Artboard 1
05-04-2019 | hidde van slooten
De 2 grootste DJ-talenten van Leiden

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke week toch weer wilt luisteren, of het nou ergens over gaat of niet. Hoog tijd om deze twee vrienden beter te leren kennen.

Geert (links) en Julius (rechts) in de Sleutelstad-studio

In een snelbus, ‘want de NS reed natuurlijk weer eens niet’, hebben de twee kompanen besloten de handen ineen te slaan voor een radioshow. Maar Geert begon bijna een jaar geleden alleen met het programma. Nadat hij op festival Rockwerchter een ellenlang verhaal hield tegen een vriendin over de drummer van Nirvana, zei ze dat hij daar wat mee moest doen. ‘De passie voor muziek had ik altijd al en van praten was ik ook niet vies, dus dan kom je bij radiomaken uit.’

Na Rockwerchter besloot hij radio te willen maken, na een demo en een gesprek met hoofdredacteur Chris de Waard, mocht hij los op de woensdagavond bij Sleutelstad. Hij wilde al snel een sidekick en na enkele weken, kwam Julius erbij, een gouden vondst, want de chemie tussen de twee spat door je speakers heen.

Ik sprak met de twee heren over muziek, de show en hun persoonlijke leven.

De show is voor hen een uitlaatklep, in het dagelijks leven zijn ze met serieuze zaken bezig. Geert werkt voor een bank en Julius is jurist. Geen plek om je humor en creativiteit in kwijt te kunnen, dat komt er allemaal uit op de woensdagavond. Kunnen ze het gewoon lekker hebben over de scheiding van Wes & Yo, het songfestival en de roddels en achterklap of zoals ze het zelf gekscherend noemen: de belangrijke dingen des leven.

Tijdens de studie rechten in Leiden, leerde ze elkaar kennen. Niet wetende dat ze jaren later, heel Leiden zouden amuseren met niets aan de hand radio. ‘Ik had toen niet verwacht radio te gaan maken, maar nu ik het doe is het wel verslavend moet ik zeggen’ aldus Julius.

Bram Krikke

Hoewel het soms klinkt alsof ze maar wat doen, denken ze wel na over hoe radio in elkaar zit. Jan Willem Roodbeen en Bram Krikke zijn geen voorbeelden van ons, maar ik heb wel veel waardering voor hoe ze radio en media maken en volg de ontwikkelingen op radiovlak zeker’ stelt Geert.

Om in de stijl van de twee markante figuren mee te gaan en ze beter te leren kennen, vroeg ik naar de belangrijke dingen des leven, zoals wit of bruin brood? En Groente of fruit? Maar ook naar de politieke voorkeur van de twee heren.

Ook al maken ze pas sinds de zomer van 2018 de show, heeft het duo al veel lol en hoogtepunten meegemaakt. ‘Elke uitzending is een hoogtepunt voor ons.’ We gaan nog veel van Geert en Julius horen. Net als Bram Krikke zijn ze ook hun online content aan het uitbreiden. Check hieronder enkele hilarische fragmenten van de show op het instagram-kanaal van Geert.

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | nieuws

De twee studenten Benjamin Schoonenberg en Pablo Kattenberg stonden afgelopen zaterdag op de markt met hun zelfgemaakte robot die gedichten produceert. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de Lucebot gedichten maken die geïnspireerd zijn op het werk van de dichter Lucebert.