Artboard 1
06-05-2019 | Anne Dollee
De 10 winkels in Leiden die een bezoekje waard zijn

Leiden kent honderden kleine winkeltjes, maar toch zijn er een paar die bijzonder zijn. Ik ben voor de lezers op pad geweest en heb er tien gekozen die een bezoekje waard zijn!

Je kunt ze ook nog bekijken op de kaart!

  1. Hartendief

Hartendief is een vintage kledingwinkel gelegen aan de Breestraat. Het is een schatkist voor koopjesjagers. Je kan ook je eigen kleding inbrengen, waarbij je 45% van de verkoopprijs krijgt wanneer het kledingstuk verkocht wordt. De kleding die je in deze winkel kan vinden zijn altijd van merkkleding. Je kan bijvoorbeeld een tweedehands Levi’s broek scoren voor dertig euro!

Ook is er een achterruimte in de winkel genaamd fe&male. Hier kun je kleding vinden voor mannen. Maar… met de mode van nu, kunnen vrouwen daar natuurlijk ook een kijkje nemen!

2. Lucies

Als je van hippe zelfontworpen sieraden houdt, ben je bij Lucies aan het goede adres. In het hartje van Leiden, aan de Nieuwe Rijn, is dit kleine sieradenboetiekje te vinden. Als je binnenkomt kijk je je ogen uit. Overal om je heen hangen leuke kettinkjes, armbanden maar ook tassen en andere hebbedingetjes. Het leukste van deze winkel: je kan alles zelf creëren. Als jij een kettinkje ziet, maar je vindt een andere hanger leuker.. Dan helpt het personeel je met een lach. Ook kan je hier terecht als je sieraden gerepareerd moeten worden. Het is een all-round sieradenwinkel, waar alles mogelijk is!

3. Pardoeza

Lifestylewinkel Pardoeza kun je vinden aan de, ja de naam zegt het al, de Doezastraat. In deze winkel kun je de leukste cadeautjes vinden. Het is een klein winkeltje waar je van alles kunt vinden: van leuke kaartjes tot kaarsen en sjaals. Als je nieuwe ideeën nodig hebt voor je interieur, kun je hier je ogen de kost geven. Ook kun je hier leuke kledingitems scoren, want de eigenaresse heeft er verstand van: De eigenaresse werkte ooit voor Jan des Bouvrie.

4. VNTG

The label doesn’t tell the whole story, is de slogan van deze vintagewinkel gelegen aan de botermarkt. Als je niet van kleine, drukke ruimtes houdt ben je hier aan het verkeerde adres. De winkel is gevuld met excentrieke, kleurrijke kledingstukken. Voor ieder is er hier wat te vinden. Gelegen tussen de terrassen en eetgelegenheden valt het het kleine pandje erg op. Er staan altijd rekken buiten met leuke tassen, dus je wordt direct verleid om binnen te komen. Ook op zondagen is dit boetiekje open!

5. Wonderful Nature

Fiets je vaak in Leiden over de Breestraat? Dan is deze interieurwinkel je vast wel eens opgevallen door de verschillende opgezette dieren in de etalage. Je kunt er opgezette pauwen, leeuwen, vlinders en vele anderen vinden. De dieren in de collectie zijn op een verantwoorde manier verkregen en opgezet. De beschermde dieren komen van dierenparken, kwekers of particulieren en zijn allemaal aan een natuurlijke dood gestorven. De winkel doet eer aan zijn naam, want je kunt er veel groen vinden. Zo hebben ze bijvoorbeeld planten in mooie vazen zie zich wortelen en groeien in water.

6. Werk aan de Winkel

Dit kleine winkeltje aan de Diefsteeg verkoopt bijzondere producten. Zo maakt de eigenaresse verantwoord speelgoed van textiel voor jonge kinderen. Daarnaast geeft ze workshops, waarin kinderen knutselen met verschillende soorten materiaal. In de winkel kun je veel zelfgemaakte spullen vinden, gemaakt van gerecycled materiaal. Zo kun je bijvoorbeeld sieraden vinden die gemaakt zijn van fietsbanden. Let op: Werk aan de Winkel is alleen in het weekend op specifieke tijden open!

7. ’t Gemakje

In deze overvolle winkel is voor ieder wat te vinden. ’t Gemakje is gelegen in de Diefsteeg en is niet te missen. De winkel staat overvol met meubels, sieraden en andere hebbedingetjes. Antieke kastjes, stoelen, servies en glaswerk zijn hier te vinden. Het is echt een feest om deze winkel een bezoekje te brengen. Leuk feitje: de eigenaresse heeft voortdurend nieuwe spullen, dus elke keer dat je binnen stapt ontdek je weer nieuwe dingen!

8. WAAR

Deze winkel, gelegen aan de Haarlemmerstraat, verkoopt duurzame producten. Alle woonaccessoires, boeken en andere hebbedingetjes zijn hier op een duurzame manier geproduceerd. Duurzaamheid zit niet alleen in de producten, maar de winkel zelf is gemaakt van duurzame materialen zoals spaarlampen en ecologische verf.

9. Mayflower bookshop

Deze boekenwinkel aan de Breestraat is niet de meest opvallende winkel in Leiden. Toch moet je een bezoekje brengen aan deze ‘rommelige’ winkel. Bij binnenkomst staan de boeken gestapeld tot het plafond. De klant kan hier uren ronddwalen tussen de nieuwe, maar ook gebruikte Nederlandstalige en Engelstalige boeken. Hou bij een bezoekje er rekening mee dat je in deze winkel ongeveer vier keer zo veel tijd kwijt bent als in een andere boekenwinkel.

10. Bierwinkel

Om de hoek van de kleine kroegen van Leiden aan de Nieuwstraat, kun je de bierwinkel vinden. In deze winkel kun je bieren van onafhankelijke, lokale brouwers vinden. Ook kun je er whisky, jenevers en andere stevigere dranken kopen. Tip voor de echte verzamelaars: Je kunt er ook verzamelflessen vinden!

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| achtergrond

Wat is er nou typisch Nederlands? Juist, pannenkoeken! En wat is er authentieker dan een Pannenkoekenhuysje die al vanaf 1907 geopend is! Het is een echte trekpleister voor buitenlandse, maar ook Nederlandse, toeristen. Op Steenstraat 49 staat al meer dan 100 jaar een Pannenkoekenhuis genaamd: Pannenkoekenhuysje Oudt Leyden. Dit pannenkoekenhuis heeft vele mensen ontvangen en …

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …