Artboard 1
09-05-2019 | Leonie Kort
Het nieuwe theaterseizoen in Leiden

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.  

Stadsgehoorzaal – Foto: Leonie Kort

Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien wat er het komende theaterseizoen allemaal te wachten staat en te beleven is. Hierbij worden live previews van artiesten en gezelschappen getoond en worden er mooie verhalen van de theatermakers verteld. 

Dat het theater niet alleen meer is voor de hoge cultuur wordt duidelijk wanneer je de brochure openslaat. Voor ieder wat wils: van komedie, muziek en dans naar theatercolleges, klassiek en toneel. Er komen klassiekers voorbij zoals Shakespeares’ Othello van Het Nationale Theater, maar ook presentator en YouTuber Kaj Gorgels is te vinden in het theater met een one-man theatershow. 

De seizoenspresentatie is dan ook de ideale gelegenheid om je te oriënteren binnen het theater of om als doorgewinterde theaterbezoeker je neus op te halen en je te verheugen op het komende seizoen. 

Toch liever Netflix?

Het is natuurlijk heel verleidelijk om weer een nieuwe serie te starten op Netflix, maar weet je wel dat naar het theater gaan bijdraagt aan je eigen geluk? En als dat al niet genoeg is geven we nog graag een paar redenen om vaker naar het theater te gaan. 

Avondje uit

De sfeer en ambiance in het theater zorgen ervoor dat je even in een andere wereld bent en echt een avondje uit bent. Naar het theater gaan is beleven. Een ontspannen avondje uit waarbij je tot rust kunt komen en genieten.

Ontmoeten

Het theater is een ideale plek om nieuwe mensen te ontmoeten. Voorafgaand of achteraf aan de voorstelling wordt er vaak een mogelijkheid aangeboden om in contact te komen met andere theaterliefhebbers. Een ideaal moment om rustig bij te kletsen over de voorstelling.

Ontspanning

Geen zin om mensen te ontmoeten? Ook geen probleem. Tijdens de voorstelling kan het verstand op nul, hoef je met niemand te praten en mag je alleen maar te genieten. Klinkt aantrekkelijk toch?

Keuzestress?

Het aanbod in de theaters is enorm groot wat het ook lastig maakt om een keuze te maken voor welke voorstellingen er allemaal kaartjes gekocht moeten worden. Hiervoor hebben de theaters in Leiden een oplossing bedacht, namelijk ‘Blue Monday’. Hierbij koop je tickets voor een bepaalde datum en wordt pas later bekend naar welke voorstelling je gaat. Geen keuzestress en je dus lekker laten verrassen. 

Meer informatie over de seizoenpresentatie kun je hier vinden.

Nieuwe brochures – Foto: Leonie Kort

cultuur

Moeite met die laatste weken voor de zomer door te komen? Geen zorgen, Leiden heeft genoeg te doen. Hierbij enkele festivals en events uitgelicht met voor ieder wat wils!

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Wij gingen langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan, is het enthiousiasme van de twee DJ’s zo aanstekelijk, dat je elke …

cultuur | nieuws

De twee studenten Benjamin Schoonenberg en Pablo Kattenberg stonden afgelopen zaterdag op de markt met hun zelfgemaakte robot die gedichten produceert. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de Lucebot gedichten maken die geïnspireerd zijn op het werk van de dichter Lucebert.

cultuur

Een biertje in De Kroeg, opera in de Schouwburg, dansen in de Next, cabaret in de Stadsgehoorzaal: Leiden heeft verscheidene mogelijkheden voor een avondje uit. Maar binnenkort is er meer dan dat mogelijk: op industrieterrein De Waard gaat de Wibar zijn deuren openen. In een grote loods in de Willem Barentzstraat zal zich een multifunctioneel …

cultuur | achtergrond

LEIDEN, geproduceerd in samenwerking met Caroline Wesselman Het voormalige schakelhuis van de energiecentrale in Leiden is sinds 2017 overgenomen door bierbrouwerij Pronck. Maandelijks wordt hier 5000 liter aan liefdevolle, eigenaardige en speciale bieren geproduceerd. Vandaag neemt 1 van de oprichters, Frans, ons mee en mogen wij op bottelavontuur. Hoe werkt zo een brouwerij eigenlijk en …

cultuur

De prachtige binnenstad van Leiden wordt al sinds de 17e eeuw omringd door haar prachtige singels. Deze singels waren ontstaan ter verdediging tegen belegeraars en stadsindringers. Helaas is er in Leiden niet veel overgebleven van de stadsmuren die de stad verdedigden, maar de wateren zijn nog altijd intact gebleven. De functies van de grachten waren en …