Artboard 1
06-05-2019 | Emma Smellink
8x de Leukste Lunchplekjes in Leiden

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Dit snapt Leiden Lokaal maar al te goed, vandaar dat wij de volgende lijst hebben opgesteld met de acht leukste lunchtentjes.

1.Better Bagels

Aan de Lange Mare is deze ambachtelijke bagelbakkerij te vinden. Iedere dag kan je bij deze zaak genieten van vers gemaakte bagels: van naturel tot poppy en van sweet tot savoury. Combineer je lunch met een van de vele biologische frisdranken en sapjes, terwijl je de volgende lading bagels in de open keuken bereid ziet worden. 

Tip: let op bij de voorbereiding van jouw bagel. Wie weet zie je Better Bagels belangrijkste medewerker ‘Joe the Slicer’ wel aan het werk!

Adres: Lange Mare 96. Openingstijden: Di – Do 11:00 – 16:00, Vr – Zo 9:00 – 17:00. Maandags gesloten.

2. Roos

Op een korte wandeling van de winkelstraat ligt Roos. Geliefd om de ontspannen sfeer is dit tentje de perfecte plek om even tot rust te komen onder het genot van een hapje of drankje. Alhoewel Roos geprezen word om haar witte chocolade frambozen cheesecake, kan je hier ook perfect ontbijten en lunchen. Met prijzen tussen de drie en negen euro is het geschikt voor elk budget.

Adres: Botermarkt 12. Openingstijden: 8:00-18:00

3. Lot & De Walvis

Dit grand cafe is gelegen in het oude hoofdkantoor van de Leidsche Stoombootmaatschappij ‘De Volharding’.  Alhoewel de maatschappij al in 1930 failliet is gegaan, is het historische aanzicht van dit pand altijd bewaard gebleven. Geniet van de zon op het grote terras gelegen aan de haven (met in de zomer uitzicht op de vele luxe privé-boten). Of neem een boek mee en neem binnen een moment voor jezelf. Lot & De Walvis is een kleine wandeling van het station maar met vrijwel de hele dag zon en uitzicht op de haven is het deze zeker waard.

Adres: Haven 1. Openingstijden: 9:00 – 12:00

4. Hortus Grand Café

Dit lunchcafe bevind zich in de Hortus botanicus. Na een korte wandeling door de Hortus kan je hier wat eten en drinken op het terras, omgeven door de prachtig onderhouden tuinen met vele kleurrijke bloemen. Ontsnap aan de drukte van de stad en kom even helemaal tot rust onder het genot van een broodje en een Groene Gui Hua Cha Thee. 

Adres: Rapenburg 73a. Openingstijden: 10:00 – 18:00

5. Brownies & Downies

Gelegen aan de Aalmarkt vind je deze lunchplek. Een uniek pand met unieke bediening. Geniet van het uitgebreide assortiment van koude – en warme boterhammen. Meer zin in zoet? Probeer een van de pancakes met fruit! Na een bezoek aan Brownies & Downies verlaat je het pand gegarandeerd met een glimlach.

Tip: Neem in de zomer plek op het terras achter. Hier kun je vol genieten van de zon zonder het rumoer van de winkelstraat.

Adres: Aalmarkt 11. Openingstijden: Ma – Do 9:00 – 17:30, Vr – Za 9:00 – 22:00, Zo 10:00 – 17:00

6. Waag

Een bijzondere plek voor lunch in Leiden: Waag. Een van de vele historische panden in de stad die is omgetoverd tot een goed lopende zaak. Vroeger werden hier goederen uit andere steden gewogen en gecontroleerd op kwaliteit, tegenwoordig loopt het hier storm met mensen die een plekje zoeken om te genieten van lunch, diner of een drankje te wagen in het weekend. 

Adres: Aalmarkt 21. Openingstijden: 10:00 – 01:00

7. Pannenkoekenhuys Oudt Leyden

Ondanks dat pannenkoekhuizen vaak veel toeristen trekken, is dit huys ook geliefd onder Leidenaren. Gelegen in een intiem pand met historisch karakter aan de Steenstraat is Oudt Leyden te vinden. Bijna àlle combinaties van zoete en hartige toppings zijn op de menu kaart te vinden. Met pannenkoeken groter dan het bord waar ze op liggen krijg je gegarandeerd waar voor je geld.

Adres: Steenstraat 49. Openingstijden: 11:30 – 21:30

8. Barista Café

Een redelijk nieuwe toevoeging aan het Leidsche assortiment, maar nu al een van de meest populaire lunchplekken. Zoals de naam doet vermoeden, is het Barista Café geschoold in het creëren van veelzijdige warme dranken. Van Espresso tot een Daim Latte Machiatto, de Barista’s kunnen het allemaal. Daarnaast heeft dit café ook een breed scala aan broodjes voor zowel de meatlovers als de vegans onder ons. Meer zin in wat zoets? Probeer een van de vele taarten die op het menu staan!

Adres: Catharinasteeg 5. Openingstijden: Ma – Za 9:00 – 18:00, Zo 10:00 – 18:00

cultuur

Moeite met die laatste weken voor de zomer door te komen? Geen zorgen, Leiden heeft genoeg te doen. Hierbij enkele festivals en events uitgelicht met voor ieder wat wils!

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Wij gingen langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan, is het enthiousiasme van de twee DJ’s zo aanstekelijk, dat je elke …

cultuur | nieuws

De twee studenten Benjamin Schoonenberg en Pablo Kattenberg stonden afgelopen zaterdag op de markt met hun zelfgemaakte robot die gedichten produceert. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de Lucebot gedichten maken die geïnspireerd zijn op het werk van de dichter Lucebert.

cultuur

Een biertje in De Kroeg, opera in de Schouwburg, dansen in de Next, cabaret in de Stadsgehoorzaal: Leiden heeft verscheidene mogelijkheden voor een avondje uit. Maar binnenkort is er meer dan dat mogelijk: op industrieterrein De Waard gaat de Wibar zijn deuren openen. In een grote loods in de Willem Barentzstraat zal zich een multifunctioneel …

cultuur | achtergrond

LEIDEN, geproduceerd in samenwerking met Caroline Wesselman Het voormalige schakelhuis van de energiecentrale in Leiden is sinds 2017 overgenomen door bierbrouwerij Pronck. Maandelijks wordt hier 5000 liter aan liefdevolle, eigenaardige en speciale bieren geproduceerd. Vandaag neemt 1 van de oprichters, Frans, ons mee en mogen wij op bottelavontuur. Hoe werkt zo een brouwerij eigenlijk en …

cultuur

De prachtige binnenstad van Leiden wordt al sinds de 17e eeuw omringd door haar prachtige singels. Deze singels waren ontstaan ter verdediging tegen belegeraars en stadsindringers. Helaas is er in Leiden niet veel overgebleven van de stadsmuren die de stad verdedigden, maar de wateren zijn nog altijd intact gebleven. De functies van de grachten waren en …