Artboard 1
05-05-2019 | hiddevanslooten
De dartvereniging draait niet (alleen) om darten: een sfeerimpressie

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Wij gingen langs bij de Leidse dartvereniging (LDV) om een kijkje te nemen en de sfeer (en bier) te proeven.

Dit moet je weten over de Leidse dartvereniging

  • Ze hebben rond de 100 leden
  • Donderdag en vrijdag zijn ze open vanaf 19.00
  • Eens in de zoveel tijd zijn er op zaterdag toernooien
  • Je kan competitie gooien, maar ook gewoon voor de lol
  • De vereniging draait op een stuk of tien vrijwilligers
  • De contributie is gratis
  • De vereniging bestaat 12 jaar
  • Ze zitten aan de Voorschoterweg 8B
  • Ze hebben een site en een facebook

Enigszins weggestopt tussen het zwembad De Vliet en de voetbalvereniging Leidse Boys, vlak achter het Bastion hotel, zit op de Voorschoterweg de dartvereniging van Leiden. Buiten staan twee mannen een sigaretje te roken, terwijl ze het over Van Gerwen hadden, voor mij het signaal dat ik goed zat.

Zonder dat ik de rokers kende, werd ik vriendelijk begroet, alsof ik hier al jaren kwam. Bij binnenkomst van het pand, kwam ik in een halletje met een garderobe en de wc’s aan de linkerkant. Op de deur van de tweede wc, hing een briefje met in blokletters: DEFECT. Na het bezoeken van een ander toilet, werd ik bij het handen wassen weer begroet alsof ik hier elke week kwam.

Nog voordat ik echt kennis had gemaakt met de vereniging voelde ik me al meer dan welkom. Voorbij het halletje was de ruimte waar het gebeurde. Direct aan de linkerkant was de bar, waar een paar mannen in gesprek waren. Met een schuin oog keken ze naar een geprojecteerd scherm op de muur, waarop RTL 7 te zien was, uiteraard darts.

‘Ik heb niet zoveel met darten’

Terwijl Co Stompé en Koert Westerman het op TV hadden over het spel van Peter Wright en Michael Smith, maakte ik kennis met de barvrouw Mirjam. Ze vertelde me dat ze niet zoveel met darten had. Toen ik vroeg wat ze hier dan bij een dartvereniging deed antwoordde ze zonder twijfel: ‘de sfeer en de mensen.’

Mirjam vertelde me daarnaast dat ze één van de vrijwilligers was, waar de vereniging op draait. Darten deed ze niet, maar dingen regelen was meer haar ding. Onder het genot van een biertje, praatte we over mijn studie, onze levens en vertelde ze verhalen over de vereniging. Gesprekken die je in een café ook wel eens hebt met de barvrouw of barman.

Tijd om zelf even wat pijltjes te gooien. Zo gastvrij als de vereniging is, kon ik gewoon pijltjes lenen om mee te darten. Het zijn blijkbaar wel ‘lichte pijltjes’, al voelen ze voor mij aan als gewone dartpijltjes. Op de dartborden direct naast de bar waren mensen aan het gooien, dus ik zocht een bord in het tweede gedeelte van de ruimte, achter de muur waar RTL 7 op stond.

Ik ga achter de aangegeven lijn staan en gooi mijn eerste drie pijlen: In de 13, 20 en mis, beter dan ik verwachtte voor de eerste worp. Ik gluur even bij het bord naast me: dubbel 20, enkele 20 en 19, het kon dus ook beter. Terwijl ik terugloop naar de statafel voor een slok van mijn bier, word ik aangesproken. ‘Darten is vooral ook oefenen, oefenen en oefenen.’

De man die me aansprak was Wim, een vriendelijke man, die eruit ziet zoals je zou verwachten van een darter, groot, breed, beetje kalig en heeft een typisch dartshirt aan, zoals je ze ook op TV ziet. Wim geeft me enkele tips over hoe ik mijn pijlen het best kan gooien, maar al snel raken we verder in gesprek over de vereniging en het darten in het algemeen.

Wim blijkt de voorzitter te zijn van de vereniging. In het dagelijks leven werkt hij bij de universiteit als beveiliger en receptionist. Daarnaast ‘doet hij iets met sites’ zoals ie het zelf zegt. Jarenlang is hij beheerder van dartinfo.nl geweest, een van de grootste sites van Nederland op het gebied van darten.

‘Één week later zat ik opeens met van Barneveld in het vliegtuig’

Via die site, die hij begon omdat hij fan was, kwam hij in contact met zijn grote held Van Barneveld. ‘Na een toernooi in 2006 kwam van Barneveld naar me toe in de perskamer. Hij vroeg of ik die gast van dartinfo was, want die schrijft altijd zulke leuke stukjes. Één week later mocht ik met hem mee naar Engeland en zat ik opeens met hem in een vliegtuig naar de UK open.’

Nog niet veel later mocht Wim de site doen voor Van Barneveld, wat hij nu nog steeds met veel liefde doet. ‘Die man is echt een sieraad voor de sport, echt een fijn mens.’ ‘Barneveld is ook twee keer langs geweest hier, voor de opening en een keer een workshop, dat kan die als de beste, zonder camera’s, zonder druk, dan is ie echt fenomenaal.’

Onderling wedstrijdje onder de leden

Mirjam komt intussen ons nog een biertje brengen, terwijl Wim de ene anekdote na de andere vertelt. Co Stompé die straalbezopen van de Jenever tegen een muur aanviel en over Jelle Klaassen die maar bleef zeuren, toen Wim ook zijn site beheerde. En over de profesionalisering in de top. ‘Het is daar echt geen kroegsport meer, dat is serieuze business nu, geld is overheersend geworden.’

We raken in gesprek met een paar andere darters, die even een pauze wilde van het gooien. Het gesprek dwaalt af over hoeveel gewicht een ideaal pijltje heeft, en belangrijker nog hoe lang de ideale pijl is. De conclusie blijkt dat iedereen andere voorkeuren heeft en ‘je moet gooien met de pijlen waar je je goed bij voelt.’

de ‘lichte’ pijltjes

Nadat de discussie over de pijltjes beslecht is, blikken de mannen vooruit op een aankomend toernooi, want het koppeltoernooi komt eraan op 11 mei. Want naast de donderdag en vrijdag, wanneer de vereniging gewoon open is voor iedereen, is er ongeveer eens in de 2 weken een toernooi op zaterdag.

Naast de toernooien is er ook een competitie, maar die loopt moeizaam, vertelt Wim. Er zijn 8 teams uit Leiden en 1 uit Benthuizen. Maar ze hebben allemaal moeite met genoeg mensen vinden. Het zijn wat grotere teams, zodat je wel eens kan afzeggen, maar we hebben te vaak nog problemen, dat teams last minute afzeggen. De vereniging gaat zich daarom meer richten op een interne competitie vanaf de zomer.

De prijzenkast van LDV

Intern kent iedereen elkaar en is het wat makkelijker wedstrijden te regelen. We gaan wel door met de reguliere competitie, maar we gaan ons iets meer richten op competitie onderling. ‘Gezellig wordt het sowieso.’

Wanneer ik even op mijn telefoon kijk, zie ik dat er plots 2 uren verstreken zijn. Ik bedank Wim en breng de lege bierflesjes naar de bar. Mirjam vraagt daar of ik er nog een wil. Maar ik besluit na kort twijfelen, toch dat ik huiswaarts ga.

Ik bedank Mirjam en trek mijn jas aan, het is intussen gaan regenen. Ik loop naar buiten en maak nog een praatje met dezelfde rokers als die ik aan het begin van de avond tegen kwam. Als ze mij vragen wat ik van de Leidse Dart vereniging vond antwoord ik stellig: Precies wat ik ervan verwacht had, maar dan nog gezelliger.

cultuur

Moeite met die laatste weken voor de zomer door te komen? Geen zorgen, Leiden heeft genoeg te doen. Hierbij enkele festivals en events uitgelicht met voor ieder wat wils!

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan, is het enthiousiasme van de twee DJ’s zo aanstekelijk, dat je elke …

cultuur | nieuws

De twee studenten Benjamin Schoonenberg en Pablo Kattenberg stonden afgelopen zaterdag op de markt met hun zelfgemaakte robot die gedichten produceert. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de Lucebot gedichten maken die geïnspireerd zijn op het werk van de dichter Lucebert.

cultuur

Een biertje in De Kroeg, opera in de Schouwburg, dansen in de Next, cabaret in de Stadsgehoorzaal: Leiden heeft verscheidene mogelijkheden voor een avondje uit. Maar binnenkort is er meer dan dat mogelijk: op industrieterrein De Waard gaat de Wibar zijn deuren openen. In een grote loods in de Willem Barentzstraat zal zich een multifunctioneel …

cultuur | achtergrond

LEIDEN, geproduceerd in samenwerking met Caroline Wesselman Het voormalige schakelhuis van de energiecentrale in Leiden is sinds 2017 overgenomen door bierbrouwerij Pronck. Maandelijks wordt hier 5000 liter aan liefdevolle, eigenaardige en speciale bieren geproduceerd. Vandaag neemt 1 van de oprichters, Frans, ons mee en mogen wij op bottelavontuur. Hoe werkt zo een brouwerij eigenlijk en …

cultuur

De prachtige binnenstad van Leiden wordt al sinds de 17e eeuw omringd door haar prachtige singels. Deze singels waren ontstaan ter verdediging tegen belegeraars en stadsindringers. Helaas is er in Leiden niet veel overgebleven van de stadsmuren die de stad verdedigden, maar de wateren zijn nog altijd intact gebleven. De functies van de grachten waren en …