Artboard 1
28-05-2019 | Jildau Cuperus
De Burcht: hart van Leiden

Klopt het nog?

Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht?

Werp een blik op de Burcht met deze korte video.

4 leuke dingen om te doen bij de Burcht

1. Fotograferen

De Burcht is een geliefde plek voor fotografen. Als ik student en hobbyfotograaf Nienke de Jong vraag wat zij het mooiste vindt aan de Burcht, zegt ze gelijk: “Het uitzicht!”

Ze is niet de enige die de Burcht gebruikt als uitkijkpunt. Veel toeristen en fotografen komen naar de Burcht om over de stad heen te kijken, niet zozeer om het gebouw zelf op de foto te zetten. Moet je eens zien hoe veel kiekjes vanaf de Burcht worden geplaatst!

Uitzicht vanaf de Burcht. Foto van: @leidsstudentje

Dankzij de verhogingen die vanaf de 11e eeuw zijn gemaakt op de motte, staat de Burcht nu 9 meter hoog. Daar bovenop komen nog eens muren van ongeveer 6 meter hoog, waardoor je zo goed over de daken van Leiden kunt kijken.

2. Spelen en klimmen

Kinderen zien weer een andere schoonheid in de Burcht. Je kunt geweldig klimmen op de put en de schuine draagmuren van het gebouw. Ook freerunners zien de Burcht als een grote klimmuur, die als originele achtergrond dient voor hun kunsten.

In 1203 vocht een Ada van Holland, die toen nog maar een meisje was, een strijd op de Burcht.

Na de dood van haar vader werd de 15-jarige Ada uitgehuwelijkt om haar positie als gravin te versterken, maar alsnog werd ze niet erkend door haar oom Willem I. Op weg naar de begrafenis van haar vader werd ze door de troepen van haar oom in het nauw gedreven. Ze nam toevlucht op de Burcht.

Vanaf het fort stuurde ze haar eigen leger aan, maar uiteindelijk moest ze de strijd opgeven.

3. Eten en drinken

In het park rond de Burcht komen mensen om te ontspannen. Met mooi weer zie je groepjes picknicken, in de zon liggen of een boek lezen. Als je er niet van houdt om in het gras te liggen, kun je kiezen voor het terras onder aan de Burcht. Daar zitten het Grand Café en het Koetshuis, die het monument al sinds 1656 vergezellen.

4. Een feestje vieren

Bij de Burcht kan er tegenwoordig een feestje gevierd worden, en wat voor één! Bij het Koetshuis worden namelijk bruiloften gehouden. In de kleine achtertuin vinden trouwceremonies en recepties plaats. Het is een besloten plekje, maar de Burcht torent er op de achtergrond boven uit.

Silent Disco 2018. Foto van: Headfun

Voor alle Leidenaren die van een dansje houden, wordt er in het voorjaar een Silent Disco georganiseerd. Het is een terugkerend fenomeen, waarbij bezoekers de muziek van de dj’s via een koptelefoon te horen krijgen.

Er is veel veranderd sinds de Burcht gebouwd werd in 1150. Door de jaren heen heeft het mottekasteel de meest uiteenlopende functies gehad. En voor elke bezoeker heeft het een andere betekenis.

Zelf een kijkje nemen op de Burcht? Je vindt dit bouwwerk in de Burgsteeg.

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …

cultuur | nieuws

De twee studenten Benjamin Schoonenberg en Pablo Kattenberg stonden afgelopen zaterdag op de markt met hun zelfgemaakte robot die gedichten produceert. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de Lucebot gedichten maken die geïnspireerd zijn op het werk van de dichter Lucebert.