk is hij nu al elf jaar. ,,Wij zien het meeste in een wijk, omdat we dicht op de mensen staan. En mensen helpen, daar gaat het allemaal om.”

Caspers zet ondertussen zijn fietshelm op, want hij gaat aan zijn rondje door de wijk beginnen. ,,Het is belangrijk dat ik aanspreekbaar ben. Dat ik als het ware tussen de politie en de burger sta, en dat mensen hun problemen met mij kunnen delen.” Dat blijkt al snel, want bij het eerste stoplicht spreekt iemand hem al aan. Hetzelfde gebeurt in het buurtcentrum en in winkelcentrum de Korpermolen.

,,Zo leer ik iedereen goed kennen”, zegt hij. ,,Dat is ook belangrijk, want op die manier zijn sommige zaken sneller op te lossen.” Caspers kijkt even naar boven. ,,Er zijn van die zaken die je altijd bijblijven. Zo was er een tijd geleden een overval op een woning van een invalide man. De daders hadden alles kort en klein geslagen en hadden zijn bankpasje meegenomen.”

Hij bekeek de videobeelden van de pintransacties die met het bewuste bankpasje waren gedaan, en herkende de daders meteen. ,,En dat laat maar zien hoe waardevol de band tussen de wijkagent en de burger is.”

Bang is de wijkagent nooit. ,,Anders zou ik dit werk ook niet kunnen doen. Ik probeer de Merenwijk veiligheid te bieden, alhoewel veiligheid natuurlijk een gevoel is.”

Hangjongeren

Zijn werk is niet altijd gemakkelijk, geeft hij toe. ,,Er zijn zoveel verschillende etniciteiten in de wijk, dat het soms wel een uitdaging is om iedereen tevreden te houden. Hangjongeren brengen hier vrij vaak overlast, zo ook later op de avond op schoolpleinen. Daarom liet ik laatst een bordje met ‘verboden toegang voor onbevoegden’ plaatsen, en dat bleek te helpen.”

Caspers’ witte fiets met het kenmerkende politielogo zet hij weer veilig terug in de stalling van het wijkbureau. ,,Denk maar niet dat mijn werk er nu op zit, hoor”, zegt hij met een lach. ,,Ik ben immers de spin in het web van de Merenwijk, en dat werk gaat continu door.”

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.

veiligheid | column

Het maakt niet uit of het de warmste meimaand is in 300 jaar, of ver beneden het vriespunt in de winter. In weer of wind staan ze voor je klaar: de reclamemakers op straat.