Artboard 1
01-05-2019 | Nicky van Loon
Deze bijzondere sporten kan je beoefenen in Leiden

Ben jij de saaie, monotone tripjes naar de sportschool ook zo zat? Wil je graag iets uniekers doen dan voetbal of ballet? Ik ben een kijkje gaan nemen bij vier verschillende sportcentra die lessen geven in niet-alledaagse sporten. Trek je sportlegging maar aan, want je kunt ze allemaal beoefenen in Leiden

  1. Aikido
Tijdens het openweekend een maand geleden kon iedereen meedoen met de Aikido lessen

Aiki-wat? De kans is groot dat je nog nooit van deze Oosterse vechtsport hebt gehoord. Aikido is ontstaan in Japan in de twinstigste eeuw en ontleent bewegingen aan samurai. Met een sterke filosofische inslag leert Aikido je niet alleen veel over je lichaam, maar ook over je geest.

In het Aikido Centrum Leiden wijzen ze het idee af dat vechtsporten of krijgskunsten geleerd moeten worden voor zelfverdediging en proberen ze hun leerlingen te leren over ‘onbevreesde kwetsbaarheid’, waarbij je zoekt naar een balans tussen angst en inlevingsvermogen. Lees hier meer over op hun site.

Dit jaar bestond dit sportcentrum 25 jaar en dat hebben ze groots gevierd met een open weekend vol met cursussen en heerlijk eten. Oprichter en hoofddocent Marc Jongsten heeft in de afgelopen kwart eeuw een hechte gemeenschap aan Aikido-fanaten bij elkaar gebracht. Met een groot lesaanbod dat verder gaat dan alleen Aikido, kun je hier terecht voor een bijzondere en rustgevende work-out.

Voor meer informatie kun je terecht op de site van Aikido centrum Leiden

2. Boulderen

Boulderen is een kleurrijke sport.
Foto: Nicky van Loon.

Is het niet gewoon hetzelfde als wandklimmen? Niet helemaal. Bij Boulderen klim je op een wand die niet al te hoog is en ben je niet gezekerd aan touwen of riemen. Als je dan valt dan val je op een dikke mat.

Volgens instructeur Rens Vink zit het verschill ook in het sociale aspect van boulderen. ‘De routes zijn opgebouwd als puzzels waardoor je ziet dat veel mensen met elkaar gaan overleggen hoe ze een bepaalde puzzel moeten oplossen.’ Samengevat train je dus niet alleen je lichaam, maar ook je kaakspieren en je brein.

In tegenstelling tot andere klimsporten kun je bij Boulderhal Kunststof meteen beginnen met klimmen, zonder verplichte cursus of ingewikkelde zekeringen. Je kan gaan wanneer je wilt (zolang het binnen openingstijden valt) en je kan blijven zolang je wilt. In zekere zin is het dus net zoals de sportschool, alleen kleurrijker en socialer!

Kijk voor meer informatie op hun website

3. Aerial Acrobatics

Tijdens de les kun je je eigen ding doen of instructies volgen.
Foto: Nicky van Loon.

Van buikdansen tot Hoop Dance en Jumping Fitness; het Universitair Sportcentrum Leiden heeft een aanbod vol met unieke sporten. Misschien wel een van de interessantste is Aerial Acrobatics. Bij deze vorm van acrobatiek hangt er een ‘Tissu’ van het plafond naar beneden waarin de leerlingen verschillende trucs uitvoeren.

Al kan je tijdens een les Aerial Acrobatics soms wel drie meter hoog in de lucht hangen, toch is het volgens instructrice Eva Novakova geen gevaarlijke sport. ‘Eigenlijk vallen er nauwelijks mensen,’ zegt ze. ‘Het komt vaker voor dat mensen vast komen te zitten in de doeken, maar dan helpen we ze makkelijk weer naar beneden.’ Bovendien begin je volgens Novakova niet zo hoog; je werkt eerst je spierkracht en lenigheid op voordat je echt hoog mag. Daarnaast is de adrenaline rush juist iets wat deze sport zo leuk maakt. ‘Je bent telkens weer heel trots op jezelf wanneer je iets hebt gedaan dat je eerst niet durfte,’ zegt een van de leerlingen enthousiast.

Tijdens de les worden de beginners en de gevorderden tegelijk onderwezen. ‘Ik geef wat meer aandacht aan de echte beginners en over het algemeen doen de genen die het al langer doen hun eigen ding.’ zegt Novakova. Je kan dus in principe zelf beslissen of je de instructies volgt of je eigen trucs gaat uit proberen. En dit leidt soms tot mooie en creatieve uitingen van leerlingen zelf!

Kijk voor meer informatie op de site van het USC.

4. Paaldansen

Spierkracht is het belangrijkste dat je traint tijdens paaldansen.
Foto: Nicky van Loon.

Iedereen denkt wel te weten wat paaldansen precies is. Toch gaan weinig mensen de sport daadwerklijk beoefenen. Dit komt voornamelijk door het stereotype dat er aan hangt. ‘Veel van onze leerlingen durven niet zo goed in het openbaar toe te geven dat ze aan paaldansen doen.’ Zegt instructrice Eliese van Buul. ‘Vooral omdat het nog steeds in verband wordt gebracht met strippen. Maar dat doen we dus niet.’

Maar wat kunnen we dan wel verwachten van een les paaldansen? Denk aan een mix van dans en acrobatiek, maar dan met een paal. Tijdens het paaldansen train je je spierkracht en lenigheid op een leuke en sensuele manier. Je vogelt tijdens de les samen met de rest uit hoe je bepaalde trucs moet uitvoeren en dit gaat vaak gepaard met een grote dosis lol.

‘Buiten dat leer je van paaldansen om zelfverzekerd te zijn over je lichaam.’ Voegt van Buul toe. ‘Je moet zoveel samenwerken met je eigen lichaam en dat is op het begin best lastig, maar je leert het ook accepteren.’ Bij Paaldansschool Leiden leer je buiten het opbouwen van spierkracht en lenigheid dus ook om te gaan met je eigen lichaam. En dit doe je met gevarieerd publiek: van jong tot oud, van man tot vrouw.

Kijk voor meer informatie op hun website.

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …

cultuur | nieuws

De twee studenten Benjamin Schoonenberg en Pablo Kattenberg stonden afgelopen zaterdag op de markt met hun zelfgemaakte robot die gedichten produceert. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de Lucebot gedichten maken die geïnspireerd zijn op het werk van de dichter Lucebert.