Artboard 1
07-04-2019 | Anne Dollee
De toekomst van het Roomburg sportpark

Aan de rand van het terrein van hockeyclub Roomburg, kan men de karakteristieke molen bewonderen die ook schittert op het logo. Naast de karakteristieke molen is er nog een vertrouwd figuur te vinden op de hockeyclub. Met zijn grote snor is hij niet te missen: De voorzitter. Sinds 2008 is Roelof Hol (68) Voorzitter van LHC Roomburg, waar hij inmiddels al jaren met een team werkt aan een ambitieus plan: Het nieuwe roomburgpark. Dit loopt niet altijd van een leien dak, want het duurt inmiddels jaren om tot een compromis voor de uitbreiding te komen. Roelof is niet de enige die zich inzet voor de bouw van het nieuwe roomburgpark: Margot Nicolaes (51), Commissaris Nieuw Roomburgpark, wordt warm van zulke initiatieven.

Ik ging in gesprek met Nicolaes en Hol over de geschiedenis van de uitbreiding, de ontwikkeling van het nieuwe roomburgpark en de bijzonderheden van de club. Een van de bijzonderheden die vaak naar voren komt is de sfeer op de hockeyclub. Zo ziet Margot Nicolaes dat Roomburg zich tot een derde plek in kinderen hun leven vormt: ‘je hebt thuis, je hebt school en de hockeyclub.’ Daarnaast omschrijven ze de club als een samenkomst van vele kinderen die op de basisscholen zitten in de buur. Ook zijn velen senioren al sinds hun jeugd lid van deze hockeyclub.

De voorzitter omschrijft hockeyclub Roomburg als ‘een familieclub’. Een hockeyclub van hele generaties hockeyers: ‘vader, zoon en dan kleinzoon’, legt de voorzitter uit. Met het terras op het zuiden, ‘zit het hier met mooi weer stampend vol’ volgens de voorzitter. Ook geeft Hol een bewijs voor het zijn van een gezelligheidsclub: ‘Een buurtvereniging die vorig jaar kampioen werd en promoveerde, vierde hier zijn kampioensfeest.’ De algemene omschrijving van de club: ‘het is hier gewoon echt heel gezellig’, zegt Roelof Hol.

Leden van de hockey en tennis, buurtbewoners, de Lorentzschool en vele andere belanghebbende zijn al jaren met elkaar in gesprek over de eventuele mogelijkheden rondom de uitbreiding of de bouw van een sportpark. Uitbreiding is hard nodig volgens Hol: ‘Door veel jeugd op zondag te laten spelen, lukt het plannen van de wedstrijden nog maar net.’ Roomburg kan door een tekort in capaciteiten, niet meer voldoen aan de vraag naar sport. Daarnaast zijn er officiële cijfers van de KNHB die bepalen hoeveel velden een hockeyclub nodig heeft, gerelateerd aan het aantal leden en ‘daar zitten wij al jaren onder’, vertelt Nicolaes.

Uit de sportnota van 2010 bleek al dat uitbreiding nodig was. Tegen de tijd dat de tweede sportnota verscheen, had LHC Roomburg al twee velden nodig. Na velen gesprekken met de tennisclub Roomburg, werd het idee ontwikkeld van een sportpark, wat helaas afgekeurd werd. Toen het volgende voorstel werd afgekeurd om de uitbreiding voort te zetten in de Vliet, waren ook roomburgers blij, want het verplaatsen van de hockeyclub is niet de gewenste oplossing volgens Nicolaes: ‘Roomburg is mede bijzonder geworden vanwege de ligging in de wijk. Als je dat gaat verplaatsen zijn we bang dat dat weg gaat.’

Toch zijn er weldegelijk stappen gemaakt in het plan voor het nieuwe roomburg sportpark. ‘Het gaat niet alleen om nieuwe velden, maar vooral over hoe wij die sociale rol in de wijk kunnen blijven vervullen.’ Met al de belanghebbende partijen is een website opgebouwd met tien hoofdpunten. Bij deze hoofdpunten gaat het niet alleen om het aanleggen van nieuwe velden, maar ook om bijvoorbeeld de aanpak van het parkeerprobleem in de wijk, want ‘als wij hier iets gaan doen, dan willen we het goed doen aan de hand van deze tien punten’, legt Nicolaes uit.

De volgende stap was het participatietraject, opgestart vanuit de gemeente. Het participatietraject houdt in dat ‘vertegenwoordigers van wie maar wilde konden aansluiten om mee te denken over een plan, niet perse ons plan’, legt Nicolaes uit. Natuurlijk is LHC Roomburg ook betrokken gebleven, als onderdeel van het motorblok: ‘Zo noemen wij de tennis, hockey, lorentzschool en het kasteel’, vertelt Nicolaes. Binnen dit traject hebben de vertegenwoordigers van deze partijen het opgestelde plan wat uitgebreid op de website beschreven is, ingebracht.

Op basis van alle ingebrachte meningen van de vertegenwoordigers zijn er drie scenario’s geschetst. In al deze scenario’s zitten vijf velden voor LHC Roomburg: ‘dus je zou kunnen zeggen; he wij zijn klaar, maar het doet tekort aan wat hier allemaal mogelijk is’, legt Margot verder uit. In sommige scenario’s worden belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals parkeerprobleem en duurzaamheid, nauwelijks genoemd. Het motorblok heeft aangegeven achter de scenario’s te staan, ‘maar’, zegt Nicolaes, ‘het heeft een verdiepingsslag nodig voor nader onderzoek.’

Het is een traag proces, maar zit er inmiddels al schot in de zaak? ‘We maken kleine stapjes, soms zelfs een stapje terug, maar we zitten in een stijgende lijn’, antwoord Nicolaes. ‘We moeten positief blijven, want we hebben een waanzinnig mooi plan liggen.’ Voorzitter Hol vult Margot aan: ‘Tegelijkertijd zijn we bezig met de vervanging van het tweede en derde veld, want die zijn inmiddels op’. Het derde veld zal volgend jaar omgetoverd worden tot een waterveld, met een koppeling aan duurzaamheid door een andere waterberging. Met de vervanging van veld twee wordt nog even gewacht: ‘we wachten op definitieve uitspraken, vanwege de onzekerheden rondom de uitbreiding’, legt Roelof Hol uit. Ondanks alles blijven Nicolaes en Hol positief: ‘We blijven vooruit denken met een positieve blik op de toekomst.’

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| achtergrond

Op Steenstraat 49 staat al meer dan 100 jaar een Pannenkoekenhuis genaamd: Pannenkoekenhuysje Oudt Leyden. Dit pannenkoekenhuis heeft vele mensen ontvangen en veel veranderingen meegemaakt. Het restaurant bestaat uit twee oude rijtjeshuizen en naast het restaurant is een tweede restaurant te vinden, waar je kan komen eten als je niet zo van de pannenkoeken bent. …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| fotoserie

Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren… Het zijn dagen waar we in Nederland nog gewoon vrij voor krijgen, maar weten mensen eigenlijk wel wat er op deze dagen gevierd wordt door de christenen? Met Pasen vieren ze dat Jezus is opgestaan en Pinksteren dat de Heilige Geest over de wereld wordt verspreid. En de naam Hemelvaartsdag zegt al …

cultuur | interview

Van publicaties in de Viva tot aan Your Little Black Book, Conceptstore Mei heeft in haar drie jarig bestaan veel succes behaald. Voorheen zat de winkel in het Pieterskwartier maar in December werd een verhuizing aangekondigd. Alhoewel de deuren van het oude pand in Januari al werden gesloten is het nog steeds erg stil. Wat is er gebeurt met de succesvolle zaak?

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …