Artboard 1
08-04-2019 | Leonie Kort
“Het Geocaching heeft ervoor gezorgd dat ik ook verder wandel dan enkel het park bij mij in de buurt. “

Even terug naar dat verjaardagspartijtje van vroeger, waar je met zijn allen ging schat zoeken op het strand of in de bossen. Moeders had hiervoor een schatkaart uitgetekend en vol spanning en enthousiasme kon er gezocht worden naar de verstopte schat. Eenmaal gevonden was deze volgeladen met lekkers of cadeautjes, dat waren nog eens tijden. 

Maar waarom kunnen we deze tijden niet herbeleven? Dat moeten de makers van Geocaching hebben gedacht. Geocaching is een high-tech schatzoekspel dat over de hele wereld wordt gespeeld door avonturiers door middel van een GPS-systeem.

Het basisprincipe van Geocaching is dat iemand een schat (de zogenoemde geocache) verstopt ergens in de natuur of op een mooie of speciale plek. Vervolgens wordt hiervan een GPS-locatie aangemaakt zodat avonturiers deze locatie door middel van een app en coördinaten kunnen opzoeken. Als ze de geocache gevonden hebben schrijven ze hun naam in het logboekje en plaatsen de geocache weer terug. Vervolgens laten ze in een bericht in de app weten dat ze de geocache gevonden hebben en wat ze ervan vonden.

Teun (27) is een van de avonturiers die regelmatig op pad gaat om op zoek te gaan naar geocaches. We zijn natuurlijk heel benieuwd naar zijn motivatie en ervaringen rondom dit spel. 

Hoe ben je erbij gekomen om te gaan Geocaching?

“Ik ben echt een buitenmens en was regelmatig aan het wandelen door het park dat langs mijn huis loopt. Hier kwam ik een keer iemand tegen die zelf een cache naar boven aan het halen was, we raakten aan de praat en zo ben ik zelf ook enthousiast geworden. Het geochacen heeft ervoor gezorgd dat ik ook verder wandel dan enkel het park bij mij in de buurt. “

Wat is je meest bijzondere plek waar je een cache hebt gevonden?

“Ik wil jullie niet de daadwerkelijke locatie vertellen, want dan is de lol van het geocachen er al af. Het gaat juist om de spanning van het vinden van de juiste locatie, de ene keer vind je een toffe cache waar je zelf nog een voorwerp kunt achterlaten en de andere keer gaat het enkel om een logboek waar je je naam kunt achterlaten.”

Oke, dan wil ik niet de meest bijzondere plek weten, maar meest bijzondere geocache?

“Dat kan ik wel vertellen! Ik heb een keer een klein knuffeltje met een tekening gevonden van een meisje van vier. Haar ouders hadden erbij geschreven dat ze hoopte dat iemand anders lekker kon slapen en dromen met haar achtergelaten knuffel. Dat was zo lief, ik heb de knuffel nog steeds.” 

Is het een spel voor alle leeftijden?

“Je komt zoveel verschillende type mensen tegen in allerlei verschillende leeftijden. Het is voor iedereen die houdt van het buitenleven en toch ook een beetje op zoek is naar spanning en avontuur. Iedereen is welkom om de app te downloaden en onderdeel te worden van de community!”

In Leiden zijn meerdere geocaches te vinden. Via deze linkkan de app gratis worden gedownload om vervolgens direct al op avontuur te gaan. Een ideaal dagje uit voor de mooie lente- en zomerdagen. Veel plezier!

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …

Shakespeare, Wolkers, De Ronsard en Goethe: schrijvers van de teksten die je tijdens de literatuurles door moest ploegen, op zoek naar de diepere betekenis van onbegrijpelijke woorden. Maar in plaats van in een schoolboek, zijn deze teksten in Leiden gewoon op de muren te vinden. En in plaats van huiswerk, geven deze muren de Leidenaar …

| interview

Een duik in het verhaal achter het wijkblad: Morsetekens. Een magazine voor informatievoorziening en verbinding in het Morsdistrict.

| fotoserie

Op 4 april heeft PLNT op feestelijke wijze hun daktuin geopend.

| interview

Het wordt steeds lastiger voor starters en studenten om een huis te kopen of te huren. Wat nu? Je leest het in dit interview met Leidse makelaar Willemijn.

| reportage

Aan de rand van het terrein van hockeyclub Roomburg, kan men de karakteristieke molen bewonderen. Deze molen lijkt erfgoed te zijn voor LHC Roomburg, want hij mag ook schitteren in zijn oranje kleur op het logo. Naast de karakteristieke molen is er nog een vertrouwd figuur te vinden op de hockeyclub. Met zijn grote snor …

| podcast

Straatjutten, is dat een woord? Voor de straatjutters van Leiderdorp in ieder geval wel. Om de week maken zij vrijwillig hun woonplaats een beetje schoner door zwerfafval te rapen. Hoe langer je naar de grond kijkt, hoe meer afval je gaat zien. Dat weet Willemijn Biemond (35) als geen ander. Minimaal een keer per week …

| achtergrond

Vele mensen hebben een negatief beeld van de daklozenopvang. Hoewel er in veel Nederlandse steden inderdaad niet voldoende hulp geboden kan worden, doet Leiden het erg goed. Om te kijken op welke manier daklozen hier geholpen worden, ging onze report een kijkje nemen. Geen oud gebouw dat stinkt naar urine en sigaretten. Geen grote volle …

| reportage

Met de komst van Het Slachthuis en Aloha Leiden is de keuze aan vega(n) eetgelegenheden groter in de sleutelstad. Vegans zijn er blij mee.

cultuur

Een biertje in De Kroeg, opera in de Schouwburg, dansen in de Next, cabaret in de Stadsgehoorzaal: Leiden heeft verscheidene mogelijkheden voor een avondje uit. Maar binnenkort is er meer dan dat mogelijk: op industrieterrein De Waard gaat de Wibar zijn deuren openen. In een grote loods in de Willem Barentzstraat zal zich een multifunctioneel …