Artboard 1
18-04-2019 | Jannet Harthoorn
Twee tentoonstellingen in Leiden die je dit voorjaar moet zien

Met de komst van de lente en de steeds hogere temperaturen, is ook het hoogseizoen voor de musea in Leiden weer begonnen. In de sleutelstad vind je bijzondere musea en indrukwekkende tentoonstellingen. En dat allemaal op loopafstand van elkaar.

Momenteel telt Leiden 13 musea, met een divers aanbod op het gebied van natuur, kunst en cultuur. Een veelbesproken tentoonstelling is momenteel te zien in het Museum Volkenkunde: ‘Bali – welcome to paradise’. In de Hortus kun je terecht voor de natuur die ontwaakt na zijn winterslaap.

De schaduwzijde van Bali

De prachtige natuur en witte stranden van Bali zijn bij menig avonturier wel bekend, de vervuiling en verstedelijking die het met zich meebrengt niet. De tentoonstelling in Museum Volkenkunde laat zowel de schoonheid van Bali als de schaduwzijde van dit eiland zien.

In de expositie vertelt een hindoeïstische priester over de tradities en rituelen die hij in stand probeert te houden, een activistische kunstenaar brengt de plasticproblematiek onder de aandacht en een lokale inwoner laat zien hoe het is om werkzaam te zijn in de toeristenindustrie. Hiermee geeft de tentoonstelling een uitgebreid beeld van Bali en laat het de zichtbare gevolgen van massatoerisme zien. De cijfers die het museum hierbij toont, maken op veel bezoekers een diepe indruk.

De tentoonstelling in het Museum Volkenkunde is nog te zien tot en met 26 mei. De goed bezochte expositie heeft hiermee bijna een jaar een plaats gehad in het Leidse museum.

  • Foto: Jannet Harthoorn

Lente in Hortus

Nu de lage temperaturen het land verlaten en het zomerseizoen begonnen is voor de Hortus, met als resultaat dat er steeds meer in bloei staat. De oudste botanische tuin van Nederland is momenteel dagelijks geopend tot zes uur. Op dit moment vind je er dan ook een voorjaarstentoonstelling met onder andere krokussen en irissen. Voor het ultieme lentegevoel kun je hier tot 1 mei een kijkje nemen.

Naast de tentoonstelling is de botanische tuin dé plek voor een rustgevende wandeling, bijvoorbeeld tussen colleges of vergaderingen door. Aan het einde van je wandeling vind je de Sterrenwacht. Deze is gevestigd in de Hortus en heeft dezelfde openingstijden als de botanische tuin.

Vanaf 16 mei heeft Hortus een nieuwe tentoonstelling: ‘Beter met Planten’. In deze tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de plant als medicijn. Tot 27 oktober kan je hier een kijkje komen nemen, als student van Universiteit Leiden is dit bezoekje zelfs gratis.

  • Foto: Jannet Harthoorn

Locaties van beide musea

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| achtergrond

Wat is er nou typisch Nederlands? Juist, pannenkoeken! En wat is er authentieker dan een Pannenkoekenhuysje die al vanaf 1907 geopend is! Het is een echte trekpleister voor buitenlandse, maar ook Nederlandse, toeristen. Op Steenstraat 49 staat al meer dan 100 jaar een Pannenkoekenhuis genaamd: Pannenkoekenhuysje Oudt Leyden. Dit pannenkoekenhuis heeft vele mensen ontvangen en …

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …