Artboard 1
28-05-2019 | Else van der Steeg
De Corpus Kidsrun: het leukste onderdeel van de Leiden Marathon!

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer.

Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een uur van start, maar om kwart voor twaalf kunnen de hardlopers hun spieren vast losmaken met een warming up.

Na de warming up neemt organisator Monique Lagerberg nog even de microfoon over. Ze neemt wat praktische zaken door, waarna de kinderen de trommels mogen volgen naar de start. Zelf glipt ze vervolgens via een binnendoorweg snel naar de locatie om nog even de laatste zaken te regelen. Daar staat al een team vrijwilligers te wachten bij de medailles en pakjes drinken. Het is een soort stilte voor de storm, waarin nog even de laatste praktische zaken worden besproken. ‘Als die kids straks over de finish komen is het zo’n hectiek. Ze willen allemaal zo snel mogelijk een medaille en door’, licht Monique toe.

Om iets voor half een loopt Monique naar de start, waar de grote groep kinderen samen met de Corpus mascotte het startschot afwachten.

En go! De koplopers maken zich meteen los van de groep, terwijl het verder naar achter nog proppen is. Nog verder naar achter lopen steeds meer ouders, die met de jongste kinderen mee mogen doen.

Nauwelijks is de achterhoede vertrokken, of de winnaars komen al een voor een binnendruppelen. De vrijwilligers staan klaar om de winnaars gauw een lintje om de nek te hangen. ‘Anders weten we straks niet aan wie we de beker moeten geven, ze zijn zo snel weer weg’, legt vrijwilliger Wendy van Duijn uit.

Terwijl de grote horde kinderen nog bezig is met finishen, is het al tijd voor de prijsuitreiking. Trots nemen drie jongens en drie meiden een beker in ontvangst. Of ze volgend jaar weer mee doen? Absoluut!

Monique is erg tevreden met het verloop. ‘De kidsrun is zo leuk, je merkt meteen bij de warming up al hoe enthousiast iedereen erover is.’ Erg lang heeft ze niet om ervan te genieten. Na een snelle lunch is het alweer tijd om de volgende start en finish klaar te maken.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …

| reportage

Aap, Noot, Mies: Lees in deze reportage alles over de VoorleesExpress!