Artboard 1
07-04-2019 | Sophia van den Hoek
“Op de huidige woningmarkt vallen starters altijd tussen wal en schip”

LEIDEN – Een kamer, appartement of huis in Leiden voor een betaalbare prijs? Vergeet het maar. In de huizenmarkt anno 2019 is overbieden eerder de regel dan de uitzondering: ruim één derde van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht (bron: Nationale Nederlanden). Daarnaast is het vaak een race tegen de klok: de looptijd van verkochte woningen bedraagt slechts 39 dagen. Best lastig voor starters of studenten die geen groot vermogen bezitten of moeten wachten op een lening. Hoe moet dat nu verder? Willemijn, makelaar te Leiden, vertelt.

Volgens de Nederlandse Vereniging Makelaars is de huizenmarkt in Nederland sinds 2017 flink overspannen. De huizenprijzen liggen sinds mei dit jaar hoger dan ooit; met name in de randstad neemt de druk op de huizenmarkt toe. Waar komt dit door? 
“Simpel gezegd: veel vraag, weinig aanbod. Tijdens de kredietcrisis in 2008 stortte de huizenmarkt volledig in. Bestaande woningen werden niet meer verkocht; bouwprojecten kwamen volledig stil te liggen. Hier merken we nu de gevolgen van: er is een tekort aan geschikte woningen ontstaan. De huidige vraag groeit, maar het aanbod kan de vraag niet bijhouden. Hierdoor stijgen de prijzen.

Een ander probleem is de een mismatch van de woningmarkt: de vraag naar bepaalde huizen strookt niet met het aanbod dat er is. Demografisch gezien, bijvoorbeeld, neemt de ontwikkeling van eenpersoonshuishoudens steeds meer toe, maar het aanbod voor deze groep blijft gelijk. Hierdoor ontstaat er een krapte, waardoor de prijzen van die al schaarse eenpersoonswoningen toenemen. Starters kunnen die stijgende prijzen vaak niet betalen, en vallen zo buiten de boot.”

Een huis kopen in je eentje of als starter wordt lastig, hoor ik al. Huren dan maar?
“Ook huren is helaas een groot probleem. Hoogopgeleide starters verdienen vaak te veel voor sociale huurwoningen, waardoor ze automatisch in de vrije sector terechtkomen. Voor een woning in de vrije sector verdienen starters dan vaak weer te weinig. Zo vallen ze eigenlijk altijd tussen wal en schip.”

De oplossing: meer bouwen dus? 
“Meer bouwen zou inderdaad één van de oplossingen kunnen zijn. Helaas komen hier ook weer de nodige problemen bij kijken: bouwbedrijven kiezen er vaak voor om te bouwen naar prijzen waar starters niet aan kunnen voldoen, waardoor er dus weer een mismatch van vraag en aanbod gecreëerd wordt. Ook heeft het centrum van Leiden weinig bouwlocaties. Wil je een betaalbaar huis kopen, dan val je al snel buiten de ring. Voor veel starters is dit een tegenvaller. Je bent jong en fris; je wilt nou eenmaal dicht bij de gezelligheid van de stad zitten.

Ook moet men zich meer gaan richten op de doorstroom op de woningmarkt. Vooral senioren hebben moeite met verhuizen en blijven vaak als de kinderen uit huis zijn gewoon wonen in een eengezinswoning. Als zij zouden doorstromen, zouden deze eengezinswoningen vrijkomen voor starters. Helaas is het heel lastig om senioren tot een verhuisbeweging aan te zetten, omdat ze gewend zijn aan hun omgeving en vaak niet bereid zijn om ergens anders naartoe te verhuizen.”

“Je kunt niet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten”

Wat kan de gemeente Leiden voor dit probleem betekenen?
“Gelukkig wordt er in Leiden nu wel het een en ander gebouwd voor starters. Ook zijn er transformatieprojecten gaande, waarbij lege kantoren of gebouwen omgebouwd worden tot appartementen of woningen. Daarnaast moet er gekeken worden naar de mogelijkheid tot het bouwen van seniorenappartementen, zodat de bereidheid van ouderen om te verhuizen groter wordt en de mismatch op de markt kleiner wordt.”

Starters: kopen of huren? 
“Kopen. Huurwoningen in de vrije sector zijn vaak erg prijzig. De huren liggen vaak hoger dan de hypotheeklasten die je hebt als je een woning koopt. In dat opzicht is kopen dus voordeliger. Het is natuurlijk wel gemakkelijker om aan een huurwoning te komen dan aan een koopwoning. Voor een koopwoning heb je in het begin wel een som geld nodig en moet je een hypotheek rond kunnen krijgen, wat bij een huurwoning niet het geval is.”

Als starter of student bevind je je in onbekend – en misschien wel vijandig – terrein als je op zoek gaat naar een huis of kamer. Wat zijn de meest gemaakte fouten van starters en waar moet je op letten?
“Het belangrijkste is om realistische wensen te hebben. Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar veel starters dromen al jaren over dat ene perfecte huisje, en tekenen er pas voor als ze het gevonden hebben. Maar helaas, de woningmarkt is nou eenmaal krap, de meeste huizen zijn nou eenmaal duur. Je kan niet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Geen enkel huis is perfect; er komt van alles bij kijken.

Soms is het wel opeens liefde op het eerste gezicht, maar dan blijkt het huis boven budget te zijn. Mijn tip hier is: ook al gaat het om een huis waar je al je hele leven lang van gedroomd hebt, neem nooit een te dure hypotheek. Dit gaat je op lange termijn problemen opleveren. En in het licht van die problemen is dat droomhuis dan toch niet zo’n droom meer, eerder een nachtmerrie.” 

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …

| interview

Even terug naar dat verjaardagspartijtje van vroeger, waar je met zijn allen ging schat zoeken op het strand of in de bossen. Moeders had hiervoor een schatkaart uitgetekend en vol spanning en enthousiasme kon er gezocht worden naar de verstopte schat. Eenmaal gevonden was deze volgeladen met lekkers of cadeautjes, dat waren nog eens tijden.  …

Shakespeare, Wolkers, De Ronsard en Goethe: schrijvers van de teksten die je tijdens de literatuurles door moest ploegen, op zoek naar de diepere betekenis van onbegrijpelijke woorden. Maar in plaats van in een schoolboek, zijn deze teksten in Leiden gewoon op de muren te vinden. En in plaats van huiswerk, geven deze muren de Leidenaar …

| interview

Een duik in het verhaal achter het wijkblad: Morsetekens. Een magazine voor informatievoorziening en verbinding in het Morsdistrict.

| fotoserie

Op 4 april heeft PLNT op feestelijke wijze hun daktuin geopend.

| reportage

Aan de rand van het terrein van hockeyclub Roomburg, kan men de karakteristieke molen bewonderen. Deze molen lijkt erfgoed te zijn voor LHC Roomburg, want hij mag ook schitteren in zijn oranje kleur op het logo. Naast de karakteristieke molen is er nog een vertrouwd figuur te vinden op de hockeyclub. Met zijn grote snor …

| podcast

Straatjutten, is dat een woord? Voor de straatjutters van Leiderdorp in ieder geval wel. Om de week maken zij vrijwillig hun woonplaats een beetje schoner door zwerfafval te rapen. Hoe langer je naar de grond kijkt, hoe meer afval je gaat zien. Dat weet Willemijn Biemond (35) als geen ander. Minimaal een keer per week …

| achtergrond

Vele mensen hebben een negatief beeld van de daklozenopvang. Hoewel er in veel Nederlandse steden inderdaad niet voldoende hulp geboden kan worden, doet Leiden het erg goed. Om te kijken op welke manier daklozen hier geholpen worden, ging onze report een kijkje nemen. Geen oud gebouw dat stinkt naar urine en sigaretten. Geen grote volle …

| reportage

Met de komst van Het Slachthuis en Aloha Leiden is de keuze aan vega(n) eetgelegenheden groter in de sleutelstad. Vegans zijn er blij mee.

cultuur

Een biertje in De Kroeg, opera in de Schouwburg, dansen in de Next, cabaret in de Stadsgehoorzaal: Leiden heeft verscheidene mogelijkheden voor een avondje uit. Maar binnenkort is er meer dan dat mogelijk: op industrieterrein De Waard gaat de Wibar zijn deuren openen. In een grote loods in de Willem Barentzstraat zal zich een multifunctioneel …