Artboard 1
05-05-2019 | Lisa Kranendonk
“Zolang ik in Leiden woon, wil ik ieder jaar de stad een beetje mooier maken.”

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren van Awesome Leiden, over dit initiatief.  

Ik ontmoet Bakker (31) op een vrijdagmiddag bij Hudson Coffee. Met uitzicht op molen De Valk vertelt de organisator van Awesome Leiden enthousiast over het concept dat deze week precies één jaar bestaat.

Afspraak

De goedlachse Bakker organiseert verschillende soorten events. Hij is opgegroeid in Oegstgeest en op zijn achttiende op kamers in Leiden komen wonen. Vanaf dat moment voelde de nieuwe Leidenaar een grote verantwoordelijk voor de sleutelstad: “Er gebeurde in die jaren beduidend minder. Ik heb toen met mezelf de afspraak gemaakt dat zolang ik in Leiden woon, ik ieder jaar de stad een beetje mooier wil maken.”

Bakker tijdens de pitchavond in de Red Carpet Lounge

Bakker blijft trouw aan zichzelf: de afspraak die hij ruim tien jaar geleden maakte heeft hij tot aan de dag van vandaag niet doorbroken. Vergeleken met toen Bakker als jonge student in Leiden aankwam, is de stad al enorm veranderd: “De stad is veranderd qua leefbaarheid, qua sfeer en ook qua cultuur. Bedrijven zijn nu bereid met elkaar samen te werken, waar dit vroeger veel moeizamer ging. Ik vind het heel cool dat het klimaat in de stad is omgeslagen.” In vergelijking met tien jaar terug, heeft Leiden volgens Bakker dus al grote metamorfose ondergaan. Met Awesome probeert Bakker, samen met de andere organisatoren, ervoor te zorgen dat deze positieve groei niet stagneert.

Trustees

Deze anderen organisatoren plus Bakker vormen samen de trustees. Deze groep mensen speelt een belangrijke rol binnen Awesome Leiden. “De trustees zijn individuen met een hart voor de stad. Je moet hierbij denken aan mensen uit de creatieve sector, gemeenteraadsleden, leraren, ondernemers, noem maar op.” Er is dus sprake van genoeg diversiteit binnen de Awesome organisatie. Bakker: “Het leuke hieraan is dat iedereen weer andere mensen kent, waardoor er voor elke winnaar een passend netwerk kan worden gevormd.”

Netwerk

Dit netwerk waar Bakker het over heeft is van groot belang. Naast het winnen van 1000 euro, win je met het presenteren van het beste idee namelijk ook het netwerk van de trustees. “We hebben zoveel creatieve mensen in Leiden rondlopen. Echter wordt men toch vaak tegengehouden om hun idee op te zetten, omdat ze het geld er niet voor hebben of omdat ze tegen de gevoelsmatige muur van de gemeente aanlopen. Awesome wil die barrières voor deze mensen wegnemen.” Die muur van de gemeente kan worden verlaagd door het netwerk van de trustees in te zetten: “Kijk bijvoorbeeld naar bepaalde vergunningen, deze zijn veel sneller rond wanneer je het juiste netwerk om je heen hebt.”

Pitch

De pitchavonden worden om de twee à drie maanden georganiseerd op de woensdagavond. De locatie is elke keer anders, maar de planning van de avond staat vast: “Op een avond pitchen er vijf mensen, die geselecteerd zijn uit de vele inzendingen. We hebben twintig trustees die allemaal vijftig euro inleggen. Elke winnaar loopt dus dezelfde avond naar buiten met 1000 euro, om er de volgende dag gelijk letterlijk en figuurlijk mee aan de slag te kunnen.” Iedereen krijgt vijf minuten voor zijn pitch: “Dat is best kort, maar als je het idee niet binnen vijf minuten kan uitleggen, is het ook geen pitch meer.”

Stappenplan Awesome Leiden
Wereldwijd

Awesome is een bestaand concept. Zo bestaat er ook een Awesome Utrecht, Tilburg en zelfs een Awesome Chicago. Hoewel de invulling van Awesome in verschillende steden anders kan zijn, is het basis concept volgens Bakker wel overal hetzelfde: “Het Awesome concept is overal non-profit voor de desbetreffende stad waarin het wordt georganiseerd.”

Afgelopen winnaar

Afgelopen pitchavond is het idee Athletic Invasion van Moritz Billereck gekozen als winnend idee. Het idee van Billereck is om Leidenaren meer te laten sporten en dat te combineren met verlichting in mensen hun stressvolle levens, door boks zakken op verschillende plekken in de stad op te hangen. De boks zakken vormen samen een gratis en gebruiksvriendelijke trainingsroute voor zowel jong als oud publiek. Een top idee volgens Bakker: “Binnen een week waren de eerste vergunningen rond en verschillende bedrijven en organisaties hebben aangegeven enthousiast te zijn en mee te willen werken om dit idee te realiseren.”

Toekomst

Bakker sluit niet uit dat hij ooit weg gaat uit Leiden: “Ik vind Leiden fantastisch en ik woon hier met heel veel plezier. Ik hou van deze stad en er is een grote kans dat ik hier de rest van mijn leven blijft, maar ik teken er niet voor.” Wel blijft Bakker dromen: “Wie weet, richt ik in de toekomst wel een Awesome afdeling op in een hele andere stad.”

De volgende pitchavond is op woensdag 29 mei in het play gedeelte van GroenOord. Heb jij een goed idee? Stuur deze dan voor maandag 20 mei op via de Awesome Leiden site en wie weet ben jij de volgende winnaar.

Awesome is ook te vinden op Instagram en Facebook.

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!

| interview

Iedere 4 mei zijn we om klokslag acht uur twee minuten stil. Henk Koet (78) en Mat van der Haven (73) maakten die stilte als erewacht tientallen keren mee. Dit jaar houden ze voor het eerst niet de wacht in Leiden. ,,Herdenken zit in je genen.” De doos met oorlogspakken en overalls stond al bijna …

| fotoserie

Het Pesthuis staat te koop! Vanwege de waslijst aan voorwaarden is het voor potentiële kopers nog een hele kluif om het gebouw uiteindelijk in handen te krijgen. Dit komt door de monumentale waarde en de waardevolle ligging tussen het Bio Science Park en de Leidse binnenstad. Achter het Pesthuis gaat een lange geschiedenis schuil. In …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …

| interview

Even terug naar dat verjaardagspartijtje van vroeger, waar je met zijn allen ging schat zoeken op het strand of in de bossen. Moeders had hiervoor een schatkaart uitgetekend en vol spanning en enthousiasme kon er gezocht worden naar de verstopte schat. Eenmaal gevonden was deze volgeladen met lekkers of cadeautjes, dat waren nog eens tijden.  …