Artboard 1
08-04-2019 | Leonie Kort
“Het Geocaching heeft ervoor gezorgd dat ik ook verder wandel dan enkel het park bij mij in de buurt. “

Even terug naar dat verjaardagspartijtje van vroeger, waar je met zijn allen ging schat zoeken op het strand of in de bossen. Moeders had hiervoor een schatkaart uitgetekend en vol spanning en enthousiasme kon er gezocht worden naar de verstopte schat. Eenmaal gevonden was deze volgeladen met lekkers of cadeautjes, dat waren nog eens tijden. 

Maar waarom kunnen we deze tijden niet herbeleven? Dat moeten de makers van Geocaching hebben gedacht. Geocaching is een high-tech schatzoekspel dat over de hele wereld wordt gespeeld door avonturiers door middel van een GPS-systeem.

Het basisprincipe van Geocaching is dat iemand een schat (de zogenoemde geocache) verstopt ergens in de natuur of op een mooie of speciale plek. Vervolgens wordt hiervan een GPS-locatie aangemaakt zodat avonturiers deze locatie door middel van een app en coördinaten kunnen opzoeken. Als ze de geocache gevonden hebben schrijven ze hun naam in het logboekje en plaatsen de geocache weer terug. Vervolgens laten ze in een bericht in de app weten dat ze de geocache gevonden hebben en wat ze ervan vonden.

Teun (27) is een van de avonturiers die regelmatig op pad gaat om op zoek te gaan naar geocaches. We zijn natuurlijk heel benieuwd naar zijn motivatie en ervaringen rondom dit spel. 

Hoe ben je erbij gekomen om te gaan Geocaching?

“Ik ben echt een buitenmens en was regelmatig aan het wandelen door het park dat langs mijn huis loopt. Hier kwam ik een keer iemand tegen die zelf een cache naar boven aan het halen was, we raakten aan de praat en zo ben ik zelf ook enthousiast geworden. Het geochacen heeft ervoor gezorgd dat ik ook verder wandel dan enkel het park bij mij in de buurt. “

Wat is je meest bijzondere plek waar je een cache hebt gevonden?

“Ik wil jullie niet de daadwerkelijke locatie vertellen, want dan is de lol van het geocachen er al af. Het gaat juist om de spanning van het vinden van de juiste locatie, de ene keer vind je een toffe cache waar je zelf nog een voorwerp kunt achterlaten en de andere keer gaat het enkel om een logboek waar je je naam kunt achterlaten.”

Oke, dan wil ik niet de meest bijzondere plek weten, maar meest bijzondere geocache?

“Dat kan ik wel vertellen! Ik heb een keer een klein knuffeltje met een tekening gevonden van een meisje van vier. Haar ouders hadden erbij geschreven dat ze hoopte dat iemand anders lekker kon slapen en dromen met haar achtergelaten knuffel. Dat was zo lief, ik heb de knuffel nog steeds.” 

Is het een spel voor alle leeftijden?

“Je komt zoveel verschillende type mensen tegen in allerlei verschillende leeftijden. Het is voor iedereen die houdt van het buitenleven en toch ook een beetje op zoek is naar spanning en avontuur. Iedereen is welkom om de app te downloaden en onderdeel te worden van de community!”

In Leiden zijn meerdere geocaches te vinden. Via deze linkkan de app gratis worden gedownload om vervolgens direct al op avontuur te gaan. Een ideaal dagje uit voor de mooie lente- en zomerdagen. Veel plezier!

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| achtergrond

Wat is er nou typisch Nederlands? Juist, pannenkoeken! En wat is er authentieker dan een Pannenkoekenhuysje die al vanaf 1907 geopend is! Het is een echte trekpleister voor buitenlandse, maar ook Nederlandse, toeristen. Op Steenstraat 49 staat al meer dan 100 jaar een Pannenkoekenhuis genaamd: Pannenkoekenhuysje Oudt Leyden. Dit pannenkoekenhuis heeft vele mensen ontvangen en …

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …