Artboard 1
17-04-2019 | Sabine Wiegerink
“Hollandse glorie terug op het bord en in het glas”
Jeroen Vos achter de bar van ‘t Gerecht
Foto: Sabine Wiegerink

Ben jij het borrelen en lunchen op de Nieuwe Rijn inmiddels een beetje zat aan het worden? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

Eigenaar Jeroen Vos (25) opent op zaterdag 13 april voor het eerst zijn deuren. “Dat was wel spannend ja, vooral omdat ik me op compleet onbekend terrein begaf”. Jeroen heeft al een hoop ervaring in de horeca, maar hij heeft altijd al de ambitie gehad om voor zichzelf te beginnen. In samenwerking met Ruben Hofstee heropende hij vorig jaar Stadsbar Storm, een goedlopende kroeg in het hartje van Leiden. Toch was hij nog niet tevreden, zijn passie voor de horeca kon hij niet kwijt als kroegenbaas. Toen ‘t Gerecht op zijn pad kwam, waagde hij een sprong in het diepe en opende hij zijn eigen lunchroom.

Ondanks zijn ruime ervaring in de horeca was de eerste dag in ‘t Gerecht wel eventjes aanpoten: “Het was best wel druk,” vertelt hij, “en op zo’n eerste dag tast je toch altijd een beetje in het duister. Dat was ook juist de reden om nog niet meteen een grote opening te organiseren. Op zo’n dag wil je toch wat kunnen bieden”. Hij hoopt dat die grote opening in mei zal plaatsvinden, maar tot die tijd zit hij zeker niet stil. Van dinsdag tot en met zaterdag is ‘t Gerecht open voor lunch en borrel.

Voorheen was was in dit pand een bar gevestigd, waar ze voornamelijk Nederlandse bieren en jenevers schonken. Jeroen zet dit concept door. “We hebben gezocht naar Hollandse ingrediënten: gehaktballen, rookworst, maar ook vis. Hier hebben we broodjes omheen bedacht. Zo serveren we bijvoorbeeld Hot Dogs, maar dan op de Nederlandse manier!” Hij gebruikt ook veel lokale producten. Thee van het winkeltje aan de overkant, brood van de bakker om de hoek, en ga zo maar door. “Kleine ondernemers moeten elkaar toch een beetje steunen! En met lokale producten probeer ik de Hollandse glorie terug te brengen op het bord en in het glas.”

De lunchkaart is goed op orde, maar verder is Jeroen nog een beetje zoekende. Hij heeft verschillende plannen voor de volgende stap, maar die plannen zijn momenteel nog niet concreet. “Bij De Storm vond ik het makkelijker, omdat we wisten dat we moesten focussen op borrels. Daarom wisten we ook precies wat we ermee wilden doen. Nu met ’t Gerecht wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen, maar dat is juist wel heel gaaf. Als dit me lukt, kan ik in de toekomst alles aan.”

‘t Gerecht is te vinden in de Diefsteeg in Leiden. Ook kun je ze volgen op Facebook.

Openingstijden
Ma: gesloten
Di: 10.00-23.00
Wo: 10.00-23.00
Do: 10.00-23.00
Vrij: 10.00-00.00
Za: 10.00-00.00
Zo: gesloten

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …

cultuur | nieuws

De twee studenten Benjamin Schoonenberg en Pablo Kattenberg stonden afgelopen zaterdag op de markt met hun zelfgemaakte robot die gedichten produceert. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de Lucebot gedichten maken die geïnspireerd zijn op het werk van de dichter Lucebert.