Artboard 1
05-05-2019 | hidde van slooten
De dartvereniging draait niet (alleen) om darten: een sfeerimpressie

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging (LDV) om een kijkje te nemen en de sfeer te proeven.

Enigszins weggestopt tussen het zwembad De Vliet en de voetbalvereniging Leidse Boys, vlak achter het Bastion hotel, zit op de Voorschoterweg de dartvereniging van Leiden. Buiten staan twee mannen een sigaretje te roken, terwijl ze het over Van Gerwen hebbeen, voor mij het signaal dat ik goed zit.

Zonder dat ik de rokers ken, word ik vriendelijk begroet, alsof ik hier al jaren kom. Bij binnenkomst van het pand, kom ik in een halletje met een garderobe en de wc’s aan de linkerkant. Op de deur van de tweede wc, hangt een briefje met in blokletters: DEFECT. Na het bezoeken van een ander toilet, word ik bij het handen wassen weer begroet alsof ik hier elke week kom.

Nog voordat ik echt kennis had gemaakt met de vereniging voel ik me al meer dan welkom. Voorbij het halletje is de ruimte waar het gebeurde. Direct aan de linkerkant is de bar, waar een paar mannen in gesprek zijn. Met een schuin oog kijken ze naar een geprojecteerd scherm op de muur, waarop RTL 7 te zien is, uiteraard darts.

‘Ik heb niet zoveel met darten’

Terwijl Co Stompé en Koert Westerman het op TV hebben over het spel van Peter Wright en Michael Smith, maak ik kennis met de barvrouw Mirjam. Ze vertelt me dat ze niet zoveel met darten heeft. Als ik vroeg wat ze hier dan bij een dartvereniging doet antwoordt ze zonder twijfel: ‘de sfeer en de mensen.’

Mirjam vertelt me daarnaast dat ze één van de vrijwilligers is, waar de vereniging op draait. Darten doet ze niet, maar dingen regelen is meer haar ding. Onder het genot van een biertje, praten we over mijn studie, onze levens en vertelt ze verhalen over de vereniging. Gesprekken die je in een café ook wel eens hebt met de barvrouw of barman.

Tijd om zelf even wat pijltjes te gooien. Zo gastvrij als de vereniging is, kan ik gewoon pijltjes lenen om mee te darten. Het zijn blijkbaar wel ‘lichte pijltjes’, al voelen ze voor mij aan als gewone dartpijltjes. Op de dartborden direct naast de bar zijn mensen aan het gooien, dus ik zoek een bord in het tweede gedeelte van de ruimte, achter de muur waar RTL 7 op staat.

Ik ga achter de aangegeven lijn staan en gooi mijn eerste drie pijlen: In de 13, 20 en mis, beter dan ik verwachtte voor de eerste worp. Ik gluur even bij het bord naast me: dubbel 20, enkele 20 en 19, het kan dus ook beter. Terwijl ik terugloop naar de statafel voor een slok van mijn bier, word ik aangesproken. ‘Darten is vooral ook oefenen, oefenen en oefenen.’

De man die me aanspreekt is Wim, een vriendelijke man, die eruit ziet zoals je zou verwachten van een darter, groot, breed, beetje kalig en heeft een typisch dartshirt aan, zoals je ze ook op TV ziet. Wim geeft me enkele tips over hoe ik mijn pijlen het best kan gooien, maar al snel raken we verder in gesprek over de vereniging en het darten in het algemeen.

Wim blijkt de voorzitter te zijn van de vereniging. In het dagelijks leven werkt hij bij de universiteit als beveiliger en receptionist. Daarnaast ‘doet hij iets met sites’ zoals ie het zelf zegt. Jarenlang is hij beheerder van dartinfo.nl geweest, een van de grootste sites van Nederland op het gebied van darten.

‘Één week later zat ik opeens met van Barneveld in het vliegtuig’

Via die site, die hij begon omdat hij fan was, kwam hij in contact met zijn grote held Van Barneveld. ‘Na een toernooi in 2006 kwam van Barneveld naar me toe in de perskamer. Hij vroeg of ik die gast van dartinfo was, want die schrijft altijd zulke leuke stukjes. Één week later mocht ik met hem mee naar Engeland en zat ik opeens met hem in een vliegtuig naar de UK open.’

Nog niet veel later mocht Wim de site doen voor Van Barneveld, wat hij nu nog steeds met veel liefde doet. ‘Die man is echt een sieraad voor de sport, echt een fijn mens.’ ‘Barneveld is ook twee keer langs geweest hier, voor de opening en een keer een workshop, dat kan die als de beste, zonder camera’s, zonder druk, dan is ie echt fenomenaal.’

Onderling wedstrijdje onder de leden

Mirjam komt intussen ons nog een biertje brengen, terwijl Wim de ene anekdote na de andere vertelt. Co Stompé die straalbezopen van de Jenever tegen een muur aanviel en over Jelle Klaassen die maar bleef zeuren, toen Wim ook zijn site beheerde. En over de profesionalisering in de top. ‘Het is daar echt geen kroegsport meer, dat is serieuze business nu, geld is overheersend geworden.’

We raken in gesprek met een paar andere darters, die even een pauze wilde van het gooien. Het gesprek dwaalt af over hoeveel gewicht een ideaal pijltje heeft, en belangrijker nog hoe lang de ideale pijl is. De conclusie blijkt dat iedereen andere voorkeuren heeft en ‘je moet gooien met de pijlen waar je je goed bij voelt.’

de ‘lichte’ pijltjes

Nadat de discussie over de pijltjes beslecht is, blikken de mannen vooruit op een aankomend toernooi, want het koppeltoernooi komt eraan op 11 mei. Want naast de donderdag en vrijdag, wanneer de vereniging gewoon open is voor iedereen, is er ongeveer eens in de 2 weken een toernooi op zaterdag.

‘Naast de toernooien is er ook een competitie, maar die loopt moeizaam, vertelt Wim. ‘Er zijn 8 teams uit Leiden en 1 uit Benthuizen. Maar ze hebben allemaal moeite met genoeg mensen vinden. Het zijn wat grotere teams, zodat je wel eens kan afzeggen, maar we hebben te vaak nog problemen, dat teams last minute afzeggen. De vereniging gaat zich daarom meer richten op een interne competitie vanaf de zomer.’

De prijzenkast van LDV

Intern kent iedereen elkaar en is het wat makkelijker wedstrijden te regelen. Ze gaan wel door met de reguliere competitie, maar gaan zich iets meer richten op competitie onderling. ‘Gezellig wordt het sowieso.’

Wanneer ik even op mijn telefoon kijk, zie ik dat er plots 2 uren verstreken zijn. Ik bedank Wim en breng de lege bierflesjes naar de bar. Mirjam vraagt daar of ik er nog een wil. Maar ik besluit na kort twijfelen, toch dat ik weer huiswaarts ga.

Ik bedank Mirjam en trek mijn jas aan, het is intussen gaan regenen. Ik loop naar buiten en maak nog een praatje met dezelfde rokers als die ik aan het begin van de avond tegen kwam. Als ze mij vragen wat ik van de Leidse Dart vereniging vond antwoord ik stellig: Precies wat ik ervan verwacht had, maar dan nog gezelliger.

Dit moet je verder weten over de Leidse dartvereniging:

  • Ze hebben rond de 100 leden
  • Donderdag en vrijdag zijn ze open vanaf 19.00
  • Eens in de zoveel tijd zijn er op zaterdag toernooien
  • Je kan competitie gooien, maar ook gewoon voor de lol
  • De vereniging draait op een stuk of tien vrijwilligers
  • De contributie is gratis!
  • De vereniging bestaat 12 jaar
  • Ze zitten aan de Voorschoterweg 8B
  • Ze hebben een site en een facebook
cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …

cultuur | nieuws

De twee studenten Benjamin Schoonenberg en Pablo Kattenberg stonden afgelopen zaterdag op de markt met hun zelfgemaakte robot die gedichten produceert. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de Lucebot gedichten maken die geïnspireerd zijn op het werk van de dichter Lucebert.