Artboard 1
05-04-2019 | Inge van Dijck
Daklozenopvang in Leiden is aangenamer dan de meeste studentenhuizen
Twee mannen die dagelijkse hulp krijgen van de organisatie voor daklozen in Leiden.

Vele mensen hebben een negatief beeld van de daklozenopvang. Hoewel er in veel Nederlandse steden inderdaad niet voldoende hulp geboden kan worden, doet Leiden het erg goed. Om te kijken op welke manier daklozen hier geholpen worden, ging onze report een kijkje nemen.

Geen oud gebouw dat stinkt naar urine en sigaretten. Geen grote volle slaapzalen waar iemand ’s nachts nog even een lijntje coke snuift. Wel is de daklozenopvang in Leiden een mooi groot gebouw met rode geboende vloeren, een gezamenlijke ruimte vol lichtjes en planten die gezelligheid uitstralen en kleine witgeschilderde slaapkamers met houten eenpersoonsbedden. Een dertigtal mannen en enkele vrouwen kletsen in de gezamenlijke ruimte gezellig met een bakje koffie. Enkele spelen in alle stilte een gezelschapsspel. De meeste mensen zien er verzorgd en netjes uit. Het lijkt  een veilige en aangename plek te zijn waar iedere dakloze van de stad terecht kan.

Drie maaltijden en een warm bed
Bram Brouwer (44), ondersteunend medewerker en teamleider werkt in de dag- en nachtopvang ‘Nieuwe Energie’ van de Binnenvest in Leiden. Hij vertelt dat er een erg brede en goede ondersteuning wordt gegeven. ‘We bieden drie maaltijden aan per dag, een warm bed op een kamer voor twee tot vier personen, begeleiding voor hun problemen en hulp om terug te keren in de maatschappij. Al onze cliënten krijgen hier veel zorg en worden op maat geholpen’.
Het lijkt alsof de daklozen in Nederland prima terecht kunnen voor hulp. Toch is dit niet overal zo. Uit een onderzoek van de rekenkamers van Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam  bleek dat de daklozencentra in deze vier grote  steden niet voldoende opvang en hulp bieden. In het rapport van dit onderzoek werd gezegd dat de ondersteuning vaak niet afgestemd is op de problematiek van de cliënt en dat er een tekort is aan opvang en betaalbare woningen. Daarnaast gaat er onvoldoende aandacht naar leren, verbeteren en innoveren in de organisatie van opvang en ondersteuning.


Van niets naar iets
De Leidse organisatie Binnenvest probeert iedereen na het tijdelijk verblijven in de dag- en nachtopvang, ook op lange termijn te helpen. Het biedt een aantal doorstroommogelijkheden aan naar een eigen woning of wooncomplex. Eén daarvan biedt een thuis aan achtentwintig personen tussen de dertig en de zeventig jaar. De 51-jarige medewerker Dalsad legt uit hoe ze de inwoners hier helpen: ‘Mensen komen hier terecht om weer zelfstandig te worden, ze zijn kwetsbaar en hebben hulp nodig. Wij bieden hun een vaste thuis, geven de juiste medicijnen en helpen bij het beheren van hun geld, zodat ze het niet roekeloos aan drugs gaan uitgeven. We bekijken per persoon welke begeleiding er verder nog nodig is.’


Wim Uiterdijk (50) inwoner Binnenvest wooncomplex

Wim Uiterdijk (60) woont hier al achttien jaar en is daarmee de langst verblijvende bewoner. Hij kwam hier terecht na een lange weg van drugs, alcohol en medische instellingen. De oorzaak van zijn probleem is schizofrenie.  ‘Ik kan er zelf ook niets aan doen dat ik zo ben, maar ik krijg nu elke dag medicatie en dat maakt me rustig. Het is fijn dat ik hier niet alleen ben, de begeleiders maken lekker eten, ze zorgen voor mijn medicijnen en scheren zelfs gratis mijn baard.’ De inwoners hebben allemaal een eigen studio met badkamer, tv, een bank en een wasbak. ‘Ik ben hier gelukkig’, zegt Wim Uiterdijk.   

Niet alleen lof en dank
Toch is niet iedereen lovend over de Binnenvest. Op het station van Leiden Centraal staan er vaak enkele onverzorgde daklozen die voorbijgangers om geld vragen, zodat ze de maaltijd en slaapplek voor die nacht kunnen betalen. Wat blijkt, de opvang is gefinancierd door de overheid en volledig gratis. ‘Het is frustrerend dat mensen daar steeds weer intrappen’, zegt Bram Brouwer. ‘Het enige wat ze hiervoor moeten terugdoen is een dagelijks klusje. Dat gaat van helpen in de keuken tot de gang schoonmaken’. Ook in het wooncomplex moet niemand iets betalen. Wim Uiterdijk glimlacht trots wanneer hij over zijn klusje vertelt: ‘Ik breng elke weekdag de post weg en daarvoor heb ik zelfs mijn eigen fietszak.’

Junks en alcoholisten
Daarnaast stond er in het Leidsch Dagblad enkele maanden geleden een artikel over  Marjory van den Berg (58) die uit haar huis was gezet. Via de gemeente was ze naar de Binnenvest gestuurd en hierover sprak ze tegen het dagblad erg negatief. Het zou er volgens haar vol zitten met junks en alcoholisten, de echte zwervers. Ze  zou er letterlijk en figuurlijk gillend zijn weggerend.   ‘Marjory en haar zoon waren hier  inderdaad een tijdje. Ze weigerde de verplichte klusjes te doen en ook aan de andere regels hield ze zich niet. We hebben erg  veel voor haar gedaan maar ze aanvaardde de hulp niet. Jammer dat ze  over ons zo negatief is bij de pers en dat die journalist ook niet komt voor wederhoor’, vertelt Bram. ‘Daarbij zit je ook niet tussen de drugs en de alcohol. Wanneer er mensen verslaafd zijn, is er een aparte gebruikersruimte zodat er niemand mee geconfronteerd wordt en uiteraard is er hulp voor afkicken’.

Iedereen is welkom
Iedereen van de omgeving Leiden kan bij de Binnenvest terecht en wanneer ze van een andere regio komen, wordt er daar contact mee opgenomen.  Er wordt gezorgd dat er niemand op straat moet slapen, zeker niet  in de winter.  ‘Iedereen van overal kan hier slapen wanneer het kouder is dan min één graden Celsius. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, wij laten niemand in de kou op straat slapen. Zelfs de verplichte klusjes moeten dan niet gebeuren.’

De opvang en begeleiding in  Leiden blijken degelijk te zijn. De gebouwen zijn groot en goed onderhouden. Het heeft nette kamers en biedt veel ruimte en gezelligheid  voor de cliënten. ‘Deze kamers zijn mooier dan die van vele studenten  in Leiden’, lacht Bram.

Op bovenstaande kaart kan je de locaties vinden waar je als dakloze in Leiden terecht kan. Wil je graag meer weten over de daklozenopvang in Leiden? Bekijk dan hier de website van de Leidse organisatie de Binnenvest.

Foto’s en tekst: Inge van Dijck

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| achtergrond

Op Steenstraat 49 staat al meer dan 100 jaar een Pannenkoekenhuis genaamd: Pannenkoekenhuysje Oudt Leyden. Dit pannenkoekenhuis heeft vele mensen ontvangen en veel veranderingen meegemaakt. Het restaurant bestaat uit twee oude rijtjeshuizen en naast het restaurant is een tweede restaurant te vinden, waar je kan komen eten als je niet zo van de pannenkoeken bent. …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| fotoserie

Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren… Het zijn dagen waar we in Nederland nog gewoon vrij voor krijgen, maar weten mensen eigenlijk wel wat er op deze dagen gevierd wordt door de christenen? Met Pasen vieren ze dat Jezus is opgestaan en Pinksteren dat de Heilige Geest over de wereld wordt verspreid. En de naam Hemelvaartsdag zegt al …

cultuur | interview

Van publicaties in de Viva tot aan Your Little Black Book, Conceptstore Mei heeft in haar drie jarig bestaan veel succes behaald. Voorheen zat de winkel in het Pieterskwartier maar in December werd een verhuizing aangekondigd. Alhoewel de deuren van het oude pand in Januari al werden gesloten is het nog steeds erg stil. Wat is er gebeurt met de succesvolle zaak?

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …