Artboard 1
05-05-2019 | Lisa Kranendonk
“Zolang ik in Leiden woon, wil ik ieder jaar de stad een beetje mooier maken.”

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren van Awesome Leiden, over dit initiatief.  

Ik ontmoet Bakker (31) op een vrijdagmiddag bij Hudson Coffee. Met uitzicht op molen De Valk vertelt de organisator van Awesome Leiden enthousiast over het concept dat deze week precies één jaar bestaat.

Afspraak

De goedlachse Bakker organiseert verschillende soorten events. Hij is opgegroeid in Oegstgeest en op zijn achttiende op kamers in Leiden komen wonen. Vanaf dat moment voelde de nieuwe Leidenaar een grote verantwoordelijk voor de sleutelstad: “Er gebeurde in die jaren beduidend minder. Ik heb toen met mezelf de afspraak gemaakt dat zolang ik in Leiden woon, ik ieder jaar de stad een beetje mooier wil maken.”

Bakker tijdens de pitchavond in de Red Carpet Lounge

Bakker blijft trouw aan zichzelf: de afspraak die hij ruim tien jaar geleden maakte heeft hij tot aan de dag van vandaag niet doorbroken. Vergeleken met toen Bakker als jonge student in Leiden aankwam, is de stad al enorm veranderd: “De stad is veranderd qua leefbaarheid, qua sfeer en ook qua cultuur. Bedrijven zijn nu bereid met elkaar samen te werken, waar dit vroeger veel moeizamer ging. Ik vind het heel cool dat het klimaat in de stad is omgeslagen.” In vergelijking met tien jaar terug, heeft Leiden volgens Bakker dus al grote metamorfose ondergaan. Met Awesome probeert Bakker, samen met de andere organisatoren, ervoor te zorgen dat deze positieve groei niet stagneert.

Trustees

Deze anderen organisatoren plus Bakker vormen samen de trustees. Deze groep mensen speelt een belangrijke rol binnen Awesome Leiden. “De trustees zijn individuen met een hart voor de stad. Je moet hierbij denken aan mensen uit de creatieve sector, gemeenteraadsleden, leraren, ondernemers, noem maar op.” Er is dus sprake van genoeg diversiteit binnen de Awesome organisatie. Bakker: “Het leuke hieraan is dat iedereen weer andere mensen kent, waardoor er voor elke winnaar een passend netwerk kan worden gevormd.”

Netwerk

Dit netwerk waar Bakker het over heeft is van groot belang. Naast het winnen van 1000 euro, win je met het presenteren van het beste idee namelijk ook het netwerk van de trustees. “We hebben zoveel creatieve mensen in Leiden rondlopen. Echter wordt men toch vaak tegengehouden om hun idee op te zetten, omdat ze het geld er niet voor hebben of omdat ze tegen de gevoelsmatige muur van de gemeente aanlopen. Awesome wil die barrières voor deze mensen wegnemen.” Die muur van de gemeente kan worden verlaagd door het netwerk van de trustees in te zetten: “Kijk bijvoorbeeld naar bepaalde vergunningen, deze zijn veel sneller rond wanneer je het juiste netwerk om je heen hebt.”

Pitch

De pitchavonden worden om de twee à drie maanden georganiseerd op de woensdagavond. De locatie is elke keer anders, maar de planning van de avond staat vast: “Op een avond pitchen er vijf mensen, die geselecteerd zijn uit de vele inzendingen. We hebben twintig trustees die allemaal vijftig euro inleggen. Elke winnaar loopt dus dezelfde avond naar buiten met 1000 euro, om er de volgende dag gelijk letterlijk en figuurlijk mee aan de slag te kunnen.” Iedereen krijgt vijf minuten voor zijn pitch: “Dat is best kort, maar als je het idee niet binnen vijf minuten kan uitleggen, is het ook geen pitch meer.”

Stappenplan Awesome Leiden
Wereldwijd

Awesome is een bestaand concept. Zo bestaat er ook een Awesome Utrecht, Tilburg en zelfs een Awesome Chicago. Hoewel de invulling van Awesome in verschillende steden anders kan zijn, is het basis concept volgens Bakker wel overal hetzelfde: “Het Awesome concept is overal non-profit voor de desbetreffende stad waarin het wordt georganiseerd.”

Afgelopen winnaar

Afgelopen pitchavond is het idee Athletic Invasion van Moritz Billereck gekozen als winnend idee. Het idee van Billereck is om Leidenaren meer te laten sporten en dat te combineren met verlichting in mensen hun stressvolle levens, door boks zakken op verschillende plekken in de stad op te hangen. De boks zakken vormen samen een gratis en gebruiksvriendelijke trainingsroute voor zowel jong als oud publiek. Een top idee volgens Bakker: “Binnen een week waren de eerste vergunningen rond en verschillende bedrijven en organisaties hebben aangegeven enthousiast te zijn en mee te willen werken om dit idee te realiseren.”

Toekomst

Bakker sluit niet uit dat hij ooit weg gaat uit Leiden: “Ik vind Leiden fantastisch en ik woon hier met heel veel plezier. Ik hou van deze stad en er is een grote kans dat ik hier de rest van mijn leven blijft, maar ik teken er niet voor.” Wel blijft Bakker dromen: “Wie weet, richt ik in de toekomst wel een Awesome afdeling op in een hele andere stad.”

De volgende pitchavond is op woensdag 29 mei in het play gedeelte van GroenOord. Heb jij een goed idee? Stuur deze dan voor maandag 20 mei op via de Awesome Leiden site en wie weet ben jij de volgende winnaar.

Awesome is ook te vinden op Instagram en Facebook.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| achtergrond

Wat is er nou typisch Nederlands? Juist, pannenkoeken! En wat is er authentieker dan een Pannenkoekenhuysje die al vanaf 1907 geopend is! Het is een echte trekpleister voor buitenlandse, maar ook Nederlandse, toeristen. Op Steenstraat 49 staat al meer dan 100 jaar een Pannenkoekenhuis genaamd: Pannenkoekenhuysje Oudt Leyden. Dit pannenkoekenhuis heeft vele mensen ontvangen en …

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …