Artboard 1
29-03-2019 | Romy Pegtel
We zijn gewoon een toffe kerk.

GODcentre is een kerk op de Lammenschansweg in een oud ROC-gebouw. Na ongeveer zeven jaar moeten ze weg, omdat het gebouw gesloopt wordt op ruimte maken voor nieuwe gebouwen. Dit maakt de kerkgangers kerkloos, maar wat kan je eraan doen?

Ik loop super geconcentreerd om niet weggeblazen te worden, over de Lammenschansweg. Aan mijn linkerhand heb ik de drukke straat aan mijn rechterhand heb ik oude, bedrijfsgebouwen. Ik loop langs een Kringloopwinkel, waar mensen buiten zitten, waarom in dit weer weet ik ook niet. Als ik mijn bestemming bereikt heb zie ik een poort, met erachter een gebouw met de woorden: ‘Welkom in GODcentre’ en ‘Celebration’ er op. Ik druk zonder een goede blik te werpen op de bel. Als ik geen gehoor krijg werp ik een betere blik op de bel en zie dat ik de keuze tussen drie bellen heb. Als ik op de meest oude bel druk, hoor ik binnen de bel gaan.

https://www.instagram.com/p/Bt3oOO1nmYy

Als Esther Risselada en ik gesetteld zijn met beide een kopje thee, vraagt ze over mijn interesse en kennis over de kerk en ik geef toe dat ik niet veel over haar kerk weet, maar dat ik daarom juist interesse heb. Ze begint met een uitleg over haar kerk.

Wat maakt uw kerk anders dan anderen?

Jongeren mogen zich zelf zijn en wij doen aan evangelische expressie, bij een worship. Er zit wel een structuur in, er zijn voorgangers, daar zitten oudsten omheen en diakenen. Het is wel gewoon gestroomlijnd. Zoveel ruimte voor de jongeren, wij geloven dat de jongeren de toekomst zijn. Maar wij geloven ook dat de ouderen (fris en groen) die komen hier op dinsdag samen eens in de twee weken samen, daar kan je weer heel veel van leren. We koppelen ook wel eens de ouderen aan de jongeren, zodat we elkaar versterken

We bieden ook op maandag een home, voor dak- en thuislozen. Verschoppelingen van de samenleving en dat we daar ook naar omkijken. Niet alleen ‘God zegen je,’ en weer door, maar dat als diegene brood nodig heeft, dat je dan ook brood geeft. We hebben ook een stukje land in Congo, waar we cassave op verbouwen en onderdak bieden aan weeskinderen.

Esther Risselada kijkt naar de foto’s van de projecten in Congo. Foto: Romy Pegtel

Kunt u wat vertellen over uw kerk?

Onze kerk blijft niet binnen vier muren, we gaan ook de straat op en outreach is een belangrijk deel van onze kerk. Het gaat niet alleen om de gelovige mensen, maar juist ook om mensen die in nood zijn, die Jezus nog niet kennen als verlosser.

Bij onze kerk kan je jezelf zijn. daar staat onze naam ook voor: GODcentre. God’s Original Design: dat betekent dat je uniek bent, dat je zo geschapen bent en dat je goed bent zoals je bent. Veel mensen die hier voor het eerst komen, ervaren veel liefde. Dat geven wij als gemeente. Wij hopen natuurlijk dat je een bepaald pad kiest, maar we veroordelen niet

Onze boodschap is verder hetzelfde: we geloven in de God van de Bijbel. De God van Abraham, Isaak en Jacob en van Israël. We geloven dat God zijn eniggeboren zoon Jezus naar de aarde heeft gestuurd om te sterven voor onze zonden, zodat wij verzoend zijn met God. We geloven dat de Here Jezus de weg, de waarheid en het leven is en dat Hij na 3 dagen is opgestaan uit de dood.

Het eerste uur van onze dienst is gewoon worship. We hebben een gitaar en drum en goede vocalisten, een bas en een saxofoon. Het is echt wel tof, we hebben ook een dance crew, die bestaat uit jonge meiden die goed kunnen dansen.

Pastoor Arno van der Knaap vertelt over GODcentre te Leiden

Kunt u wat meer over uw persoonlijke ervaring in de kerk vertellen?

Ik heb ook veel ongelovige vriendinnen. Maar buiten de kerk word je bewust of onbewust meer naar beneden gehaald. Ik heb de gemeente nodig, hier wordt ik weer geboost, omdat je in je geloof staat. Een beetje persoonlijk over mij: ik heb zelf uitgezaaide kanker gehad. Iets was ontdekt in mijn long. Mensen denken al die staat met één been in het graf, maar hier in de kerk ‘Geef niet op hè’ ‘God gaat het doen, hè’. Deze kerk probeert altijd hoop te brengen.

Later kwam ik erachter dat God er eigenlijk altijd al was. Omdat je dan zo druk bezig bent met het lawaai in de wereld en bezig bent zelf dingen in te vullen heb je dit niet meteen door. Toen mij dochter een jaar was, bleek ik darmkanker te hebben en dat was echt een shock. ‘Huh, ik kanker?’ ik was zo jong, 34. Het was een heel zwaar traject en mijn leven werd letterlijk op pauze gezet.

Ik had bijna het leven gelaten in het ziekenhuis, en ik had heel veel complicaties. Ik weet nog dat de voorganger hier (dat is ook tevens mijn broer) hij kwam daar niet echt als broer, maar echt als voorganger. Daar kan ik echt emotioneel van raken…

Tranen schieten hier in Esthers ogen.

Het was zo zwaar, ik kon niet meer eten, allemaal slangetjes had ik uit me. Ik zou misschien weer geopereerd moeten worden, maar ik was uitgeput van alles, het was zo zwaar en ik had zoveel complicaties, dat ik dacht ik weet niet hoe dat moet gaan. Maar toen is hij gekomen en hadden we een heel intiem gesprek en zei hij: God heeft een goede toekomst voor jou. Dat staat ook in de bijbel: Ik heb niet je ongeluk, maar je geluk voor ogen. En hij liet me zien, ook al zal het straks nog slechter gaan, daar ga je naartoe. Ik pakte dat op dat moment. Ik had geloof, ik ga het gewoon redden. De volgende dag was ik helemaal schoon verklaard en had ik dus geen operatie nodig. Dat was een wonderlijk moment voor mij en heb ook in het ziekenhuis gezegd: Heer, als ik dit mag overleven, dan ga ik iets voor uw koninkrijk gaan doen. En ongeveer twee jaar later ben ik in de kerk gaan werken.

Esther Risselada voor de visietekst van haar kerk. Foto: Romy Pegtel

In 2015 ben ik begonnen in de kerk. Hiervoor had ik een drukke baan bij T-Mobile. Toen ik ziek raakte, heeft dat alles veranderd. Ik had daarna helemaal geen zin meer om voor een commercieel bedrijf te werken. ‘Waar gaat het allemaal om?’ ik ging denken aan doelen in mijn leven en de belofte die ik aan God heb gemaakt, als ik het mocht overleven zou ik wat voor u doen.

Ik ben nu eventmanager bij de kerk. We organiseren altijd leuke events, er komt nu een mannendag aan: ‘Men of the future, dus dat is ook super gaaf. Er komt rond Hemelvaart een familiedag. Dat wordt echt een dag voor jong en oud. Een event van springkussens, lekker eten, muziek en leuke kraampjes. We zijn gewoon een toffe kerk, ik kan het niet anders zeggen.

Dit gebouw wordt in oktober tegen de vlakte gegooid en worden er hier woningen gebouwd. We zijn dus hard opzoek naar een nieuw gebouw, wat niet zo makkelijk is om te vinden. Met genoeg parkeerplaatsen, voor alle verschillende afdelingen om dat allemaal in een gebouw te krijgen en het liefst ook nog in Leiden en omgeving. Elke woensdag komen we bij elkaar om te bidden, en dat we ook echt op het hart hebben dat we bidden voor het gebouw, want het is best wel op korte termijn. Gebed en eenheid is heel krachtig. We hebben nog niets concreets, we geloven wel dat God daarin gaat voorzien. En dan zal je zien dat als er nu een gebouw gaat komen, dat God daar dan in is. Hij laat ons niet in de steek. Hij is nooit te laat of te vroeg. Dat is echt een geloofsstap die we maken en wat dit jaar moet gebeuren. We hebben hier ongeveer zeven jaar gezeten.

Esther in de jongerenruimte. Foto: Romy Pegtel

De kerk is zoveel groter dan ik had verwacht bij binnenkomst en als een cadeautje krijg ik  na ons gesprek een rondleiding van Esther door de hele kerk. Ik krijg de plaatsen voor de kinderen, voor de jongeren, de winkel, kantoren van vrijwilligers en de voorganger en de grote zaal waar de gezamenlijke bijeenkomst op zondag is.

Ik werd van harte uitgenodigd om zeker een keertje terug te komen om een dienst bij te wonen. Hier wil ik Esther graag aanhouden en misschien komt hier nog wel een mooie reportage uit. Maar eerst gaat Esther lekker op vakantie voor haar veertigste verjaardag!

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| achtergrond

Op Steenstraat 49 staat al meer dan 100 jaar een Pannenkoekenhuis genaamd: Pannenkoekenhuysje Oudt Leyden. Dit pannenkoekenhuis heeft vele mensen ontvangen en veel veranderingen meegemaakt. Het restaurant bestaat uit twee oude rijtjeshuizen en naast het restaurant is een tweede restaurant te vinden, waar je kan komen eten als je niet zo van de pannenkoeken bent. …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| fotoserie

Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren… Het zijn dagen waar we in Nederland nog gewoon vrij voor krijgen, maar weten mensen eigenlijk wel wat er op deze dagen gevierd wordt door de christenen? Met Pasen vieren ze dat Jezus is opgestaan en Pinksteren dat de Heilige Geest over de wereld wordt verspreid. En de naam Hemelvaartsdag zegt al …

cultuur | interview

Van publicaties in de Viva tot aan Your Little Black Book, Conceptstore Mei heeft in haar drie jarig bestaan veel succes behaald. Voorheen zat de winkel in het Pieterskwartier maar in December werd een verhuizing aangekondigd. Alhoewel de deuren van het oude pand in Januari al werden gesloten is het nog steeds erg stil. Wat is er gebeurt met de succesvolle zaak?

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …