Artboard 1
06-05-2019 | Annefleur Teeuwen
De Zoutkistenroute: ontdek de onderwaterwereld van Havenwijk-Zuid

Nederland is een waterland en Leiden heeft een aantal van de mooiste grachten van de regio. We kennen allemaal de beelden van de grachten, maar weten we eigenlijk wel wat er in het water leeft? Behalve de verdwaalde fietsen dan. Havenwijk-Zuid heeft een project opgezet om de onderwaterwereld extra aandacht te geven: de Zoutkistenroute. Op de zoutkisten bij elke brug in de wijk staan afbeeldingen van vissen, krabben en kreeften om te laten zien hoeveel leven er onder de oppervlakte is. Het is een informatieve en mooie route om te lopen.

Havenwijk-Zuid is dé wijk van Leiden als het gaat om de onderwaterwereld. Sinds 2012 zijn er steeds meer projecten opgezet om de grachten en het onderwaterleven te beschermen. Zo wordt er streng gelet op zwerfafval, en sinds 2013 wordt er uitgezocht in hoeverre de wijk een viskraamkamer te noemen is. Ook het landleven krijgt aandacht: er zijn bijvoorbeeld kattenklimtouwen opgezet om te zorgen dat katten die in de gracht vallen niet verdrinken.

De grachten van Leiden zijn rijk aan biodiversiteit. Er zijn de ‘normale’ vissoorten zoals snoeken, baarsen en alen, maar ook beschermde diersoorten zoals de rivierdonderpad en de kleine modderkruiper.

Sinds 2012 worden er met behulp van de KNNV Leiden tellingen gehouden van de aantallen, en worden bewoners meer betrokken en geïnformeerd. Bewoners van Havenwijk-Zuid werken samen met organisaties zoals de KNNV en Onderwater in Leiden om hun prachtige grachten te ontdekken en beschermen. De soorten die in de grachten voorkomen worden afgebeeld op de kisten waar strooizout wordt bewaard. Een twintigtal van die borden vormen in Havenwijk-Zuid de enige echte Zoutkistenroute.

Hieronder kunt u een aantal foto’s van de route bekijken.

De zoutkistenroute is niet alleen informatief over de onderwaterwereld van Leiden, het laat ook een paar prachtige grachten en bruggen zien. Veel van de bruggen zijn decennia oud. Niet alleen dat, maar veel van de bewoners hebben hun best gedaan om de wijk er zo idyllisch mogelijk uit te laten zien: overal staan of hangen bloempotten, plantenbakken, stoelen en bankjes.

Niet elk deel van de route is even goed onderhouden: richting de meelfabriek in het oosten zijn de straten wat kaler en zijn er minder spectaculaire uitzichten. Desalniettemin is de zoutkistenroute zeker aan te raden, het laat een stukje Leiden zien die maar weinig mensen onder ogen kunnen komen.

Hier is een plattegrond van de route te vinden
cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …