Artboard 1
13-05-2019 | Else van der Steeg
Straatpastor Femke Post biedt geestelijke ondersteuning voor dak- en thuislozen

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 Femke Post (24).

Post studeerde humanistiek in Utrecht. Momenteel is ze bezig met de masters Godsdienst Pastoraal Werk en Spiritual Care, respectievelijk aan de Fontys Hogeschool Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het kantoor van de straatpastor bevindt zich in het gebouw van diaconaal centrum De Bakkerij, maar het werkveld van Post is veel groter: “Ik ben aanwezig waar het leven van dak- en thuislozen zich afspeelt. Als ik bijvoorbeeld iemand op straat zie spreek ik diegene aan, maar ik word ook vaak aangesproken door mensen die graag even willen praten. Ook ben ik vaak aanwezig in de twee daklozenopvangen in Leiden.”

Hoewel het straatpastoraat in de grondslag een christelijke stichting is, praat Post eigenlijk meer over alledaagse zaken dan over geloof en zingeving: “Ik stel mezelf voor als Femke Post, straatpastor. Meestal zeggen mensen dan: ‘O, straatpastoraat? Maar ik heb helemaal niets met de kerk.’ Dat hoeft ook niet. We kunnen het overal over hebben: Het kan over het weer gaan, maar ook over het doel van het leven en eigenlijk alles wat er tussenin zit. Het grootste deel van de gesprekken gaat over mensen, hun kinderen, wat ze meemaken, hun baan. Normale aardse dingen.”

“Ik begin zelf eigenlijk ook nooit over het geloof. Als mensen erover willen praten ga ik er heel graag in mee, maar ik wil ze niet opleggen dat dat het enige is waar ze met mij over kunnen praten. Dat is gewoon niet zo.”

Eén keer in de week vindt er een gespreksgroep plaats. Hier komen mensen bij elkaar om onder leiding van de straatpastor te praten over de meest uiteenlopende onderwerpen, de nadruk ligt op zingeving. Post: “Vaak beginnen we met een rondje van hoe het gaat met iedereen, en dan zijn we zo drie kwartier verder. Dus we komen niet heel vaak toe aan de vragen. Maar dat is ook goed.”

Naast gesprekken organiseert het straatpastoraat ook jaarlijks een paar activiteiten. Zo is er in de winter een kerstdiner en in de zomer een boottocht voor dak- en thuislozen. Ook was Post op 15 maart aanwezig bij een beautydag voor vrouwen, die georganiseerd werd in samenwerking met M25, een jongerenproject van De Bakkerij. Hoewel het werk soms moeilijk kan zijn, is Post toch dankbaar voor de baan: “Ik vind het heel bijzonder dat ik dit nu al mag doen. Er zijn maar zo’n 15 straatpastors in Nederland, en dat ik nu al 1 van die plekjes mag vervullen, daar ben ik echt heel blij mee. Als het kan, ga ik dit nog heel lang doen.”

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!