Artboard 1
05-04-2019 | hiddevanslooten
De DJ-talenten van Leiden

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan, is het enthiousiasme van de twee DJ’s zo aanstekelijk, dat je elke week toch weer wilt luisteren, of het nou ergens over gaat of niet. Hoog tijd om deze twee vrienden beter te leren kennen.

Geert (links) en Julius (rechts) in de Sleutelstad-studio

In een snelbus, ‘want de NS reed natuurlijk eens niet’, hebben de twee kompanen besloten de handen ineen te slaan voor een radioshow. Maar Geert begon bijna een jaar geleden alleen met het programma. Nadat hij op festival Rockwerchter een ellenlang verhaal hield tegen een vriendin over de drummer van Nirvana, zei ze dat hij daar wat mee moest doen. ‘De passie voor muziek had ik altijd al en van praten was ik ook niet vies, dus dan kom je bij radiomaken uit.’

Na Rockwerchter besloot hij radio te willen maken, na een demo en een gesprek met hoofdredacteur Chris de Waard, mocht hij los op de woensdagavond bij Sleutelstad. Hij wilde al snel een sidekick en na enkele weken, kwam Julius erbij, een gouden vondst, want de chemie tussen de twee spat door je speakers heen.

De show is voor hen een uitlaatklep, in het dagelijks leven zijn ze met serieuze zaken bezig. Geert werkt voor een bank en Julius is jurist. Geen plek om je humor en creativiteit in kwijt te kunnen, dat komt er allemaal uit op de woensdagavond. Kunnen ze het gewoon lekker hebben over de scheiding van Wes & Yo, het songfestival en de roddels en achterklap of zoals ze het zelf gekscherend noemen: de belangrijke dingen des leven.

Tijdens de studie rechten in Leiden, leerde ze elkaar kennen. Niet wetende dat ze jaren later, heel Leiden zouden amuseren met niets aan de hand radio. ‘Ik had toen niet verwacht radio te gaan maken, maar nu ik het doe is het wel verslavend moet ik zeggen’ aldus Julius.

Bram Krikke

Hoewel het soms klinkt alsof ze maar wat doen, denken ze wel na over hoe radio in elkaar zit. Jan Willem Roodbeen en Bram Krikke zijn geen voorbeelden van ons, maar ik heb wel veel waardering voor hoe ze radio en media maken en volg de ontwikkelingen op radiovlak zeker’ stelt Geert.

Om in de stijl van de twee markante figuren mee te gaan en ze beter te leren kennen, vroeg ik naar de belangrijke dingen des leven, zoals wit of bruin brood? En Groente of fruit? Maar ook naar de politieke voorkeur van de twee heren.

Ook al maken ze pas sinds de zomer van 2018 de show, heeft het duo al veel lol en hoogtepunten meegemaakt. ‘Elke uitzending is een hoogtepunt voor ons.’ We gaan nog veel van Geert en Julius horen. Net als Bram Krikke zijn ze ook hun online content aan het uitbreiden. Check hieronder enkele hilarische fragmenten van de show op het instagram-kanaal van Geert.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | nieuws

De twee studenten Benjamin Schoonenberg en Pablo Kattenberg stonden afgelopen zaterdag op de markt met hun zelfgemaakte robot die gedichten produceert. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de Lucebot gedichten maken die geïnspireerd zijn op het werk van de dichter Lucebert.

cultuur

Een biertje in De Kroeg, opera in de Schouwburg, dansen in de Next, cabaret in de Stadsgehoorzaal: Leiden heeft verscheidene mogelijkheden voor een avondje uit. Maar binnenkort is er meer dan dat mogelijk: op industrieterrein De Waard gaat de Wibar zijn deuren openen. In een grote loods in de Willem Barentzstraat zal zich een multifunctioneel …

cultuur | achtergrond

LEIDEN, geproduceerd in samenwerking met Caroline Wesselman Het voormalige schakelhuis van de energiecentrale in Leiden is sinds 2017 overgenomen door bierbrouwerij Pronck. Maandelijks wordt hier 5000 liter aan liefdevolle, eigenaardige en speciale bieren geproduceerd. Vandaag neemt 1 van de oprichters, Frans, ons mee en mogen wij op bottelavontuur. Hoe werkt zo een brouwerij eigenlijk en …

cultuur

De prachtige binnenstad van Leiden wordt al sinds de 17e eeuw omringd door haar prachtige singels. Deze singels waren ontstaan ter verdediging tegen belegeraars en stadsindringers. Helaas is er in Leiden niet veel overgebleven van de stadsmuren die de stad verdedigden, maar de wateren zijn nog altijd intact gebleven. De functies van de grachten waren en …

cultuur | interview

Verscholen achter de Hartebrugkerk ligt het kleine devolionalia museum Greccio. Bijbels, kruisbeelden, kazuifels, wijwaterbakjes en ga zo maar door. De eigenaar Jan van Loon vertelt hoe hij de afgelopen jaren deze kelder heeft omgetoverd tot een bijzonder museum.

cultuur | recensie

Je kinderen wat beschaving bijbrengen of primeur maken bij die leuke date die zo van kunst houdt? De tentoonstelling Japans Naakt in het Sieboldhuis is zeker de moeite waard!

cultuur | reportage

De kringloopwinkel, kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

In dit interview vertelt Leo Alexander Schlangen over zijn kinderboek Ruud de Reiger en de koele kikker deel één en deel twee die nu in de maak is.

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …