Artboard 1
17-04-2019 | Sabine Wiegerink
“Hollandse glorie terug op het bord en in het glas”
Jeroen Vos achter de bar van ‘t Gerecht
Foto: Sabine Wiegerink

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

Eigenaar Jeroen Vos (25) opent op zaterdag 13 april voor het eerst zijn deuren. “Dat was wel spannend ja, vooral omdat ik me op compleet onbekend terrein begaf”. Jeroen heeft al een hoop ervaring in de horeca, zo heeft hij gewerkt bij Einstein en Van Buuren, voor de meeste Leidenaren geen onbekende namen. Ook opende hij vorig jaar Stadsbar Storm, een goedlopende kroeg in het hartje van Leiden, in samenwerking met Ruben Hofstee. Toch was het openen van zijn eigen lunchroom wel even andere koek: “Het was best wel druk,” vertelt hij, “en op zo’n eerste dag tast je toch altijd een beetje in het duister. Dat was ook juist de reden om nog niet meteen een grote opening te organiseren. Op zo’n dag wil je toch wat kunnen bieden”. Hij hoopt dat die grote opening in mei zal plaatsvinden, maar tot die tijd zit hij zeker niet stil. Van dinsdag tot en met zaterdag is ‘t Gerecht open voor lunch en borrel.

Voorheen was was in dit pand een bar gevestigd, waar ze voornamelijk Nederlandse bieren en jenevers schonken. Jeroen, in samenwerking met de vorige eigenaar, zet dit concept door. “We hebben gezocht naar Hollandse ingrediënten: gehaktballen, rookworst, maar ook vis. Hier hebben we broodjes omheen bedacht. Zo serveren we bijvoorbeeld Hot Dogs, maar dan op de Nederlandse manier!”

De lunchkaart is goed op orde, maar verder is Jeroen nog een beetje zoekende. Hij heeft verschillende plannen voor de volgende stap, maar die plannen zijn momenteel nog niet concreet. “Bij De Storm vond ik het makkelijker, omdat we wisten dat we moesten focussen op borrels. Daarom wisten we ook precies wat we ermee wilden doen. Nu met ’t Gerecht wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen, maar dat is juist wel heel gaaf. Als dit me lukt, kan ik in de toekomst alles aan.”

‘t Gerecht is te vinden in de Diefsteeg in Leiden. Ook kun je ze volgen op Facebook om op de hoogte te blijven van alle grote plannen!

Openingstijden
Ma: gesloten
Di: 10.00-23.00
Wo: 10.00-23.00
Do: 10.00-23.00
Vrij: 10.00-00.00
Za: 10.00-00.00
Zo: gesloten

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan, is het enthiousiasme van de twee DJ’s zo aanstekelijk, dat je elke …

cultuur | nieuws

De twee studenten Benjamin Schoonenberg en Pablo Kattenberg stonden afgelopen zaterdag op de markt met hun zelfgemaakte robot die gedichten produceert. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de Lucebot gedichten maken die geïnspireerd zijn op het werk van de dichter Lucebert.

cultuur

Een biertje in De Kroeg, opera in de Schouwburg, dansen in de Next, cabaret in de Stadsgehoorzaal: Leiden heeft verscheidene mogelijkheden voor een avondje uit. Maar binnenkort is er meer dan dat mogelijk: op industrieterrein De Waard gaat de Wibar zijn deuren openen. In een grote loods in de Willem Barentzstraat zal zich een multifunctioneel …

cultuur | achtergrond

LEIDEN, geproduceerd in samenwerking met Caroline Wesselman Het voormalige schakelhuis van de energiecentrale in Leiden is sinds 2017 overgenomen door bierbrouwerij Pronck. Maandelijks wordt hier 5000 liter aan liefdevolle, eigenaardige en speciale bieren geproduceerd. Vandaag neemt 1 van de oprichters, Frans, ons mee en mogen wij op bottelavontuur. Hoe werkt zo een brouwerij eigenlijk en …

cultuur

De prachtige binnenstad van Leiden wordt al sinds de 17e eeuw omringd door haar prachtige singels. Deze singels waren ontstaan ter verdediging tegen belegeraars en stadsindringers. Helaas is er in Leiden niet veel overgebleven van de stadsmuren die de stad verdedigden, maar de wateren zijn nog altijd intact gebleven. De functies van de grachten waren en …

cultuur | interview

Verscholen achter de Hartebrugkerk ligt het kleine devolionalia museum Greccio. Bijbels, kruisbeelden, kazuifels, wijwaterbakjes en ga zo maar door. De eigenaar Jan van Loon vertelt hoe hij de afgelopen jaren deze kelder heeft omgetoverd tot een bijzonder museum.

cultuur | recensie

Je kinderen wat beschaving bijbrengen of primeur maken bij die leuke date die zo van kunst houdt? De tentoonstelling Japans Naakt in het Sieboldhuis is zeker de moeite waard!

cultuur | reportage

De kringloopwinkel, kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

In dit interview vertelt Leo Alexander Schlangen over zijn kinderboek Ruud de Reiger en de koele kikker deel één en deel twee die nu in de maak is.

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …