Artboard 1
06-05-2019 | Anne Dollee
De 10 winkels in Leiden die een bezoekje waard zijn

Leiden kent honderden kleine winkeltjes, maar toch zijn er een paar die bijzonder zijn. Ik ben voor de lezers op pad geweest en heb er tien gekozen die een bezoekje waard zijn!

Je kunt ze ook nog bekijken op de kaart!

  1. Hartendief

Hartendief is een vintage kledingwinkel gelegen aan de Breestraat. Het is een schatkist voor koopjesjagers. Je kan ook je eigen kleding inbrengen, waarbij je 45% van de verkoopprijs krijgt wanneer het kledingstuk verkocht wordt. De kleding die je in deze winkel kan vinden zijn altijd van merkkleding. Je kan bijvoorbeeld een tweedehands Levi’s broek scoren voor dertig euro!

Ook is er een achterruimte in de winkel genaamd fe&male. Hier kun je kleding vinden voor mannen. Maar… met de mode van nu, kunnen vrouwen daar natuurlijk ook een kijkje nemen!

2. Lucies

Als je van hippe zelfontworpen sieraden houdt, ben je bij Lucies aan het goede adres. In het hartje van Leiden, aan de Nieuwe Rijn, is dit kleine sieradenboetiekje te vinden. Als je binnenkomt kijk je je ogen uit. Overal om je heen hangen leuke kettinkjes, armbanden maar ook tassen en andere hebbedingetjes. Het leukste van deze winkel: je kan alles zelf creëren. Als jij een kettinkje ziet, maar je vindt een andere hanger leuker.. Dan helpt het personeel je met een lach. Ook kan je hier terecht als je sieraden gerepareerd moeten worden. Het is een all-round sieradenwinkel, waar alles mogelijk is!

3. Pardoeza

Lifestylewinkel Pardoeza kun je vinden aan de, ja de naam zegt het al, de Doezastraat. In deze winkel kun je de leukste cadeautjes vinden. Het is een klein winkeltje waar je van alles kunt vinden: van leuke kaartjes tot kaarsen en sjaals. Als je nieuwe ideeën nodig hebt voor je interieur, kun je hier je ogen de kost geven. Ook kun je hier leuke kledingitems scoren, want de eigenaresse heeft er verstand van: De eigenaresse werkte ooit voor Jan des Bouvrie.

4. VNTG

The label doesn’t tell the whole story, is de slogan van deze vintagewinkel gelegen aan de botermarkt. Als je niet van kleine, drukke ruimtes houdt ben je hier aan het verkeerde adres. De winkel is gevuld met excentrieke, kleurrijke kledingstukken. Voor ieder is er hier wat te vinden. Gelegen tussen de terrassen en eetgelegenheden valt het het kleine pandje erg op. Er staan altijd rekken buiten met leuke tassen, dus je wordt direct verleid om binnen te komen. Ook op zondagen is dit boetiekje open!

5. Wonderful Nature

Fiets je vaak in Leiden over de Breestraat? Dan is deze interieurwinkel je vast wel eens opgevallen door de verschillende opgezette dieren in de etalage. Je kunt er opgezette pauwen, leeuwen, vlinders en vele anderen vinden. De dieren in de collectie zijn op een verantwoorde manier verkregen en opgezet. De beschermde dieren komen van dierenparken, kwekers of particulieren en zijn allemaal aan een natuurlijke dood gestorven. De winkel doet eer aan zijn naam, want je kunt er veel groen vinden. Zo hebben ze bijvoorbeeld planten in mooie vazen zie zich wortelen en groeien in water.

6. Werk aan de Winkel

Dit kleine winkeltje aan de Diefsteeg verkoopt bijzondere producten. Zo maakt de eigenaresse verantwoord speelgoed van textiel voor jonge kinderen. Daarnaast geeft ze workshops, waarin kinderen knutselen met verschillende soorten materiaal. In de winkel kun je veel zelfgemaakte spullen vinden, gemaakt van gerecycled materiaal. Zo kun je bijvoorbeeld sieraden vinden die gemaakt zijn van fietsbanden. Let op: Werk aan de Winkel is alleen in het weekend op specifieke tijden open!

7. ’t Gemakje

In deze overvolle winkel is voor ieder wat te vinden. ’t Gemakje is gelegen in de Diefsteeg en is niet te missen. De winkel staat overvol met meubels, sieraden en andere hebbedingetjes. Antieke kastjes, stoelen, servies en glaswerk zijn hier te vinden. Het is echt een feest om deze winkel een bezoekje te brengen. Leuk feitje: de eigenaresse heeft voortdurend nieuwe spullen, dus elke keer dat je binnen stapt ontdek je weer nieuwe dingen!

8. WAAR

Deze winkel, gelegen aan de Haarlemmerstraat, verkoopt duurzame producten. Alle woonaccessoires, boeken en andere hebbedingetjes zijn hier op een duurzame manier geproduceerd. Duurzaamheid zit niet alleen in de producten, maar de winkel zelf is gemaakt van duurzame materialen zoals spaarlampen en ecologische verf.

9. Mayflower bookshop

Deze boekenwinkel aan de Breestraat is niet de meest opvallende winkel in Leiden. Toch moet je een bezoekje brengen aan deze ‘rommelige’ winkel. Bij binnenkomst staan de boeken gestapeld tot het plafond. De klant kan hier uren ronddwalen tussen de nieuwe, maar ook gebruikte Nederlandstalige en Engelstalige boeken. Hou bij een bezoekje er rekening mee dat je in deze winkel ongeveer vier keer zo veel tijd kwijt bent als in een andere boekenwinkel.

10. Bierwinkel

Om de hoek van de kleine kroegen van Leiden aan de Nieuwstraat, kun je de bierwinkel vinden. In deze winkel kun je bieren van onafhankelijke, lokale brouwers vinden. Ook kun je er whisky, jenevers en andere stevigere dranken kopen. Tip voor de echte verzamelaars: Je kunt er ook verzamelflessen vinden!

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!

| interview

Iedere 4 mei zijn we om klokslag acht uur twee minuten stil. Henk Koet (78) en Mat van der Haven (73) maakten die stilte als erewacht tientallen keren mee. Dit jaar houden ze voor het eerst niet de wacht in Leiden. ,,Herdenken zit in je genen.” De doos met oorlogspakken en overalls stond al bijna …

| fotoserie

Het Pesthuis staat te koop! Vanwege de waslijst aan voorwaarden is het voor potentiële kopers nog een hele kluif om het gebouw uiteindelijk in handen te krijgen. Dit komt door de monumentale waarde en de waardevolle ligging tussen het Bio Science Park en de Leidse binnenstad. Achter het Pesthuis gaat een lange geschiedenis schuil. In …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …