Artboard 1
18-04-2019 | Jannet Harthoorn
Twee tentoonstellingen in Leiden die je dit voorjaar moet zien

Met de komst van de lente en de steeds hogere temperaturen, is ook het hoogseizoen voor de musea in Leiden weer begonnen. In de sleutelstad vind je bijzondere musea en indrukwekkende tentoonstellingen. En dat allemaal op loopafstand van elkaar.

Momenteel telt Leiden 13 musea, met een divers aanbod op het gebied van natuur, kunst en cultuur. Een veelbesproken tentoonstelling is momenteel te zien in het Museum Volkenkunde: ‘Bali – welcome to paradise’. In de Hortus kun je terecht voor de natuur die ontwaakt na zijn winterslaap.

De schaduwzijde van Bali

De prachtige natuur en witte stranden van Bali zijn bij menig avonturier wel bekend, de vervuiling en verstedelijking die het met zich meebrengt niet. De tentoonstelling in Museum Volkenkunde laat zowel de schoonheid van Bali als de schaduwzijde van dit eiland zien.

In de expositie vertelt een hindoeïstische priester over de tradities en rituelen die hij in stand probeert te houden, een activistische kunstenaar brengt de plasticproblematiek onder de aandacht en een lokale inwoner laat zien hoe het is om werkzaam te zijn in de toeristenindustrie. Hiermee geeft de tentoonstelling een uitgebreid beeld van Bali en laat het de zichtbare gevolgen van massatoerisme zien. De cijfers die het museum hierbij toont, maken op veel bezoekers een diepe indruk.

De tentoonstelling in het Museum Volkenkunde is nog te zien tot en met 26 mei. De goed bezochte expositie heeft hiermee bijna een jaar een plaats gehad in het Leidse museum.

  • Foto: Jannet Harthoorn

Lente in Hortus

Nu de lage temperaturen het land verlaten en het zomerseizoen begonnen is voor de Hortus, met als resultaat dat er steeds meer in bloei staat. De oudste botanische tuin van Nederland is momenteel dagelijks geopend tot zes uur. Op dit moment vind je er dan ook een voorjaarstentoonstelling met onder andere krokussen en irissen. Voor het ultieme lentegevoel kun je hier tot 1 mei een kijkje nemen.

Naast de tentoonstelling is de botanische tuin dé plek voor een rustgevende wandeling, bijvoorbeeld tussen colleges of vergaderingen door. Aan het einde van je wandeling vind je de Sterrenwacht. Deze is gevestigd in de Hortus en heeft dezelfde openingstijden als de botanische tuin.

Vanaf 16 mei heeft Hortus een nieuwe tentoonstelling: ‘Beter met Planten’. In deze tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de plant als medicijn. Tot 27 oktober kan je hier een kijkje komen nemen, als student van Universiteit Leiden is dit bezoekje zelfs gratis.

  • Foto: Jannet Harthoorn

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!

| interview

Iedere 4 mei zijn we om klokslag acht uur twee minuten stil. Henk Koet (78) en Mat van der Haven (73) maakten die stilte als erewacht tientallen keren mee. Dit jaar houden ze voor het eerst niet de wacht in Leiden. ,,Herdenken zit in je genen.” De doos met oorlogspakken en overalls stond al bijna …

| fotoserie

Het Pesthuis staat te koop! Vanwege de waslijst aan voorwaarden is het voor potentiële kopers nog een hele kluif om het gebouw uiteindelijk in handen te krijgen. Dit komt door de monumentale waarde en de waardevolle ligging tussen het Bio Science Park en de Leidse binnenstad. Achter het Pesthuis gaat een lange geschiedenis schuil. In …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …

| interview

Even terug naar dat verjaardagspartijtje van vroeger, waar je met zijn allen ging schat zoeken op het strand of in de bossen. Moeders had hiervoor een schatkaart uitgetekend en vol spanning en enthousiasme kon er gezocht worden naar de verstopte schat. Eenmaal gevonden was deze volgeladen met lekkers of cadeautjes, dat waren nog eens tijden.  …