Artboard 1
09-05-2019 | Leonie Kort
Het nieuwe theaterseizoen in Leiden

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.  

Stadsgehoorzaal – Foto: Leonie Kort

Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien wat er het komende theaterseizoen allemaal te wachten staat en te beleven is. Hierbij worden live previews van artiesten en gezelschappen getoond en worden er mooie verhalen van de theatermakers verteld. 

Dat het theater niet alleen meer is voor de hoge cultuur wordt duidelijk wanneer je de brochure openslaat. Voor ieder wat wils: van komedie, muziek en dans naar theatercolleges, klassiek en toneel. Er komen klassiekers voorbij zoals Shakespeares’ Othello van Het Nationale Theater, maar ook presentator en YouTuber Kaj Gorgels is te vinden in het theater met een one-man theatershow. 

De seizoenspresentatie is dan ook de ideale gelegenheid om je te oriënteren binnen het theater of om als doorgewinterde theaterbezoeker je neus op te halen en je te verheugen op het komende seizoen. 

Toch liever Netflix?

Het is natuurlijk heel verleidelijk om weer een nieuwe serie te starten op Netflix, maar weet je wel dat naar het theater gaan bijdraagt aan je eigen geluk? En als dat al niet genoeg is geven we nog graag een paar redenen om vaker naar het theater te gaan. 

Avondje uit

De sfeer en ambiance in het theater zorgen ervoor dat je even in een andere wereld bent en echt een avondje uit bent. Naar het theater gaan is beleven. Een ontspannen avondje uit waarbij je tot rust kunt komen en genieten.

Ontmoeten

Het theater is een ideale plek om nieuwe mensen te ontmoeten. Voorafgaand of achteraf aan de voorstelling wordt er vaak een mogelijkheid aangeboden om in contact te komen met andere theaterliefhebbers. Een ideaal moment om rustig bij te kletsen over de voorstelling.

Ontspanning

Geen zin om mensen te ontmoeten? Ook geen probleem. Tijdens de voorstelling kan het verstand op nul, hoef je met niemand te praten en mag je alleen maar te genieten. Klinkt aantrekkelijk toch?

Keuzestress?

Het aanbod in de theaters is enorm groot wat het ook lastig maakt om een keuze te maken voor welke voorstellingen er allemaal kaartjes gekocht moeten worden. Hiervoor hebben de theaters in Leiden een oplossing bedacht, namelijk ‘Blue Monday’. Hierbij koop je tickets voor een bepaalde datum en wordt pas later bekend naar welke voorstelling je gaat. Geen keuzestress en je dus lekker laten verrassen. 

Meer informatie over de seizoenpresentatie kun je hier vinden.

Nieuwe brochures – Foto: Leonie Kort

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …

cultuur | nieuws

De twee studenten Benjamin Schoonenberg en Pablo Kattenberg stonden afgelopen zaterdag op de markt met hun zelfgemaakte robot die gedichten produceert. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de Lucebot gedichten maken die geïnspireerd zijn op het werk van de dichter Lucebert.