Artboard 1
25-03-2019 | Sylvana Hermelijn
Afval scheiden op de Universiteit Leiden

LEIDEN- In de koffiekamer van het P.N. van Eyckhof nummer drie vertoeven dagelijks vele studenten. Legio aan ijverige studenten eten daar hun bammetjes, maken hun opdrachten en komen bijeen om te kletsen. Op die laatste manier tref ik op de late donderdagmiddag vijf studenten aan, die in een verhitte discussie zijn over de verschillende prullenbakken in de koffiekamer.

Studenten Nederlands (v.l.n.r.) Lydia, Emilie, Sacha, Janneke en Kaspar na hun laatste college.

Janneke, een studente met kort, rood haar, vindt de verschillende vuilnisbakken en bijbehorende bordjes lastig: ‘Ik vond het eerst ingewikkeld dat er op de prullenbakken stond wat je er wel én niet in mocht gooien. Zodra dat was veranderd, was het wel te doen, maar nu zijn er weer veranderingen met de aparte bekertjesbakken.’

Lydia valt Janneke bij: ‘Het is een leuk initiatief, maar het is onduidelijk wat in welke gleuf moet. Vooral als je een product wilt weggooien dat er tussenin valt. In welke bak moet dan dan? Het zou een verbetering zijn als er voor elke bak een felle kleur wordt gebruikt, zoals voor de plasticbak. De grijze (waste) en de zwarte bak (paper cups) lijken te veel op elkaar.’

Volgens Chantal Blom, Student Manager van de Leiden University Green Office (LUGO), was het vooral in het begin voor veel studenten een complexe zaak om de vier verschillende stromen, plastics, papier, waste en biologisch-afbreekbare producten, te scheiden. ‘De geschiedenis van de gescheiden afvalbakken begon in het Wijnhavengebouw (in Den Haag), maar nog niet in Leiden. In Leiden wilde men echter niet achterblijven en toen is er een pilot gestart om te kijken of mensen het afval daadwerkelijk zouden scheiden. De pilot is doorgevoerd en sinds februari wordt al het afval gescheiden opgehaald en verwerkt.’

Bloms uitspraken blijken niet geheel bekend te zijn bij de groep studenten. Sacha is afgelopen jaar aangesproken in het Lipsius door een deelnemer van de universitaire verkiezingen: ‘Eén andere studente kwam naar mij toe en vroeg mij hoe ik het vind dat het afval, dat zogenaamd gescheiden zou worden, alsnog op een grote hoop wordt gegooid. Ik schrok hiervan en sindsdien heb ik niet meer mijn best gedaan om het afval op een correcte manier te scheiden.’

Terwijl Kaspar instemmend toeknikt, doet Emilie ook nog een duit in het zakje: ‘Ik heb dit inderdaad ook gehoord, maar ik gooi wel alles in de daarvoor bestemde bakken. Het zou wel zoveel handiger zijn als ze de dingen zouden scheiden die je thuis ook al scheidt: papier, karton, gft en restafval.’

De vijf studenten zijn het erover eens dat de borden bij de prullenbakken onduidelijk zijn.
cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| achtergrond

Wat is er nou typisch Nederlands? Juist, pannenkoeken! En wat is er authentieker dan een Pannenkoekenhuysje die al vanaf 1907 geopend is! Het is een echte trekpleister voor buitenlandse, maar ook Nederlandse, toeristen. Op Steenstraat 49 staat al meer dan 100 jaar een Pannenkoekenhuis genaamd: Pannenkoekenhuysje Oudt Leyden. Dit pannenkoekenhuis heeft vele mensen ontvangen en …

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …