Artboard 1
25-03-2019 | Sylvana Hermelijn
Het groene pad van de Leidse universiteit

LEIDEN- In de koffiekamer van het P.N. van Eyckhof nummer drie vertoeven dagelijks vele studenten. Legio aan ijverige studenten eten daar hun bammetjes, maken hun opdrachten en komen bijeen om te kletsen. Op de laatste manier tref ik enkele studenten aan in de hoek van de koffiekamer, die in een verhitte discussie zijn over de verschillende prullenbakken in de koffiekamer.

Een studente met kort, rood haar genaamd Janneke vindt de verschillende vuilnisbakken en bijbehorende bordjes ingewikkeld: ‘Ik vond het eerst ingewikkeld dat er op de prullenbakken stond wat je er wel én niet in mocht gooien. Zodra dat was veranderd, was het wel te doen, maar nu zijn er weer veranderingen met de aparte bekertjesbakken.’

Jannekes medestudent Merel heeft ook wel wat te zeggen over wat zij vindt van de duurzaamheid, terwijl ze een boterham snel probeert weg te werken voor haar volgende college. ‘Het is inderdaad niet duidelijk wat nou waarin moet. Iedereen staat te klooien en er is geen glasbak terwijl ze wel glazen flesjes verkopen, dus die staan er dan naast. Verder staan wel overal de ‘cups’ doorgekrast nu, maar staan er op megaweinig plekken een bak voor cups, dus ik loop als ik college heb gehad altijd de halve uni door om zo’n bak te vinden.’

De universiteit heeft al een geruime tijd verschillende afvalbakken voor plastic, papier, waste en biologisch-afbreekbare producten. Vooral in het begin was het voor veel studenten een complexe zaak om de vier verschillende stromen te scheiden. In het kantoor van  de Leiden University Green Office (LUGO) legt Chantal Blom, Student Manager, hier meer over uit: ‘De geschiedenis van de gescheiden afvalbakken begon in het Wijnhavengebouw (in Den Haag), maar nog niet in Leiden. In Leiden wilde men echter niet achterblijven en toen is er een pilot gestart om te kijken of mensen het afval daadwerkelijk zouden scheiden. De pilot is doorgevoerd en sinds februari wordt al het afval gescheiden opgehaald en verwerkt.’

‘Ik gooi eigenlijk gewoon alles in waste ,want anders dan moet ik er veel te veel over nadenken.’

De laatste student die erbij zit, is Lynn en zij wil nog graag haar zegje doen over de plastic flesjes die de universiteit verkoopt. Zij vindt dat de one-time use plasticflesjes niet meer verkocht moeten worden. ‘Als het niet meer wordt aangeboden dan wordt het ook niet meer verkocht, want studenten zijn lui.’ Lynn doelt onder andere op de flesjesautomaat 20 stappen verder in de universiteitsbibliotheek en de kantine 50 stappen verder in het Lipsius.

Het LUGO vindt dit ook. Zij zijn al enige tijd geleden met de LUGO-bottles op de proppen gekomen. Daarnaast hebben ze vanuit het milieubeleidsplan van de universiteit de watertappunten (Join the pipe), die op verschillende locaties te vinden zijn, gerealiseerd.

Terug in de koffiekamer waar de zon begint door te breken, ruimen Janneke, Merel en Lynn hun koffiebekertjes en overige gebruikte verpakkingen op. Allen gooien ze de dingen in de juiste bakken, behalve Janneke. ‘Ik gooi eigenlijk gewoon alles in waste, want anders dan moet ik over alles veel te veel nadenken.’

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …

| interview

Even terug naar dat verjaardagspartijtje van vroeger, waar je met zijn allen ging schat zoeken op het strand of in de bossen. Moeders had hiervoor een schatkaart uitgetekend en vol spanning en enthousiasme kon er gezocht worden naar de verstopte schat. Eenmaal gevonden was deze volgeladen met lekkers of cadeautjes, dat waren nog eens tijden.  …

Shakespeare, Wolkers, De Ronsard en Goethe: schrijvers van de teksten die je tijdens de literatuurles door moest ploegen, op zoek naar de diepere betekenis van onbegrijpelijke woorden. Maar in plaats van in een schoolboek, zijn deze teksten in Leiden gewoon op de muren te vinden. En in plaats van huiswerk, geven deze muren de Leidenaar …

| interview

Een duik in het verhaal achter het wijkblad: Morsetekens. Een magazine voor informatievoorziening en verbinding in het Morsdistrict.

| fotoserie

Op 4 april heeft PLNT op feestelijke wijze hun daktuin geopend.

| interview

Het wordt steeds lastiger voor starters en studenten om een huis te kopen of te huren. Wat nu? Je leest het in dit interview met Leidse makelaar Willemijn.

| reportage

Aan de rand van het terrein van hockeyclub Roomburg, kan men de karakteristieke molen bewonderen. Deze molen lijkt erfgoed te zijn voor LHC Roomburg, want hij mag ook schitteren in zijn oranje kleur op het logo. Naast de karakteristieke molen is er nog een vertrouwd figuur te vinden op de hockeyclub. Met zijn grote snor …

| podcast

Straatjutten, is dat een woord? Voor de straatjutters van Leiderdorp in ieder geval wel. Om de week maken zij vrijwillig hun woonplaats een beetje schoner door zwerfafval te rapen. Hoe langer je naar de grond kijkt, hoe meer afval je gaat zien. Dat weet Willemijn Biemond (35) als geen ander. Minimaal een keer per week …

| achtergrond

Vele mensen hebben een negatief beeld van de daklozenopvang. Hoewel er in veel Nederlandse steden inderdaad niet voldoende hulp geboden kan worden, doet Leiden het erg goed. Om te kijken op welke manier daklozen hier geholpen worden, ging onze report een kijkje nemen. Geen oud gebouw dat stinkt naar urine en sigaretten. Geen grote volle …

| reportage

Met de komst van Het Slachthuis en Aloha Leiden is de keuze aan vega(n) eetgelegenheden groter in de sleutelstad. Vegans zijn er blij mee.