Artboard 1
23-03-2019 | Anne Dollee
‘Ik heb zo’n schurfthekel aan die mijt’

Iedereen in Leiden kent het beestje inmiddels wel, de schurftmijt. Leiden haalde afgelopen jaar het landelijk nieuws met deze besmettelijke huidziekte. Hoe staat het er nu voor met de schurft in Leiden? Ik vroeg het aan huisarts in opleiding, Joni Ferrari-Dollee (33), die nu werkzaam is bij de huisartsenpraktijk aan de Vrijheidslaan te Leiden. Daarnaast sprak ik met meerdere studenten die in het verleden wel eens last hebben gehad van het beestje. Zij willen liever niet bij naam genoemd worden.

Schurft, ook wel scabiës genoemd, is een besmettelijke huidziekte waarbij de mijt gangetjes in je huid graaft en hier eitjes legt en afvalproducten achter laat. Volgens huisarts in opleiding Joni Ferrari-Dollee wordt schurft overgedragen via intensief lichaamscontact: ‘Het is dus niet erg besmettelijk. Pas als je vijftien minuten of langer elkaar aanraakt, kun je besmet worden. Daarnaast kan je het ook oplopen via slapen in een bed met besmet beddengoed en door het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.’ Ondanks dat het beestje niet erg besmettelijk is, blijven patiënten zich melden met klachten.

Wat zijn de risicofactoren van schurft? ‘Je hebt een grotere kans het te krijgen als er veel mensen dicht op elkaar wonen. Het komt dus veel voor in studentenhuizen, verpleeghuizen of verzorgingshuizen, maar ook in asielzoekerscentra. Binnen een gezin is vaak iedereen besmet.’ Studentenhuizen lijken de basis te zijn voor het schurftprobleem in Leiden. Joni Ferrari-Dollee herkent dit probleem: ‘Het kan een hardnekkig probleem zijn binnen een studentenhuis, want als het niet grondig wordt aangepakt blijft het terugkeren. Dat is in een aantal studentenhuizen nu het geval.’

Risicofactor: Studentenhuizen

De manier waarop een van de gesproken studenten (23) besmet raakte past in dit beeld: ‘Mijn vriend ging wonen in een groot mannelijk studentenhuis en binnen een jaar had ik schurft.’ Als een van de studenten met schurft gediagnostiseerd wordt, moeten de andere studenten uit voorzorg zichzelf ook behandelen met de schurft-dodende zalf. ‘Probeer maar eens tientallen jongens hygiënemaatregelen te laten nemen en zichzelf in te laten smeren, zonder dat zij klachten hebben. Onmogelijk’, zegt de desbetreffende studente.

Dit is dan ook een van de redenen dat het terug blijft komen, volgens huisarts in opleiding Joni Ferrari-Dollee, ‘Nu komt er één patiënt bij de huisarts waarbij ik vermeld dat iedereen in huis behandeld moet worden, maar wellicht schaamt de patiënt zich om het aan zijn huisgenoten te vertellen.’ Iedereen in de directe leefomgeving moet behandeld worden, maar dit blijkt bij studenten vaak een bemoeilijkende factor: ‘Niet iedereen uit zo’n studentenhuis staat bij dezelfde huisarts ingeschreven, waardoor het risico bestaat dat ze te laks zijn om te behandelen omdat ze geen klachten ervaren.’

Dat schaamte een rol speelt ervoer ook een andere student (22): ‘ik denk dat ik de schurft heb gekregen van een bedpartner, maar tot de dag van vandaag heeft hij, ik denk vanwege schaamte, mij nergens van op de hoogte gebracht.’ Huisarts in opleiding Ferrari Dollee beaamt dit: ‘Schaamte speelt inderdaad een grote rol. Niet alleen bij de jongeren, maar ook andere patiënten die schurft hebben.’ Deze schaamte komt vaak ook voort uit onwetendheid, legt huisarts in opleiding uit. ‘Mensen weten niet goed wat schurft is en denken vaak mensen die schurft hebben een slechte persoonlijke hygiene hebben, maar dit is niet altijd de oorzaak.’

Toename?

Toch betwijfelt de huisarts de daadwerkelijke toename van schurftpatiënten in Leiden: ‘Het is moeilijk te stellen of er daadwerkelijk een toename is. Hiervoor werkte ik een jaar lang in een praktijk midden in een achterstandsbuurt met veel ouderen. De enige keer dat ik daar schurft heb gezien is bij een jongen uit het asielzoekerscentrum om de hoek. In mijn huidige praktijk heb ik de afgelopen zes maanden denk ik zeker vijf keer schurft voorbij zien komen.’ Deze gevallen komen met name uit een grote groep studenten die als patiënt ingeschreven staan in de praktijk. Of schurftgevallen nu daadwerkelijk stijgen, blijft dus maar de vraag.

welzijn | reportage

Het stadsleven wordt vaak geassocieerd met haast, drukte en volle lange dagen. De Elza Hoeve net buiten het centrum van Leiden biedt net het tegenovergestelde: totale rust, natuur en dieren. Naast een grote melkboerderij geven ze je ook de mogelijkheid om je paard te stallen in hun hoeve of om deel te nemen aan verschillende …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

welzijn | fotoserie

Ga je altijd naar dezelfde kapper op de Bree, of laat je toch elke keer je baard weer scheren bij die ene barber op de Haarlemmer? Als je klaar bent met oude gewoontes en toe bent aan een nieuw avontuur dan zit je hier goed! Wij hebben de 4 leukste kappers buiten de singels voor …

welzijn

Ken je dat? Na een jaar het te hebben uitgesteld, besluit je dat het toch echt tijd wordt. Op naar de kapper! Maar… dan is de vraag, welke? Wist jij dat er in totaal 89 (!) kappers in Leiden zijn? Wij ook niet. Wij hebben ze daarom voor jullie op één kaart samen gebracht. Zodat …

cultuur | reportage

De kringloopwinkel kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | fotoserie

Een fotoreportage over de honingbijen van de Hortus Botanicus Dit jaar startte de bijen al vroeg met hun werkzaamheden doordat het plots warm werd eind februari. Dit is uitzonderlijk aangezien ze normaal pas tegen april/mei uit hun winterslaap zouden moeten komen. Hierdoor gingen we kijken hoe het begin van het bijenseizoen verliep. Wist je dat …

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …