Artboard 1
01-05-2019 | Nicky van Loon
Deze bijzondere sporten kan je beoefenen in Leiden

Ben jij de saaie, monotone tripjes naar de sportschool ook zo zat? Wil je graag iets uniekers doen dan voetbal of ballet? Ik ben een kijkje gaan nemen bij vier verschillende sportcentra die lessen geven in niet-alledaagse sporten. Trek je sportlegging maar aan, want je kunt ze allemaal beoefenen in Leiden!

  1. Aikido
Tijdens het openweekend een maand geleden kon iedereen meedoen met de Aikido lessen

Aiki-wat? De kans is groot dat je nog nooit van deze Oosterse vechtsport hebt gehoord. Aikido is ontstaan in Japan in de twinstigste eeuw en ontleent bewegingen aan samurai. Met een sterke filosofische inslag leert Aikido je niet alleen veel over je lichaam, maar ook over je geest.

In het Aikido Centrum Leiden wijzen ze het idee af dat vechtsporten of krijgskunsten geleerd moeten worden voor zelfverdediging en proberen ze hun leerlingen te leren over ‘onbevreesde kwetsbaarheid’, waarbij je zoekt naar een balans tussen angst en inlevingsvermogen. Lees hier meer over op hun site.

Dit jaar bestond dit sportcentrum 25 jaar en dat hebben ze groots gevierd met een open weekend vol met cursussen en heerlijk eten. Oprichter en hoofddocent Marc Jongsten heeft in de afgelopen kwart eeuw een hechte gemeenschap aan Aikido-fanaten bij elkaar gebracht. Met een groot lesaanbod dat verder gaat dan alleen Aikido, kun je hier terecht voor een bijzondere en rustgevende work-out.

Lijkt dit iets voor jou? Bekijk het lesrooster en schrijf je in!

2. Boulderen

Boulderen is een kleurrijke sport

Is het niet gewoon hetzelfde als wandklimmen? Niet helemaal. Bij Boulderen klim je op een wand die niet al te hoog is en ben je niet gezekerd aan touwen of riemen. Als je dan valt dan val je op een dikke mat.

Volgens instructeur Rens Vink zit er ook een sociaal aspect aan boulderen. ‘De routes zijn opgebouwd als puzzels waardoor je ziet dat veel mensen met elkaar gaan overleggen hoe ze een bepaalde puzzel moeten oplossen.’ Dus een goede krachttraining met een sociaal element, maar ook een goede training van je brein.

In tegenstelling tot andere klimsporten kun je bij Boulderhal Kunststof meteen beginnen met klimmen, zonder verplichte cursus of ingewikkelde zekeringen. Je kan gaan wanneer je wilt (zolang het binnen openingstijden valt) en je kan blijven zolang je wilt. In zekere zin is het dus net zoals de sportschool, alleen kleurrijker en socialer!

Lijkt dit wat voor jou? Bekijk de openingstijden en ga eens langs!

3. Aerial Acrobatics

Tijdens de les kun je je eigen ding doen of instructies volgen

Van buikdansen tot Hoop Dance en Jumping Fitness; het Universitair Sportcentrum Leiden heeft een aanbod vol met unieke sporten. Misschien wel een van de interessantste is Aerial Acrobatics. Bij deze vorm van acrobatiek hangt er een ‘Tissu’ van het plafond naar beneden waarin de leerlingen verschillen de trucs uitvoeren.

Al kan je tijdens een les Aerial Acrobatics soms wel drie meter hoog in de lucht hangen, toch is het volgens instructrice Eva Novakova geen gevaarlijke sport. ‘Eigenlijk vallen er nauwelijks mensen,’ zegt ze. ‘Het komt vaker voor dat mensen vast komen te zitten in de doeken, maar dan helpen we ze makkelijk weer naar beneden.’ Bovendien begin je volgens Novakova niet zo hoog; je werkt eerst je spierkracht en lenigheid op voordat je echt hoog mag. Bovendien is de adrenaline rush juist iets wat deze sport zo leuk maakt. ‘Je bent telkens weer heel trots op jezelf wanneer je iets hebt gedaan dat je eerst niet durfte,’ zegt een van de leerlingen enthousiast.

Tijdens de les worden de beginners en de gevorderden tegelijk onderwezen. ‘Ik geef wat meer aandacht aan de echte beginners en over het algemeen doen de genen die het al langer doen hun eigen ding.’ zegt Novakova. Je kan dus in principe zelf beslissen of je de instructies volgt of je eigen trucs gaat uit proberen. En dit leidt soms tot mooie en creatieve uitingen van leerlingen zelf!

Lijkt dit iets voor jou? Kijk voor het rooster op de website van het USC! (Let wel op dat alleen studenten, medewerkers en bedrijven zich kunnen inschrijven bij het USC).

4. Paaldansen

Spierkracht is het belangrijkste dat je traint tijdens paaldansen

Iedereen denkt wel te weten wat paaldansen precies is. Toch gaan weinig mensen de sport daadwerklijk beoefenen. Dit komt voornamelijk door het stereotype dat er aan hangt. ‘Veel van onze leerlingen durven niet zo goed in het openbaar toe te geven dat ze aan paaldansen doen.’ Zegt instructrice Eliese van Buul. ‘vooral omdat het nog steeds in verband wordt gebracht met strippen. Maar dat doen we dus niet.’

Maar wat kunnen we dan wel verwachten van een les paaldansen? Denk aan een mix van dans en acrobatiek, maar dan met een paal. Tijdens het paaldansen train je je spierkracht en lenigheid op een leuke en sensuele manier. Je vogelt tijdens de les samen met de rest uit hoe je bepaalde trucs moet uitvoeren en dit gaat vaak gepaard met een grote dosis lol.

‘Buiten dat leer je van paaldansen om zelfverzekerd te zijn over je lichaam.’ Voegt van Buul toe. ‘Je moet zoveel samenwerken met je eigen lichaam en dat is op het begin best lastig, maar je leert het ook accepteren.’ Bij Paaldansschool Leiden leer je buiten het opbouwen van spierkracht en lenigheid dus ook om te gaan met je eigen lichaam. En dit doe je met gevarieerd publiek: van jong tot oud, van man tot vrouw.

Lijkt dit wat voor jou? Bekijk het rooster en vraag een proefles aan!

cultuur

Moeite met die laatste weken voor de zomer door te komen? Geen zorgen, Leiden heeft genoeg te doen. Hierbij enkele festivals en events uitgelicht met voor ieder wat wils!

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Wij gingen langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan, is het enthiousiasme van de twee DJ’s zo aanstekelijk, dat je elke …

cultuur | nieuws

De twee studenten Benjamin Schoonenberg en Pablo Kattenberg stonden afgelopen zaterdag op de markt met hun zelfgemaakte robot die gedichten produceert. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de Lucebot gedichten maken die geïnspireerd zijn op het werk van de dichter Lucebert.

cultuur

Een biertje in De Kroeg, opera in de Schouwburg, dansen in de Next, cabaret in de Stadsgehoorzaal: Leiden heeft verscheidene mogelijkheden voor een avondje uit. Maar binnenkort is er meer dan dat mogelijk: op industrieterrein De Waard gaat de Wibar zijn deuren openen. In een grote loods in de Willem Barentzstraat zal zich een multifunctioneel …

cultuur | achtergrond

LEIDEN, geproduceerd in samenwerking met Caroline Wesselman Het voormalige schakelhuis van de energiecentrale in Leiden is sinds 2017 overgenomen door bierbrouwerij Pronck. Maandelijks wordt hier 5000 liter aan liefdevolle, eigenaardige en speciale bieren geproduceerd. Vandaag neemt 1 van de oprichters, Frans, ons mee en mogen wij op bottelavontuur. Hoe werkt zo een brouwerij eigenlijk en …

cultuur

De prachtige binnenstad van Leiden wordt al sinds de 17e eeuw omringd door haar prachtige singels. Deze singels waren ontstaan ter verdediging tegen belegeraars en stadsindringers. Helaas is er in Leiden niet veel overgebleven van de stadsmuren die de stad verdedigden, maar de wateren zijn nog altijd intact gebleven. De functies van de grachten waren en …