Artboard 1
29-04-2019 | Emma Zijtregtop & Helia Vons
Zoek de lente op in Leiden!

Piep… piep… piep… Daar komt de eerste moedereend trots met haar kuikentjes langs gemarcheerd. Dan vliegen twee duiven al tortelend gevaarlijk dicht langs je hoofd, om vervolgens verrast te worden door een vlinder die even een pauze neemt op het puntje van je neus. Ja, je hebt het goed geraden. Het is lente! Na een frisse April Shower, is de natuur groener dan ooit te voren. En wat is er leuker dan in de heerlijke lente zon te wandelen, relaxen, bbq-en of lezen in een van de mooiste parken die Leiden te bieden heeft?

Polderpark Cronensteyn

Het grootste park van Leiden is polderpark Cronensteyn met wel 120 hectare. In dit grote gebied valt van alles te zien. Voor de vogelspotters onder ons kan je kieviten, ooievaars en fazanten tegen komen. Voor de dierenknuffelaars huppelen er schapen met lammetjes (!) rond in het park. Er is zelfs een kinderboerderij met restaurant waar je tussen de kippen kan zitten lunchen. Ook voor kinderen valt er veel te beleven, naast de kinderboerderij is er ook een waterspeelplaats en kan je met vlotten over het water. Leuk feitje; het park is vernoemd naar het vroegere kasteel dat hier stond, Kasteel Cronensteyn.

  • Park Cronensteyn

De Leidse Hout

De Leidse Hout is een mooi groen park van maar liefst 18,5 hectare. Op deze 18,5 hectare kun je niet alleen vogels en paddenstoelen zien, maar ook zijn er hertjes te spotten in een hertenkamp. Naast deze bijna complete set voor Bambi, kan je er ook een theetje drinken in het Theehuis. Om zelfs de muziekliefhebbers blij te maken staat er ook een prachtige muziektent. Voor de sporters onder ons ligt er naast de Leidse Hout een sportpark met een atletiekbaan en tennisbanen.

Park Zeeheldenbuurt

Zin in een potje voetbal, basketbal of toch liever gewoon schommelen? Park Zeeheldenbuurt leent zich perfect voor lekker buiten spelen met een mooi groot voetbalveld, een basketbalkooi en een speeltuin met allerlei toestellen. Op het grote veld kun je lekker liggen en zonnestralen vangen. Mocht je toch liever zitten omdat je broek anders vies wordt, dan zijn er ook picknicktafels en veel bankjes om even tot rust te komen en te genieten. Ideaal voor de jeugd om zich vrij te bewegen en genoeg plekken voor de ouders om relaxt een oogje in het zeil te houden.

  • Park Zeeheldenbuurt

Bos van Bosman

Met zo’n 2,5 hectare is het Bos van Bosman niet het grootste natuurgebied, maar dat betekent niet dat het onder doet voor de rest. Gelegen tussen de Wassenaarseweg en de Blauwe Vogelweg waan je in een oase van rust en natuur tussen alle autowegen door. In het midden bevindt zich een gigantisch veld dat perfect is voor spelletjes, sporten en zonnebaden. De bruggetjes, het water dat in kleine riviertjes door het gebied heen stroomt en de vele bloemen geven het geheel een idyllische sfeer. Een perfect gebied om even de hond uit te laten, je gedachten op een rijtje te zetten of simpelweg gewoon te genieten van de omgeving.

  • Bos van Bosman
| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!

| interview

Iedere 4 mei zijn we om klokslag acht uur twee minuten stil. Henk Koet (78) en Mat van der Haven (73) maakten die stilte als erewacht tientallen keren mee. Dit jaar houden ze voor het eerst niet de wacht in Leiden. ,,Herdenken zit in je genen.” De doos met oorlogspakken en overalls stond al bijna …

| fotoserie

Het Pesthuis staat te koop! Vanwege de waslijst aan voorwaarden is het voor potentiële kopers nog een hele kluif om het gebouw uiteindelijk in handen te krijgen. Dit komt door de monumentale waarde en de waardevolle ligging tussen het Bio Science Park en de Leidse binnenstad. Achter het Pesthuis gaat een lange geschiedenis schuil. In …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …