Artboard 1
07-04-2019 | Anne Dollee
De wind blijft waaien in de wieken van LHC Roomburg

Aan de rand van het terrein van hockeyclub Roomburg, kan men de karakteristieke molen bewonderen. Deze molen lijkt erfgoed te zijn voor LHC Roomburg, want hij mag ook schitteren in zijn oranje kleur op het logo. Naast de karakteristieke molen is er nog een vertrouwd figuur te vinden op de hockeyclub. Met zijn grote snor is hij niet te missen: De voorzitter. Sinds 2008 is Roelof Hol (68) Voorzitter van LHC Roomburg, waar hij inmiddels al jaren bezig is met de uitbreiding door middel van nieuwe velden. Roelof is niet de enige die zich inzet voor de bouw van het nieuwe roomburgpark: Margot Nicolaes (51), Commissaris Nieuw Roomburgpark, wordt warm van zulke initiatieven. Zo ziet Margot Nicolaes dat Roomburg zich tot een derde plek in kinderen hun leven vormt: ‘je hebt thuis, je hebt school en de hockeyclub.’ Ik ging in gesprek met Margot Nicolaes en Roelof Hol over de bijzonderheden van de club, de geschiedenis van de uitbreiding en de plannen rondom het nieuwe Roomburgpark.

De voorzitter omschrijft hockeyclub Roomburg als ‘een familieclub’. Een hockeyclub van hele generaties hockeyers: ‘vader, zoon en dan kleinzoon’, legt de voorzitter uit. Met het terras op het zuiden, ‘zit het hier met mooi weer stampend vol’ volgens de voorzitter. Ook geeft Hol een bewijs voor het zijn van een gezelligheidsclub: ‘Een buurtvereniging die vorig jaar kampioen werd en promoveerde, vierde hier zijn kampioensfeest.’ Daarnaast voelt de club zich sterk verbonden met de wijk en de omgeving, door onder andere de basisscholen in de buurt. Veel van de junioren zitten op die basisscholen. De algemene omschrijving van de club: ‘het is hier gewoon echt heel gezellig’, zegt Roelof Hol.

Leden van de hockey en tennis, buurtbewoners, de Lorentzschool en vele andere belanghebbende zijn al jaren met elkaar in gesprek over de eventuele mogelijkheden rondom de uitbreiding of de bouw van een sportpark. Uitbreiding is hard nodig volgens Roelof Hol: ‘Door veel jeugd op zondag te laten spelen, lukt het plannen van de wedstrijden nog maar net.’ Roomburg kan door een tekort in capaciteiten, niet meer voldoen aan de vraag naar sport. ‘Wij als enige Leidse sportvereniging moet daar alles aan doen om dat te kunnen honoreren’, zegt Roelof Hol. Daarnaast zijn er officiële cijfers van de KNHB die bepalen hoeveel velden een hockeyclub nodig heeft, gerelateerd aan het aantal leden en ‘daar zitten wij al jaren onder’, vertelt Margot Nicolaes.

Uit de sportnota van 2010 bleek al dat uitbreiding nodig was. Tegen de tijd dat de tweede sportnota verscheen, had LHC Roomburg al twee velden nodig. Na velen gesprekken met de tennisclub Roomburg, werd het idee ontwikkeld van een sportpark: ‘Dat is afgeblazen door de raad destijds, omdat de wethouder zich toen alleen mocht bezighouden met het sportareaal.’ Inmiddels is men al vele stappen verder in de realisatie van het sportpark, waarin het oorspronkelijke plan was de uitbreiding voort te zetten in de Vliet. Dat is afgekeurd volgens voorzitter Hol, ‘want dan zouden we erg veel op moeten schuiven in het groen en zouden er veel bomen gekapt moeten worden.’ Margot Nicolaes voegt daar aan toe dat het verplaatsen van de hockeyclub niet de gewenste oplossing is: ‘Roomburg is mede bijzonder geworden vanwege de ligging in de wijk. Als je dat gaat verplaatsen zijn we bang dat dat weg gaat.’

Toch zijn er weldegelijk stappen gemaakt in het plan voor het nieuwe Roomburg sportpark. ‘We mogen inmiddels bij de uitbreiding ook naar het groene deel kijken, waardoor het een bredere opdracht is geworden.’, legt Roelof Hol uit. Dat het een bredere opdracht is geworden, blijkt na een lange uitleg rondom de totstandkoming van het nieuwe plan. ‘Het gaat niet alleen om nieuwe velden, maar vooral over hoe wij die sociale rol in de wijk kunnen blijven vervullen.’ Met al de belanghebbende partijen is een website opgebouwd met tien hoofdpunten. Bij deze hoofdpunten gaat het niet alleen om het aanleggen van nieuwe velden, maar ook om bijvoorbeeld de aanpak van het parkeerprobleem in de wijk, want ‘als wij hier iets gaan doen, dan willen we het goed doen aan de hand van deze tien punten’, legt Margot Nicolaes uit.

De volgende stap was het participatietraject, opgestart vanuit de gemeente. Het participatietraject houdt in dat ‘vertegenwoordigers van wie maar wilde konden aansluiten om mee te denken over een plan, niet perse ons plan’, legt Margot Nicolaes uit. Hierdoor zijn onder andere de bomenbond, de spotfederatie, Vereniging Van Eigenaren (VVE) van de woningen erbij betrokken geraakt. Natuurlijk is LHC Roomburg ook betrokken gebleven, als onderdeel van het motorblok: ‘Zo noemen wij de tennis, hockey, lorentzschool en het kasteel’, vertelt Margot Nicolaes. Binnen dit traject hebben de vertegenwoordigers van deze partijen het opgestelde plan wat uitgebreid op de website beschreven is, ingebracht. Op basis van alle ingebrachte meningen van de vertegenwoordigers zijn er drie scenario’s geschetst. In al deze scenario’s zitten vijf velden voor LHC Roomburg: ‘dus je zou kunnen zeggen; he wij zijn klaar, maar het doet tekort aan wat hier allemaal mogelijk is’, legt Margot verder uit. In sommige scenario’s worden belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals parkeerprobleem en duurzaamheid, nauwelijks genoemd. Het motorblok heeft aangegeven achter de scenario’s te staan, ‘maar’, zegt Margot Nicolaes, ‘het heeft een verdiepingsslag nodig voor nader onderzoek.’

Zit er inmiddels al schot in de zaak? ‘We maken kleine stapjes, soms zelfs een stapje terug, maar we zitten in een stijgende lijn’, antwoord Margot Nicolaes. ‘We moeten positief blijven, want we hebben een waanzinnig mooi plan liggen.’ De vertegenwoordigers van dit plan hopen zes van de tien gestelde punten in hun plan halen: ‘Niet perse voor de hockey, maar echt voor wijk’, vertelt Margot Nicolaes. Voorzitter Hol vult Margot aan: ‘Tegelijkertijd zijn we bezig met de vervanging van het tweede en derde veld, want die zijn inmiddels op’. Het derde veld zal volgend jaar omgetoverd worden tot een waterveld, met een koppeling aan duurzaamheid door een andere waterberging. Met de vervanging van veld twee wordt nog even gewacht: ‘we wachten op definitieve uitspraken, vanwege de onzekerheden rondom de uitbreiding’, legt Roelof Hol uit. Ondanks alles blijven Margot Nicolaes en Roelof Hol positief: ‘We vooruit denken met een positieve blik op de toekomst.’

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …

| interview

Even terug naar dat verjaardagspartijtje van vroeger, waar je met zijn allen ging schat zoeken op het strand of in de bossen. Moeders had hiervoor een schatkaart uitgetekend en vol spanning en enthousiasme kon er gezocht worden naar de verstopte schat. Eenmaal gevonden was deze volgeladen met lekkers of cadeautjes, dat waren nog eens tijden.  …

Shakespeare, Wolkers, De Ronsard en Goethe: schrijvers van de teksten die je tijdens de literatuurles door moest ploegen, op zoek naar de diepere betekenis van onbegrijpelijke woorden. Maar in plaats van in een schoolboek, zijn deze teksten in Leiden gewoon op de muren te vinden. En in plaats van huiswerk, geven deze muren de Leidenaar …

| interview

Een duik in het verhaal achter het wijkblad: Morsetekens. Een magazine voor informatievoorziening en verbinding in het Morsdistrict.

| fotoserie

Op 4 april heeft PLNT op feestelijke wijze hun daktuin geopend.

| interview

Het wordt steeds lastiger voor starters en studenten om een huis te kopen of te huren. Wat nu? Je leest het in dit interview met Leidse makelaar Willemijn.

| podcast

Straatjutten, is dat een woord? Voor de straatjutters van Leiderdorp in ieder geval wel. Om de week maken zij vrijwillig hun woonplaats een beetje schoner door zwerfafval te rapen. Hoe langer je naar de grond kijkt, hoe meer afval je gaat zien. Dat weet Willemijn Biemond (35) als geen ander. Minimaal een keer per week …

| achtergrond

Vele mensen hebben een negatief beeld van de daklozenopvang. Hoewel er in veel Nederlandse steden inderdaad niet voldoende hulp geboden kan worden, doet Leiden het erg goed. Om te kijken op welke manier daklozen hier geholpen worden, ging onze report een kijkje nemen. Geen oud gebouw dat stinkt naar urine en sigaretten. Geen grote volle …

| reportage

Met de komst van Het Slachthuis en Aloha Leiden is de keuze aan vega(n) eetgelegenheden groter in de sleutelstad. Vegans zijn er blij mee.

cultuur

Een biertje in De Kroeg, opera in de Schouwburg, dansen in de Next, cabaret in de Stadsgehoorzaal: Leiden heeft verscheidene mogelijkheden voor een avondje uit. Maar binnenkort is er meer dan dat mogelijk: op industrieterrein De Waard gaat de Wibar zijn deuren openen. In een grote loods in de Willem Barentzstraat zal zich een multifunctioneel …