Artboard 1
13-05-2019 | Else van der Steeg
Straatpastor Femke Post biedt geestelijke ondersteuning voor dak- en thuislozen

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 Femke Post (24).

Post studeerde humanistiek in Utrecht. Momenteel is ze bezig met de masters Godsdienst Pastoraal Werk en Spiritual Care, respectievelijk aan de Fontys Hogeschool Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het kantoor van de straatpastor bevindt zich in het gebouw van diaconaal centrum De Bakkerij, maar het werkveld van Post is veel groter: “Ik ben aanwezig waar het leven van dak- en thuislozen zich afspeelt. Als ik bijvoorbeeld iemand op straat zie spreek ik diegene aan, maar ik word ook vaak aangesproken door mensen die graag even willen praten. Ook ben ik vaak aanwezig in de twee daklozenopvangen in Leiden.”

Hoewel het straatpastoraat in de grondslag een christelijke stichting is, praat Post eigenlijk meer over alledaagse zaken dan over geloof en zingeving: “Ik stel mezelf voor als Femke Post, straatpastor. Meestal zeggen mensen dan: ‘O, straatpastoraat? Maar ik heb helemaal niets met de kerk.’ Dat hoeft ook niet. We kunnen het overal over hebben: Het kan over het weer gaan, maar ook over het doel van het leven en eigenlijk alles wat er tussenin zit. Het grootste deel van de gesprekken gaat over mensen, hun kinderen, wat ze meemaken, hun baan. Normale aardse dingen.”

“Ik begin zelf eigenlijk ook nooit over het geloof. Als mensen erover willen praten ga ik er heel graag in mee, maar ik wil ze niet opleggen dat dat het enige is waar ze met mij over kunnen praten. Dat is gewoon niet zo.”

Eén keer in de week vindt er een gespreksgroep plaats. Hier komen mensen bij elkaar om onder leiding van de straatpastor te praten over de meest uiteenlopende onderwerpen, de nadruk ligt op zingeving. Post: “Vaak beginnen we met een rondje van hoe het gaat met iedereen, en dan zijn we zo drie kwartier verder. Dus we komen niet heel vaak toe aan de vragen. Maar dat is ook goed.”

Naast gesprekken organiseert het straatpastoraat ook jaarlijks een paar activiteiten. Zo is er in de winter een kerstdiner en in de zomer een boottocht voor dak- en thuislozen. Ook was Post op 15 maart aanwezig bij een beautydag voor vrouwen, die georganiseerd werd in samenwerking met M25, een jongerenproject van De Bakkerij. Hoewel het werk soms moeilijk kan zijn, is Post toch dankbaar voor de baan: “Ik vind het heel bijzonder dat ik dit nu al mag doen. Er zijn maar zo’n 15 straatpastors in Nederland, en dat ik nu al 1 van die plekjes mag vervullen, daar ben ik echt heel blij mee. Als het kan, ga ik dit nog heel lang doen.”

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!

| interview

Iedere 4 mei zijn we om klokslag acht uur twee minuten stil. Henk Koet (78) en Mat van der Haven (73) maakten die stilte als erewacht tientallen keren mee. Dit jaar houden ze voor het eerst niet de wacht in Leiden. ,,Herdenken zit in je genen.” De doos met oorlogspakken en overalls stond al bijna …

| fotoserie

Het Pesthuis staat te koop! Vanwege de waslijst aan voorwaarden is het voor potentiële kopers nog een hele kluif om het gebouw uiteindelijk in handen te krijgen. Dit komt door de monumentale waarde en de waardevolle ligging tussen het Bio Science Park en de Leidse binnenstad. Achter het Pesthuis gaat een lange geschiedenis schuil. In …

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …

| interview

Even terug naar dat verjaardagspartijtje van vroeger, waar je met zijn allen ging schat zoeken op het strand of in de bossen. Moeders had hiervoor een schatkaart uitgetekend en vol spanning en enthousiasme kon er gezocht worden naar de verstopte schat. Eenmaal gevonden was deze volgeladen met lekkers of cadeautjes, dat waren nog eens tijden.  …