Artboard 1
06-05-2019 | Lune Visser
Het stukje natuur van de smid

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in een oase van rust in Polderpark Cronesteyn.

‘Dit moet toch beter kunnen?’ dacht Sjaak van de Geijn (61), telkens wanneer hij tijdens zijn wekelijkse hardlooprondje langs het kale theehuis in park Cronesteyn liep. De ruimte werd slechts op zondagmiddag een enkel uurtje gebruikt door Milieu- en Natuureducatie van de gemeente Leiden, en koffie en thee werden er verschaft door een automaat die ook zijn beste tijd had gehad. Zonde, dus Van de Geijn (toen nog werkzaam als smid) maakte een plan.

Sjaak van de Geijn voor het nieuwe theehuis. (foto: Lune Visser)

Nieuw theehuis

Anderhalf jaar later waren alle handtekeningen gezet, en was het theehuis van Van de Geijn en zijn vrouw Barbera. Langzaam bouwden ze het op: “In die tijd, nu ongeveer zeven jaar terug, was het net het dieptepunt van de crisis. Geen enkele bank wilde met ons in zee, dus uiteindelijk zijn we gaan crowdfunden. Met een niet al te groot bedrag en minimale middelen zijn we er in gegroeid, en vanaf daar zijn we steeds verder ontwikkeld. Nu is er een professionele keuken, zijn er twee uitbouwen, en hebben we koks en bediening in dienst, terwijl ik in het eerste jaar zelf nog achter de bar broodjes aan het maken was”, vertelt Van de Geijn.

Het theehuis is voor zijn aantal bezoekers wel afhankelijk van het weer; met kou en regen is er bij de gemiddelde Leidenaar minder animo om de fiets naar het park te pakken. En met de auto is het theehuis wat lastiger te bereiken. Van de Geijn: “Een parkeerplaats hiernaast, daar gaan we niet aan beginnen: daar verpest je het hele uitzicht mee. Mensen komen hier juist om een keer geen auto’s te zien. Ook dwingen we de mensen zo om met de fiets te komen, of in ieder geval de laatste paar honderd meter te lopen als ze toch de auto pakken.”

Natuurlijk eten

“En als je zegt dat je de natuur belangrijk vindt, dan is het ook logisch dat je het menu daarop aanpast”, zegt Van de Geijn. Het eten in het theehuis is dan ook grotendeels vegetarisch en biologisch. “Al is het niet zo dat we tegen carnivoren zijn hoor, er staat wel gewoon een tosti met ham op de kaart. Maar ik probeer de mensen juist ook nieuwe dingen te laten eten. Bij tonijn van de Vegetarische Slager fronsen sommigen hun wenkbrauwen, maar vervolgens staan ze wel verbaasd te kijken als blijkt dat het gewoon lekker smaakt.”

Meer dan thee

Het theehuis staat in het midden van zo’n drie hectare aan grondgebied, maar ook die grond blijft niet onbenut. Er lopen verschillende dieren rond: schapen, varkens, kippen en een pony. Achter het theehuis is een heel weiland ingezaaid met bloemen: over acht weken zal dat een vrolijke kleurenzee zijn. Ook is er nog een natuurspeeltuin, waar kinderen zich uit kunnen leven en met een beetje ongeluk een nat pak kunnen halen. Al is de speeltuin er niet per se alleen voor kinderen: “Ik speel er zelf altijd nog minstens een keer per dag”, aldus Van de Geijn.

De natuurspeeltuin (door het slechte weer hier zonder spelende kinderen). (foto: Lune Visser)

Naast die voorzieningen biedt de omgeving ook ruimte voor andere evenementen: het is al een keer de plek geweest voor een festival en een toneelvoorstelling, en voor verschillende kinderfeestjes en bruiloften. Van de Geijn: “Ook gaan we kijken of we hier een film kunnen draaien van het internationale filmfestival, en worden hier de Leidse Hooidagen gehouden. Verder willen we in de winter ook meer workshops gaan geven, bijvoorbeeld yoga.”

Bekijk onderstaande fotoserie voor meer informatie en beeld over De tuin van de smid:

welzijn | reportage

Het stadsleven wordt vaak geassocieerd met haast, drukte en volle lange dagen. De Elza Hoeve net buiten het centrum van Leiden biedt net het tegenovergestelde: totale rust, natuur en dieren. Naast een grote melkboerderij geven ze je ook de mogelijkheid om je paard te stallen in hun hoeve of om deel te nemen aan verschillende …

welzijn | fotoserie

Ga je altijd naar dezelfde kapper op de Bree, of laat je toch elke keer je baard weer scheren bij die ene barber op de Haarlemmer? Als je klaar bent met oude gewoontes en toe bent aan een nieuw avontuur dan zit je hier goed! Wij hebben de 4 leukste kappers buiten de singels voor …

welzijn

Ken je dat? Na een jaar het te hebben uitgesteld, besluit je dat het toch echt tijd wordt. Op naar de kapper! Maar… dan is de vraag, welke? Wist jij dat er in totaal 89 (!) kappers in Leiden zijn? Wij ook niet. Wij hebben ze daarom voor jullie op één kaart samen gebracht. Zodat …

welzijn | interview

Iedereen in Leiden kent het beestje inmiddels wel, de schurftmijt. Leiden haalde afgelopen jaar het landelijk nieuws met deze besmettelijke huidziekte. Hoe staat het er nu voor met de schurft in Leiden? Ik vroeg het aan huisarts in opleiding, Joni Ferrari-Dollee (33), die nu werkzaam is bij de huisartsenpraktijk aan de Vrijheidslaan te Leiden. Daarnaast …

cultuur | reportage

De kringloopwinkel kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | fotoserie

Een fotoreportage over de honingbijen van de Hortus Botanicus Dit jaar startte de bijen al vroeg met hun werkzaamheden doordat het plots warm werd eind februari. Dit is uitzonderlijk aangezien ze normaal pas tegen april/mei uit hun winterslaap zouden moeten komen. Hierdoor gingen we kijken hoe het begin van het bijenseizoen verliep. Wist je dat …

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …