Artboard 1
29-04-2019 | Emma Zijtregtop & Helia Vons
Zoek de lente op in Leiden!

Piep… piep… piep… Daar komt de eerste moedereend trots met haar kuikentjes langs gemarcheerd. Dan vliegen twee duiven al tortelend gevaarlijk dicht langs je hoofd, om vervolgens verrast te worden door een vlinder die even een pauze neemt op het puntje van je neus. Ja, je hebt het goed geraden. Het is lente! Na een frisse April Shower, is de natuur groener dan ooit te voren. En wat is er leuker dan in de heerlijke lente zon te wandelen, relaxen, bbq-en of lezen in een van de mooiste parken die Leiden te bieden heeft?

Polderpark Cronensteyn

Het grootste park van Leiden is Polderpark Cronensteyn met wel 120 hectare. In dit grote gebied valt van alles te zien. Voor de vogelspotters onder ons kan je kieviten, ooievaars en fazanten tegen komen. Voor de dierenknuffelaars huppelen er schapen met lammetjes (!) rond in het park. Er is zelfs een kinderboerderij met restaurant waar je tussen de kippen kan zitten lunchen. Ook voor kinderen valt er veel te beleven, naast de kinderboerderij is er een waterspeelplaats en kan je met vlotten over het water. Leuk feitje; het park is vernoemd naar het vroegere kasteel dat hier stond, Kasteel Cronensteyn.

  • Park Cronensteyn

De Leidse Hout

De Leidse Hout is een mooi groen park van maar liefst 18,5 hectare. Op deze 18,5 hectare kun je niet alleen vogels en paddenstoelen zien, maar ook zijn er hertjes te spotten in een hertenkamp. Naast deze bijna complete set voor Bambi, kan je er ook een theetje drinken in het Theehuis. Om zelfs de muziekliefhebbers blij te maken staat er ook nog een prachtige muziektent. Voor de sporters onder ons ligt er naast de Leidse Hout een sportpark met een atletiekbaan en tennisbanen.

Park Zeeheldenbuurt

Zin in een potje voetbal, basketbal of toch liever gewoon schommelen? Park Zeeheldenbuurt leent zich perfect voor lekker buiten spelen met een mooi groot voetbalveld, een basketbalkooi en een speeltuin met allerlei toestellen. Op het grote veld kun je lekker liggen en zonnestralen vangen. Wil je toch liever zitten omdat je broek anders vies wordt, dan zijn er ook picknicktafels en veel bankjes om even tot rust te komen en te genieten. Ideaal voor de jeugd om zich vrij te bewegen en genoeg plekken voor de ouders om ontspannen een oogje in het zeil te houden.

  • Park Zeeheldenbuurt

Bos van Bosman

Met zo’n 2,5 hectare is het Bos van Bosman niet het grootste natuurgebied, maar dat betekent niet dat het onder doet voor de rest. Gelegen tussen de Wassenaarseweg en de Blauwe Vogelweg waan je in een oase van rust en natuur tussen alle autowegen door. In het midden bevindt zich een gigantisch veld dat perfect is voor spelletjes, sporten en zonnebaden. De bruggetjes, het water dat in kleine riviertjes door het gebied heen stroomt en de vele bloemen geven het geheel een idyllische sfeer. Een perfect gebied om even de hond uit te laten, je gedachten op een rijtje te zetten of simpelweg gewoon te genieten van de omgeving.

  • Bos van Bosman
cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …