Artboard 1
30-05-2019 | Emma Smellink
“Ik was er vorige keer ook, toen was het nog een puinhoop.”

Van het kopen van planten voor je interieur tot het rollen van honingkaarsen: het kon allemaal tijdens de Plantenmarkt.

Foto: E. Smellink

Afgelopen Zaterdag, 11 Mei, was er de plantenmarkt in de Hortus Botanicus. Vanaf tien uur ’s ochtends konden planten fans voor redelijke prijsjes bloemen en planten inslaan. Menigeen heeft moeite om zo vroeg al uit de veren te komen op een zaterdagochtend, maar bij aankomst iets na tienen stonden de mensen al rijen dik bij de kraampjes. Wellicht mede dankzij het mooie weer: er is de hele dag zon voorspeld en temperaturen tot zo’n zeventien graden.

Het is de dag voor moederdag, en links en rechts hoor je gezinnen met kinderen druk in de weer om nog snel even een cadeau in te slaan. Onder andere bij de kraam van de huisimker van de hortus. Een stand waar je moeilijk om heen kan: de verse honing geur ruik je al van ver.

Naast het kopen van ready-made honingkaarsen, kunnen gasten hier voor een paar euro ook een eigen bijenkaars maken. Vooral kinderen zie je er druk in de weer. “Je moet hem wel recht rollen, hè?” Merkt vaders op terwijl hij ietwat nerveus toe kijkt hoe zijn zoon een dun uitgesneden stuk honingwax rolt. “Hier laat mij maar.” Al snel is het kinder knutselwerk overgenomen terwijl de standhouder lachend toekijkt. Een tafereel dat ze vast al vaker heeft gezien. “En gaan jullie deze dan branden op de ontbijt tafel morgen?” vraagt de imker. Waarop het kind met twee handen in de lucht volmondig  ja terug schreeuwt terwijl vader het werkje afmaakt.

Iets verderop staan roze bloemen uitgestalt in de vorm van een hart. Een groot bord voor moederdag is erbij geplaatst. Natuurlijk zijn de roze plantjes ook te koop. Een goeie planning van het marketing team.

De bijenkaars-workshop. Foto: E. Smellink

Niet alleen zijn bezoekers op stap voor moederdag. Ook voor interieur-inkopen is er genoeg belangstelling. Onder andere studente Esra (24), die samen met een vriendin op zoek is naar het perfecte plantje voor op haar kamer. “Ik wil al heel lang een huisplant kopen, maar ben altijd zo bang dat ik ze vergeet water te geven.” Ondanks dat, staat ze voor mij met een middelgrootte plant in haar armen. Ik vraag haar of dat de reden is achter de gekozen plant: de gemakkelijke verzorging. Beide meiden barsten in lachen uit. “Nou, uh nee.” Antwoord de student ietwat beschaamd. “Ik heb hem eigenlijk gekocht vanwege die witte stippen op het blad. Dat staat mooi op foto’s.” Haar vriendin fluistert dat het voor instagram is maar Esra schut lachend haar hoofd en benadrukt nog snel dat dit zeker niet het geval is. Ik zal haar op haar woord geloven en wens de meiden een fijne dag.

Ongeveer de helft van de Hortus is bezet met kraampjes, in de andere helft kunnen bezoekers ontsnappen aan de drukte en genieten van de vertrouwde rust. Hier vind je nog steeds de wekelijkse Hortus-ganger ontspannen op een bankje met een boek in de hand. Toch komt er elke paar minuten ook een verdwaalde Plantenmarkt-bezoeker langs.

Een gepensioneerde vrouw met rollator (die liever niet met naam vermeld wil worden) en haar vriendenclubje komen langs. “De vorige keer was ik hier ook,” vertelt ze trots. “Toen was het nog echt een puinhoop! Overal werk aan de winkel, je moest helemaal omlopen om binnen te komen.” De vrouw heeft het over de verbouwing van de wintertuin, waar zich ook de het hortus café en de ingang van het park bevonden.

Vanwege de werkzaamheden was voor enige tijd de ingang naar de tuinen verplaatst en moest men een klein stuk omlopen vanwege het bouwverkeer. Iets dat met rollator makkelijker gezegd is dan gedaan. Toch is de pensionado erg tevreden met het resultaat van de bouw. “Het is nu wel echt heel mooi geworden, veel beter dan eerst.” Op de vraag of ze volgend jaar weer komt haalt ze haar schouders op. “Dat hangt allemaal af van het weer.” Ik geef haar geen ongelijk.

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | interview

Van publicaties in de Viva tot aan Your Little Black Book, Conceptstore Mei heeft in haar drie jarig bestaan veel succes behaald. Voorheen zat de winkel in het Pieterskwartier maar in December werd een verhuizing aangekondigd. Alhoewel de deuren van het oude pand in Januari al werden gesloten is het nog steeds erg stil. Wat is er gebeurt met de succesvolle zaak?

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Moeite met die laatste weken voor de zomer door te komen? Geen zorgen, Leiden heeft genoeg te doen. Hierbij enkele festivals en events uitgelicht met voor ieder wat wils!

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.